Fórum témák
» Több friss téma |
Pontosan ahogyan írják, ha van második szabad SSD helyed az alaplapodon, akkor próba képpen próbáld meg oda betenni, hátha úgy már megy.
Zsombi, lemaradtál pár fejezettel. Azóta kiderült már, hogy bizony az SSD-t ugyan felismeri a gép, hogy létezik, viszont a rajta lévő dolgoknak jelen állapot szerint kakukk - adatmentéssel foglalkozó szakemberhez kellene vinni.
Ilyesmi problémát már láttam nem hibás SSD-től is.
Elsőként próbáljad ki másik 2 USB portban is az adaptert (másik csoportban lévőkkel). Sokszor belefutok abba, hogy az USB SATA/NVMe átalakító nem minden USB portban működik korrekten. Mivel sok "exotikus" adapter is jelen van a piacon ezért a másik javaslatom a már korábban általam ajánlott belső kártya. Nagy előnye, hogy nincsen rajta konverter, hanem az alaplapod saját vezérlőit használja. Én is használok ilyen kártyát tesztelésre, könnyen beszerezhető. A hozzászólás módosítva: Kedd, 10:14
A gép nagyobb mint a mini. másfél szeres széles és dupla vastag, de kisebb, mit a fekvőház. M2 aljzat is van benne 2 bevágásos és foglalt. A problémás M2 SSD, egy bevágású, A sima SSD alj is megvan de nem nagyon fér bele Az M2 dugós.
Az előlapi USB-k is eltérők, de csak látja a meghajtót és inicializálni szeretne de nem bírja.
Más esetben lehetne igazad, itt viszont ha jobban megnézed a képeket akkor megvan a kapcsolat az SSD-vel mert kiolvassa a méretét (256 GB), tehát legalább a vezérlővel lehet kommunikálni és valószínűleg a NAND is többé-kevésbé olvasható rajta mert a kapacitás értékét abból olvasta ki (ha a NAND-al nem tudna kommunikálni akkor előre beégetett szabvány méretet adna vissza, pl. 1024 MB-ot). Mivel az SSD ezek ellenére sem tudja inicializálni önmagát, így feltételezhető, hogy egyéb firmware sérülése van (amit a NAND-ban tárol, így rossz helyen lévő bithiba esetén könnyen sérül).
Ilyen esetben, ha az ismeretlen típusú SSD támogatott a PC3000-ben, fel kell tölteni rá a fw-jének megfelelő loader-t, aztán helyreállítjuk a translator-t és lementjük az adatokat (leegyszerűsítve).
Én aránylag sokszor használtam ilyen megoldást (SSD+USB átalakító) és jópár alkalommal futottam problémába, ehhez hasonlóba is. Azért is kértem tőled tanácsot az utolsó vásárlás előtt...
Talán az sem véletlen, hogy a HDSentinel sem kompatibilis mindegyikkel.
Igen, vannak olyan esetek is, viszont az aprónak tűnő részletek is számítanak, hogy tud az SSD-vel kommunikálni mert ha az adapter (vagy más a jelútban) lenne hibás akkor nem kommunikálna.
Hangsúlyozom, hogy szerintem. Persze ki lehet próbálni (érdemes is), csak én nem látok esélyt rá. Azért mert a HDD Sentinelt egyetlen ember fejleszti azzal szemben, hogy az ACE Lab-nál egy egész csapat dolgozik a firmware-ek visszafejtésén és még így sincs mindre kapacitásuk. A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:46
Sajnálattal olvasom, hogy a kérdezőnek nem sikerült visszaszereznie az adatait az SSD-ről.
A másik képen van.
Ugyanaz mert a kapacitását is tartalmazó nevét a firmware-je tartalmazza, tehát ki kellett olvasnia.
Ha nem kommunikálna akkor az adapter bridge chip neve lenne ott, pl. "Ugreen storage device". De amíg azt sem tudjuk, hogy konkrétan milyen SSD-ről van szó, addig kár tovább agyalni rajta. A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:19
Igen, jó esetben a termék nevében is benne van a valós kapacitása.
De a termék nevében nem mért érték van. Pl ha a nandokkal szakad meg a kapcsolat, akkor a neve még kiíródik. De inkább USB-ről kellene bootolni és a 'hibás' eszközt tenni a natív portba, nem átalakítózni! A hozzászólás módosítva: Kedd, 16:40
Megtettem, többször, többféleképpen, de ez jött ki. Az IC-kről semmi nem olvashtó szemmel sem.
A matrica, ami a konkrét típus adatokat mutatná, természetesen a másik oldalán van?
Te mindent elkövetsz, hogy a sötétben tapogatózzunk? ![]() A hozzászólás módosítva: Kedd, 19:11
Ez valami OEM Samsung lehet. Az biztos, hogy a NAND-ok és a DRAM cache is Samsung chipek mert látom rajtuk a "SEC" feliratot ami a "Samsung Electronics Corporation" rövidítése.
Ráadásul az egész panel design nagyon Samsungos. Sajnos a PMIC-t nem látni mert azokat kifejezetten egy-egy vezérlő típushoz gyártják, így a PMIC-ből megmondható lenne a vezérlő is, de mintha azon is Samsung feliratot látnék.
"Pl ha a nandokkal szakad meg a kapcsolat, akkor a neve még kiíródik."
Nem, ha a NAND-okkal szakad meg a kapcsolat akkor a vezérlő failsafe módba vált és a gyárilag beleprogramozott alap kódnevét írja ki, pl. WD/Sandisk SSD-k esetén azt, hogy "Sandisk Milpitas", mert a Milpitas nevű városban van a központjuk.
Sajnos a hamis kínai termékeknél meg ezt írja ki..
Magam is teljes sötétségben tapogatózom.
A hamisítás kizárva. Vagy 6-8 évig üzemelt a gép amibe benne bolt. Most már annak is örülnék ha nem volna meg az adat, csak a meghajtó menne.
Ez a lényeg. Bár a csatlakozó alapján szinte biztos volt, hogy NVMe, de ezt minden NVMe SSD-n feltüntetik. Az alaplapodon ezek szerint 1 db M.2 foglalat van, viszont SATA meg van több is.
Feltételezem van régebbi SATA HDD otthon. Telepíts rá egy win11-et. Ha aztán erről a HDD-ről bootolsz, akkor az M.2 foglalatba rakott SSD a natív környezetben mutatja magát, mindenféle adapter nélkül, és tudod inicializálni, formázni, vagy az is lehet hogy látod a tartalmát ha nem volt aktív a bitlocker az előző gépen. Ha meg így sem megy, akkor lehet hogy valóban meghibásodott. img profi adatmentő, biztos tud javasolni valamit ilyen esetekre, vagy elektronikai hulladék lesz a státusza a szegénykének. ( Ha win11-et telepítesz, már nem kell aktiválással bajlódnod, mert a géped alaplapja már regisztrálva van a megfelelő MS szerveren, és simán telepíthetsz rá win10, vagy 11 rendszert is. Nyilván ha HOME volt akkor azt, ha meg PRO, akkor azt. ) A hozzászólás módosítva: Sze, 12:47
Jól gondoltam mert a panel végén ott a Samsung felirat, illetve a MZVLV256HAN0 modellszám az OEM Samsung PM981-é, viszont azon nem ilyen az alkatrészek elrendezése (máshol van a vezérlő órajel kristálya, más a PMIC környezete is és az M.2 csatlakozó GND szigeteinek a kialakítása is, stb).
Ami feltűnő, hogy az eredeti Samsung S4LR020 vezérlő ezüst felületű, a te fotódon viszont egyértelműen egy fekete tokozású vezérlő látszik, ami alapján lehet hamisítvány (hamisítják a Samsung SSD-ket). Csak a fotód mutatja úgy, vagy tényleg nem eredeti S4LR020 vezérlő van azon az SSD-n? A rajta lévő fekete matrica egyébként a HP brand gépekben lévő meghajtók plecsnije: az mutatja, hogy mire kell cserélni ha meghalna a drive (milyen felkészültek). A hozzászólás módosítva: Sze, 14:59
A hamis SSD is működ~get, csak pl. jóval lassabb sebességgel, mint azt az eredeti teszi.
Idézet: Annyira felkészültek, hogy kb. 2-3 hónap, mire kicserélik, mert itthoni raktáron nincs nekik cserealkatrész. Ugyan ez igaz a memóriára is. Két HP gépet garanciáztattam az elmúlt fél évben és mindkettőnél ilyen átfutási idő volt, mert még csak nem is a cseh raktárból, hanem a hollandból hozták a motyót... Másik kolléga hasonló időről számolt be, bár arra nem emlékszem milyen alkatrész hibásodott meg neki. Persze amint a futár hozta a pakkot (mert megbeszéltük, hogy én is ki tudom cserélni, ezért nem vinném sehova a gépet), már jött az e-mail, hogy várják vissza a rossz alkatrészt. Szóval érdekes volt, hogy egyfelől nekik nagyon ráért, míg megkaptam az alkatrészt, de utána azonnal várták vissza a hibásat. Az eset nyomkövetése meg aztán tényleg tragédia volt. A honlapon semmi állapotfrissítés nem látszott, de amikor felhívtam az ittenieket, hogy mizu, akkor kiderült, hogy ő se tud sokkal többet mondani, csak azt, hogy már beérkezett az igény a külföldi raktárhoz. Na persze ha még azt is hozzáteszem, hogy a magyarnak látszó felület mögött egy indiai munkás volt, aki megpróbálkozott az automata fordítóval játszani... Inkább áttértünk az angolra, úgy valamivel könnyebb volt mindkettőnknek „A rajta lévő fekete matrica egyébként a HP brand gépekben lévő meghajtók plecsnije: az mutatja, hogy mire kell cserélni ha meghalna a drive (milyen felkészültek).” Másik esetben már eleve angolul indítottam, hiába a magyar webfelület, ami a magyar kommunikációra csábítana.
A felkészülteket úgy értettem, hogy tudják, hogy meg fog állni az SSD (csak a mikor a kérdés).
Egyébként igen: a nagy céges malmok lassan őrölnek, az üzemeltetők meg őrülnek (nem örülnek).
A régebbi gépem is elég gyors volt a mostani alig gyorsabb. Ha nem a hal a régi, még nem cseréltem volna le.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |