Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hogyan kössem a mágneskapcsolót?
Lapozás: OK   1 / 7
(#) mutyi hozzászólása Jan 23, 2008 /
 
Segítséget kérnék! Akkumulátorról szeretném inverteren keresztül működtetni a keringető szivattyúmat, de hogy áramszünet esetén magától átkapcsoljon szükség van egy mágneskapcsolóra.
Van egy Ganz DIL 0-52 kapcsolóm de nem tudom hova kössem. Az akksi és az inverter közé kellene, hogy az inverter ne menjen állandóan, de mivel a szivattyú mindíg be van kötve az inverterbe így hátulról kap 220-at az inverter. Ezt is meg tudom szakítani. de a kérdés az mi legyen a nullával? Mert ez fix összeköttetésben van az akksi és a hálózat között?
Az nem gond? Ha igen mi a megoldás?
(#) Ricsi89 válasza mutyi hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Hi
nemtudom hány érintkezős ez a relé, de én úgy csinálnám, hogy két érintkezővel kapcsolnám az invertert, vagy a hálózati feszt a motorra, a harmadik érintkezővel meg kapcsolnám a tápfeszt az inverterre. A relé tekercsét meg a hálózati feszre kötném. Így ha elmegy a fesz akkor átkapcsolja amotort az inverterre és be is kapcsolja azt. Ha kell tudok csinálni egy rajzot róla.
(#) Dióda válasza mutyi hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Ha jól olvastam akkor 3fázis kapcsolására jó a mágneskapcsoló ezért meg tudod vele a 220-at és a 12V +ágát vezérelni.
Ha minden igaz akkor van behúzott állapotban 3 zárt és 3 nyitott érintkezőpárja és elengedett állapotban ellenkezőjére vált. Így alkalmas a 220-as részen a kapcsolásra mivel ahhoz kell két érintkező és egy a 12V-hoz.Mondjuk azt nem írtad hány V-ról megy a mágneskapcsoló mert ugye többfajta van.
(#) kaqkk válasza mutyi hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Hány áramkörös a mágneskapcsolód? Ha 3 szakitsd a0-t is
(#) mutyi válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
A mágneskapcsolónak (0-52) 5 nyitó és 2 záró érintkezője van. Erre a kettőre jut az akksi és az inv. közötti + (1) és az inv. és Szivattyú közötti + (2)
Sajna nincs 3.
A nullával nem tudom mi legyen
(#) Ricsi89 válasza mutyi hozzászólására (») Jan 23, 2008 /
 
Két záróval tudod kapcsolni a motort a hálózatra, két nyitóval a motort az inverterre és még egy nyitóval az inverter tápját.
(#) almos123 hozzászólása Jan 24, 2008 /
 
A nullával nem kell törődnöd, az rajta maradhat, mint a villanykörtéknél a szobádban.No problem.
(#) szamóca válasza mutyi hozzászólására (») Jan 24, 2008 /
 
Kipróbáltad már az inverterről működtetni a keringetőt?
Lehet hogy meglepetésben lesz részed. :yes:
Ugyanis nem mindegyik motor szereti a négyszögjelet szinusz helyett.
(#) mutyi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 24, 2008 /
 
nem tudom a homlokom, vagy a tenyerem sajog jobban...
hogy ez nekem nem jutott eszembe?!
Köszönöm és amint összeraktam jelentkezem!
(#) mutyi válasza szamóca hozzászólására (») Jan 24, 2008 /
 
még nem próbáltam, de eddig nyugodt voltam.
Ha kipróbálom megírom kb. holnap
(#) mutyi válasza szamóca hozzászólására (») Jan 28, 2008 /
 
hát nem működik a technika. Olyan mint a rendőr indexe a viccben (jó-nem jó-jó-nem jó)
szaggat a szivattyú.
Vajon van megoldás?
(#) kobold válasza mutyi hozzászólására (») Jan 28, 2008 /
 
Kapcsolási rajz?
(#) mutyi válasza kobold hozzászólására (») Jan 28, 2008 /
 
Miről? Valószinüleg az iverter nem tiszta szinuszos volta miatt szaggat mivel hálózatról tökéletesen üzemel. Ez valami módositoot szinuszt ad.
ennek éppen 5, a tiszta szinuszosnak viszont már 6 számjegyű az ára
(#) kobold válasza mutyi hozzászólására (») Jan 28, 2008 /
 
Bocs, azt hittem, a korábban emlegetett mágneskapcsoló miatt, vagy azzal együtt szaggat.
Mekkora teljesítményű az inverter meg a motor? Kollégának csináltam ilyen átkapcsolót, igaz, csak pár napja üzemel, de semmi baja vele. Ott a motor 120W, az inverter 300W, és az sem tiszta szinuszos.
(#) djadji hozzászólása Nov 4, 2008 /
 
Hello!
Azt szeretném elérni, hogy a kaputelefonom mikor le van rakva, akkor halkabban csöngessen, mikor meg felveszem akkor meg rendes hangerővel lehessen hallani a beszélgetést (olyat telefon, ami ugyanazon a hangszórón csenget be, mint main a beszélgetést hallom)
Arra gondoltam hoyg egy mágneskapcsólóval megcsinálom azt, hogy ha lerakom a telefont akkor megszakítja a rendes vezetéket és a jelet egy ellenállaton keresztül kényszeríti.
De csak olyan kapcsolót kaptam, ami ha mágnes közelébe ér akkor BE kapcsol. Azt mondták csa ilyen van (sztem nem...)
Szóval hoyg tudnám megoldani a dolgot egy BEkapcsoló mágneskapcsolóval? vagy menyjek máshova és vegy egy olyat ami kikapcsolós?
Köszönöm előre is.
(#) djadji válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 6, 2008 /
 
Értem és ez logikus is. Most megpróbáltam, de nekem nem akar összejönni. Illetve ha működik is, akkor ha elveszem a Második mágnest, akkor ugyanabban az állapotban marad a kapcsoló.
NEm lehet valami egyszerű módszerrel megfordítani a dolgot (valami NOT kapu...). HA bekapcsolom kikapcsol, ha kikapcsolom bekapcsol... vagy nem is tudom..
Vgay az is jó lenne, ha lenne valakinek ötlete arra, hogy a telefont hoyg tudom jól megcsinálni.
Én eddig arra gondoltam, hogy a kapcsoló kikapcsolásakor átzavarom a jelet egy ellenálláson. Bekapcsoláskor a jel az ellenállás nélküli vonlaon fog menni .
Itt a kép róla:
http://kepfeltoltes.hu/view/081106/kapcs1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
De ehhez olyan kapcsoló kellene, ami ha lerakom a kagylót, akkor szakítsa meg az áramot (mer olyankor kellene halkabbnak lnnie)
Meg lehet ezt oldani ezzel a kapcsolóval is? (ami akkor kapcsol be, mikor lerakom a kagylót?
(#) djadji válasza djadji hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Nem tud valaki tanácsot adni?
(#) proli007 válasza djadji hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Hello!

Az nem "mágneskapcsoló", hanem Reed relé. (A mágneskapcsoló, egy erősáramú eszköz azaz teljesítmény relé)

A Hamlin gyárt HA721B és 1C típusú DIL tokos reléket, melyekben van bontó érintkező is. Ezek ugyan relék, de külső mágnesre ugyan úgy működnek, mint a tekercsre adott áramra.

Hamlin

üdv! proli007
(#) kendre256 válasza djadji hozzászólására (») Nov 18, 2008 /
 
Lehet kapni olyan reed-patront is, amelyik morse érintkezős, tehát átvált mágneses térre (pl. RET 49-03-37 CG212530, bizos más is árul, most ez a katalógus került a kezembe). Ennek a nyitóérintkezőjét kell bekötnöd, letett állapotban legyen közel hozzá a mágnes.
(#) Avogadro hozzászólása Jún 5, 2009 /
 
Sziasztok.
Ez a Kérdés pont kapóra jön. Most vásároltam egy ilyen mágneskapcsolót, mert van egy 600 w-os 3 fázisú motorom amit 220 v-ról szeretnék üzemeltetni (vettem is hozzá egy 60 µF-es indítókondit, mellesleg állítólag kell hozzá egy üzemi kondi is) amit nem egészen értek hogy hogyan tudná ez a mágneskapcsoló arra az időre rákapcsolni az indítókondit amíg felpörög a motor, utána meg lekapcsolni (az egyik témában írták hogy ez tudja). Valamint a fő problémám az, hogy ezen a cuccon van egy köbméter számjelzett ki-és bemenet, amiket fogggalmam sincs hogy hová kell kötni. Van rajta pl: 17,43,51,39,22,44,1,2,3,4,5,6,13,14,A2,A1. Tudnátok egy kicsit segíteni. A képet megpróbálom csatolni, ezt vettem. Köszi.
(#) proli007 válasza Avogadro hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Hello!
- Ezzel az egy mágneskapcsolóval, nem tudod megoldani az indító kondenzátor kapcsolását. De ha belegondolsz, akkor láthatod, hogy két feladat van. Be kell kapcsolni a motort, majd egy idő múlva kikapcsolni az indító kondit. Ez nem egy időben történik, tehát egy kapcsoló, nem elegendő. Avagy kell egy mágneskapcsoló, ami indít és egy időrelé, ami kikapcsolja majd a starter kondit. Az új típusú kapcsolókra időzítő tagot is fel lehet szerelni, de ez még a régi típus. Új DIL-ek
- De a Te esetedben a 60µF jó lehet állandóra, és nem kell indító kondi. Azt tudni kell, hogy az egyfázisú üzemben az indító nyomaték 25%, míg a forgató nyomaték, max 85%-a lesz a háromfázisú üzemhez képest. Ez adott alkalmazás esetén gondot jelenthet.
- A kapcsoló lelkülete azért elég egyszerű. Az "A1" és "A2" jelzi a behúzótekercs két pontját. (A tekercsnek itt persze 230V-osnak kell lenni)
- A főáramú érintkezők, egy számjeggyel vannak jelölve- ebből 3 db. van, ezek az alsó sorban találhatók. Az egymással szemben lévők az összetartozó kontaktusok (1-2,3-4,5-6). Tehát az egyik oldalon bevezeted a 230V-ot (1 és 3), szemben a másik oldalon meg leveszed róla (2 és4).
- A segédérintkezők a felső sorban vannak, ezek is egymással szemben kapcsolnak. (itt max két záró és két bontó képzelhető el. A 13-14-es a főáramköri sorban van.) Az érintkezők jelölő száma a működésre is utal, a katalógus alapján szokványos jelöléssel.
- Egyébként az érintkezők könnyen kimérhetők. A "nyugvóérintkezők" alaphelyzetben zártak, Tehát pld. Ohm mérővel ellenőrizhetők. Ha a tetején lévő kis jelzőpecket benyomod, akkor zárnak a "záróérintkezők", és bontanak a nyugvók. Ellenállás mérésmódot alkalmazva kimérhetők. (Ha oldalról bekukucskálsz, esetleg láthatók is a kontaktusok)
- A segédérintkezőket lehet használni a tekercsáramkör, vagy jelzőáramkör kapcsolására. (pld.: nyomógombos öntartó indítás és lámpajelzés)

Ha feszültség alatt próbálod a kapcsolót, rögzítsd le, mert leugorhat az asztalról! :yes:
üdv! proli007
(#) Avogadro válasza proli007 hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget, így már azt hiszem menni fog. Csak még 2 kérdés:
Az én tekercsemen ha oldalról belenézek akkor az van írva hogy 380V 50Hz. Akkor ehhez ipari áram kéne hogy behúzzon? Úgy tudom hogy a konnektorban csak 230v van, és a 3 fázisból (3x230V) áll össze valahogy a 380V. De ennek a tekercsnek csak 2 lába van. Akkor ez hogy van? És a második kérdés:
A segédérintkezőkre a ki-és bemenetet ha összezárom egy nyomógombbal akkor egy nyomásra behúz és benntart, és egy másik segédáramkör zárásra meg old a kapcsoló? Vagy ezt hogy kell úgy bekötni hogy egy nyomógombra benntartson?
Köszi.


Avogadro
(#) kobold válasza Avogadro hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Akadnak 380 V-os tekerccsel szerelt mágneskapcsolók, de nem biztos, hogy a 230 V-os fázisfeszültség elég a stabil, határozott meghúzáshoz. Ki lehet próbálni egy fázis és a nulla közé kötve, ha nem megy, marad a két fázis közé kötés. Ott ugyanis vonali feszültséget mérhetsz, ami a te kapcsolód gyártásakor még 380 V volt, ma már 400 V. Elvileg ez nem gond, tartós üzemnél azonban a tekercs melegedését nem árt ellenőrizni.
Öntartó akkor lesz egy ilyen, ha vagy a bekapcsoló gomb működteti, vagy egy alaphelyzetben nyitott, meghúzáskor záródó érintkező. Ez lehet segéd, de lehet a fő érintkezők közül is valamelyik, csak a bekötésnél kell figyelni a fázisokra. A csatolt rajzon két fázis közé kötve, nyomógombos be-kikapcsolással, segédérintkezős tartással látsz egy példát. A "be" gomb megnyomáskor záró, a "ki" gomb pedig megnyomáskor nyitó kontaktot ad. A "be" gombot működtetve (ha "ki" nyugalomban van, azaz zárt) a mágneskapcsoló meghúz, zárja a segédérintkezőt, ami a gomb elengedése után biztosítja az áramutat. A "ki" gomb működtetése a kört megszakítja, így a tekercs elenged, nyit a segédérintkező, és újabb bekapcsolásig minden nyugalomban is marad.
Főleg a kikapcsolási tranziensek vágására szoktak a behúzótekerccsel párhuzamosan egy soros RC tagot tenni, ez nincs a rajzon; alkalmazásával kevésbé lesznek hajlamosak az érintkezők, nyomógombok a beégésre, és az éppen kikapcsolt tekercs induktív lökése nem (annyira) jut vissza a fázisvezetékre.
(#) Avogadro válasza kobold hozzászólására (») Jún 6, 2009 /
 
Köszi.
(#) warez hozzászólása Szept 23, 2009 /
 
Üdv

Van egy DIL 00-52 típusú mágnes kapcsolóm 380v-os behúzó tekercsel, kapcsoló dobozba szerelve de sajnos nincsenek benne a vezetékek a dobozban és így nem tudom mit hova kell kötni. Egy 3 fázisú 4 kW-os motort szeretnék vele kapcsolni. Tudna esetleg valaki egy bekötési rajzot róla adni?
(#) proli007 válasza warez hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Hello!
Pld. A kontaktus számozására figyelj, az általában azonosítja a funkciót.
üdv! proli007
(#) kadam hozzászólása Jan 2, 2010 /
 
Hello!
Van egy olyan mágneskapcsolóm, amiről itt szó volt. Konkrétan: DIL 00-52. A behúzótekercse 24 V egyenáramról megy, eddig semmi gond, ám ha ezt tartósan rákapcsolom, ( több mint fél perc) akkor a tekercs iszonyatosan melegszik, én meg félek, hogy mikor gyullad ki. Arra a következtetésre jutottam, hogy lehet, hogy túl erős neki az áram? Lehet, hogy kevesebb Ampert kellene kapnia? Ezt ha jól tudom, akkor megoldhatom előtét ellenállással.
Kérdezem a nálam tapasztaltabb és okosabb embereket: Jól gondolkodtam? Ha jól akkor pontosan milyen ellenállás legyen? Ha pedig hülyeségekre gondoltam, akkor kérlek benneteket, mondjátok meg mit tegyek.
Köszönöm!

(most biztos néztek, hogy mikor írtam a hozzászólást Ez így sikerült, most van net )
(#) (Felhasználó 5823) válasza kadam hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Valószínűleg váltóáramra van méretezve, azt nem lehet egy az egyben egyen feszültségre kötni!
(#) kadam válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Ha ez a helyzet, akkor én mit tegyek?
Lehet, sőt biztos, hogy én vagyok a hülye, hogy nem sikerült.
Onnan tudom, hogy egyenáramú, hogy a váltóáramra ki-be kapcsol, észnélkül recseg. Egyenáramnál pedig szépen kapcsol és tart míg a feszt le nem veszem.
Ha nem egy az egyben.... akkor, hogyan? Kössek vele valamit sorba? Tudom idegesítő vagyok, hogy nem értem, de légy türelmes, előszőr találkozom ilyen kapcsolóval.
(#) (Felhasználó 5823) válasza kadam hozzászólására (») Jan 2, 2010 /
 
Mi van írva a behúzóra?
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem