Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rossz HDD javítás, mentés
 
Témaindító: deniel, idő: Jún 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 71
(#) deniel hozzászólása Jún 16, 2006 / 1
 
Sziasztok!

Épp most halt meg egy 8 gigás Seagate vinyóm, úgy hogy lefagyott, reseteltem, aztán semmi.
Az IDE kábelen ha van melette valami, azt se látja a BIOS.
Ha megfogom, nem érezni, hogy felpörögne.
Szerintetek mi romolhatott el benne egy fagyástól?
Lehet az elektronika hibája?

Deniel
(#) Norberto válasza deniel hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Idézet:
„Szerintetek mi romolhatott el benne egy fagyástól?”


Szerintem pont fordítva történhetett a dolog...épp az elromlás miatt fagyott le a gép...

És igen, szerintem elektronika-hiba lesz a háttérben. Lehet, hogy a vezérlő IC szállt el. De egy komolyabb forrasztási hiba is okozhat ilyet.
(#) titkovics válasza deniel hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Helóka

Nyugodt lehetsz mert nekem meg egy 30 gigás vinyó halt meg, (nem a vinyó a veszteség hanem az adatok) lehet hogy elektronika. Ha meg mégsem akkor íves javítás.
(#) vasa válasza deniel hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Nekem olyat csinált egy darabig az egyik vinyóm, hogy nem mindig pörgött fel, és ha fel is pörgött, csak kattogott, mintha mindig parkoló állásba akarta volna vinni a fejet...
Ilyenkor mindig tápkábel mozgatás, bekapcs. következett felváltva egy ideig. Persze idővel végleg meghalt, vékony füst kíséretében, de addigra már lementettem...
Ja, az egyébként IBM deskstar volt, amit elekreszteltek mások is deathstar-rá! Úgyhogy ha ilyenetek van vigyázzatok.
(#) erobi82 válasza vasa hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Igaz e az hogy a vinyóban lévő mágnes valami-szamárium mágnes- nem túl egészséges???Vagy ilyet csak régen használtak??Tud valaki infót erről??
(#) Slope válasza vasa hozzászólására (») Jún 16, 2006 /
 
Idézet:
„nem mindig pörgött fel, és ha fel is pörgött, csak kattogott, mintha mindig parkoló állásba akarta volna vinni a fejet”


Ezt azért csinálja mert valamelyik lemez elfordult egy kicsit... gondolom az elektronika meg belefáradt
Én anno egy 540MB-os vinyóval "kisérletezgettem" és az volt a tapasztalatom, hogy ha kilazítom a leszorító csavarokat, majd a lemezt elforgatva vissza húzom leszorító csavart, nem hajlandó működni! 3-4× felpörgött, közben folyamatosan parkolóállásba csapkodta a fejeket. Viszont ha épp jókor "kapta" el, a vinyó hibátlanul működött. Pl. ha a felpörgetés után egy levettem a tápot, és még visszatettem a leállás elött.
Ebből pedig az jön le, hogy a lemezen van valami szinkronsáv. A sáv pedig a lemez külső szélén lehet, mert a fej egy darabig itt időzött, majd parkolóba csapta, leállt a motor, aztán újra felpörgött, fej ki és kezdődik elölről. Gondolom ennek kell szinkronban lenni a motor fázisokkal.
Bár a vinyó legbelső lelkivilágához abszolút nem értek...
(#) Pethy válasza deniel hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
Nos, igen a rendszer azért fagyott le, mert tönkre ment a vinyó, és nem azért ment tönkre a vinyó mert lefagyott a rendszer . A szamárium mágnes, bár talán a legerősebb állandómágnesek egyike, nem teszi tönkre a vinyót. Ja és ha már itt tartunk, a vinyó mellett hagyott mobil hendy sem teszi tönkre a vinyót. Igen, a vincseszterek "üzemszű tönkremenetele" -tehát nem végigment rajta az úthenger stb- az esetek 99,99 százalékában elektronikahiba. A panelt nem ajánlom megjavítani, főleg ha nem vagy benne jártas. Viszont ne is dobd ki és ami a legfontosabb Ki ne nyisd!!! Mert ennek ellenére javítható. Hogyan? Figyelj:

-Írd fel a pontos számot széria stb. alapesetben viszont elég a pontos típus is.

-Menj el egy számtech kereskedésbe, és kérdezd meg, hogy mit szoktak csinálni a rossz vinyókkal. Van aki nem dob ki semmit. az ára egy rossz vinyónak 100 - 500 HUF és vegyél tőlük olyat, amijen a tiéd típusával is megegyezik.

-Ha találtál olyan típust mint a tönkrement sajátod, és mondjuk az nem panelhibás, akkor már félig nyert ügyed van

-A sajátod paneljét és a lomolt vinyó panelját kell kicserélni, de! és most jön a trükk! Minden vinyó panelon található valamilyen prom, eprom, flashrom stb. Ezt kell kicserélni rajta. Vagy foglalatban van, vagy rá van forrasztva. Ugyanis a gyárban tesztelés során a lemezteszt eredményét, vagyis azon fizikai szektorok címét amelyek rosszak, kiírják ebbe, és ez vinyónként változhat. Nos ha ezt az ICt kicseréled a saját vinyód ICjével, akkor a vinyó Továbbra is úgy fog működni mint előtte. Ha nem így jársz el, akkor fennáll a lehetősége, hogy előbb utóbb kereszt-csatolt állományok, BAD-sectorok jelennek meg a vinyódon Akár egy első BOOT után is. Remélem segítettem
(#) vasa válasza Pethy hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
Ez nagyon jó ötlet, csak egy dolgot nem értek!
Ha 99.99%-ban elektronika hiba miatt mennek tönkre a vinyók, akkor igen kicsi az esélye annak, hogy találsz egy menthető bontott panelt, aminek még a típusa is stimmel a tiéddel!
(#) Pethy válasza vasa hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
Igen, de a számitógép temetőkben általában leejtett vincseszterek is vannak, meg én az üzemszerű meghibásodásra gondoltam. A rossz vincsezsterek 80 százaléka koccanás elejtés, stb miatt mennek tönkre.
Idézet:
„a vincseszterek "üzemszű tönkremenetele" -tehát nem végigment rajta az úthenger stb- az esetek 99,99 százalékában elektronikahiba.”


Tehát jó, aztán egyszercsak nem
(#) isamisa válasza vasa hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
jahhh az én IBM-em is igy halt meg....
(#) Slope válasza Pethy hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
Az elektronika cseréje sem mindég 100%-os megoldás. Inkább csak az adatok lementésére használható.
Minden lemezen vannak olyan területek, amik használhatatlanok, szerencsére mostanában már egyre kevesebb ilyen hibás terület van. Ezeket a területeket letárolják (gyárilag) az elektronikán lévő ROM-ba. Így a HDD nem ír adatot ezekre a területekre, mert az adatvesztést okozna. Az elektronika cseréjével elvesznek a lemezre vonatkozó információk, viszont van benne más információ. Így azt nem tudja, hogy a lemezen hova nem szabad írni, viszont oda nem ír ahova meg írhatna... lévén nincs két egyforma tojás
(#) Pethy válasza Slope hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
Olvasd el !!

Idézet:
„A sajátod paneljét és a lomolt vinyó panelját kell kicserélni, de! és most jön a trükk! Minden vinyó panelon található valamilyen prom, eprom, flashrom stb. Ezt kell kicserélni rajta. Vagy foglalatban van, vagy rá van forrasztva. Ugyanis a gyárban tesztelés során a lemezteszt eredményét, vagyis azon fizikai szektorok címét amelyek rosszak, kiírják ebbe, és ez vinyónként változhat. Nos ha ezt az ICt kicseréled a saját vinyód ICjével, akkor a vinyó Továbbra is úgy fog működni mint előtte. Ha nem így jársz el, akkor fennáll a lehetősége, hogy előbb utóbb kereszt-csatolt állományok, BAD-sectorok jelennek meg a vinyódon Akár egy első BOOT után is. Remélem segítettem”
(#) Slope válasza Pethy hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
Bocsi!

Nem olvastam végig... az elektronika cselérésénél megakadtam, és beírtam a hozzászólásomat.
Így már rendben van a dolog.

Az már más tészta, hogy mivel forrassza ki... nem könnyű, és nagyon sérülékeny. Én egyszer póbáltam, de nem lett jó. Mondjuk én voltam a hülye... nem földeltem a pákát se és magamat se

sorry mégegyszer!
(#) deniel válasza Pethy hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
Köszi a hozzászólásokat.
Esetleg van valakinek Seagate U8 Model ST38410A-típusú vinyóhoz elektronikája?
(#) Pethy válasza Slope hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
Semmi baj! A leforrasztás viszont télleg kemény dió. Bár a sérült elektronikáról az IC kell, ezt akár hőlégfúvóval, körültekintően le lehet szedni, lomolt vinyónál pedig az elektronika a fontos. Erről az IC-egy reszelővel is le lehet szedni, vagy egy tapéta vágóval az IC lábait egyenként le lehet vágni. És ha profi módon tudsz forrasztani, akkor meg lehet vele próbálkozni, visszaforrasztani az ICt. :yes: De óvatosan.
(#) Gatery válasza Pethy hozzászólására (») Jún 18, 2006 /
 
Én úgy tudom hogy ezt a rom-ot egy low level format után bios újra írja.
(#) Slope válasza Gatery hozzászólására (») Jún 18, 2006 /
 
Na az alacsony szintű formázást nagyon el kell kerülni az újabb nagykapacitású lemezeken... A mostani BIOS-okban már nincs is ilyen opció... szerencsére!
(#) techtech válasza deniel hozzászólására (») Jún 18, 2006 /
 
Szia! Ha fel sem pörög, akkor szinte biztos, hogy a motormeghajtó IC okozza a hibát. Ha meghibásodik, az a legtöbb esetben látható, kilukad, megég. Ha a meghajtó végfok nem az IC-ben van, akkor azok is láthatóan szétégnek. A külső végfok három darab, általában nyolc lábú dip tokban elhelyezett komplementer FET-párok. A motormeghajtás a tápját néhány tized ohm-os ellenálláson, vagy párhuzamosított ellenállásokon keresztül kapja. A kiváltó ok a legtöbb esetben kontakthiba, de lehet spontán elmelegedés vagy megnövekedett áramfelvételű motor. Ha a motor nem hibás, akkor a motormeghajtó IC, a külső végfokok, és az ellenállás(ok) cseréjével orvosolható a probléma. A meghajtó Ic beforrasztott szubsztrátnál csak hőlégfúvóval cserélhető. Másik elektronikánál valóban nem stimmel a szektortérkép, ami hibás működést eredményez. Ezt sohasem külső memóriában, hanem a processzorban, szerencsés (olykor szerencsétlen) esetben a lemezen tárolja. Ha a lemezen, akkor hibátlan lesz másik elektronikával. Megfelelő programmal a szektorok újratérképezhetőek, egy hibátlan elektronikába nem érdemes beleforrasztani. Ha van is az elektronikán flash-memória, az csak a firmware-t tartalmazza. De lehet hogy csak kontakthibás. A motorvezérlő környékén ujjal, mondjuk egy darab papírt közbetétnek használva rányomsz a panelra, és rádugod a tápcsatit. Ha elindul, a kontakthiba biztos, ha nem, de égett alkatrész, szakadt kisértékü ellenállás sincs, még feltételezhető. A motorvezérlőt, és a külső alkatrészeit flux-szal megkenve hőlégfúvóval érdemes, illetve alul is beforrasztott IC-nél csak azzal lehet újraforrasztani. De hát egy 8 gigás winyóról beszélünk. Ha nincs rajta fontos adatod, szerintem nem érdemes vele vacakolni. Slope-nak a titkot elárulom. A vinyó szervója úgy működik, hogy az LBA-kkal megegyező szervósávot írnak a lemezre, amik mint koncentrikus körök helyezkednek el. A felírás az elkészült, elektronika nélküli mechanikára a szervó-író nevű berendezéssel történik, a winyó saját fejegységével, a fejet mechanikusan, az alatta található íves, később leragasztott nyíláson keresztül mozgatva. Ezek után a fej pozíciója már egyszerűen meghatározható, a sávok parkpozíciótól történő számolásával. Ha a vinyó nem találja a sávot, a számolást kezdi előről, és előről, és előről...... katt... katt... katt...
(#) Slope válasza techtech hozzászólására (») Jún 18, 2006 /
 
Köszi a válszt!
Ezekszerint jó helyen tapogatóztam
A szervó sáv pedig akkor a lemez külső peremén található, mert oda megy a fej induláskor... gondolom én...

Hali!
(#) Pethy válasza techtech hozzászólására (») Jún 18, 2006 /
 
Tessék. És ajánlom winyó és egyéb adathordozókkal kapcsolatban az infostrázsát itt ez is onnan van. részlet

winyo.jpg
    
(#) titkovics válasza Pethy hozzászólására (») Jún 19, 2006 /
 
Sziasztok!

Sajna az én vinyóm is megadta magát, amely olyan jelenségeket produkál, hogyha a gépet bekapcsolom a vinyó felpörög majd a gép kiírja hogy felismerte a vinyót, de a CD-ről való boot-olás után (a CD van nekem beállítva első helynek ahonnan boot-oljon) újraindul a gép, . Az összes helyre bedugtam már (természetesen csak az IDE kábelen), és az összes jumper állást kipróbáltam, de semmi javulás. A képeken látható a Maxtor vinyó, elektronikán nem látszik semmi rendellenesség. Az előző hozzászólásokat is végigtanulmányoztam már, de erre a problémára semmi megoldást nem találtam. De ha mégis közöttük lenne akkor bocsi.
(#) Gatery válasza titkovics hozzászólására (») Jún 20, 2006 /
 
Hozzám hoztak egy olyan winyót aminek látszatra az elektronikájának nem volt semmi baja, aztán amikor már nagyon nem tudtam vele mit kezdeni megnéztem nagyítóval és kiderült, hogy egy ellenállás "lepattant" róla szóval érdemes nagyítóval végigpáztázni és heggesztés nyomait megnézni hátha régen lakott ott valmi....
(#) titkovics válasza Gatery hozzászólására (») Jún 20, 2006 /
 
Ma este már nem nézem át, szerintem nem látnék semmit sem.:no: De holnap a nap fénye mellett tüzetesen megnézem hátha találok valamit.
(#) Thom válasza Gatery hozzászólására (») Jún 20, 2006 /
 
heGGesztés=heGesztés
(#) Slope válasza Thom hozzászólására (») Jún 20, 2006 /
 
és különben is foRRasztás
(#) Gatery válasza Thom hozzászólására (») Jún 21, 2006 /
 
Ezentúl jobban figyelek köszi!!!!! (Építő jellegű kritikának vettem!)
(#) titkovics válasza Gatery hozzászólására (») Jún 21, 2006 /
 
Átnéztem ezt a winchestert nagyítóval, de semmi rendellenességet nem látok rajta. :no: Minden alkatrész a helyén van, nincs kitörve egy darab sem. A csatlakozások is rendben vannak. Viszont van rajta egy pár "ellenőrési (?)" pont azokon keresztül nem lehet valamit megtudni? Vagy ezeket a pontokat nem nekünk "felhasználóknak" szánták (csak inkább a gyárban ellenőriznek ezeken keresztül?)?
(#) cooler15 válasza titkovics hozzászólására (») Okt 12, 2006 /
 
Lenne 1 kérdésem:
honnan lehet zerezni a
Seagate Barracuda ATA4 ST360021A
60GB-hoz egy új IC-t mert elsült..., megégett...
az IC-re ez van írva2sorban)

2P102
2239

ez lenne a kérdésem...
(#) cooler15 válasza cooler15 hozzászólására (») Okt 17, 2006 /
 
na?na?
(#) Tom Lord válasza cooler15 hozzászólására (») Okt 17, 2006 /
 
Szentem nincs na.
Biztos, hogy más is a másvilágra vándorolt pihizni.
Esetleg egy új ui. vinyó?
Viccet félretéve, meddő próbálkozás.
Következő: »»   1 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem