Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD kijelző
Lapozás: OK   14 / 14
(#) zenetom válasza uniman hozzászólására (») Ápr 7, 2026 /

Köszi, kolléga is ezt linkelte, de most nézem, a reflective LCD-nél van reflector, tehát akkor elvileg nem kell az általam először linkelt LCD mögé rakni semmit.
Viszont aliexpressen találtam egy csomó LCD-t (lásd előző hsz), normális képekkel, amin egyértelműen látszódik hogy néznek ki.
(#) Tomi94 hozzászólása Szo, 12:28 /

Sharp számológép kijelző problémája

Sziasztok!

Nemrég kaptam egy ilyen "veterán" Sharp számológépet, a napokban nyitottam fel és jutottam arra, hogy első körben elemcseréért kiált.

Ezt követően elindul, de a kijelző furán működik, amit a képsorozaton is mutatni próbálok:
- Bekapcsolás után megjelenik egy nulla (ez nyilván OK) és mellette egy 'E' karakter (amit nem tudok, hogy jó-e)
- Beírok egy számot, még egész jól néz ki
- Egyre több karakternél viszont egyre jobban szétesik a kijelzés (a harmadik lépés mind 8-as kéne legyen..)
- De ha elosztom kettővel, akkor felismerhető, hogy csupa 4-est próbál kiírni (tehát szerintem maga a számítás helyesen működik benne).

Fentiek alapján arra gyanakszom, hogy inkább a kijelzővel lehet gond. Erre tud-e valaki megerősítést vagy cáfolatot adni, ill. esetleges tippet a javíthatóságához?

Előre is köszi, ha van ötletetek!
(#) kaqkk válasza Tomi94 hozzászólására (») Szo, 15:54 /

Nekem "zebragumi" hibának tűnik . A kijelző a nyákra egy vezetőszálakkal ellátott gumi idomon keresztül csatlakozik , ha az "itt-ott" nem érintkezik akkor látni ilyet . Ha ügyes vagy szétszedés után alkohollal megtisztítod a gumit és a pontos összesszerelés után újra használható lesz a "müszer"
(#) zenetom válasza kaqkk hozzászólására (») Szo, 16:53 /

De ha megnézed, ez nem zebragumis, hanem szalagkábel-szerű.
Na mondjuk ezt nem tudom hogy lehet javítani.
Azt lehetne megpróbálni, hogy menet közben ujjal odaszorítani a kábelt az LCD-hez és nézni javul-e a helyzet.
Vagy lehet az IC-nél a forrasztás engedett kicsit el, bár ezt kétlem. Egy próbát mondjuk végső esetben megérhet hogy pákával áthúzni a lábakat.
(#) nagym6 válasza Tomi94 hozzászólására (») Szo, 19:31 / 2

A szalagkábel ragasztva van a nyáklemezre és az lcd-re. A nyákon szokott elengedni, rideggé válik a ragasztó. Forrólevegős forrasztóval kb.: 100-130 fokos levegővel melegítve, közben rányomkodva, majd pld. radírgumival erősen nyomva tartva míg kihűl.
Nekem sikerülni szokott.
(#) kaqkk válasza zenetom hozzászólására (») Szo, 19:44 /

Most nézem tényleg látszik az utolsó képen ...
(#) Tomi94 válasza nagym6 hozzászólására (») Vas, 8:42 /

Sziasztok!

Igen, ez inkább szalagkábel vagy flexi PCB jellegű kötés a két elem között.

Próbálgattam, tényleg meg lehet találni azt a pontot a nyáklemez szélén, ahol ha megnyomom ujjal, helyreáll a kijelzés. Szóval köszönöm a megerősítést, tényleg nem maga az LCD elem a hibás.

Így most félreteszem őszig, onnantól fogok majd megint olyan helyen dolgozni, ahol hozzáférek komolyabb forrasztóállomáshoz. Ha nem felejtem el, beszámolok az eredményről is.
(#) zolika60 válasza Tomi94 hozzászólására (») Vas, 9:32 /

Ez forrasztással nehezen és kockázatosan javítható. Inkább szerelj mögé valami gumi darabot, ami folyamatosan nyomja az adott ponton a kijelzőt.
(#) bbb válasza Tomi94 hozzászólására (») Vas, 10:50 /

A gond az, hogy simán elolvadhat az a műanyag, mire végzel. Én ezt úgy oldottam meg, hogy készítettem egy széles hegypótlékot, amibe a páka hegyét belenyomtam, s mikor elég meleg volt, akkor egyszerre az összes lábat tudtam melegíteni vele szépen óvatosan. Persze azóta megint elengedett a kötés, kb. három évet bírt: a szerszám.
Következő: »»   14 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem