Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Pedig az ördög mindig a részletekben bújik meg.
Ha "1db-ot" tervezel betenni az NTC-ből akkor annak jó nagy teljesítményűnek kell lenni, azaz a hagyományos méretűből többet kell sorba és párhuzamosan kötni. Saccra 6db-ot legalább. Inkább egyenként, az egyes tápokra kellene tenni még egyet egyet, de azokban kellene lennie alapból is.
Egy 300-500W-os ATX tápegységben 5 Ω-os NTC van. Ez legkedvezőtlenebb esetben akár 60A csúcs áramot is jelenthet. Több egyszerre induló gép esetében ez többszöröződik, 1800W névleges teljesítményigény esetén 200A felé is ugorhat ez az érték. Ha meg túlságosan nagyra választjuk az NTC hudeg ellenállását, akkor hisztizni fogynak a tápok. Jobb esetben sokadjára indul csak, rosszabb esetben leáll. Szórakoztam laptop töltővel, hogy mekkora soros ellenállással indul még biztonságosan. Addig világos hogy 85-275V közötti feszültségről működik, de alacsonyabb feszültség esetén nagyobb az áramigény, így ha a hálozat felől a soros ellenállás egy kritikus érték felé nő, nem indul el, vagy pulzálgat. Van olyan tápom, ami 4 alkalommal próbál indulni, utána elalszik. Ki kell húzni a villásdugót, majd ismét 4 alkalommal próbálkozik. Olyanom is van, ami az idő végtelségéig próbál újraindulni, majd amikor a szenvedéstől túlmelegszik, leáll. Fél óra múlva megint elkezd indulgatni.
Szóval ha túl nagy lesz az NTC, akkor nem garantált hogy minden SMPS el fog indulni. Ezért javasoltam az időcsúszásos indítást. Emlékszem, több éve volt egy áramszünet. Persze minden lakásban felkapcsolva maradt a világítás, meg minden ami előtte ment. 4-5 alkalommal próbált felállni a hálózat, de nem bírt. Utána nagy nehezen csak sikerült. Másnap ki lett ragasztva a lépcsőházak ajtajára, hogy áramszünet esetén lehetőleg kapcsoljanak le mindent amit lehet, mert nem tudják garantálni hogy elsőre vissza tud állni a hálózat.
Szerintem erre a problémára az NTC nem megoldás. Késleltetett hálózati fesz. bekapcsolás kell minden táp elé, 1..2 másodperc időeltéréssel, hogy ne egyszerre akarjanak elindulni.
Szia! Építeni kell egy sequencer-t, amiben időrelék eltérő késleltetéssel kapcsolják a tápfeszültségeket.
Idézet: Teljesítménynövelés (villamos hálózat), esetleg egy tápegységgel megoldani ha járható az út. Ezekért (is) lenne érdekes pár részlet. „kb. 1800W-nyi kapcs.tápegységet kell egyszerre bekapcsolni”
Nálunk a cégnél nem csak számítógépek vannak. Hanem például 280kW-os hidegvíz előállító rendszer. Mellette sok-sok villanymotor 20kW-tól 120kW-ig. Mivel a motorok induláskor szintén hatalmas áramfelvételt produkálnak, nem engedhető meg, hogy bármilyen okból egyszerre induljon több. Van egy power manager rendszerünk, ami figyeli az indítási parancsokat. Ezen be lehet állítani a prioritást, így ha egyszerre több indítási parancs lesz aktív, fontossági sorrendben kapcsolódnak be a motorok. A legnagyobb késleltetés így is legfeljebb 20 másodperc.
Természetesen nem minden rendszernél kell ennyire komolyan beavatkozni, de amit írtál, az a minimum. Vagy pedig olyan ipari intelligens tápegységeket kell alkalmazni, ahol nincs ekkora induló áramfelvétel. Másik topikban írtam, hogy volt nálam egy 7000W-os végfok, ami egy vasalón keresztül is elindult. Ez 50Ω körül van. De simán bekapcsolt úgy, hogy meg sem rezzent az asztali lámpa fénye. Egy laptop töltő bedugása is meglátszik az asztali lámpa fényén, pedig az 100W alatti.
Köszi.
Írtam, hogy többet kötnék párhuzamosan. (nyilván). 5-6-7 darabot, akárnnnyit. Sajnos nincs a tápokban, vagy ha van, akkor se ér kutya fülét sem. Ezért kell nekem valami megoldást találnom.
Köszönöm.
A késletetett kapcsolás nem jöhet szóba. Egyszerre kall kapcsolniuk. A terhelés nem fog változni a bekapcsolt állapot alatt. Tehát vehetem úgy, hogy az NTC jó megoldás lehet (megfeleő felhasznállás esetén)?
Mielőtt igent mondanék, szeretném megtudni milyen tápok és mi a terhelés. Ennek alapján ki lehet számolni a biztonságos indítási áramot, malamint ki lehet számolni, hogy mekkora NTC kell az indításhoz. Az NTC sem egy csoda, van egy optimális áram tartomány, ami nem melegíti túl, de elég hogy annyira meleg legyen, hogy le tudjon csökkenni az ellenállása.
Mi ez, talán atombomba vezérlő?
Nekem is kellene valami, amiről működne a rendszerem. Egyelőre nem kaptam tanácsot, hogy mi legyen az. Szerintetek? Próbálkoztam ezzel-azzal, de nem tudom melyik út a jó.
A hozzászólás módosítva: Vas, 21:28
Köszönöm, de írtam, hogy ez lehetetlen. Egyszerre kell kapcsolni, és egy áramkörön van az egész terhelés. Ha nem jó az NTC, és nem lehet késleteni, akkor mi lehet a megoldás?
Nem lehet seqencer. De azért köszönöm.
A teljesítményt nem lehet növelni. Most C10A a védelem, és 5-6 Amper az üzenmi áram. Esetleg a védelmet növelhetem C16A-re, de a vezeték 1,5mm2.
szóval inkább nem.
LED lámpák vannak az áramkörön. Változó mennyiség, de jellemzően 5-6 Amper az üzemi áram (ha éppen nem csapta le előtte a kismegszakítót). A tápokról semmit sem tudni, szerintem a leggagyibb kínai sz@rok, amiből kispórolták az NTC-ket.
Azt számolom, ha 500W-os PC tápokban 5 Ohm -os NTC van , akkor több, mint 10 Wattot disszipál az NTC. Nekem az elég soknak tűnik. A hozzászólás módosítva: Vas, 21:42
Rosszabb.
Az NTC-k bemelegedése után relével össze lehet zárni őket. Akkor nincs már soros veszteséget termelő eszköz. Ráadásul ekkor bármikor újrakapcsolod, elölről indul. Hideg NTC-vel. Meleg NTC-vel újra kellene indulnia, megint levágná a kismegszakítót.
Ha 4-7 kW-os hegesztő invertereknél meg tudják oldani, ráadásul NTC nélkül sima ellenállással, miért ne lenne jó? Akár 4*470, vagy 4*680 µF-os pufferkondenzátort indítanak a lágyindítóval. NTC-nél még rövidebb lehet a késleltetés. De hegesztő invertereknél is csak annyi, ameddig feltöltődik a puffercsomag. Néhány periódus. 60-100 msec.
Ez jól hangzik.
Egyelőre nehezen igazodok el az NTC görbék között. A megadott áramok ugye folyamatos áramot jelentenek? A megadott ellenállás értékek pedig 25°C-on értendők? De, ha éppen a melegedés hatására csökken le az ellenállása, akkor mekkora hőmérsékleten, mekkora az ellenállása? Elég bután kérdezek, bocsánat, de még nem vagyk képben. Ez az NTC-s ötlet, csak ma jutott az eszembe. Ha konkrétan mondjuk 8 Amper lenne az üzemi áram, akkor Te milyen NTC-t (NTC-ket) tennél be? Hiszen beszéltünk róla, hogy párhuzamosan akár több is lehetne. Csak... milyen? Köszi.
Ezzel a hegesztő inverterrel nagyon sokat segítettél.
Az éjjel egy pár kapcsolást találtam. Van olyan, amiben nincs semmilyen korlátozás (gondolom ez a legalja), de a legtöbben van valami. Találtam olyat, amiben 2x330 Ohm van párhuzamosan, és van amiben 1x47 Ohm /15W van. Ez azért elég nagy szórás, de legalább valami. Aztán vannak az NTC-s megoldások. De mindegyiket áthidalják egy relével! Ez lesz a megoldás! Amennyire emlékszem, az én hegesztő trafóm is ilyen: bekapcsolás után kb. 1másodpeccel kattan benne valami. Ez lehet az áthidaló relé. Ha jól emlékszem, 160A-es a trafó. Még sosem szedtem szét, de reggel belenézek. Ennél jobb, konkrét támpontot úgysem találok. Köszönöm szépen még egyszer. Azért, ha van valakinek még bármi ötlete, hozzászólása, ne tartsa magában. A hozzászólás módosítva: Hé, 6:38
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ha "1db-ot" tervezel betenni az NTC-ből akkor annak jó nagy teljesítményűnek kell lenni, azaz a hagyományos méretűből többet kell sorba és párhuzamosan kötni. Saccra 6db-ot legalább. Inkább egyenként, az egyes tápokra kellene tenni még egyet egyet, de azokban kellene lennie alapból is.
szóval inkább nem.