Fórum témák
» Több friss téma |
Egyébként a HQ-ban is van, háromféle is:
Bővebben: Link
Igen, az. De ettől függetlenül az IC, amit ott vettem, működik. Szkópba tettem, tehát rögtön kiderült, hogy milyen a vásár.
Nem akartalak megsérteni az Aliexpress miatt bocs.
Van egy testvére, az NE/SA592, őt lehet könnyebben megtalálod. Ám vannak sokkal jobb tulajdonságú videoerősítők is!
A hozzászólás módosítva: Jún 3, 2026
Ennyire mélyre nem mennék, te is látod, ez egy egyszerű frekí mérő. Nem akarom bonyolítani. Már igy is sok a tuning (ki jelző, előerősítő). Én már igy is elmentem a falig.
Szervusztok!
Amennyiben elég az 50 MHz-s mérőhatár, küldök egy kevés alkatrészt igénylő ,egyoldalas nyákkal készíthető fájl-t.A méréshatárt automatikusan jelzi Hz, KHz,MHz-ben.
Elfelejtettem hozzá írni,hogy a stabil működéshez a BF 240 tranzisztor bázisához kapcsolt
47 K ohm-s ellenállást közvetlen a tápra kell kötni. Ez vonatkozik a 100 MHz-s alkatrész temetős freki mérőre is.
Köszönöm de a PIC el való építés nekem nem megy, nagyon kevés vagyok hozá.
Közel majd 20 évnyi HE tagság után se tudnál megkérni valakit , hogy beégetne neked egy uCt?!
Valahogy nem fogót meg a piccel való munka. Nekem ez hobbi. Az elektron csőhöz fiatal voltam. Nagy feszültségek kis tudás, maradt a tranzisztor meg az integrált áramkörök, A piccek hez meg a programozásuk hoz meg már öreg vagyok. Az én koromba meg kérni valamit tanácson kívül az már nagyon tré lenne.
Akkor próbáld ki az Arduinót. Nekem két hét se kellett hozzá és olyan projekteket oldottam meg, amiről álmodni se! Én is öreg vagyok, segítek!
![]() Frekimérő projektben ugyan nem sokat segít, mert a chip max 8MHz-ig tud. De egyebekben!!! huhh! A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2026
Ez vagy két órai munka volt. (meg a két hét tanulás)
Csak egy információ a frekvenciamérők építésével foglalkozóknakSzínes hírek a témában: Egy kínai 5 digites PIC-es (16f84) frekvenciamérő 75MHz-ig működött! 80MHz-nél már 78.8MHz-et mutatott, lehet, az amplitúdó növelésével itt is tudott volna működni. A bemeneti erősítő BJT-s volt, majd egy 74ALS14 következett. Ez is elvérezhet ekkora frekvencián. Na meg a hanyag szerelés.
Közbe találtam egy régi RT újságban egy kapcsolást ahol 4029-el van meghajtva a til311.
Ezt a képet csak azért raktam fel mert a Májusi hozzászólásód ban kérdéses volt a TTL CMOS kompatibilitás. Lehet hogy sok esetbe igazad van, de ebből a kapcsolásból az derül ki hogy van amikor lehetséges. A freki mérő SK tervezet paneljait már kimarattam, ha a beültetésekkel megleszek és működni is fog teszek fel képeket.
OK. Örülök, hogy működik.
Orion tuner, frekvenciamérőSziasztok!Van egy Orion tunerem, amiben nem működik a kijelző FM módban. Arra gondoltam, csinálni kéne bele másikat. Az lehetséges megoldás, hogy veszek valami frekvenciamérőt ali-ról és leszedem róla, a mikrovezérlő előtti mérőrészt? Aztán csináltatok hozzá, saját mikrovezérlős részt. Van 200MHz-s és 500MHz-s is. Hogy mennyire igazak a kiírt frekvenciák, nem tudom, de nekem elég lenne a 108MHz. Csak tudja valamelyik. Ez járható út, vagy van valamilyen kapcsolásotok ehhez a feladathoz? A hozzászólás módosítva: 9:28
Szia
Szerintem jobb lenne megjavítani. A frekvencia osztó ic-t már kellett cserélnem egy tunerben, tudod ellenőrizni, hogy utána jó-e az áramkör, az ic kimenetére kapcsolsz megfelelő frekvenciát, és ha mutat a műszere, akkor csak az előosztó a hibás. Kapcsolási rajzot tudsz feltenni?
Igazándiból azzal lehet gondod, hogy nem annyit kell mutatni amit mér, hanem 10,7 MHz-es eltéréssel.
Bár ha rendelésből korrektöl kiderül, akkor jó is lehet. Meg én a régiről sem mondanék le...
Azt mondta a srác, akié a tuner, hogy már kétszer is cserélt kijelzőt, meg ic-t. Mivel nehezen beszerezhető, gondoltam kéne egy olyat csinálni, amihez lehet kapni alkatrészt. Volt, hogy a kijelzőszegmensek döglöttek meg. A rajz, miről legyen? Az ali-sokról nem tudok, az Orionról, nem sok van elérhető. Amiket találtam, csatolom.
Azt, szoftverből, hozzá lehet adni.
A régiek is sorra pusztulnak, hiába cseréli, a 40év, az 40év, ha a raktárban pihent is. Ezzel mindenkinek baja van, azért gondoltam, kiváltani valamivel.
Nálam okosabb
szerint, például:Idézet: „Hobbielektronika" módszer, az eredeti kijelzőpanel megmentése A hazai rádióamatőrök és gyűjtők körében a legnépszerűbb és legszebb megoldás az, ha a gyári előlapi LED panelt és a piros kijelzőket eredeti formájukban bent hagyják, és csak a meghibásodott Sanyo MSM5526-os IC helyére építenek egy új agyat Egy kis darab próbanyákra felforrasztanak egy kisméretű PIC16F628A mikrokontrollert. Erre ráégetnek egy frekvenciamérő programot (a magyar fórumokon, például a Hobbielektronika Orion ST 1025 topikjában több kész szoftver és NYÁK-terv is elérhető ehhez a típushoz). Az apró PIC áramkört közvetlenül a gyári panel hátuljára lehet ragasztani vagy forrasztani. Így kívülről a tuner 100%-ban gyári, karcmentes és eredeti esztétikájú marad, mégis modern digitális belsővel mér.” Nekem ez sántít, mert szerintem érdemes lenne kideríteni hogy melyik alkatrész pusztult meg, és az alkotni csak újra. Vagy teljesen új modult tervezni, régit kidob, lehet gyártani...
Ha megjön a főnököm holnap, rámérünk a K5000 kimenetére. Ha nincs jel, meghalt, ha van, akkor a kijelző áramkör ment tönkre. De akkor is kéne csinálni egy sajátot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

A régiek is sorra pusztulnak, hiába cseréli, a 40év, az 40év, ha a raktárban pihent is. Ezzel mindenkinek baja van, azért gondoltam, kiváltani valamivel.
szerint, például: