Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Mostmar kezd idegesíteni, hagyom a francba, mert ki cseréltem a kondikat, le mértem a biztosítékos ellenállást, a trafót ki csipogtattam, ki cseréltem a 2 Diódát is, még mindig halott. Rendelek egy panelt. Köszönöm a segítségeket! Szerintem a IC lesz a bűnös, de erről semmit nem találni hogy mivel lehetne helyettesíteni.
Persze, hogy lehet igazad, de csak át nézném kellő fényben nagyítóval, meg át is forrasztgatnám, hátha...
Rendeltem,de azért majd át nézem ,ki csipogtatom az összes vezető sávot ,meg át forasztom ami gyanus.
A panel szélén lévő teljesítmény félvezetőt is célszerű ellenőrizni, mert ezek tönkre tudnak menni (sokkal inkább mint egy kondenzátor).
A panel vezetősávjai és a forrasztások is lehetnek hibásak, de ezek sokkal ritkábbak mint a félvezetők elhalálozása.
A Varta külső akku vezérlő panelen van egy vékony rézdróttal bekötött valószínűleg hőmérséklet érzékelő, ez a két akku közé volt helyezve. Ennek rövidzárban kellene lennie? NTC -vel van jelölve a penelen.
Ja. Jó eséllyel az kb 10kiloohm értékű "rövidzár" Ha melegited akkor kisebb értékű. Termeszetesen lehet jelentősen eltérő, más értékű tipus akár 1k-100k is létezik
Ahhoz,hogy pontos értéket tudjak mérni, ki kell forrasztanom legalább az egyik vezetéket ?
Ha ez a kis alkatrész nem működik megfelelően, elképzelhető, hogy emiatt nem adja le a felvett töltést?
Szed ki és az NTC1 helyére tegyél egy 10 kohm-os ellenállás...máris kiderül.
De rövidzárat semmikép nem mérhetnél a kapcsain...azt mértél? Ha az NTC helyén az ellenállás nem tudja jelezni a túl forró akkut és leállítani pl. a töltést emiatt. A hozzászólás módosítva: Sze, 9:25
Köszi, de ha kiderül, hagyhatom benne a fix ellenállást?
Nem tudtam mérni semmit, csak egy folyamatosan változó értéket .
"...semmit, csak egy ... értéket..."
Bizonyára nehéz megérteni, mivel a valami egy konkrét értékre vonatkozott volna, a folyamatosan változó érték pedig jól fedi a semmit, ti. egy állandóan változót nagyon komplikált lenne valamiként mérni!! Remélem tudtam tenni a helyes értelmezés felé egy lépést a maga számára is, kissé viccesen de ez legalább valami. Köszi a bejegyzést , a remek támogatást a kérdés megoldására
Kiforrasztottam az egyik vezetéket a panelból, 113,5 kOhm-ot mértem az NTC alaktrészen
Hello! Kérlek, ne sértődj meg azért, mert amit írsz, nem értik meg a válaszolók!
Mert a semmi, az semmi, de leginkább szakadást lehet alatta érteni. A változó értéknek meg azét lehetne értéke, tartománya, vagy valami. Ez a kis pötty egy termisztor, szokásos értéke a 10k. De ez csak 25C-on igaz. Ha rámérsz a műszerrel, főleg ha megfogod, változni fog az értéke. Ha az értéke megállapíthatatlanul össze-vissza kalimpál, akkor feltehetően szakadást mérsz, persze OHM állásban. Egyébként pedig feltehetően nem ezért nem adja le a kapacitását az akksi. De feszültséget kellett volna mérni a cellákon, terheletlenül és terhelve valamilyen időköznként. Abból azért valami konkrétumot is meg lehet tudni.
Na végre! Akkor fogd meg a végét és nézd meg hogy változik.
Kedves Domino!
Én mindig építő jelleggel szólok hozzá. Ha az NTC méréséről van most szó, akkor ott természetes, hogy annak az ellenállása változni fog, hiszen az hőmérsékletfüggő, és eléggé érzékeny is. Elég lehet a kezünk közelsége, és máris csökken az ellenállása a testünk hőjétől. tehát itt nehezen lehetne fix értéket mérni. Ha változik, az azt mutatja, hogy kb. jó az alkatrész. Bocsánat, de nekem vicces volt! ![]() Amíg írtam, addig proli007 már meg is fogalmazta a pontos választ. A hozzászólás módosítva: Sze, 10:07
Akkor az 100 vagy 120 kohmos NTC lehet...attól függően, hogy éppen milyen a hőmérséklete.
Beforrasztva mérve, ráadásul úgy hogy a panel is tápfesz alatt van...úgy bármi előfordulhat.
Szó sincs róla,nem sértődtem meg ,de a viccesnek szánt megjegyzés nem visz közelebb a megoldáshoz. Köszi amit most írtál, az volt a helyzet, hogy amíg a panelba volt forrasztva, valóban egy össze-vissza folyamatosan változó értéket tudtam csak mérni ,digitális műszerrel, még közelítőleg sem tudtam a tartományát meghatározni olyan gyorsan változott. Kiforrasztás után 113,5 kOhm-ot mértem.Amint hozzáérek, lemegy gyorsan 100 kOhm alá. Ha ez jól működik ,kérlek adj egy tippet,mi lehet a nem működő alkatrész?
Igen,beforrasztva nem lehetett konkrét értéket mérni.
Köszi!
Az a fura, hogy a töltést felveszi 100 %-ra de le nem ad semmit, a kijelző egy pillanatra felvillan, a rákapcsolt eszköz, egy telefon nem jelzi hogy töltön van.
Természetesen nem ismerem ezt a bigyót. De akkor is meg kell mérni a cellákat. Mert minden készülékben kel lenni BMS-nek, Az pedig letilt, ha egy cella feszültsége 2,5V alá csökken. A BMS-ben van ami kapcsolja a kisütést (és a töltést), de nagy általánosságban ez nem szokott elromlani.
És nem tudom, hogy a telefon töltéshez is van feszültség konverter, azzal is lehet probléma. De megjavítani ilyesmit ritkán lehet/értdemes.
Ha nincs feszültség alatt a készülék, akkor lehet mérni beforrasztva is. (legfeljebb nem lesz pontos)
De mivel az ohmmérőd kapcsain feszültség van, meg az elektronika is ad feszt az NTC-re...az már gond. Akár még meg ís árthatott egy ilyen mérés valamelyik alkatrésznek (IC, Tr)... A hozzászólás módosítva: Sze, 11:50
Rendben, köszi, megmérem egyenként az akkucellákat.
Köszi, úgy tűnik egy újabb méréssel, kiforrasztva az egyik vezetéke, működik rendben az NTC.
Végig néztem a panel vezető sávjait, ki is csipogtattam, mind jó. Ki forrasztottam a Q1-et BT136-800 at. Mértem NPN tranzisztort mért a műszer. Vettem egy új Triak-ot.(ugyan ilyet) . Be forrasztottam de így sem megy a panel. Már csak az U1 és a Q3 lenne, de itt véget ért a próbálkozás.
Mindenkinek köszönöm a segítséget.
Szia! Attól tartok igazad volt,ha nem is mindenben, de kiszedtem a cellákat, és két helyen is forrasztanom kellett, mert nem érintkezett az akkura ponthegesztett forrasztható fémlemezzel. . Talán így működni fog. Köszi ,üdv!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |