Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sony erősítő hiba

Témaindító: antal27, idő: Aug 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 19
(#) CHZ válasza rXrQ2115 hozzászólására (») Márc 17, 2024 /

Szia!
Ez általában rossz érintkezésre utal. Elsőre a hangszóró csatikat kapcsoló , DC védelem relé hibája is lehet.
(#) szamóca hozzászólása 12:03 /

Sony 212A erősítő hiba

Segítséget kérnék!
Landolt nálam egy 212A kimenetén DC hibával. Már javították előttem, mert helyettesítő tranzisztorok voltak benne, meg kicsit meg is kókányolták, de ez lényegtelen.
A Q253 tranzisztor volt szétégve a 10 Ohmos ellenállásával, és a szétment 2k2 alapjárati trimmerrel. ezeket is cseréltem, meg a diferenciálpárost is a meghajtókkal együtt. Ezután már beállt a kimenet 30mVDC-re. A gond azzal van, hogy nem tudok alapjáratit állítani. A Feszültségek sem stimmelnek, mintha valami terhelné a Q253 körét mert ott csak 470mV van az 1,1V helyett. Próbáltam a kettős hőkompenzáló dódát kiforrasztani, akkor felmegy 1V-ra a fesz, tehát alulról lehet valami gebasz, de a Q255-öt kiforrasztva sem változik a helyzet. A trimmer jó a R267 is jó. Az ezen eső fesz. 410mV ezen is mint a jó oldalon. Valami ötlet valakinek? A BD140 esetleg nem jó helyettesítő lenne a Q253-nak?

212A.jpg

(#) CHZ válasza szamóca hozzászólására (») 12:21 /

Szia, meghajtó, végtranyókat kiforrasztva ellenőrizném, R268,69,70 ellenállásokat is..
A hozzászólás módosítva: 12:23
(#) reloop válasza szamóca hozzászólására (») 12:34 /

Szia! Engem a Q254 bázis-emitter feszültsége érdekelne, mert 0,6 V-nak kéne lennie.
(#) szamóca válasza CHZ hozzászólására (») 12:51 /

Szia!
R268 281Ohm R269 20Ohm kiforrasztva, tehát azokkal nincs gond. R270 viszont szakadt volt! Kicseréltem, de a helyzet továbbra sem javult, ugyanúgy 410mV van az 1,1V helyett..
(#) szamóca válasza reloop hozzászólására (») 12:52 /

Szia!
Bázis emitter közt nem mérhető feszültség.
A hozzászólás módosítva: 12:53
(#) CHZ válasza szamóca hozzászólására (») 12:59 /

R267?
(#) szamóca válasza CHZ hozzászólására (») 13:02 /

Azt mértem az jó volt a 2k2 vel 88Ohmra van beállítva, a másik oldalon is annyit mértem. 470mV feszt. mérek rajta mint a jó oldalon.
R266.265-öt, C262 100µF is néztem, panelban jó értéket mutatnak.
A kettősdióda is jó 1,1V/ zárt állapot.
A hozzászólás módosítva: 13:10
(#) reloop válasza szamóca hozzászólására (») 13:47 /

Az egyik láb a kettőből nincs benne az áramkörben, például sérült a hozzá vezető fólia.
Mivel a Q254 emitterén a korábbi mérés 26 mV-ot mutatott, a bázis láb hozzávezetését látom szakadtnak. Q253 kollektor Q254 bázis közötti szakadásvizsgálatot ajánlok.
(#) szamóca válasza reloop hozzászólására (») 14:03 /

A testhez képest mérve volt az a 26mV, ami most 46mV. Annyi történt hogy cseréltem a Q253-ast egy nagyobb bétájú NEC 2SB 731-re, de nem hozott eredményt.
253C-254B között nincs szakadás, már többször ellenőriztem. Mindkét forrasztásnál a 410mV körüli értéket mérem.(mondjuk ugrál mint a veszedelem ez az érték is)
Q254 szerintem azért nem nyit, mert a 470mV bázisfesz. kevés neki.
De Q255 bázisán is -1,4V van a -0,6 helyett.
Már ötletem sincs mi a fene ez.
(#) tunerman válasza szamóca hozzászólására (») 14:58 /

A bemeneti diff erősítő gyanús, nem nyítja ki a Q253 PNP drivert.
TJ.
(#) reloop válasza szamóca hozzászólására (») 15:04 /

A Q254 B-E mérése azt válaszoltad, nincs feszültség. Akkor ez hibás mérés volt? Bővebben: Link

A Q255 bázisán mért -1,4 V-tól a negatív oldali teljesítmény fokozatnak jelentősen ki kéne nyitnia. Erről nem igazán van szó, mert a végtranzisztorok láthatóan áram mentesek.
A rajzon azt látom, 1 V esik R269-en, ami 20 Ω-mal számolva 50 mA. Ez az áram ki kéne nyissa a Q257 végtranyót. Az R269 bent a a helyén aligha lehet 20 Ω-os. Mérd meg az R268, R270 ellenállásokon eső feszültségeket, ebből látjuk merre folyik az áram a teljesítmény fokozatban.
Szerk.: úgy emlékezetem CHZ kérte ezt a mérést, de csak az ellenállás ellenőrzést említette.
A hozzászólás módosítva: 15:08
(#) reloop válasza szamóca hozzászólására (») 15:11 /

Ha instabil feszültséget mérsz a végfokban, akkor tegyél rá szkópot, mert elképzelhető, hogy gerjed és ebből erednek az irreális DC mérések.
(#) szamóca válasza reloop hozzászólására (») 15:32 /

B-E közt mérve nincs is. Azt hittem azt kérdezed bocs. Én a test-bázis és a test-emitter közöttit írtam.
A helyén mérve azt jelentette, hogy az egyik láb lett csak kiforrasztva a mérés idejére.
R268-on 0,25mV ot mér. R 270-en meg 1,1V, de ugrál ez az érték is..
Ráakasztottam egy szkópot a kimenetre, és van is valami rajta. Sőt a jó értékeket mutató oldalon is ugyanaz.
(#) szamóca válasza tunerman hozzászólására (») 15:36 /

Zsír új BC 546C-k vannak bent. Mondjuk ez sem garancia, de beépítés előtt kimértem őket. Az 1,2k-s munkaellenállas is jó 1,14k mértem A 10Ω-os Q253-emitterellenállása is jó. Az emitter bázis közt van 540mV ami a rajzon is 500mV (25-24,5V).
(#) reloop válasza szamóca hozzászólására (») 16:00 /

Még értelmezem amit a Q254-ről írtál, mert nekem nem jön ki a matek.
A szkópon csak zajt látok, maradjunk a DC méréseknél.
Hangszóró ugye nincs a kimeneten?
Az R270-en mért 1,1 V irreális, mert ez lenne gyakorlatilag a Q257 bázis emitter feszültsége. A Q257 hibás, vagy R272 szakadt, esetleg vezetősáv/forrasztási hiba van.
Az R270-en eső feszültség másik baja, hogy meg kéne egyezzen R268-cal. Nem látsz megégett vezetősávot?
Ha nem nagy fáradság, vedd ki a két végtranyót és csak akkor tedd vissza, ha mind az R268-on, mind R270-en 0,6 V környéki, a 2K2 potival szabályozató feszültséget nem észlelsz. Az R273-C263 Zobel, valahol szakítsd meg, hogy ne gerjedjen! A végén persze majd ne felejtsd el visszakötni.
A hozzászólás módosítva: 16:01
(#) tunerman válasza szamóca hozzászólására (») 16:36 /

Mert a driver tranzisztornak ellenállások vannak a kollektor körében, így ha áram folyik a Q253-ason azt ki lehet mérni az ellenállásain.
TJ.
Következő: »»   19 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem