Fórum témák
» Több friss téma |
kimaradt egy szóköz... meg nem cmd, hanem mint irtak powershell
Nekem ez a CMD tartalom vált be (rendszergazdaként futtatva). Tisztít, javít, WinSXS méretet csökkent.
@echo off Dism /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth && ^ Dism /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup && ^ Dism /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase && ^ Dism /Online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore && ^ sfc /scannow echo. echo Press any key to exit. pause >nul exit /b
Köszi! Ez bejött! A frissítés is eltűnt!
A martin által linkelt parancsokat még én raktam össze régebben, csak ide kevés. A két sfc /scannow a hibás rendszermeghajtó illetve RAM kiszűrésére van benne mert ha hash alapján másodjára is talál hibás rendszerfájlokat akkor vagy a drive hibázik vagy a RAM CRC nem stimmel.
WindowsÜdv. Új üres laptopra Windows11 vásárlással kapcsolatban lenne kérdésem. Találok neten 60000-90000Ft. Win11 árakat, ugyanakkor itt Bővebben: Link pár ezer forintos árakat is. Hogy van ez? Köszönöm.
https://vrsoft.hu/ - nál szoktam vásárolni, w11 pro-t. Rendben aktiválható, de előfordult hogy visszadobta, akkor küldtek új kódot. Ha matricás új licensz kell akkor itt is kapsz https://www.hestore.hu/prod_10050156.html
A hozzászólás módosítva: Sze, 21:15
Használt license-ek (vállalatoktól). Vásárláskor csak termékkulcsot kapsz, semmi mást, maga a Windows pedig a Mictosofttól letölthető. Tényleg legális, már sok éve megy ez, csak kapnod kell a termékkulcs mellé egy ilyesféle szerződést is: "Megállapodás szoftverlicenc átruházásáról". Akárhol is veszed, nézni kell az eladó értékelését, abból látszik, hogy másoknak megfelelő tapasztalatuk van-e vele/velük. Az Árukeresőn válogatni is lehet köztük (és vannak értékelések).
A hozzászólás módosítva: Sze, 21:14
Idézet: Saját használatra kell ilyen?„Ha matricás új licensz kell akkor” Nem tudom ennek mi a lényege. A hozzászólás módosítva: Sze, 21:24
https://vrsoft.hu/windows-11-oem-vagy-retail
Legtöbb esetben a Windows 11 Pro OEM megfelelő szokott lenni, 2-3 eFt-ért mindenképpen. Ez nem vihető át másik gépre és alaplapcsere után nem használható tovább, de a többi összetevő cseréje nem zavarja, legalábbis mindenütt ezt olvasni. Működésben nincs különbség a kettő közt. A hozzászólás módosítva: Sze, 21:31
Ha jól gondolom, akkor csak a "Retail" változat jöhet szóba, mivel már egy gépen üzemelt, "OEM" nem vihető át, mert az alaplaphoz kötött.
Bonyolult ügy, a nagyok még mindig pereskednek körülötte, valamint logikus a kérdésed, de a lényeg, hogy az árult kulcsok aktiválhatók és a te vásárlásod az említett szerződés miatt le van fedve (amiben benne vannak a lényeges pontok, pl. hogy az előző tulajdonos nem használja tovább). És itt azért nem lopásról van szó. Az EU hozott egy rendeletet vagy törvényt, ami szerint egy használt szoftvert tovább lehet értékesíteni, az teremtette meg ezt a lehetőséget.
tki
pipi Köszönöm segítségeteket, most már valamennyire felokosodott állapotba kerültem e témában. Tehát vehetek üres laptopot, pár ezer forintért Win 11 lehet rajta.
Igen, meg az office-t is megveheted aprójé, már ha microsoft-ot akarsz, vagy libreoffice ingyé.
Végre egy szoftver amit becsületkasszára vehetsz. Annyit fizetsz amennyit akarsz. 2-120 ezer Forintig.
Win11 vagy LinuxSziasztok!Fentebb szó volt a Win11 vásárlásról... Én most rakok össze egy gépet 4 magos 3Ghz proc, 8Gb RAM, a jelenleg használt 2 magos 2,8Ghz-es 4GB RAM-os helyett. Jelenleg win7 fut rajta. Komolyabb operációs rendszert szeretnék rá telepíteni, de eddig csak windows-t használtam, a Linuxt nem ismerem. Kérdésem: az eddig gyakran látogatott Web oldalakat megtalálom Linux alatt is? Tényleg ingyenes és (talán még jobb is a windows-nál)? A jelenleg a gépemen futó "felhasználói programok" futnak Linux alatt, vagy más progikat kell telepítenem azonos célra? Egyenlőre ennyi. Válaszokat köszönöm: Laci
A linux tényleg ingyenes. És aki régóta használja, megesküszik rá, hogy jobb mint a windows, és mindenre ugyanúgy alkalmas.
DE! A logikája teljesen más. Ha rutinból használod a windowst, akkor meg fogsz szenvedni vele, hogy a megszokott dolgokat nem találod, az ismert programjaid helyett más progikat kell keresned, a windowsos progik nem futnak rajta. Én a kezdetek óta windowst használok, és többször is nekifutottam, hogy a linuxot is tudjam használni, de mindig feladtam. Nem áll rá a kezem, bosszantott a teljesen más logika, úgy hogy mindannyiszor félretettem. ![]() Viszont ha elszánt vagy, akkor azt is ugyanúgy meg lehet tanulni, mint bármi mást.
Azt javasolnám, hogy ne másokra hallgass, hanem próbáld ki a Linuxot, nem kerül pénzbe, csak némi időt kell rászánni. Első körben ki kellene választani melyik linuxot, ugyanis ezerféle van, ezért javasolnám neked pl. a Puppy Linuxot, Pl. Bővebben: Link Azért ezt, mert akár egy pendrájvról is elindítható, mindenféle telepítés nélkül, kiírod a letöltött ISO fájlt egy pendrájvra (pl. Rufus-al), és lehet is indítani a PC-t a pendrájvról. Ha megtetszik akár fel is telepíthető, ill. nézhetsz másik linux verziót is. Nagyon sokan használják az Ubuntu-t és különböző verzióit, ill. a Debian linux egyfajta referencia a linuxok között. Ma már szinte mindegyik tud magyarul is. Nyilván lesz aki majd további linuxokat fog ajánlani, és majd a bőség zavarával kűzdhetsz.
Amúgy rá fogsz jönni szerintem, hogy a win7 egész jó kis oprendszer (lett, mire a vége felé kijavították a hibáit). Majd a Win10-11 hozott újabb hibákat, amelyek egy része inkább csak bosszantó dolog. Nekem most is van olyan gépem amin win7 fut, mert arra a célra amire kell az a legjobb, és meglepően sok hasznos dolgot lehet találni rá ma is. Pl. fordítanak rá friss Firefox böngészőt R3dfox néven, ami alapból tartalmaz reklámszűrőt is, és letölthető hordozható verzióban is sima .zip-ként, amit még telepíteni sem kell. Meg találtam olyan projektet a github-on, amivel wi10 win11-re készült programok jelentős része elindítható win7 alatt is, pl. Rufus ujabb verziói, vagy pl. qBittorrent ujabb verziói. Összességében ajánlgathatunk itt bármit, de inkább próbáld ki mindegyiket amelyik érdekel, alakítsd ki, és írd meg a saját véleményed! A hozzászólás módosítva: Csü, 11:27
Jó poén, hogy a 26-os Ubuntu hivatalos gépigénye nagyobb, mint a Windows 11-é.
![]() 2 GHz vs 1 GHz CPU, 6 GB vs 4GB RAM. Bár igaz, hogy háttértárból elég neki 25 GB (Win: 64 GB).
Az órajel és a magok száma ma már nem mond eleget a sebességről, de tág határok közt lehet mindenféle géphez jól futó összeállítást találni.
Ha eddig is a nagy ingyenes, nyílt forrású szoftvereket használtad, akkor nem igazán lennének mások a hétköznapok, mert a legfontosabb tevékenységekre szolgáló programok ugyanazok mindkét rendszeren a kezelésükkel együtt: Firefox, Chromium, Thunderbird, VLC, Audacity, Gimp, Inkscape, Blender, Kdenlive, OBS Studio, LibreOffice, KiCad, FileZilla, Putty, Docker stb. stb. A grafikus file managerek, mint az Intéző is eléggé hasonlóak. Korlátozottan Windows programok is futtathatók, néha egészen meglepő, hogy mik. Ami a kompatibilitást illeti, amiatt, mert Linuxon fut egy böngésző, elenyésző mennyiségű weboldal nem fog működni. De lehet balszerencséd: például egy régi kamerába beépített szoftverrel előfordulhat, hogy a kamera szolgáltatta videót a böngésződben nem tudod lejátszani, mert csak Windows-ra írták meg a kiegészítőt, aminek olyankor futnia kell. Előfordult, főleg régebben olyan videokártya is, amihez nem akartak a gyártók Linuxra meghajtóprogramokat készíteni, főleg nem nyílt forrásúakat, de ez is sokat változott. De a Linux tényleg más rendszer, idő beletanulni, mi hol van, kell a motiváció, időskorban pl. kérdéses az átállás, mikor már annyira meggondolja valaki, mire fókuszál. Nálam a hajtóerő többek közt az, hogy a rendszer nem szolgáltat rólad adatokat a készítőinek kikapcsolhatatlanul homályos és gyakran változó felhasználói szerződések alapján - személyi számítógép, ugye... Viszont ugyanúgy meg lehet lenni rajta egerészéssel és bele lehet jönni menet közben; ma már szinte minden grafikus felületről megy ott is, csak sokkal ritkábban kell keresgélni a fontos segédprogramokat, mert a rendszer részei. Minden átlátható, mindenhez van segítség, régi hardvereket általában sokkal-sokkal tovább kezel, támogat a Linux meg ilyenek. Még a szabadság megőrzése miatt is fontos, hogy sok felhasználója legyen, mint pl. a készpénznek, mert folyamatosan nyírják... A hozzászólás módosítva: Csü, 12:47
Mindenki más választ fog egy ilyen kérdésre adni. Pár éve kipróbáltam a Linux-ot mert néhány embertől olvastam, hogy mennyivel jobb, mennyivel gyorsabb, stb. Két nap szenvedés után letöröltem a fenébe a telepítőjével együtt...
Nekem gyorsabb se volt, jobb meg...Volt, hogy napi szinten használtam szimulátort, ami a linuxon ugye nem megy. Van rá más. Meg wine segítségével megy az LTspice valahogy meg egyebek. Jó. De nekem nem más kell, meg nem máshogy, hanem az amit az évek alatt megszoktam, meg eleve a rengeteg szimulációs fájlt csak azon tudom megnyitni. Nem tudom, hogy mire használod a gépedet, de én 2026-ban biztosan nem vettem volna 4 magos procit, akkor sem ha csak egy csoki ára. Az enyémet 2021-ben cseréltem le. Ma már, akkor is ha nem játszol, szerintem 6 mag az alap. Mondjuk egy 8. vagy 9. gen. I5. Akkoriban egy új H310 alaplap 12800Ft volt, belemegy a 8. gen. 8400-as proci, ez a legkisebb a 6 magosban (használtan 7-12 ezer körül dobálják), de tehetsz bele akár 9900K-t is ami 8 mag 16 szál, a legújabb játékokra is bőven jó még. Jut eszembe, az ilyenek meg, hogy milyen adatokat szolgáltat vagy sem rólam a win a készítőinek hát ez a legkevésbé sem érdekel, amíg a bankolási jelszavamat nem tudja ellopni. Hogy milyen weboldalakat látogatok, stb, hát csak nézegessék... A hozzászólás módosítva: Csü, 13:58
"4 magos 3Ghz proc, 8Gb RAM"
Van olyan gépem amiben 8 magos, 3.6 GHz-es CPU és 32 GB RAM van, mégse Win11 kompatibilis. Ha a Windows vonalán akarsz maradni, akkor a CPU-t az utasításkészlet szempontjából javasolt nézni: SSE4.2, POPCNT-t kell tudja ahhoz, hogy natívan Windows 11 kompatibilis legyen, ennek pedig az Intel 8. generációtól (vagy a velük egyenértékű AMD-k) felelnek meg. A 8 GB RAM-ot, ha tudod bővítsd ki másik 8-al mert bármilyen operációs rendszerrel meghálálja. Windows vagy Linux: előbbi a könnyebb út a világ nagy részével való, naprakész kompatibilitást tekintve (fizetsz és ezért cserébe általában működik is), az utóbbi pedig a szabadság érzetét adja, viszont cserébe az ingyenességéért neked kell hozzáalakítanod a felhasználói szokásaidat.
Simán át tudsz térni linuxra ha nagyon elszánt vagy és valaki ostorral kényszerít rá.
![]() Win programok nem futnak linuxon. Mindenből új kell. De linuxra is van web böngésző, szövegszerkesztő. Ha letöltesz egy Linux Mint Cinnamon iso-t annak tartalmát egy fat32 pendrivera másolva ki is próbálhatod milyen. Telepítés és kockázat nélkül.
Sziasztok!
Mindegyikőtök tanácsát köszönöm és pontoztam. A következtetést levontam. Amíg internet elérés van win7-hez addig marad. Anno elég macerás volt megszoknom a 7-est az xp után. Amire a gépet használom arra elég a jelenlegi gépem is. Amit most akarok beüzemelni az fillérekért került hozzám, csak be kell dobozolni... Az marad fent napi használatra, ez meg amin most pötyögök megy a pincébe "műhelygépnek". Mindkettő 7-es lesz hálózatba kötve, "oszt csókolom". Ha már nem lesz hozzá internet támogatás majd akkor frissítek valamire. Szép napot mindenkinek: Laci
"Win programok nem futnak linuxon. Mindenből új kell."
Nem most írtam, hogy hány széles körben használt, jelentős szoftver fut ugyanúgy Windows-on és Linuxon is, mert eleve mindkettőre készült? A böngészők meg végképp. Edge, Outlook pl. nyilván nincs (de Chromium van), de ezeket is kidobtam sok-sok éve már Windows-on (már ami nincs beépítve belőlük a rendszerbe), vagyis felhasználótól függ.
Szerintem sem kell feltétlenül időt áldozni rá, ha csak ennyi a feladat, de azt azért tudni kell, hogy régi szoftvereket használva akár egy weboldal szimpla megnyitása is megfertőzheti a gépedet, amivel aztán mindenfélét csinálni lehet távolról.
Ha már böngészőkről esett szó, ez egy mai napig frissített böngésző, amit szándékosan alkalmassá tettek a használatra XP-ig visszamenőleg: https://win32subsystem.live/supermium/, és talán van még egy-kettő. Nem tudok részleteket, nem az én világom, de erre és a vírusvédelemre kell hangsúlyt fektetni, ha már internetezni akarsz Windows 7-ről. A hozzászólás módosítva: Csü, 15:31
Igen. De én inkább letöltenék linux alternatív programot mint hogy wine-ben futtassam a Edge, Outlook-ot..
Idézet: Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy sajnos nem kell régi szoftvert használni hozzá, aktuális szoftververziók mellett is be lehet kapni dolgokat. Az NKI egyik legutóbbi riasztása miatt nekem NAGYON sok túlórám volt: Bővebben: Link„régi szoftvereket használva akár egy weboldal szimpla megnyitása is megfertőzheti a gépedet, amivel aztán mindenfélét csinálni lehet távolról” Ez sajnos olyan gépet fertőzött meg, ahol a Firefox naprakész volt, a víruskergető rendszer aznapi állományokkal bírt, mégse volt elég a védelem. Mindehhez elég volt felmennie a felhasználónak egy megtört állami oldalra, s onnantól nulla interakció mellett ment a fertőződés. Ez nyitott egy backdoor-t, s onnantól pokol lett az életünk. Az állományokat a virustotal oldalra felrakva akkor a 72 védelmi rendszerből 71 vélte ártalmatlannak, a 72. meg 60% esélyt adott rá, hogy kártékony lehet. A Broadcom (symantec) pedig a mintákat miután megkapta tőlem, azt írta, hogy "non malicious", pedig viselkedési mintát is küldtem mellé. Csak miután ezt megreklamáltam és még eseménynapló részleteket is megosztottam velük, azután ismerték el, hogy valóban kártékony, majd a virustotalon is már 2 ismerte fel kártékonynak.
Próbáld ki a W11-et 1 GHz CPU, 4GB RAM-mal. Ha nem őszültél meg, mire elindult, tegyél fel rá egy Linuxot. Nem kell a legújabb, csak amit még frissítenek. Majd meglátod a különbséget.
W11-et használok én is, mert "muszáj". Nem azért, mert annyira szeretem, hanem sok ismerősöm segítségért hív időnként és nem árt kipróbálni, amit kérdeznek, hogy válaszolni tudjak. ![]() Sok Linuxot feltelepítettem már, a Slackware, 386DX/4MB telepítést kivéve nem voltak rossz tapasztalataim. Asszony laptopján évtized óta megy, nekem is van az asztal alatt kettő feltelepített gép, ha kell, csak előveszem. A hozzászólás módosítva: Csü, 16:06
Tudom, hogy milyen lehet mert (bár nem próbáltam ki viszont) adott célfeladatokra vegyesen használok W7-10-11 + Ubuntu kombót.
Ha .config .tmp .txt fileok fertőznek az a frissítetlen böngésző és mindent leokzó user hibája..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Nekem gyorsabb se volt, jobb meg...