Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   193 / 1390
(#) Attila86 válasza Frankye hozzászólására (») Okt 12, 2008 /

Nem mintha nehéz lenne kitalálni!
(#) mex válasza Frankye hozzászólására (») Okt 12, 2008 /

föl akarja melegiteni.
(#) Frankye válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 12, 2008 /

Netán fel akarod melegíteni?
(#) Frankye válasza mex hozzászólására (») Okt 12, 2008 /

Hú, ezt nagyon egyszerre írtuk!
(#) Ghoost válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 12, 2008 /

a vasalasos technikat probalom majd.
de erre ma meg nem tudtam idot szakitani.
ha van elore lepes az ugyben minden felekepp infozok majd.
(#) Ghoost hozzászólása Okt 13, 2008 /

meg csak a 332. oldalon jarok az olvasaban,
volt szo, hogy a levilagitast UV LEDel valositja meg valaki.
viszont olvastam olyat is ezzel kapcsolatban, hogy aramgeneratoron keresztul kapnak tapot a LEdek
Orommel vennek egy ilyen komplett kapcsolasi rajzot.
de eddig meg nem lattam itt.
lenne valaki oly jo, hogy megosztana azt, az ilyen tudatlanokkal, mint en.Elore is koszonom.
(#) gulasoft válasza Ghoost hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

Pedig volt kapcsolás.
Keresd az uv led-es topicban. Egyébként ott ahol a ledet kapni, van hozzá meghajtó panel is.
(#) Sir-Nyeteg válasza Ghoost hozzászólására (») Okt 13, 2008 /

A legtöbb táp IC használható áramgenerátorként is általában egyetlen ellenállással, és ennek a kapcs. rajza benne is van az adatlapjában.
Pl 78XX, LM317, LM 350
(#) Ghoost válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Akkor elnezesetek kerem, hogy ilyennel zargattam a forumot.
de igazam volt, ebben a forumban meg nem lattam , de ezekszerint az emlitett
uv led-es topicban megtalalom majd.
Koszonom a segitseget.
(#) Moderátor hozzászólása Ghoost hozzászólására (») Okt 14, 2008

Egészen pontosan ebben a topicban találod.
(#) Ghoost válasza (») Okt 14, 2008 /

Koszonom.
Ez azert megsem 374oldal
konnyebb dolgom lesz az atolvasasaval.
Ghoost
(#) Frankye válasza Ghoost hozzászólására (») Okt 14, 2008 /

Bocsánat! Helyesbítenem kell! Ez az a topic, nem az előbb belinkelt! Még egyszer elnézést kérek!

Szerk.: Ezt a hozzászólást (meg a környezetét) nézd meg!
(#) nejkoffi válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Hello
Na és ki próbáltad már a forrasztásgátló lakkot?Nekem van és nagyon szuper és zöld szinű.Angliábol vetten.
Üdv:István
(#) mrex hozzászólása Okt 17, 2008 /

Kollégák!

A hatékonyságról volt már szó a nyákkészítési módszerek szembeállításakor?

Ma délután 18 órakor kezdtem szabni a nyáklapokat most 21 35 van de már vacsoráztam is és vasalásos technikával elkészítettem 6 db Quad 405 nyákot korrektúrázva(95% feletti eredményesség) egy db 233x120mm es 9csatornás keverőt 3 db dupla koppanásgátló védelem panelt és 1 db 3 sávos hangszínszabályzót szerintem nem rossz 11 nyák(12 mert a keverő elsőre igen gagyi lett lesúroltam)
Szerintetek ez a gyorsabb vagy a levilágítás?
Ennél maradok csak érdekelne
Üdv Mrex
(#) gulasoft válasza mrex hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

6 db quados ha befér a levilágító alá akkor 15 perc előhívással, ha két menetben akkor 3 fóliával 30 perc
a 3 darab 1 fóliával 45 perc 3-al 15, a 9 csatornás keverő 15 perc, a 3 sávos keverő 15 perc, és megmaradnak a fóliák legközelebb csak alárakod, és nem kell nyomtatni.
Ez összesen ha mindenhez használsz külön fóliát akkor 1 óra, ha takarékos vagy akkor lehet több is, a maratás ilyen mennyiségnél már mindenképpen a sósavas hidrogén-peroxidos maró, kicsit hideg van odakint így az lassabb, de 40-50 perc alatt megvan.
Persze pörögni kell hozzá, de gondolom a vasalásosnál sem aludtál kettőt mellette.
Számolj. És azt is tedd hozzá ha kell még 3 quad, akkor csak előkapod a fóliát.
(nekem még csak 30-40 darab van szépen elrakva, de már elég jól néz ki a gyűjti, te meg nyomtathatod minden darabhoz külön külön.
Viszont a levilágítós drágább az tuti.
Ja és az időket a lassú uv ledekkel mondtam, a hgli lámpa 10 percre redukálja előhívással.
(#) gulasoft válasza nejkoffi hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Hétvégén tervezem, csak legyártok majd én is pár nyákot, mert a bekevert festék nem áll el csak 3 hétig, és egyébként az egyetem is angliából meg németországból hozza.
(#) mrex válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

igaz amit leírtál. De a sütireceptek is úgy kezdődnek hogy végy két tojást....A vasalásos tényleg olcsóbb és tán rugalmasabb is .
Arról ugyanis sosem esik szó, hogy elég nagy macera a jó minőségű masterfilm elkészítése megőrzése gyűjtése tárolása. Ha eszedbe jut valami más újabb elrendezés stb stb. az olcsósága mellett még a rugalmassága is figyelemre méltó. Kevesebb vegyszert használ amit szintén tárolni, beszerezni kell De ismétlem nem akarok senkit győzködni.
Az utolsó tény az eddigiek összefoglalása,Praktikus.
A nyomtatás nem probléma ma már.
Ha csak egy távoli hasonlóság alapján vonok párhuzamot akkor minek könyvtárba járni ha van internet.
További jó világítást magamnak meg sikeres vasalást.
(#) gulasoft válasza mrex hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Hát spec a nyomtatás mind a kettőnél kritikus pont, a tárolás meg egy darab műanyag doboz, a fólia biztos öregszik, de még nem tűnt fel, majd 10 év múlva megnézzük.
(#) Attila86 válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Én sem szeretnék vitát indítani.
De sok fotózós fórumtársnak közkedvelt szavajárása az, hogy:
"amikor csak kell, előkapom a fóliát és nem kell megint nyomtatni".

Én eszméletlenül sok nyákot készítettem már de alig volt olyan eset, hogy egy nyákot hetekkel-hónapokkal később is el kellett készítenem.
De még ha kellene is: attól a kb. 5Ft-tól laponként valahogy nem ájulok el nyomtatásonként. Inkább az 5Ft, mint hogy hónapokig őrizgessek maszkokat, amikre lehet hogy soha az életben nem lesz többé szükségem. De még ha kellene is, száz példányban kinyomtatom újra mire a maszk-gyűjteményben megtalálnám.
Egyébként is: ha én áramkört építek, akkor úgyis kinyomtatom egyben a kapcsolási rajzát, a beültetési ábrát, mindent. Akkor meg nem mindegy hogy plusz 2 (azaz kettő) másodperc(!) alatt kinyomtatok-e még egy plusz vasalható nyáktervet vagy sem?! Na jó, a nyomtató bemelegedési ideje 20 másodperc, hűha...

És Gulasoft, te egész alaposan ecsetelted a levilágítás idejét, na de a P20-as fújogatás meg száradás idejéről nagyvonalúan egy szó sem esett! Márpedig ilyen fázis a vasalásnál nincs. Remélem nem haragszol, de ez így korrekt.
Ha pedig erre azt akarnád válaszolni hogy te gyári lakkos nyákra gondoltál, akkor azt meg leírhattad volna.

Üdv.!
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Félreértés ne essék:
Én most nem a két módszer közt akartam ezzel állást foglalni, csupán azt próbáltam elmagyarázni hogy miért nem látom értelmét a maszk-gyűjtögetésnek és hogy a fotózás mellett pártolóknak szvsz miért felesleges ezzel érvelni. A fotózásnak tényleg vannak előnyei (és persze hátrányai is), de szerintem ez a maszk-gyűjtögetés inkább hátrány mint előny.
(#) kaqkk válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

És ha kapsz egy vírust ,elvesznek az adataid ?
Amúgy tényleg meg lehet csinálni 10 perc alatt egy nyákot 2*- es levilágítással és még a lötstop is megvan
De én gyári panelról beszélek!
(#) Sir-Nyeteg válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Nyugika mindenkinek!
Ez egy olyan téma, hogy fussak, vagy biciklizzek?
Aki amit akar, szeret, kedvel.
(Magam véleménye: Fotózás drágább, de picit könnyebb.)

Két egyenértékű előny:
-egyszer kért tőlem valaki 15db nyákot, sztem egyszerűbb volt fotózni. Most kért valaki tőlem egy új nyákot, amit kb fél éve csináltam, egyszerűbb visszakeresni a fóliát, mint ujra nyomtatni, és teleföldes, így örülök is, hogy nem kell nyomtatni.

-ha már van lézernyomtatód otthon, akkor olcsóbb lesz vasalni, nem kell led, gyárilakkos nyák vagy P20, csak egy vasaló.

Nekem nem volt lézernyomim, így fotózni kezdtem. ha lett volna, bizti nem vágok bele fotózásba.

Szerintem ne vitatkozzunk itt, hanem segítsük egymást. Ez sajna közhelyes, de ez a fórum erre van kitalálva.
(#) niedziela válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Szia !

Igy van, mindenki amit szeret, vagy tud.
Nem érdemes hasonlítani a módszereket, főleg nem szubjektiv vita alapján. Én magam hosszú évekig fotóztam a panelt, most "vasalásos technika" bár nekem nincs vasalóm, igy csak az elnevezést használom.

Annyit talán megemlítenék az olvasott H.Sz -ek alapján fiatalabb fórumtársaimnak, hogy a fotozás valójában nem ott kezdődik, hogy megvesszük a gyárilag lakkos panelt.

Kivel mi lesz, ha egyszer nem lehet ilyen panelt kapni, és nem lesz elég egy lámpa ?
(#) kaqkk válasza niedziela hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Nem a vita kedvéért mondom én vagy5 évig pancsoltam
volf p20 tn minden lakk járt a kezemben. DE! Útálok festeni még flakonból is ! Ezért örülök hogy kitalálták
a lakkozott nyákot Amíg én fújtam kb 50% ban le kellett
mosni és újrafújni (biztosan az ügyetlenségem miatt)
ezért szerintem drágább volt mint a gyári . Most 95%-ban
jók a paneljaim
(#) gulasoft válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Miért szólnék róla.
Ezerszer leírtam már, hogy a gyári lakkos mennyivel egyenletesebb és jobb, de nem kell fújni akkor sem ha nem gyári lakkos!!!
Ott a videóm! Minek csináltam ha meg sem nézitek!
Ha lakkozok egy egész nyákot lakkozok nem csak azt a darabot amit éppen használok. Sötét zacskóban sötét fiók mélyén hónapokig eláll.
Igen csak előkapom és fotózok. Ha gyári ha nem! Persze hogy nem számolom bele akkor mikor két majd a4-es méretűt lelakkozok és utána csak előkapom hónapok múlva, ráadásul ha fogy akkor csak lakkozok egy újat. Elszárad az a sötét fiók mélyén. Szárítgatja a halál!
A fújás 5 perc, tisztítani meg a vasalásosnál is kell.
Tessék megnézni a videót. Ott sem gyári lakkos nyákkal dolgoztam direkt.
(#) Attila86 válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Idézet:
„Ott a videóm! Minek csináltam ha meg sem nézitek!”

Javaslom, hogy vegyél vissza ebből a hangnemből!
Az hogy te csinálsz egy videót, nem kötelez engem (és senkit sem) arra hogy megnézzem. Korábban is voltak már hasonló kitöréseid, volt amiért warn-t is kaptál. Vedd észre, hogy nem te körülötted forog a világ; ha készítesz egy videót akkor azt nem nézi meg automatikusan minden ember. De hogy egy korábbi dolgot is említsek (a számos egyéb közül); ha már van "2-3 LED-es levilágító" az nem jelenti azt, hogy attól a perctől mindenki fotózni fog még akkor sem, ha te ezt nem érted!
Ha valaki nem tudná miről beszélek, itt egy idézet:
Idézet:
„Most volt téma a 2-3 ledes levilágító, mi a fenének kell még vasalgatni???”

(Bővebben: hozzászólás)

Idézet:
„Miért szólnék róla.”

Azért kedves Gulasoft, mert nem mindenki lát a gondolataidba.

Ha hónapokkal az előhívás előtt lefújsz egy nyákot, azzal is elmegy az idő, még ha nem is az előhívás napján! Ennyi erővel én is mondhatom, hogy előre kinyomtatok nyákterveket, aztán amikor csak kell előkapom és vasalom.

De hangsúlyozom még egyszer, hogy nem célom pálcát törni egyik oldal felett sem. Egyébként is feleslegesnek tartom azt, hogyha a nyák készítés idejéről folyik a vita. Szvsz tök mindegy hogy egy nyák 10 vagy 15 perc alatt készül el.
Én csak azt próbáltam kifejezni, hogy mennyire esetlennek és átgondolatlannak tartom a fotózós tábor azon érvelését, mi szerint tök jó dolog gyűjtögetni a maszkokat.
A fotósok mondják inkább azt hogy ilyen k**va szép nyákot csak fotózva lehet csinálni, a vasalósok meg azt hogy a vasalás nagyságrendekkel olcsóbb. (Mert ebben mindkettőnek igaza van.) De ne az időn vitázzunk, mert nincs értelme! (Én legalábbis nem látom értelmét.)

Üdv.!
(#) gulasoft válasza Attila86 hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Ez meddő vita. Nem érted. Ha lefújok egy nyákot az 5 perc! Öt perc! (és akkor még sokat mondtam) Azután elszárad magában akár napokig. És nem egy picit fújok le hanem egy egész panelt. Nem kötelező megnézni a videót, de nem Én jöttem azzal, hogy nem szóltam mennyi idő meg hasonlók. Ha már kritizáld nézd meg mi készült. Én is megnéztem a vasalásos nyákokat vannak benne nagyon szép darabok, de sokkal nehezebb rájönni mit mennyire kell nyomni, milyen papír milyen áztatás, milyen hengerelés....
Az egész innen indult ki.
A fotózásnak pontos szabályai vannak, ha valaki követi őket nem lehet elrontani. A vasalásos hozzászólásoknál meg ilyeneket látok:
hááááát próbáld kicsit feljebb venni a hőfokot, meg lehet hogy az a nyomtató nem úgy nyomtat meg nem annyi hőfokon, próbáld más papírral, hengereld át szilikon hengerrel, de nehogy nagyon rányomd mert akkor kenődik....
Megpróbáltam én is a vasalást, hát nekem sem sikerült, sem elsőre sem másodikra. A fotózás elsőre ment, nem lett a legszebb a száz lábú ic nyák sem az első munkám volt, de legalább nincs 5-6 változó.
A vasalás olcsó, a fotózás pontos, és ismételhető. Te minden vasalásnál kockáztatod a fenti 5-6 változó bármelyik elrontásánál hogy nem sikerül.
Nem azt mondom, hogy nem vasalsz profin. Biztos megy neked, de nekem nem ment (igaz akkor már fotóztam, és 2 kudarc után hagytam az egészet a csudába), és egy kezdőnek nagyon elveszi a kedvét mikor lejön a nyákról a rajzolat, mert nem tapad rá rendesen, szétkenődik a rajzolat.
Időben meg nagyon hasonló a két technika, főleg ha a fenti dolgot is figyelembe veszed. És ez nem a gyári nyákokra vonatkozik ami minőségben verhetetlen.
Ha dolgoztál volna valaha ilyen nyákkal akkor értenéd. Amit boltban lehet kapni, azután csiszolgatjuk, pucolgatjuk, sikáljuk, szárítgatjuk az minőségben sehol nincs a gyári nyákokhoz képest. Egyszer próbáld ki, nem hiába mondja itt pár ember aki gyári nyákokkal dolgozik, hogy nagyon nehéz elrontani.
Drága.
Igen.
De verhetetlen, és ezzel nem fogsz tudni vitába szállni amíg nem próbáltad.
(#) niedziela válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Feleslegesen vitáztok mivel mindkettőtők a maga szubjektiv véleményét hajtja.

Mindkét módszernek meg vannak a maga fogásai amit ismerni kell, egyik sem nehezebb a másiknál.
Ahogy a vasalásosnál a hőfok, úgy a fotózásnál a levilágítás, ahogy a vasalásnál a tiszta panel, úgy a fotózásnál a jól lakkozott panel...stb lehetne folytatni.

Idézet:
„Megpróbáltam én is a vasalást, hát nekem sem sikerült, sem elsőre sem másodikra. A fotózás elsőre ment”

Ha a fotozás sem ment volna akkor most egy harmadik módszert tartanál verhetetlennek.

Ezért kár egymásnak feszülni. Csinálja mindenki amit jónak tart és tartsuk tiszteletben egymást , és egymás módszereit.

Üdv!
(#) niedziela válasza gulasoft hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Eagles topicban odatettem az LM2567 -t nem tudom láttad kell-e még..stb
(#) Moderátor hozzászólása gulasoft hozzászólására (») Okt 18, 2008

Ezt az értelmetlen vitát fejezed be!
Következő: »»   193 / 1390
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem