Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Két impulzusból egyet
 
Témaindító: roka, idő: Nov 1, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) roka hozzászólása Nov 1, 2008 /
 
Sziasztok!

A segitségeteket szeretném kérni az alábbi témában.
Egy olyan kapcsolásra /rajz/ lenne szükségem ami az alábbiaknak megfelel. Két "-" impulzus hatására adjon ki egy negativ impulzust.
A könnyebb érthetőség miatt leirom miért.
Egy nyaraloba épitet riasztoközpont téves riasztásait lenne hivatott kiküszöbölni. Az a probléma hogy a külsőtér érzékelők /radar/ néha megmagyarázhatatlanul a késő délutáni orában be-be indulnak. Sokáig nem tudtam megérteni hogy miért, de ugy néz ki hogy a nyaralo melletti hálozati földkábelről kap zavaro jelet és az inditja a radarokat .Gondolom legalábbis én. Mivel ha napokig a mühelyben volt telepitve ahol más a környezeti hatás ,ott nem volt téves inditás. A másik momentum az hogy a belső teret is mozgásérzékelők figyelik és arra sosem riaszt tévesen mert ott a második impulzusra riaszt a központ. Ha a két bemenetet felcserélem akkor is a külső térre riaszt. A téves riasztások rendszertelenek igy arra gondoltam hogy egy olyan kapcsolás segitene ami kb 2-3 sec időben érkrző két impulzus hatására riasztana ,adna ki jelet . Ha az időn kivül érkrzik a második impulzus akkor elölröl figyeljen , számoljon az áramkör. mivel a radarok kb 1 sec idővel figyelik a teret.
Sajnos napokig olvastam a hasonlo témáju hozzászolásokat de egyiket sem tudtam erre a célra hasznositani. Ha valami elkerülte volna a figyelmemet akkor elnézést kérek a modiktol!

A segitségeket ,tanácsokat előre is köszönöm!
(#) sirály12 válasza roka hozzászólására (») Nov 1, 2008 /
 
Ezt meglehetne oldani mondjuk egy számláló ic és egy időzítő házásságából.

Pl.: 4017 + 555

A 4017 clock input lábára érkezne a jel, a reset lábra pedig mondjuk 2 s -enként a reset jel, amit az 555 intézne. A kimenet a risztó felé pedig a 4017-es 2-es lába lenne. Elméletileg.


Az elfelejtettem, hogy az 555 reset lábával variálva meg lehet oldani, hogy az első impulzustól számolja a 2s-t.
pl.: bekötni a 4017-es 3-as lábára.
(#) roka válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 1, 2008 /
 
Köszi.
Hasonlon agyaltam én is . a 2s csak azt jelentené hogy az azon kivül esö triggerek ujbol csak az első jelek legyenek. A 4017-re gondoltam ugyan csak a gyakorleti megvalositás okoz egy kis gyondot. Ha jol értelmezem amit irtál : a 4017 számol és az 555 pedig a beállitot időre mindig resetteli a 4017-et?
Jonak tünik! Annyi lenne a kérdés hogy ha a 4017 csak egy jelet kap a bemenetére adott időn belül akkor is lehet resettelni. nemcsak a második impulzus után?Vagy ha egyálltalán nem kap indito jelet?Bocsánat hogy ennyit kérdezek, de csak tisztában vagyok amatőr szinten az elektronikával mivel gépjármü vill. szerelő vagyok .Megtervezni nem megy a dolog csak ha segitség vagy rajz van akkor tudom megvalositani az ilyen dolgokat.
Köszönöm
(#) 925 válasza roka hozzászólására (») Nov 1, 2008 /
 
Most az a gondod hogy zavart szed össze az érzékelő, vagy is egy inpulzus jel megy a riasztóba. A legtöbb érzékelő 2-3 másodperces jelet ad ki a riasztónak, ha csak zavar van az csak egy tüske, megpróbálhatnád hogy csinálsz egy időzítőt ami az érzékelő jele indítana ha pl. 2 másodpercig van állandó jel az után küldene egy jelet a riasztónak, ha csak tüske van akkor nem küld semmit, ezt a kis áramkört a riasztó elé kellene beépíteni.
(#) sirály12 válasza roka hozzászólására (») Nov 1, 2008 /
 
Valahogy így képzeltem el. Remélem jól rajzoltam le.

Az 555 rc tagját kell csak kiszámolni, hogy kb 2-3 s legyen.

ABCD0002.JPG
    
(#) Göndör válasza roka hozzászólására (») Nov 1, 2008 /
 
Ha nem lehet tudni, hogy miféle zavarok okozzák a téves riasztást, vagyis a zavarjelek sűrűsége, erőssége nem ismert, akkor a két zavar összegyűjtése nem biztos, hogy megfelelő megoldást fog hozni szerintem. Én először egy egyszerű zavarszűréssel kísérleteznék, és ha ez nem vezet eredményre, csak akkor kezdenék időzítős, számlálós áramkört alkalmazni. Ez egyébként jó ötlet szerintem is, de ha az egyszerűbb megoldás is beválik, akkor érdemes inkább azt megcsinálni. A mellékelt rajzon a szűrőkondi mellé egy több száz kilóohmos vagy megaohmos ellenállással lehet "resetelni", vagyis ha elég szapora a zavar jele, csak akkor fog a kondi megfelelő feszültségre töltődni, ami már riasztójelet küld a riasztó berendezésnek.
(Az érzékelő működését nem ismerem, ezért lehet, hogy az R1 elé egy diódát is be kell tenni.)
(#) roka válasza Göndör hozzászólására (») Nov 1, 2008 /
 
Már probálkoztam a zavarszüréssel is. A riaszto előtt felhuztam a bemenetet is egy 220 ohm ellenállással is pozitiv felé. Igy is előfordul a téves riasztás. Azért gondolom az induktiv zavart mivel a lakás mellett megy el a földkábel . A riasztási idők is eltérőek időben, vagyis nem tul gyakoriak. Az eltérések orákra tehetőek, de főleg a nappali orákban .Ezért gondoltam az induktiv zavarokra mivel éjszaka nics ugy terhelve a hálozat és nem nagyon kapcsolgatnak be a környékbeli házaknál nagyobb teljesitményü fogyasztokat ami áramlökéseket okoz a kábelben .Legalábbis én ezzel tudom magyarázni a jelenséget.Igaz szkoppal nem néztem a bemenetet csak multiméterrel és ott megjelent a pozitivhoz képest a közel tápfesz.
(#) proba válasza roka hozzászólására (») Nov 1, 2008 /
 
Csak az a kérdés a radart zavarja-e vagy a vonalat.
Ha a radart zavarja az MINDEN zavarjelre ad egy kb 1-2 s jelet amit már rc szűrővel nem lehet eltüntetni mert a hasznos jelre is ezt csinálja.
Ha a vonalon szedi össze a zavart akkor természetesen jó lehet,bár akkor inkább más/jobb minőségű kábelt ill. megfelelő árnyékolást részesíteném előnyben.
Ha nem akkor egy 555 egy tranzisztorral meg egy jelfogóval teljesen jónak kellene lennie az adott leírás alapján (bár bekapcsoláskor lehet ad egy téves riasztást)
Ez ami az időzítésen belül érkezik mindenre riaszt csak az első impulzust "nyeli" el.A riasztó alapban tehát nem riasztott állapotba kerüléskor indítja az 555 -öt ha az időzítés lejárta előtt a riasztó ismét beriaszt a kimeneti jelfogó a riasztó működéséig behúz .A riasztó leáll a késleltetés újra indul.Ha a késleltetés lejárt és a riasztó jelez nem történik semmi amíg a riasztás be nem fejeződött ,ekkor indul az időzítés.Ha az időzítésen belül ismét riasztás jön akkor a jelfogó behúz.
Egyébként nekünk sima mozgásérzékelő produkált hasonlókat, kicseréltük ,és megszűnt minden gond .

riaszt.JPG
    
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Nov 1, 2008 /
 
Bocs rosszul írtam A jelfogó a riasztó lejárásáig VAGY az időzítő lejártáig húz csak.
(#) roka válasza proba hozzászólására (») Nov 1, 2008 /
 
"Ez ami az időzítésen belül érkezik mindenre riaszt csak az első impulzust "nyeli" el.A riasztó alapban tehát nem riasztott állapotba kerüléskor indítja az 555 -öt ha az időzítés lejárta előtt a riasztó ismét beriaszt a kimeneti jelfogó a riasztó működéséig behúz .A riasztó leáll a késleltetés újra indul."

Itt valahogyan félreértjük egymást. Megnéztem a vázlatodat és nem nagyon értem . Mivel nekem az érzékelőket nem a riaszto látja el kpcsolt tápfesszel hanem egymástol független tápon /akkun vannak/ . Csak a földpontjuk közös. A riaszto egy telefonos modem ami már egy 0.2 s negativ jelre is riaszt. Azt már kiszürtem hogy a radarok szedik össze a zavart , mivel a kábelezés az dupla árnyékolásu. Sajnos a földkábel pontosan a lakás mellett megy el kb 1.5 m-re a radarok meg ugy vnnak beállitva hogy emberi test tömeget kb 1 m-ről érzékeljenek. Arra jelen esetben pedig nem arra gondoltam hogy a riaszto reseteljen hanem arra hogy 2 s -3s belül érkezik 2 impulzus akkor legyen a riaszto felé negativ indito impulzus.Mivel ha be akarjék törni az ablakot akkor mozogniuk kell az ablak előtt. Valahogyan ugy képzeltem el ahogyan sirály12 is értelmezte és fel is vázolta az elgondolását a megoldásra.
(#) roka válasza sirály12 hozzászólására (») Nov 1, 2008 /
 
Ugy látom jol értetted hogy mire gondoltam. a rajzodnál ha elmagyaráznád az 555 ezt a kapcsolását akkot megköszönném.Nem az okoz gondot hogy te pozitivval inditasz hanem az 555 eme alkalmazásával még nem találkoztam . Vagyis a 4-es láb pozitiv vezérlésével. Ha elmagyaráznád megköszönném.
(#) sirály12 válasza roka hozzászólására (») Nov 1, 2008 /
 
Közben rájöttem, hogy csináltam egy hibát.

Azthiszem így jobb lesz. De azért valaki megnézhetné, mrt kicsit fáradt vagyok, és nehezen fog már a fejem.
(#) Sebi válasza roka hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Meg lehet oldani úgy is, hogy egy monostabillal "kaput nyitsz": ha negatív a vezérlőimpulzus, akkor felfutó élre kell beállítani az MMV-t, ami így az impulzus felfutása után indulva - mondjuk 3sec-re kinyit egy kaput, amin ez idő alatt átjuthat a második imp.
(#) roka válasza Sebi hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Szia.
Ha nem probléma le tudnád irni részletesebben ,vagy lerajzolni. Hasonlora gondolsz mint sirály 12
(#) proli007 válasza roka hozzászólására (») Nov 2, 2008 / 4
 
Hello!

Sebivel, közben teljesen egyformán jár az eszünk, de ez az igazi megoldás.

- A bemenetre még tettem egy időtagot, hogy oktalan tüskékre ne induljon el a kapcsolás.

üdv! proli007

Imp2per1.png
    
(#) roka válasza proli007 hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Köszönöm.
Probapanelon megépitem és visszaszolok.

roka
(#) Sipy válasza roka hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Sziasztok! Nem olvastam végig, mert most sietek. De ahogy elnéztem szerintem jó volna egy sima JK flip-flop is, mondjuk 4029-es ic.
Az felezi az impulzust. Na jó, rohanok.
Üdv!
(#) proba válasza roka hozzászólására (») Nov 2, 2008 /
 
Bocs lehet kicsit összevissza írtam de a lényege szerintem ua mint proli kapcsolásának (szerintem a kimenő jel is kb ua. .Természetesen az egésznek a tápja lehet akárhonnét a kimeneti jelfogó kontaktusa teljesen ugyan úgy viselkedik mint a riasztóban lévő gyári jf ,annyi különbséggel hogy nem raktam bele a 10 ohmot amit a gyáriak általában tartalmaznak.
(#) _JANI_ hozzászólása Nov 3, 2008 /
 
Az Újrainditható Monostabil Multi Vibrátor, MMV-vel kellene az időzitést késleltetését megoldani. S ezt kellene a 4017-esz számlálóval kikapuzni - összekombinálni. (Engedélyezni - törölni... ) Estleg az SR vagy D-tárral megoldani...
(#) roka válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
Szia.

Ha nem nagy kérés nem tudnál egy rajzzal is segiteni mivel megépitettem a proli007 által javasolt kapcsolást de nem igazán sikerült a dolog mivel egyálltalán nem tudom inditani simán negativ impulzussal vagy impulzusokkal.
(#) proli007 válasza roka hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
Hello!

Szomorú vagyok, mert ez sajnos működik.
De nem az a problémád, hogy egy relé kontaktussal működteted? Mert akkor a Vdd és az Inp bemenet közé, egy 1kohm-os felhúzó ellenállás kell!

üdv! proli007
(#) roka válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
Szia.

Köszi a tanácsot. Holnap megprobálom. Igen csak simán kontaktussal akartam kiprobálni. Mivel a radarok kimenetei is elég nagy ellenállással birnak a pozitiv felé.
Nem hagyott nyugodni a dolog és kimentem a mühelybe ismét kiprobálni a kütyüt de sajna a javaslat szerint sem akar müködni ahogyan nekem kellene./sorozatos impulzusok hatására indul csak be, azt is elég gyorsan kell produkálni,
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
Egyenlőre én is csak "egy időkeretre" korlátozom a beérkező jelek engedélyezését. Mivel a hiba jelenségéről csak sejtésem van, ezért feltételezem, hogy csak ráismétlésről van szó. Ezért ez első impulzus "csak" elindítja az "időkeretet" és ha ezalatt az idő alatt újab (egyenlőre újabbak) impulzus érkezik azt formálva átereszti. A több impulzus kizárásán még dolgozom...
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
S elkészült a 4017-es kiegészítés.
[off]
Ez a kapcsolás még nincs tesztelve!!!
(Csak egy elvi szimuláció! )

A CD40106-os megmaradt invertereivel a fontosabb állapotok kisszajelezhetők. A nemhasznált kapuk bemeneteit határozott logikai szintre kell kötni. ( +UT vagy GND. )
(#) roka válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
Szia JANI.
Mint ahogyan azt már proba kolléga észrevette ill. mondta ,hogy ezek az érzékelők egy Hiper frekvenciás érzékelők. Igy nagyon érzékenynek bizonyulnak a közelben létrejövő áramlöketeknek a hálozatban.
Mértem multiméterrel a hálozati fesz ingadozást már probaképpen .Nappal volt hogy 10 v-t is volt, és ekkor indult be a riaszto.Ezért gondoltam arra hogy olyan áramkör kellene ami csak a második jelre inditja be a riasztot. A riasztások sosem voltak fél oránál sürübb időben .Sajnos as hálozat kiépitése olyan hogy anno pár emberkével kifizettették a hálozatot ,és utána folyamatosan kötötték rá az ujabb kuncsaftokat. Igy nem csoda ha a földkábel nem birja kiszolgálni energiával a fogyasztokat.
Annyi lenne a kérdésem ,hogy amit sirály12 kolléga ajánlott az nem lenne-e jo esetleg? mellékelem az ötletét.
(#) roka válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
Nagyon rendes vagy !
Közben amig irtam te is feltetted a modositott, fejlesztett rajzot. Nem lehet egyszerübben megoldani?
Kérdésnek szántam csak, nem kritikának.Nem szükséges az időalapot utolag modositani például.
Azért gondolkodom egyszerübb megoldásban mert mire én a nyákot megtervezem akkorra beleőszülök.
(#) _JANI_ válasza roka hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
Ha tudnánk h. pontosan ki okozza a téves riasztást és azt hárítanánk el. Az lenne a leg egyszerűbb... Addig csak körbejárjuk a problémát és annak kiküszöbölését.

Mellesleg nem véletlen lett "kicsit " túlbonyolítva a rajzom.
Az első monostabil a befutó élt formálja meg, amolyan PREL mentesítés. A második monosab az időalapot állítja be. Ezalatt az idő alatt csak egy megformált impulzust fog átengedni magán a kapcsolás. Ez a 4017-es kiegészítésre vonatkozik. ( Bár ott inkább úgy lenne pontosabb, h.: minden tizedik impulzust engedi át. Egy jól megválasztott időérték esetén a következő 10. impulzust már lezárja. )

Persze lehet egyszerüsíteni. (... addig amíg a kapcsolás ellátja a feladatát.)

Ha van lehetőséged rá, akkor dobd össze egy próbapanelon a kapcsolást. S kiderül, hogy megoldja e a te problémádat. Természetesen a nyák megtervezésében is segítünk. (Segítek...)
(#) roka válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
Köszönöm a válaszodat.

A "zavar jel"-ben nem vagyok teljesen biztos de amira jutottam az hogy a radarokat egyenként levettem a hálozatrol és igy is mindegyiknél volt téves indulás a riaszto felé. Ebből következtettem arra hogy a modulok érzékelik a hálozati áramlökést és azt ugy veszik mintha ténylegesen ember volna a hatosugarukban .
Már megbántam ugyan ezt a fajta külső tér figyelési megoldást de ha már megvettem akkor jo lenne ha nem kellene ujab érzékelőket venni. A radarok kimeneti impulsusa csak egy negativ jel és nem négyszőgjel vagy más impulzuscsomag.Mivel a zavar ismétlődése orás intervallum igy ezért szeretném 2-3 s-ot alapnak venni mivel ha valaki mozog akor az ez idő alatt ugyis inditja a radarokat.Lehet ,hogy most én bonyolitottam egy kicsit.
Ha a panel tervezéséban segitenél akkor nagyon hálás lennék.
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
Igencsak erre az elrendezésre gondolhattál... ( ...gomdoltam. )

[off] ( További egyszerűsitést a 4093-as vagy a 40106-os alkalmazásával lehetne elérni. {Amire van is példa fórumtéma elején.} Persze ezzel a PRECÍZ ödőzitésről is lemondunk... :papakacsint: )
(#) roka válasza _JANI_ hozzászólására (») Nov 9, 2008 /
 
Igen valahogy igy gondoltam volna./naivan /
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem