Fórum témák
» Több friss téma |
Win11 vagy LinuxSziasztok!Fentebb szó volt a Win11 vásárlásról... Én most rakok össze egy gépet 4 magos 3Ghz proc, 8Gb RAM, a jelenleg használt 2 magos 2,8Ghz-es 4GB RAM-os helyett. Jelenleg win7 fut rajta. Komolyabb operációs rendszert szeretnék rá telepíteni, de eddig csak windows-t használtam, a Linuxt nem ismerem. Kérdésem: az eddig gyakran látogatott Web oldalakat megtalálom Linux alatt is? Tényleg ingyenes és (talán még jobb is a windows-nál)? A jelenleg a gépemen futó "felhasználói programok" futnak Linux alatt, vagy más progikat kell telepítenem azonos célra? Egyenlőre ennyi. Válaszokat köszönöm: Laci
A linux tényleg ingyenes. És aki régóta használja, megesküszik rá, hogy jobb mint a windows, és mindenre ugyanúgy alkalmas.
DE! A logikája teljesen más. Ha rutinból használod a windowst, akkor meg fogsz szenvedni vele, hogy a megszokott dolgokat nem találod, az ismert programjaid helyett más progikat kell keresned, a windowsos progik nem futnak rajta. Én a kezdetek óta windowst használok, és többször is nekifutottam, hogy a linuxot is tudjam használni, de mindig feladtam. Nem áll rá a kezem, bosszantott a teljesen más logika, úgy hogy mindannyiszor félretettem. ![]() Viszont ha elszánt vagy, akkor azt is ugyanúgy meg lehet tanulni, mint bármi mást.
Azt javasolnám, hogy ne másokra hallgass, hanem próbáld ki a Linuxot, nem kerül pénzbe, csak némi időt kell rászánni. Első körben ki kellene választani melyik linuxot, ugyanis ezerféle van, ezért javasolnám neked pl. a Puppy Linuxot, Pl. Bővebben: Link Azért ezt, mert akár egy pendrájvról is elindítható, mindenféle telepítés nélkül, kiírod a letöltött ISO fájlt egy pendrájvra (pl. Rufus-al), és lehet is indítani a PC-t a pendrájvról. Ha megtetszik akár fel is telepíthető, ill. nézhetsz másik linux verziót is. Nagyon sokan használják az Ubuntu-t és különböző verzióit, ill. a Debian linux egyfajta referencia a linuxok között. Ma már szinte mindegyik tud magyarul is. Nyilván lesz aki majd további linuxokat fog ajánlani, és majd a bőség zavarával kűzdhetsz.
Amúgy rá fogsz jönni szerintem, hogy a win7 egész jó kis oprendszer (lett, mire a vége felé kijavították a hibáit). Majd a Win10-11 hozott újabb hibákat, amelyek egy része inkább csak bosszantó dolog. Nekem most is van olyan gépem amin win7 fut, mert arra a célra amire kell az a legjobb, és meglepően sok hasznos dolgot lehet találni rá ma is. Pl. fordítanak rá friss Firefox böngészőt R3dfox néven, ami alapból tartalmaz reklámszűrőt is, és letölthető hordozható verzióban is sima .zip-ként, amit még telepíteni sem kell. Meg találtam olyan projektet a github-on, amivel wi10 win11-re készült programok jelentős része elindítható win7 alatt is, pl. Rufus ujabb verziói, vagy pl. qBittorrent ujabb verziói. Összességében ajánlgathatunk itt bármit, de inkább próbáld ki mindegyiket amelyik érdekel, alakítsd ki, és írd meg a saját véleményed! A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2026
Jó poén, hogy a 26-os Ubuntu hivatalos gépigénye nagyobb, mint a Windows 11-é.
![]() 2 GHz vs 1 GHz CPU, 6 GB vs 4GB RAM. Bár igaz, hogy háttértárból elég neki 25 GB (Win: 64 GB).
Mindenki más választ fog egy ilyen kérdésre adni. Pár éve kipróbáltam a Linux-ot mert néhány embertől olvastam, hogy mennyivel jobb, mennyivel gyorsabb, stb. Két nap szenvedés után letöröltem a fenébe a telepítőjével együtt...
Nekem gyorsabb se volt, jobb meg...Volt, hogy napi szinten használtam szimulátort, ami a linuxon ugye nem megy. Van rá más. Meg wine segítségével megy az LTspice valahogy meg egyebek. Jó. De nekem nem más kell, meg nem máshogy, hanem az amit az évek alatt megszoktam, meg eleve a rengeteg szimulációs fájlt csak azon tudom megnyitni. Nem tudom, hogy mire használod a gépedet, de én 2026-ban biztosan nem vettem volna 4 magos procit, akkor sem ha csak egy csoki ára. Az enyémet 2021-ben cseréltem le. Ma már, akkor is ha nem játszol, szerintem 6 mag az alap. Mondjuk egy 8. vagy 9. gen. I5. Akkoriban egy új H310 alaplap 12800Ft volt, belemegy a 8. gen. 8400-as proci, ez a legkisebb a 6 magosban (használtan 7-12 ezer körül dobálják), de tehetsz bele akár 9900K-t is ami 8 mag 16 szál, a legújabb játékokra is bőven jó még. Jut eszembe, az ilyenek meg, hogy milyen adatokat szolgáltat vagy sem rólam a win a készítőinek hát ez a legkevésbé sem érdekel, amíg a bankolási jelszavamat nem tudja ellopni. Hogy milyen weboldalakat látogatok, stb, hát csak nézegessék... A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2026
"4 magos 3Ghz proc, 8Gb RAM"
Van olyan gépem amiben 8 magos, 3.6 GHz-es CPU és 32 GB RAM van, mégse Win11 kompatibilis. Ha a Windows vonalán akarsz maradni, akkor a CPU-t az utasításkészlet szempontjából javasolt nézni: SSE4.2, POPCNT-t kell tudja ahhoz, hogy natívan Windows 11 kompatibilis legyen, ennek pedig az Intel 8. generációtól (vagy a velük egyenértékű AMD-k) felelnek meg. A 8 GB RAM-ot, ha tudod bővítsd ki másik 8-al mert bármilyen operációs rendszerrel meghálálja. Windows vagy Linux: előbbi a könnyebb út a világ nagy részével való, naprakész kompatibilitást tekintve (fizetsz és ezért cserébe általában működik is), az utóbbi pedig a szabadság érzetét adja, viszont cserébe az ingyenességéért neked kell hozzáalakítanod a felhasználói szokásaidat.
Simán át tudsz térni linuxra ha nagyon elszánt vagy és valaki ostorral kényszerít rá.
![]() Win programok nem futnak linuxon. Mindenből új kell. De linuxra is van web böngésző, szövegszerkesztő. Ha letöltesz egy Linux Mint Cinnamon iso-t annak tartalmát egy fat32 pendrivera másolva ki is próbálhatod milyen. Telepítés és kockázat nélkül.
Sziasztok!
Mindegyikőtök tanácsát köszönöm és pontoztam. A következtetést levontam. Amíg internet elérés van win7-hez addig marad. Anno elég macerás volt megszoknom a 7-est az xp után. Amire a gépet használom arra elég a jelenlegi gépem is. Amit most akarok beüzemelni az fillérekért került hozzám, csak be kell dobozolni... Az marad fent napi használatra, ez meg amin most pötyögök megy a pincébe "műhelygépnek". Mindkettő 7-es lesz hálózatba kötve, "oszt csókolom". Ha már nem lesz hozzá internet támogatás majd akkor frissítek valamire. Szép napot mindenkinek: Laci
Igen. De én inkább letöltenék linux alternatív programot mint hogy wine-ben futtassam a Edge, Outlook-ot..
Idézet: Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy sajnos nem kell régi szoftvert használni hozzá, aktuális szoftververziók mellett is be lehet kapni dolgokat. Az NKI egyik legutóbbi riasztása miatt nekem NAGYON sok túlórám volt: Bővebben: Link„régi szoftvereket használva akár egy weboldal szimpla megnyitása is megfertőzheti a gépedet, amivel aztán mindenfélét csinálni lehet távolról” Ez sajnos olyan gépet fertőzött meg, ahol a Firefox naprakész volt, a víruskergető rendszer aznapi állományokkal bírt, mégse volt elég a védelem. Mindehhez elég volt felmennie a felhasználónak egy megtört állami oldalra, s onnantól nulla interakció mellett ment a fertőződés. Ez nyitott egy backdoor-t, s onnantól pokol lett az életünk. Az állományokat a virustotal oldalra felrakva akkor a 72 védelmi rendszerből 71 vélte ártalmatlannak, a 72. meg 60% esélyt adott rá, hogy kártékony lehet. A Broadcom (symantec) pedig a mintákat miután megkapta tőlem, azt írta, hogy "non malicious", pedig viselkedési mintát is küldtem mellé. Csak miután ezt megreklamáltam és még eseménynapló részleteket is megosztottam velük, azután ismerték el, hogy valóban kártékony, majd a virustotalon is már 2 ismerte fel kártékonynak.
Próbáld ki a W11-et 1 GHz CPU, 4GB RAM-mal. Ha nem őszültél meg, mire elindult, tegyél fel rá egy Linuxot. Nem kell a legújabb, csak amit még frissítenek. Majd meglátod a különbséget.
W11-et használok én is, mert "muszáj". Nem azért, mert annyira szeretem, hanem sok ismerősöm segítségért hív időnként és nem árt kipróbálni, amit kérdeznek, hogy válaszolni tudjak. ![]() Sok Linuxot feltelepítettem már, a Slackware, 386DX/4MB telepítést kivéve nem voltak rossz tapasztalataim. Asszony laptopján évtized óta megy, nekem is van az asztal alatt kettő feltelepített gép, ha kell, csak előveszem. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2026
Tudom, hogy milyen lehet mert (bár nem próbáltam ki viszont) adott célfeladatokra vegyesen használok W7-10-11 + Ubuntu kombót.
Ha .config .tmp .txt fileok fertőznek az a frissítetlen böngésző és mindent leokzó user hibája..
Bár igazad lenne, akkor elég lett volna a felhasználót még egyszer végigzavarni az évente kötelezően ismételendő információbiztonsági oktatáson, de sajnos ez nem így volt.
A firefox elég liberális a javascriptek terén - by design, s tök véletlenül napi szinten frissítve is van nálunk (a mikéntjének leírását megtalálod a honlapomon). Itt az történt, hogy egy legitim weboldalra ment fel, amit korábban megtörtek régi pluginek sebezhetőségét kihasználva. Nem látszott semmi, a felhasználónak nem jelent meg semmi, mikor felment az oldalra. Sokkal komolyabb elemzéseknek vetették alá a kiberbiztonságiak a fertőzött gépet, mint, gondolnád, ebből is tudjuk, hogy a felhasználónak semmilyen tudomása nem volt a dologról, a böngészőben se volt mit leokéznia, ahogy írod. Többet nem fogok írni a dologról, majd ha egyszer kijön a hivatalos verzió a történtekről, akkor azt azt talán az nki honlapján el lehet majd olvasni, de elárulom, hogy olasz, spanyol és lengyel állami szerveket is betámadtak ugyanekkor ugyanezzel...
A WIN7-ben viszonylag egyszerű megoldást találtam XP szerűen működő startmenü létrehozására, külső program használata nélkül !
Win10/win11 esetén is megoldható külső program nélkül valami hasonló, bár talán kevésbé kényelmes mint ahogyan win7/xp-ben volt, de azért használható. Tudom van rá 3. féltől származó program, ami jó is, de ha anélkül is megy...
Linux vs WindowsCsak halkan jegyzem meg, szerintem néhányan fordítva ültök a lovon.Egy win-hez szokott felhasználót hiába próbáltok szép szavakkal rávenni a linuxra. A nulladik lépés, amit mindenki kihagy, hogy a win user milyen programokat használ. És itt most nem általánosságokról van szó, hogy böngésző, irodai sw, meg levelező stb a linuxon is van. Legelőször tételes listát kell készíteni mit használ windowson, ezeket kell számításba vennie. 1. Portolták e az adott SW-ket linuxra? - Ha nem jöhet a második pont... 2. Fut e a nevezett program linuxra telepített Windows-os virtuális környezetben? - Ha nem jöhet a harmadik pont... 3. Van e rá alternatíva linuxos környezetben? Eredmény, ha első kérdésre igen a válasz, bingó, nyert ügy, lehet menni linuxra és tesztelni. Ha második kérdésre igen a válasz, azt én már csak félsikernek nevezném, de talán egy próbát megér. Ha harmadikra igen a válasz, az már problémásabb, ott akkor már új programot kell keresni, megtanulni, és lehet ha találunk is valamit, egy-két olyan funkció hiányzik majd belőle, ami pedig nagyon kellene. Összegezve: ha a három kérdésre mindhárom válasz nem, ott a linux megbukott egy Win felhasználó szemében. Ha kap igen választ, bármelyikre is, attól függően melyikre, a szerint dől majd el, hogy mennyire használható a win user szerint a linux, vagy ismét a bukás felé billen a mérleg. Tehát ha valaki linuxra váltana win helyett, legelőször ezt a három fő kérdést kell alaposan megvizsgálnia. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2026
De éppen elolvastam. Azért írtam amit írtam. Ha nem így érzed, bocsánat...
Te is nyomkodod a papíron az aláhúzott részt és szentségelsz, amiért nem működik a link?
Amúgy a win10 (home/pro ESU) támogatása is meg lett hosszabbítva 2027 őszig..! Link
Idézet: Ez azt jelenti: egyetértünk.„pont ezekkel az alternatívákkal kezdtem” Nem ugyan az (bitről bitre) kell hanem egy másik.. ="Mindenből új kell" A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2026
Leginkább valóban ott szokott megbukni a dolog, amikor nem egy "egyszerű, hétköznapi" felhasználóról van szó, aki gyakorlatilag a számítógépével a neten éli az életét, hanem olyanok, mint pl. az itten kollégák. Hiszen, aki itt van, előfordul, hogy kapcsolási rajzot készít, nyákot tervez, µC-t programoz, stb... Jellemzően ezek azok a programok, amik gondot okozhatnak egy oprendszer-váltás esetén. És itt nem csak a Win-Linux váltásra gondolok, hanem ugyanazon rendszer különböző verziói közöttire is... (A másik kategória talán az, aki játszik... Nem tudom milyen gyakori, hogy elkészítik a menő -és drága- Win-es játékokat Linuxra is?)
Amennyiben az általad felsorolt 3. lehetőség létezik csak, akkor én közbetennék egy további lépést is: Megnézni, hogy az adott Linux-os alternatíva Windows-os változata milyen, előbb arra áttérni még Win alatt és csak azután menni a Linuxra. Saját, konkrét példa: Sok évig Protel-t használtam. Win 11 alá viszont sehogyan sem sikerült feltennem (bizonyára én vagyok a béna, mert a neten találtam több megoldást is, de hiába...). Ekkor gondolkoztam el azon, hogy hamár mindenképpen váltani kell, akkor olyanra váltok, ami létezik mindkét platformon. (Ki tudja mikor lép a MS olyat, ami miatt a hivatalosan nem kompatibilis -értsd "régi"- PC-m gyakorlatilag sem lesz megfelelő a 11-es számára?) Kipróbáltam néhány (ingyenes) nyák-tervezőt és egyrészt egyik sem olvasta a Protel-es fájljaimat, másrészt a kezelésük túlbonyolított és átláthatatlan volt számomra. Kiemelem: számomra! Végül már az is reális megoldásnak tűnt, hogy win11 alatt futtatok egy virtuális Win XP-t és az alá telepítem a régi Protel-t...
Részemről csak feltételezés volt...
Nekem a CIV-hez egy DOS-emulátor tökéletesen elég...
Altium Designer – ez a Protel közvetlen utódja. Elvileg minden régi Protel formátumot képes megnyitni (pl. .SCH, .PCB, .LIB, .DDB, valamint a régebbi Protel/99SE projektek).
KiCad - Az újabb Altium-formátumokat (.SchDoc, .PcbDoc) támogatja elvileg. A régi Protel fájlokat nem tudja közvetlenül megnyitni, előbb Altiumba kell importálni, majd onnan továbbvinni. Eagle-t használok, szóval a fentiek nem saját tapasztalatok, de volt kollégám aki Altiummal dogozott, előtte pedig (Protel-el). Modernebb host gépen futó virtuális XP akár gyorsabb is lehet, mint ahogyan a régi hardveren futott, teljesen reális így futtatni régi programokat. A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2026
Az Altium sajnos nem ingyenes...
KiCad - Azt nem próbáltam, hogy a 30-napig ingyenes Altiummal az összes régi fájlomat átkonvertálom, és azután használom ebben... Azt már nem tudom melyik (több, mint egy éve volt és többet is kipróbáltam akkor...), de valamelyik program azzal akasztott ki, hogy nem tudtam a Schematic-ra letenni egy npn tranzisztort anélkül, hogy megadtam volna a konkrét típusát. Az a típus nem volt a listájában, amit én használtam volna, másikat meg nem akartam beírni, mert az káosz. Saját library készítését, vagy a meglévőhöz hozzáadni egy új típust - nem találtam. A legtöbb esetben azt tapasztaltam: tök jó, hogy ennyi mindent tud, de a töredékére sincs szükségem... És nem az a gond, hogy "ott van, de minek", hanem az, hogy nélküle az alapvető dolgok sem működnek, tehát meg kell tanulnom tök felesleges dolgokat is. De szerintem eltértünk az eredeti tárgytól!!! A Win - Linux áttérésnél fontos kérdés az is, hogy az "általános" programokon kívül miket használ az illető. Csak érdekességEgy barátomnak telepítettem egy hasonló kis xpenology szervert mint a sajátom: Celeron J1900, 8Gb RAM, Samsung 3,84Tb szerver SSD. Fut rajta qBittorrent, DLNA / médiaszerver, fájlszerver (SFTP, SMB, NFS), webszerver+php, és egy virtuális gép, amelyen Mikrotik RouterOS fut. Ez utóbbival is megoldható a VPN szerver, pl. wireguard.Ez így a konnektorból kb. 7W teljesítményt vesz fel, amikor gigabittel másolok róla akkor felmegy 8W-ra, gigabites tempóban íráskor pedig kb. 8,8W a fogyasztása (tehát háttértárral, futó programokkal, és a tápegység hatásfokával együtt). Gondolom majd ha a torrent is belelendül akkor azért kicsit feljebb megy majd a fogyasztása, de ezt csak valami nagyon modern cuccal lehetne überelni szerintem. Pl. N100-as miniPC-t használ valaki? Mennyit fogyaszt ténylegesen?
Szerintem nem feltétlenül kell "áttérni", simán megfér egy PC-n mindkét rendszer. Amúgy tényleg felhasználásfüggő, pl. ha valaki csak az interneten böngészik, annak majdnem mindegy melyik rendszer fut. Bár a defaultban települt fontkészlet, élsimítás, VGA driver, stb... miatt azért lesznek eltérések.
Az Eagle-nek pl. van linuxos verziója is, de én windows alatt használom. A TINA viszont csak windowsra készült, a régi Tina5 megy wine-al is linux alatt, a Tina12 viszont érzékeny rá ha más hardvert (vagy más környezetet) lát maga alatt, és követelné, hogy regisztráljam újra. Mondjuk ezt meg se próbáltam Linux/wine alatt futtatni, de virtuális gépen, windows-al valószínűleg menne.. A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2026
Az eredeti szálat felvéve... Egyrészt a linux / windows vitába ennyi erővel a macOS-t is bele lehetne kavarni, másrészről Laci66 tipikus példája annak, akinek nehéz megszokni az újat. Saját elmondása szerint nehéz volt neki a win7-re váltás XP után. Az ő igényeinek NAGYON nehéz lenne másik rendszerrel megfelelni, mert gyakorlatilag újra kellene tanulnia a legalapvetőbb dolgokat is (pl. fájlkezelés; fájlkiterjesztés szükségessége/minekazt; egy-egy megszokott program vagy fut, vagy nem fut, esetleg alternatíva sincs; ... ). Ha volna rá hajlandósága, ideje, kísérletezőkedve, s nem félne a változástól, akkor persze lehetne szá meg egy alternatíva, ami közül választhatna, de lehet, hogy ő ehelyett inkább a családdal tölti az idejét, vagy kapál a kertben, esetleg összerak egy kis áramkört a saját szórakoztatására.
Nem vagyunk egyformák, el kell fogadni, hogy ez van. Felhívhatjuk a figyelmét a veszélyekre (pl. sérülékenységből eredő adatszivárgás, aminek következtében akár az ügyfélkapus hozzáférése is kikerülhet - igen, ott a kétfaktoros második faktorát meg ki lehet kerülni), de ennél többet nehéz tenni, ha valaki elavult rendszert akar használni. Igen, vannak alternatívák, amik akár hasonlíthatnak is a megszokott felületre, aztán jön a koppanás, mikor csak az nem megy a megszokott módon, aminek kellene (kormányzati szinten a SLED-et egészen XP szerűre faragták, akkor, amikor már win7 ment a legtöbb helyen, de ez is csak megzavarta a felhasználókat, mert nagyon hasonlított, mégis valahogy idegen volt nekik). De érdekes volt például megrögzött linuxos szájából hallani, hogy a Microsoft Office mennyivel jobb, mint a LibreOffice. Más meg pont fordítva esküszik. Kell ezért bántani, vagy győzködni a másik oldalt? Minek? Szerintem jó alternatíva, de valahogy a mso jobban bejött nekem, s az se mindegy, hogy pl. powershellből tudok vele táblázatot feldolgozni. Amióta meg gyakorlatilag gombokért lehet legálisan licenchez jutni, nem éri meg nem megvenni. Összefoglalva - inkább kellene az alapgondolatra fókuszálni (nem akar váltani) és úgy segíteni, ahogy lehet, mint elvinni egy hitvitába az egész témát. Aki meg hitvitázni akar, az próbálja ki ezt: TempleOS Oprendszer váltásA Win 10-es számítógépem meghalt. Minden adatom rajta volt. Új gép, (amin nincs hang) Win11-el.Gyakorlatilag használhatatlan. Leginkább a belépések miatt. Az eddigi felhasználó-jelszó nem működik. Belépésnél hosszas ceremónia fiók visszanyerés miatt, amit minden belépésnél újra kell játszani. Az igazoló mail-ok és SMS-ek nehézkesen, vagy egyáltalán nem jönnek meg. Annyira utálom már, hogy ha lesz hangja a gépnek, (garancia) visszaállok a fekália és közveszélyes Win 10-re. A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2026
Ne lepődj meg ha 10 és 11 közt nem lesz különbség a fiókba lépésnél a 2faktoros azonosításnál. Ez már nem olyan mint a régi freemail..
Érdekes, nekem ilyen gond sose jött elő... Mondjuk az írásodból csak a pontos hiba nem derült ki.
Valahogy így nézett ki a történet? Win10 gép, valamiféle belépés - elromlott és vitt magával minden adatot. A háttértároló nyekkent meg, vagy más komponens (ha utóbbi, akkor az adataid még elérhetőek)? Hozzád került egy garanciális gép win11-gyel, amin nem működik a hang. De mi ez a dolog a belépéssel? Milyen fiók nem megy, mit kell mindig újra eljátszani? És miért gondolod, hogy egy új win10 telepítésnél nem kell majd ugyan így küzdened a belépéssel? Egyáltalán milyen (lokális / microsoft / AD) fiók volt az eredeti gépen és milyen van ezen? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Nekem gyorsabb se volt, jobb meg...

="Mindenből új kell"