Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Ki mit épített?
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma.
Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Mifelénk ilyen a hegesztés (neménvoltam) :
"...what a wonderful weld", ahogy Armstrong Lajos énekelte.
Okosotthon-vezérlőFali, de levehető okosotthon-vezérlő 3,5 colos érintőképernyővel. VEML7700 fényszenzorral, MPU6050 háromtengeyles giroszkóppal és gyorsulásmérővel, LD2410 emberi jelemtét-érzékelővel és hangszóróval.Bővebben: Youtube Házi szkópTegnap deszka modellen dobtam össze a dolgokat. A plusz a minusz és fordítva csak a műszert pont nem úgy dobtam rá. A nagyfeszt 902k-68k-92k láncból állítottam össze. Az anód egy fix 100k és egy elé kötött potméter láncból áll. A lemezeket nullára kötve kb középre ugrott a pont de erről már nem készült fotó. Na majd később.Quad 405 replika impresszióSziasztok, mivel csak egy gázos pákam van itt és pár alkatrész, alternatív megvalósításba kezdtem. Holnapra mérhető.
Majd meghallgatnám a hangját ha PDF ben át tudnád küldeni ...
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2026
Vannak perspektíva hibák, és talán elkötést is látok, de inkább az érdekel, hogy a kenyér az áramkör speciális része lesz, vagy a készítőt táplálja majd.
Soros ipari kommunikációFa tüzelésű távhő alállomás távleolvasós mérővel. Feltúrták a falut épült egy fa tüzelésű hőközpont és távhő vezeték. A dobozka az alállomás, a kábelek meg elvileg valami kommunikáció.
Mifelénk meg ilyen a kösü, ha elkészült.
![]() Én voltam, régen kevésbé rondán hegesztettem (lehet az automata pajzsomat le kellett volna szedni a polcról, de ahhoz be kellett volna hozni a létrát, áhhh). Majd a következő, vagy eljön aki jobban tudja.
Nagyon jó lett, el tudod árulni esetleg hogy azok a színes rugós sorkapcsok honnan vannak és milyen típusok?
Milyen funkciót valósít meg egy ilyen eszköz? Azt látom, hogy bele lehet valamit "lábrögzítéssel" fogni, de aztán elakadok az értelmezéssel.
Bőr (például lószerszám) varrás.
Az ember mindkét keze tele van árral, meg tűkkel, így meg csak rúg egyet és megfogja a munkadarabot (és úgy is marad), másik lábbal rúg egyet, és elengedi, lehet arrébb húzni...
Ravasz.
De a mai kor szellemében ez így túl primitív. Tessék megcsinálni német módra. Hangvezérlés, elektromos szervomotor, felesleges csicsák!
Hangvezérlés... Azután megszúrja az ember az ujját a tűvel és szoftver legyen a talpán, ami értelmezni tudja, hogy mit és hova tegyen...
AI, bluetooth, és wi-fi, ezek ma már egy pl. fakanálba is kötelezőek már.
Csak előtte magyarázd el egy amerikai mérnöknek, hogy mi is az a "fakanál", mert esetleg egész másra gondol mint mi.
Nocsak...de ugye a fakanál csak addig lesz ott, amíg az acélművek kiöntik vasból .
HAD-11 MEVEz a projekt egy ritka, az 1980-as években Magyarországon gyártott MEV HAD-11 hibrid analóg-digitális átalakító sikeres visszafejtését és működését mutatja be.Nagyon kevés nyilvános dokumentáció áll rendelkezésre ehhez az eszközhöz. Az eredeti katalógus csak egy leegyszerűsített leírást tartalmaz, és számos fontos részlet hiányzik, például a teljes tápegység-csatlakozások és a konfigurációs lábak. A lábkiosztást a következők kombinálásával rekonstruáltam: folytonosság- és diódamérések, az eredeti katalógus elemzése, oszcilloszkópos mérések, és egy Arduino Pro Micro segítségével végzett gyakorlati tesztelés. A következő funkciókat kísérletileg azonosítva: +5 V-os digitális táp Különálló pozitív és negatív analóg tápok (kb. ±13 V-tól működnek helyesen) Analóg bemenet READY (konverzió vége) kimenet 10 bites multiplexelt digitális kimeneti busz Konfigurációs bemenet a bemeneti tartomány kiválasztásához Az átalakító körülbelül 30 µs alatt hajtja végre a teljes konverziót, a start parancstól a READY impulzusig mérve. Arduino interfész A HAD-11 egy Arduino Pro Micro-hoz volt csatlakoztatva. Az Arduino vezérlői: Konverzió indítása (/WR) Chip kiválasztása Olvasás engedélyezése Adatelválasztó A 10 bites eredmény két lépésben kerül kiolvasásra: 1. Alsó 8 bit 2. Felső 2 bit A mért digitális értékek a soros interfészen keresztül jelennek meg, és összehasonlításra kerülnek az Arduino belső ADC-jével. Analóg teljesítmény Miután biztosította: egy stabil +5 V-os digitális tápot, körülbelül ±13 V-os analóg tápokat és egy pontos 10 V-os referenciát, az átalakító helyesen működik a teljes 0–10 V-os bemeneti tartományban. Érdekes megfigyelés, hogy a HAD-11 kimenete figyelemre méltóan stabil, jellemzően csak körülbelül **±1 LSB** értékkel változik, míg az Arduino belső ADC-je gyakran több konverziós zajt mutat azonos körülmények között. Bár a HAD-11 viszonylag nagy tápáramot igényel (körülbelül 100 mA), ez összhangban van a precíziós műszerezésben abban az időszakban használt bipoláris hibrid analóg technológiával. Konklúzió Annak ellenére, hogy közel negyven éves és csak korlátozott dokumentáció áll rendelkezésre róla, a MEV HAD-11 egy teljes értékűen működőképes és meglepően pontos 10 bites szukcesszív approximációs ADC-nek bizonyult. Ez a projekt azt bizonyítja, hogy a régi magyar hibrid integrált áramkörök ma is sikeresen működtethetők modern mikrovezérlőkkel, miközben a visszafejtés és a gyakorlati kísérletezés révén megőrizzük a magyar elektronikai mérnöki történelem egy kis darabját.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 15:04
Én meg arra jöttem rá, hogy a kapcsolási rajzaim áramvonalasak.
Maga a kivitelezés szép de... A távhővel egyet is értek de fatüzelésű? Annyira le vagyunk maradva... aztán sírunk, hogy a magyar GDP miért negyede a németnek.
Kár hogy nem lehet többet tudni róla. Kíváncsi vagyok rá hogy mennyi alkatrész gyömöszöltek be ebbe a viszonylag kis tokba. Kár MEV-ért. Ma már világhírű lehetne a magyar elektronikai cikk gyártás ha nem gyújtják fel.
Szerintem chip-et még most sem gyártunk, akkor is csak tokoztunk...
Ezt a jelen időt hogy érted? Pont e miatt érdekel a belseje hogy esetleg valami SMD hibrid áramkör lehet-e.
A fa egy olyan dolog, amit elégetünk és megújuló... (meg a biodízel...)
De inkább fát égessünk, mint (kő)olajat vagy földgázt, mert az újranő...
Ne térjünk el a téma tárgyától!
MiniWebRadioMár megint egy netes rádió építése Ez a Miniwebradio githubról, belül még nincs teljesen kész tekercselőAZ-1 Kézi tekercselő motorizálás első lépései.A hozzászólás módosítva: 10:43
Nagyon bivaly a lánchajtással.
Remélem a többi része is ilyen erős. A tengelyvégkitámasztás ildomos lenne, ha már ilyen erős a gép. Vastag huzalnál a támolygás is fennforog, ami menetrakást nehezíti.A hideg lel az egy végen lógó tekercseléstől és a két kúp közé fogott csévétől. Én mindig teszek bele fa hasábot, mert a csévetestet össze bírja nyomni a tekercs. Aztán vasaláskor "szencségelés". |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Holnapra mérhető.