Fórum témák
» Több friss téma |
Ami azt illeti, van ilyen funkciója a holland websdr-nek. Szerintem 8-án, hétfőn kb. pontosan 06:00 UTC-kor szűnt meg. Talán tervezett karbantartás - elég gyanús...
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2026
Érdekes, ez az utolsó hozzászólásom a spektrumképekkel csak bejelentkezve látható.
Na, ez hasznos infó, köszi!
Közben írtam az Antenna Hungáriának, hátha válaszolnak.
De az EFR egy magáncég - bár önkormányzatoknak is van benne tulajdonuk, egyszer megnéztem.
Volt már ilyen leállás 2017-ben is.
Egy másik fórumon akkor ezt írták: Az énhozzám "szivárgott" információ anyagi alapot említett. A megrendelők rendszertelenül és rendszerint késve fizetnek. Az AH-tól viszont elvárják,hogy az általuk szolgáltatott energiáért fizessenek rendesen. Bővebben: Link
... nem válaszoltak.
Viszont most egy elég érdekes dolgot vélek felfedezni. Egy horvát WebSDR-t nézve/hallgatva (amin korábban lehetett látni a HGA22-t is elég szépen) olyan, mintha feléledt volna a HGA22, viszont két helyen látom, kb. 129kHz-en, és 139kHz-en. Bár, a 129kHz-en mintha más is menne. A HGA22 helyén pedig mintha valami folyamatos morze-féleség menne. Na majd holnap ránézek jobban.
Nézd meg ezt az oldalt: https://www.sigidwiki.com/wiki/EFR_Teleswitch
Óh, köszi.
Hát ezt akkor benéztem. ![]() Viszont tényleg jó lenne tudni hogy miért nem megy.
Lehet összefüggésben ez azzal hogy nincs nálunk egy ideje melegvíz? Prolan 135,6kHz vevő kapcsolná az "éjszakait".
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2026
Igen, ez biztosan ettől van, hacsak nem tudja venni a német adó jelét, amit kétlek (nem ismerem az eszközt, de gondolom csak 1 frekin tud venni).
Pontosítok. Biztosra nem merném mondani, de valószínűsítem.
Azért érdekes megoldás lenne, hogy ha áramszünet/karbantartás van Lakihegyen (vagy csak a terjedés olyan) akkor országosan nincs melegvíz.
Hát igen, erre én is gondoltam.
![]() Azért is pontosítottam.
Sosem láttam közelről, de...: https://www.prolan.hu/hu/megoldasok/HKV-RKV
"A hosszúhullámú vezérlés kimaradásakor kapcsolóóraként működhet tovább."
Jé, tényleg megy, köszi!
Pár órája néztem, akkor még nem ment. Na akkor megnyugodhatunk. Már csak dobozolni kellNa csak hogy legyen valami kontent.Közben elkészült a kijelzős PCB is, már csak doboz kell neki. Szendvicspanel. Alul van a HGA vevő, felette az LCD panel. A kis antenna egy 868MHz-es RF adóhoz tartozik, ami saját (másik ) órámnak küldi a HGA dekódolt jelét.Szerk.: van benne RTC (MCP79411) gombelemmel, két nyomógombbal pedig az utolsó beérkezett HGA időt mutatja, illetve hogy mikor volt a saját RTC-vel szinkronizáció (ha nagyobb a különbség mint 2 sec, akkor beállítja az RTC-t a HGA szerint). A HGA jelét egy PIC16F1825 dolgozza fel, a kijelzést (és RF-en továbbküldést) egy STM32G030F6P6 végzi. Az egész lehetne kompaktabb, de ezt egyrészt demo-board féleségnek szántam (ugyebár ez életem első analóg RF áramköre), illetve először a HGA panelt csináltam meg. Csak utána jöttem rá, hogy kéne valami kijelzés is. A hozzászólás módosítva: 10:46
Jól megy a kijelző színe a panelokéhoz. Vagy nem ilyen jellegű észrevételeket vártál? : -)
Nem vártam igazából semmit, de jó az észrevétel.
![]() A másik óráról majd rakok fel képket a Ki mit totyikba.
Tetszetős szendvicspanel kivitel! Lassan hozzá kell szoknunk, hogy még a "kis" projektekben is legalább 2, inkább több mikrovezérlőt használunk...
Megosztanád az analóg rész kapcsolási rajzát, építési tapasztalatait, dekódolásának szoftveres megvalósítását - vagy legalább az egyiket?
Igazából elég lenne egy mikrovezérlő is, csak mint írtam, a kijelzést utólag építettem hozzá.
Itt írtam már Neked az analóg részről, van kapcsi is: Bővebben: Link Ez lett megépítve annyi különbséggel, hogy a 4066 helyett SN74LVC1G3157 lett berakva. A ferritantenna által vett és utána felerősített 135.43kHz-es jelet "lekeverem" egy emészthetőbb tartományba, mivel az FSK löket túl kicsi a vivőfrekihez képest. Ezt úgy oldom meg, hogy a 4066 kapcsoló IC-vel (SN74LVC1G3157) "megszaggatom" a jelet egy fix 133 kHz-es négyszöggel, amit szintén egy PIC (kvarccal) állít elő, de az lehetne egy órajelgenerátor vagy bármi is. Nálam ez volt kéznél. Ennek eredményeképp a két jel különbsége fog megjelenni úgy, hogy a moduláló jel frekvenciája nem változik. Tehát így van egy kb. 2kHz-es jelünk egy kb. 170Hz-es lökettel. (Nem pont ezek az értékek voltak, de ilyesmire emlékszem). Ez azt jelenti, hogy a frekvencia hol 2kHz, hol 2.17kHz attól függően, hogy "1" vagy "0" bit információ jön: Bővebben: Link. Innentől már csak az a dolgunk, hogy megmérjük milyen frekvenciájú jel jön az adott bit időben. Ezt csinálja meg a 16F1825, de bármilyen 8 bites mikrovezérlő jó erre. Annyi, hogy én sok OPA-t használtam (gyakorlatilag feleslegesen), korábban leírtam hogy miért. Az, hogy a ferritantenna mikor van rezonanciafrekvencián abból derült ki, hogy a jelet néztem szkóp FFT grafikonján, és addig mozgattam a ferritrúdon a tekercset, amíg az FFT-n a legnagyobb nem lett a 135.43 kHz-es összetevő. Ennél talán profibb k81zoty megoldása, de az teljesen másik út, ott gyakorlatilag DSP az egész. |
Bejelentkezés
Hirdetés |