Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Érdekes módon levettem max98357-m gain erősítését, csak multival tudtam mérni ac állásban, 67, 92, 128 és 148v mellett is ugyanezt tudja. Valami nem kerek, holnap letesztelem újra, ferritnek - 90-nél kellene lennie.
De a 90 fokot nem az adójelhez viszonyítva kell tolnod a talajkiegyenlítéshez. Hanem a vevő jelhez. Csak az adó jel a referencia. Tehát a fej fázistolása + a vevőerősítő fázistolása + a talajkiegyenlítésed fázistolása = 90 fok.
Ezért van az, hogy a szükséges fázistolásba beleszól az is, hogy milyen rezonancián van a vevő tekercsed. Mert az is módosítja a fej fázistolását, méghozzá nagyon jelentősen. Ezért csatoltam be a legutóbbi ábrát.
Rosszúl fogalmaztam, most ha bekapcsol a gép akkor mér pár tized másodpercig és beforgatja tx-hez képest rx-et fixen 90 fokra, ezt minden bekapcsolásnál megcdinálja. Pcm1808 adc egyik fele rx-et méri, másik fele a tx referencia, minkét csatornán ugyanazokat a szűrőket használom hogy ne legyen fázistolás, egyedül a kálmán szűrő van csak rx-en de ott nincsen fázistolás. A - 90 az a vdi, ott kéne lennie elvileg a ferritnek, az most -1xx-nél van elcsúszva picit. Került bele egy autómata gb ami kikapcsolható, valószínűleg ott néztem félre valamit.
A vdi-be mindig belezavarodok mert mindenhol mást írnak, nálam - 180 és +180.
Jegeltem a kódot és elmentettem későbbi vizsgálatra, elindultam újra az alap kódtól. hiába volt egész jó a tégla teszt, a ferritet nem jelezte de a vasat igen.
Az alapkód kőstabil, viszont 5ft 35cm, téglával 12-15cm, ez gondolom nem túl acélos.
Nem ismerem a gépedet, az enyém tégla nélkül messziről jelzi, kb 35-40 cm. Téglával már ez a távolság csökken, de vasnak jelzi a találatot. Majd ahogy közelítek a fejhez, elkezdi színesfémnek jelezni. Persze tudom úgy tartani a téglát, mögötte az érmével, hogy ez a távolság ne sokkal legyen több, mint 15 centi, de tudom úgy tartani, hogy sokkal több legyen. Tehát van kis szemfényvesztés is a dologban.
Kezdem összerakni teljesen a gépet, akku nélkül elfér egy gyufásdobozban, rendeltem egy másfajta adc-t is, előszőr azt hittem el sem küldték, az még rejtély hogy ez hogyan fog rákerülni a panelra annyira pici, mindenesetre most rajzolom és legyárttatom a kínaiakkal.
Sikerült megfejtenem pcm1802 adc hibáját amiért kettőt is kukáztam ha valaki venne ilyet akkor 3,3v ldo-t kukázza mert mindnél zárlatos vagy tranzisztort raktak helyette be, a hátlapi jumpereket tilos összezárni mert 3,3v helyett 5 voltra zárja. Külső 3,3v táppal és jumpert 3,3 voltra kötve elindult végre. 3 fekete kinai klónt vettem hestoreban, mindegyiknél ugyanez a hiba.
Annyi előnye van a többivel szemben hogy bírja az 5 voltot analóg részen, a többinél csak 3v a maximum.
Találkoztam már hasonló dologgal.
Azt a hibás LDO-t akár le is cserélhetnéd, hogy kompaktabb legyen a készülék.
Majdnem akkora lesz mint a kijelző magában, az esp 2,5x1,5cm.
Kíváncsiságból csinálok egy négylevelü lóhere szerű fejet is, a vevő tekercs már megvan.
Ezzel a 8-as tekerccsel milyen felépítésű lesz a fej? Egy móricka rajzra kíváncsi lennék.
Ugyanez lesz az adó csak 90 fokkal elforgatva, ez most kb. 30centi.
Ilyesmi csak egyforma.
Ennek mi a koncepciója? Mert szerintem egy fejnek középen van a legnagyobb érzékenysége. Ez így pont középen nem fog reagálni semmire. Minél nagyobb a találat, annál érzéketlenebb lesz rá. Szerintem.
De ha rosszul gondolom, akkor javítsál ki.
Nincsen koncepció, legyártok pár tekercset és összepróbálgatom őket, igazából kísérlet, előszőr kerek adó 8-as rx, két nyolcas, háromszög, dupla 0 ilyesmi.
A 8-as tekercsnek a zaj miatt van értelme. Tételezzük föl, hogy 50 Hz a zavarforrás. Mivel az 50 Hz hullámhossza hatalmas a fej méretéhez képest, ezért ugyanakkora jelet indukál a 8-as tekercs mindkét felében. Mivel a két féltekercs menetiránya ellentétes, az 50 Hz által indukált jel kioltódik a tekercsben.
Tehát, ha találat kerül a tekercs közepe alá, annak a jele is kioltódik a tekercsben. Most ehhez adjuk hozzá azt, hogy ami örvényáramot generál a találatban az adó tekercs egyik fele, azt kidelejezi a másik fele. A DD fejnél ugye azért van a megszokott elrendezés, mert az erővonalak a tekercs széleinél a legsűrűbbek. A vevő tekercs közel helyezkedik el az adó tekercs széléhez, ahol a legsűrűbb az erőtér. Egyéb módon is kiegyenlíthetnéd a tekercseket, nem lenne muszáj a DD elrendezést használni. Csak más esetben jelentősen csökkenne az érzékenység. Főként az apróságokra. A két 8-as tekercs egymásra helyezése mondhatni mintapéldája annak, hogy miként tudunk két tekercset úgy egymásra tenni, hogy az adó tekercs legsűrűbb erővonalai minél kevésbé közelítsenek a vevő tekercshez. Persze lehet hogy rosszul látom, csak hangosan gondolkodom.
Van még egy őrült ötletem, az egy koaxikális fej ahol 2 tx tekercs van ellentétesen tekerve és egy rx, ez eddig olyan mint a gyári, viszont lenne rx2 is ami egy cápauszony tehát állított. elvileg élére állított érmét jelezné illetve talajhatást nem látja így rx1 és 2 jeléből kivonható lenne teljesen, legalább is elvileg. Esetleg DD fejnél is kipróbálható egyszerűen a működése akár egy kész fejjel is.
Illetve fekvő tx és 90 fokban álló laposabb rx is jó lehet.
Eddig szenvedtem a géppel, durván két hétig, 2-3 perc állás után szépen lassan mindig felment a mag maximumig és a fázis is elmászott, konkrétan átfordult.
Most viszont 2 órája be van kapcsolva és egy pisszenés sincsen, kőstabilan minden a helyén áll, a saját hülyeségem volt mert nem vettem észre a kódban a régi dejittering funkciót ami állított rx-en az benne maradt. v.43, ez a szám annyira nem tetszik, de hát ez van. A hang is stabil, tizedmilliméter pontosan ugyanott szólal meg, nincsen csippanás vagy átmenet, van fém szól nincs fém csönd van.
Én jelenleg ott tartok, hogy beforrasztottam mindent. Gyakorlatilag működik is. Csináltam hozzá fejet is.
Most írom hozzá a programot. Aztán kiderül, hogy jó gép lett-e, vagy megint sokat dolgoztam egy elektronikai hulladékon.
Ez egész komoly lett így beültetve, középen lent a diódák az a hang magassága?
Nem. Multiplexer. Ennél a két frekivel meghajtott négyszögjeles gépnél a vevő jel kissé kaotikusnak tűnik. Persze nem az. A vevő erősítő kimenetének van normál és ellen-fázisú kimenete is. Erre a két kimenetre rá van téve egy 4053-as x és y bemenete, a kapuzás a multiplexerrel van vezérelve és így forgatja össze a jeleket, hogy tovább tudjam földolgozni. A működési freki jelenleg 5 és 20 kHz. A multiplexer 8 fél periódust tud kezelni, mivel a 20 kHz négyszerese az 5-nek és két fél periódusból áll, így az 8. Illetve két multiplexer is van, egy a talajhoz és egy a diszkhez.
Kicsit primitív a multiplexer, dióda beforrasztásával tudom állítani, hogy az a periódus milyen legyen. Ha raktam volna bele egy sor jumpert, akkor kényelmesebb lett volna, de az nagyon sok helyet foglalt volna el.
Akkor te fejben megtervezed, legyártod a panelt, beülteted és utána a próba?
Igen. Persze, azért érnek meglepetések.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |