Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2587 / 2587
(#) Skori válasza diamik hozzászólására (») Aug 27, 2026 /

Sosem készítettem még ilyen hiszterézis karakterisztika mérő-t, így gyakorlati tapasztalatokra nem tudok építeni. Szét kellene választani a projektet és külön vizsgálni (majd kiváltani) a teljesítmény erősítőt, és külön a B mérését végző részt. Elvileg a B külön tekercssel mérhető, a feszültség integrálásával.
Ha jól értettem van egy működő eszköz, aminek elértétek a határait, tehát ezt kellene bővíteni.
Első körben megpróbálnék kísérletezni, és bármilyen D osztályú erősítőt rávenni áramgenerátoros működésre. Aztán a tapasztalt problémákra megoldást keresni. Nyilván kevésbé egzakt dolog, mint tudományosan meghatározni mindent, de lehet, hogy hamarabb vezet eredményre.
Ami még segíthet egy ilyen projektben: az más ilyen célra készült mérőeszközök tanulmányozása, és megértése...
(#) diamik válasza Skori hozzászólására (») Aug 27, 2026 /

Nem most kezdtem foglalkozni a dologgal. Van már tapasztalatom a témában, magában a mérési elvben és az áramköri megoldasokban is. Viszont eddig csak linearis erősítőkkel mértünk hasonlót (illetve Epstein kerettel, bár az főleg laminált magokra alkalmas).

Azért bátorkodtam kérdezni, mert szerintem nem szégyen, illetve több tapasztalt kollega is van itt.
(#) tomi1990120 hozzászólása Sze, 15:47 /

Tda7293 torzít

Sziasztok!Valaki tudna ebben segíteni?Már lassan mindent kicseréltem a panelen de probléma ugyanaz.
(#) Gafly válasza tomi1990120 hozzászólására (») Sze, 18:40 /

Nézzed meg, hátha az egyik láb a panelen nem lett teljesen kimaratva, és egy hajszál, vagy még annál is vékonyabb ponton összeér a két láb.
(#) rectamas válasza tomi1990120 hozzászólására (») Sze, 18:43 /

Az IC is lehet hibás.
(#) Gafly válasza rectamas hozzászólására (») Sze, 19:25 /

Az nem hibás:
Idézet:
„nem lett baja az icnek már nem torzít, működik”
(#) Suba53 válasza Gafly hozzászólására (») Sze, 19:30 /

Zavart érzek az erőben. Akkor most torzít, vagy nem?
(#) Suba53 válasza Gafly hozzászólására (») Sze, 19:35 / 1

Már látom, ez az átka annak, ha valaki két párhuzamos csatornán bajlódik ugyanazzal a problémával.
(#) Gafly válasza Suba53 hozzászólására (») Sze, 19:46 /

Ami pont ezért tilos.
Idézet:
„XVIII. Csak egy helyen kérdezz! A fórumon egy kérdést egyszerre csak egy helyre tegyünk fel. Amennyiben több helyre is beírjuk ugyan azt a hozzászólást, a moderátorok kérdés nélkül törölhetik hozzászólásainkat és ki is tilthatnak türelmetlenség és tiszteletlenség miatt.”
(#) metabo123 hozzászólása Csü, 10:33 /

Erősítő erősítésének növelése

Sziasztok,
A mellékelt kapcsolási rajzon látható erősítő kapcsolás erősítését szeretném növelni. Ez ugyebár az R4/R3 aránypár változtatásával érhető el (leginkább az R4 csökkentésével).
Az lenne a kérdésem, hogy ha az R4 értékét csökkentem mondjuk 1K-ra akkor a C3 kondenzátor értékét kell-e változtatnom, ha igen akkor milyen összefüggés szerint?
Köszönöm!
(#) Suba53 válasza metabo123 hozzászólására (») Csü, 12:45 /

Az ellenállás a fele közelében lesz, így a kondit a duplájára kéne emelni, mondjuk 22uF. Így az RC időállandó nagyjából ugyanaz marad, ami az alacsony frekvenciás átviteli csillapítást határozza meg. Azért csak nagyjából, mert egy elkó tűrése sokszorosa lehet az ellenállás tűrésének. De annak itt nincs nagy jelentősége.
A lényeg, hogy így nincs egyenáramú erősítése a fokozatnak.
A hozzászólás módosítva: Csü, 12:48
(#) metabo123 válasza Suba53 hozzászólására (») Csü, 13:29 /

Értem, Köszönöm a magyarázatot is!
(#) Melphi hozzászólása Csü, 17:29 /

Mit csináljak?

Sziasztok!
Le tudom úgy árnyékolni ezt a kettő trafót hogy be tudjam tenni egy erősítőbe, vagy felejtős?
Köszönöm.
(#) szendi001 válasza Melphi hozzászólására (») Csü, 21:35 /

Simán jó erősítőbe, mechanikusan. Villamosan nem tudom: 24 Volt az 30 volt DC... Ekkora teljesítménynél meg kellene vagy +-50-55. Szóval szekunder valószínű tekerős, de ha meg így van, akkor a primer is... részben... ugyanis az 400 voltos. Amennyire látom a képen Primeren van 230 leágazás. Ha nem zavar hogy nehéz, és elég kisebb teljesítmény az erősítődből, simán jó, főleg, ha olcsó volt... Miért kellene árnyékolni? Szórás miatt? Lehet rá tenni vékony réz szalagot, kívülről, vagy ha az nincs, vékony alu-t. Messze kell tenni a bemenettől.
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:37
Következő: »»   2587 / 2587
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem