Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1202 / 1203
(#) Udvari Zsombor válasza Epu2 hozzászólására (») Kedd, 7:36 /

Pontosan ahogyan írják, ha van második szabad SSD helyed az alaplapodon, akkor próba képpen próbáld meg oda betenni, hátha úgy már megy.
(#) bbb válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Kedd, 8:14 /

Zsombi, lemaradtál pár fejezettel. Azóta kiderült már, hogy bizony az SSD-t ugyan felismeri a gép, hogy létezik, viszont a rajta lévő dolgoknak jelen állapot szerint kakukk - adatmentéssel foglalkozó szakemberhez kellene vinni.
(#) xxxyyy válasza Epu2 hozzászólására (») Kedd, 10:07 /

Ilyesmi problémát már láttam nem hibás SSD-től is.
Elsőként próbáljad ki másik 2 USB portban is az adaptert (másik csoportban lévőkkel). Sokszor belefutok abba, hogy az USB SATA/NVMe átalakító nem minden USB portban működik korrekten.
Mivel sok "exotikus" adapter is jelen van a piacon ezért a másik javaslatom a már korábban általam ajánlott belső kártya. Nagy előnye, hogy nincsen rajta konverter, hanem az alaplapod saját vezérlőit használja. Én is használok ilyen kártyát tesztelésre, könnyen beszerezhető.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 10:14
(#) Epu2 válasza Suba53 hozzászólására (») Kedd, 11:17 /

A gép nagyobb mint a mini. másfél szeres széles és dupla vastag, de kisebb, mit a fekvőház. M2 aljzat is van benne 2 bevágásos és foglalt. A problémás M2 SSD, egy bevágású, A sima SSD alj is megvan de nem nagyon fér bele Az M2 dugós.
(#) Epu2 válasza xxxyyy hozzászólására (») Kedd, 11:22 /

Az előlapi USB-k is eltérők, de csak látja a meghajtót és inicializálni szeretne de nem bírja.
(#) img válasza xxxyyy hozzászólására (») Kedd, 12:10 /

Más esetben lehetne igazad, itt viszont ha jobban megnézed a képeket akkor megvan a kapcsolat az SSD-vel mert kiolvassa a méretét (256 GB), tehát legalább a vezérlővel lehet kommunikálni és valószínűleg a NAND is többé-kevésbé olvasható rajta mert a kapacitás értékét abból olvasta ki (ha a NAND-al nem tudna kommunikálni akkor előre beégetett szabvány méretet adna vissza, pl. 1024 MB-ot). Mivel az SSD ezek ellenére sem tudja inicializálni önmagát, így feltételezhető, hogy egyéb firmware sérülése van (amit a NAND-ban tárol, így rossz helyen lévő bithiba esetén könnyen sérül).

Ilyen esetben, ha az ismeretlen típusú SSD támogatott a PC3000-ben, fel kell tölteni rá a fw-jének megfelelő loader-t, aztán helyreállítjuk a translator-t és lementjük az adatokat (leegyszerűsítve).
(#) xxxyyy válasza img hozzászólására (») Kedd, 12:24 /

Én aránylag sokszor használtam ilyen megoldást (SSD+USB átalakító) és jópár alkalommal futottam problémába, ehhez hasonlóba is. Azért is kértem tőled tanácsot az utolsó vásárlás előtt...

Talán az sem véletlen, hogy a HDSentinel sem kompatibilis mindegyikkel.
(#) img válasza xxxyyy hozzászólására (») Kedd, 12:41 /

Igen, vannak olyan esetek is, viszont az aprónak tűnő részletek is számítanak, hogy tud az SSD-vel kommunikálni mert ha az adapter (vagy más a jelútban) lenne hibás akkor nem kommunikálna.

Hangsúlyozom, hogy szerintem. Persze ki lehet próbálni (érdemes is), csak én nem látok esélyt rá.

Azért mert a HDD Sentinelt egyetlen ember fejleszti azzal szemben, hogy az ACE Lab-nál egy egész csapat dolgozik a firmware-ek visszafejtésén és még így sincs mindre kapacitásuk.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:46
(#) Doky586 válasza img hozzászólására (») Kedd, 13:01 /

Pont hogy hiányzik a mérete (kép) !
(#) Udvari Zsombor válasza bbb hozzászólására (») Kedd, 13:13 /

Sajnálattal olvasom, hogy a kérdezőnek nem sikerült visszaszereznie az adatait az SSD-ről.
(#) img válasza Doky586 hozzászólására (») Kedd, 15:05 /

(#) Doky586 válasza img hozzászólására (») Kedd, 15:41 /

A másik képen a neve van..
(#) img válasza Doky586 hozzászólására (») Kedd, 16:14 /

Ugyanaz mert a kapacitását is tartalmazó nevét a firmware-je tartalmazza, tehát ki kellett olvasnia.

Ha nem kommunikálna akkor az adapter bridge chip neve lenne ott, pl. "Ugreen storage device".

De amíg azt sem tudjuk, hogy konkrétan milyen SSD-ről van szó, addig kár tovább agyalni rajta.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:19
(#) Doky586 válasza img hozzászólására (») Kedd, 16:36 / 1

Igen, jó esetben a termék nevében is benne van a valós kapacitása.
De a termék nevében nem mért érték van. Pl ha a nandokkal szakad meg a kapcsolat, akkor a neve még kiíródik.

De inkább USB-ről kellene bootolni és a 'hibás' eszközt tenni a natív portba, nem átalakítózni!
A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:40
(#) Suba53 válasza Epu2 hozzászólására (») Kedd, 16:36 /

Megtennéd, hogy lefotózod?
(#) Epu2 válasza img hozzászólására (») Kedd, 16:57 /

M2-es ssd
(#) Epu2 válasza Suba53 hozzászólására (») Kedd, 17:26 /

Megtettem, többször, többféleképpen, de ez jött ki. Az IC-kről semmi nem olvashtó szemmel sem.
(#) Suba53 válasza Epu2 hozzászólására (») Kedd, 19:09 /

A matrica, ami a konkrét típus adatokat mutatná, természetesen a másik oldalán van?

Te mindent elkövetsz, hogy a sötétben tapogatózzunk?
A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:11
(#) img válasza Epu2 hozzászólására (») Kedd, 19:12 /

Ez valami OEM Samsung lehet. Az biztos, hogy a NAND-ok és a DRAM cache is Samsung chipek mert látom rajtuk a "SEC" feliratot ami a "Samsung Electronics Corporation" rövidítése.

Ráadásul az egész panel design nagyon Samsungos. Sajnos a PMIC-t nem látni mert azokat kifejezetten egy-egy vezérlő típushoz gyártják, így a PMIC-ből megmondható lenne a vezérlő is, de mintha azon is Samsung feliratot látnék.
(#) img válasza Doky586 hozzászólására (») Kedd, 19:16 /

"Pl ha a nandokkal szakad meg a kapcsolat, akkor a neve még kiíródik."

Nem, ha a NAND-okkal szakad meg a kapcsolat akkor a vezérlő failsafe módba vált és a gyárilag beleprogramozott alap kódnevét írja ki, pl. WD/Sandisk SSD-k esetén azt, hogy "Sandisk Milpitas", mert a Milpitas nevű városban van a központjuk.
(#) Doky586 válasza img hozzászólására (») Kedd, 19:46 /

Sajnos a hamis kínai termékeknél meg ezt írja ki..
(#) img válasza Doky586 hozzászólására (») Kedd, 21:08 /

Mit, csóválja a szemét?
(#) Epu2 válasza Suba53 hozzászólására (») Sze, 12:00 /

Magam is teljes sötétségben tapogatózom.
(#) Epu2 válasza Doky586 hozzászólására (») Sze, 12:03 /

A hamisítás kizárva. Vagy 6-8 évig üzemelt a gép amibe benne bolt. Most már annak is örülnék ha nem volna meg az adat, csak a meghajtó menne.
(#) Suba53 válasza Epu2 hozzászólására (») Sze, 12:38 /

Ez a lényeg. Bár a csatlakozó alapján szinte biztos volt, hogy NVMe, de ezt minden NVMe SSD-n feltüntetik. Az alaplapodon ezek szerint 1 db M.2 foglalat van, viszont SATA meg van több is.
Feltételezem van régebbi SATA HDD otthon. Telepíts rá egy win11-et. Ha aztán erről a HDD-ről bootolsz, akkor az M.2 foglalatba rakott SSD a natív környezetben mutatja magát, mindenféle adapter nélkül, és tudod inicializálni, formázni, vagy az is lehet hogy látod a tartalmát ha nem volt aktív a bitlocker az előző gépen. Ha meg így sem megy, akkor lehet hogy valóban meghibásodott.
img profi adatmentő, biztos tud javasolni valamit ilyen esetekre, vagy elektronikai hulladék lesz a státusza a szegénykének.

( Ha win11-et telepítesz, már nem kell aktiválással bajlódnod, mert a géped alaplapja már regisztrálva van a megfelelő MS szerveren, és simán telepíthetsz rá win10, vagy 11 rendszert is. Nyilván ha HOME volt akkor azt, ha meg PRO, akkor azt. )
A hozzászólás módosítva: Sze, 12:47
(#) img válasza Epu2 hozzászólására (») Sze, 14:53 /

Jól gondoltam mert a panel végén ott a Samsung felirat, illetve a MZVLV256HAN0 modellszám az OEM Samsung PM981-é, viszont azon nem ilyen az alkatrészek elrendezése (máshol van a vezérlő órajel kristálya, más a PMIC környezete is és az M.2 csatlakozó GND szigeteinek a kialakítása is, stb).

Ami feltűnő, hogy az eredeti Samsung S4LR020 vezérlő ezüst felületű, a te fotódon viszont egyértelműen egy fekete tokozású vezérlő látszik, ami alapján lehet hamisítvány (hamisítják a Samsung SSD-ket).

Csak a fotód mutatja úgy, vagy tényleg nem eredeti S4LR020 vezérlő van azon az SSD-n?

A rajta lévő fekete matrica egyébként a HP brand gépekben lévő meghajtók plecsnije: az mutatja, hogy mire kell cserélni ha meghalna a drive (milyen felkészültek).
A hozzászólás módosítva: Sze, 14:59
(#) img válasza Epu2 hozzászólására (») Sze, 15:05 /

A hamis SSD is működ~get, csak pl. jóval lassabb sebességgel, mint azt az eredeti teszi.
(#) bbb válasza img hozzászólására (») Sze, 15:11 /

Idézet:
„A rajta lévő fekete matrica egyébként a HP brand gépekben lévő meghajtók plecsnije: az mutatja, hogy mire kell cserélni ha meghalna a drive (milyen felkészültek).”
Annyira felkészültek, hogy kb. 2-3 hónap, mire kicserélik, mert itthoni raktáron nincs nekik cserealkatrész. Ugyan ez igaz a memóriára is. Két HP gépet garanciáztattam az elmúlt fél évben és mindkettőnél ilyen átfutási idő volt, mert még csak nem is a cseh raktárból, hanem a hollandból hozták a motyót... Másik kolléga hasonló időről számolt be, bár arra nem emlékszem milyen alkatrész hibásodott meg neki. Persze amint a futár hozta a pakkot (mert megbeszéltük, hogy én is ki tudom cserélni, ezért nem vinném sehova a gépet), már jött az e-mail, hogy várják vissza a rossz alkatrészt. Szóval érdekes volt, hogy egyfelől nekik nagyon ráért, míg megkaptam az alkatrészt, de utána azonnal várták vissza a hibásat. Az eset nyomkövetése meg aztán tényleg tragédia volt. A honlapon semmi állapotfrissítés nem látszott, de amikor felhívtam az ittenieket, hogy mizu, akkor kiderült, hogy ő se tud sokkal többet mondani, csak azt, hogy már beérkezett az igény a külföldi raktárhoz. Na persze ha még azt is hozzáteszem, hogy a magyarnak látszó felület mögött egy indiai munkás volt, aki megpróbálkozott az automata fordítóval játszani... Inkább áttértünk az angolra, úgy valamivel könnyebb volt mindkettőnknek Másik esetben már eleve angolul indítottam, hiába a magyar webfelület, ami a magyar kommunikációra csábítana.
(#) img válasza bbb hozzászólására (») Sze, 15:27 /

A felkészülteket úgy értettem, hogy tudják, hogy meg fog állni az SSD (csak a mikor a kérdés).

Egyébként igen: a nagy céges malmok lassan őrölnek, az üzemeltetők meg őrülnek (nem örülnek).
(#) Epu2 válasza img hozzászólására (») Sze, 16:40 /

A régebbi gépem is elég gyors volt a mostani alig gyorsabb. Ha nem a hal a régi, még nem cseréltem volna le.
Következő: »»   1202 / 1203
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem