Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1714 / 1714
(#) Gafly válasza szs hozzászólására (») Vas, 19:33 /

Ez itt valóban OFF.
A sértőnek gondolt fájlmellékletet csak moderátor tudja leszedni "felhasználói bejelentés alapján".
Egyáltalán nem vagy ingyenélő szerintem, sőt.
(#) zenetom hozzászólása Hé, 14:58 / 14

LCD óra

Sziasztok!
Elkövettem egy órát, de nem akármilyet. Életemben először hajtottam meg natúr LCD-t.
PIC18F23K22 a lelke (saját asm programmal), PCF8551 az LCD meghajtó, MCP79411 az RTC. Van benne egy 868MHz-es RF vevő is, ezzel fogadom a pontos időt, ami alapján beállítom az RTC-t (erről még írok).
18650 LiFePO4 celláról megy, ami USB-ről tölthető. Számításaim/méréseim szerint 1-2 évig ketyeg egy feltöltéssel (illetve a gombelemnek hála ha lemerül az akku is ketyeg tovább az RTC, csak nem jelzi ki).
Amikor ráakadtam az LCD-re aliexpressen, azthittem csak nekem lesz ilyen cool órám, de sajnos nem, más is csinált már ilyet pont ezzel az LCD-vel.
Ettől függetlenül minden teljesen saját tervezés, kivitelezés. A doboz is saját 3D tervezett/nyomtatott.
Az extra még a dologban, hogy először egy DCF77-hez hasonló rádióvevőt építettem, ami a lakihegyi adótorony HGA22 jelét veszi és dolgozza fel. Ezt a pontos időadatot aztán 868MHz-en elküldi, és veszi ez az LCD óra (illetve még tervezek másikat is). Így nem kell sose bajlódni az óraállítással.
Amúgy az első órám 18 éve ez volt: Bővebben: Link
(#) Jonni válasza zenetom hozzászólására (») Hé, 16:52 /

Nagyon tetszik ! Ehhez hasonlón gondolkodok én is.
(#) sonajkniz válasza zenetom hozzászólására (») 6:56 /

Ügyes, és jól néz ki.

Egyébként a DCF77-el én is megszenvedtem. Ahová az óra (pontosabban egy munkahelyi programozható szünetjelző) került, nem vette a jelet. így aztán a DCF vevőt lecseréltem egy ESP-01-re, ami 10 percenként lekérdezi az internet időt.
(#) HeZ válasza zenetom hozzászólására (») 11:38 /

Szép munka! Az LCD-t honnan vetted? Az Aliexpress-es hivatkozás már nem él... Miért az MCP79411-et használod RTC-nek? Gondolkodtál kisméretű napelem alkalmazásáról vagy jobb 1-2 évente USB töltővel feltölteni az akkumulátort? Méred és kijelzed, amikor az akku majdnem lemerült, hogy ideje feltölteni? Nekem is álmom egy nagyméretű LCD-s óra...
(#) zenetom válasza HeZ hozzászólására (») 12:05 /

+ Jonni, sonajkniz

Az LCD-t Aliexpressről vettem: Bővebben: Link
Nem olcsó, de nagyon megtetszett.
Viszont sajnos a betekintési szöge nem túl nagy, akárhogy állítom a meghajtást, bizonyos szögekből már szellemképes (multiplex meghajtás kell neki, statikussal nem lenne ilyen baj). Szóval a megfelelő szögből nézve szép, de hagy némi kívánnivalót maga után ez az LCD. Ugyanilyen tapasztalatot olvastam egyébként azon a külföldi blogon amit linkeltem.
Viszont ahova szánom (konyhába), ott ez nem okoz gondot.

Azért az MCP79411-t használom, mert amiket eddig próbáltam RTC-ket, azok közül ez tetszett a legjobban. Valahogy számomra ennek a kezelése a leglogikusabb.

Az évi 1 feltöltés szerintem bőven belefér, nem akartam napelemet meg ilyesmit.

Nem mérem az akkut (gondoltam rá, de mindig túlbonyolítok mindent és végül alig készül el valami végleges állapotban ). Van benne cellavédelem (kimondottan LiFePO4 cellákhoz), mely véd túlfesz/áram, mélykisülés ellen.
Illetve a töltő IC is kimondottan LiFePO4 akkuhoz van, mivel más a cellafeszültsége, mint a "hagyományos" Li-Ion akkunak. Amúgy abban is van mindenféle védelem.
(#) pipi válasza sonajkniz hozzászólására (») 13:58 / 1

Ha már ESP, láttam már belőle DCF adót
Következő: »»   1714 / 1714
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem