Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Faller Car System

Témaindító: gerpetya, idő: Jún 26, 2006
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Frankye válasza gerpetya hozzászólására (») Jún 28, 2006 /

Nem vagyok egy sértődős ember. Az ötletemet, amit írtam, csupán azért vetettem fel, mert ez megoldja a "kritikus első híd" hibáját. Persze, egy percig sem állítom (állítottam), hogy jobb, mint a FCS (hogy a bevált rövidítésnél maradjak! ), vagy hogy egyáltalán a nyomába ér(het). Ellenben egy dolog még eszembe jutott, amit a "váltó" kapcsán kérdeztél: Mi van, ha a pálya alatt elektromágneses elven működő nyomvonal van? Esetleg ott, ahol a "váltónak" kell lennie? (Nem tudom, érthető-e, hogyan gondolom: Tehát ha az egyik-vagy-másik irány kiválasztása egy elektromágnes bekapcsolásával történik. Ez vezérli a REED-eket.)
A kacsázás - amint azt az ötletemmel kapcsolatban az első pillanattól emlegettem - valóban probléma, de (sztem) nem kiküszöbölhetetlen.

Norberto! Azért álltam elő éppen az ötletemmel, mert a FCS ( ) számunkra nem megfizethető. (Egyelőre legalábbis biztosan nem!)

De visszatérve a FCS megoldásához: Tulképpen mi a probléma? Az első hídnak kell, hogy legyen difműve is? Vagy a feladata "csak" az, hogy átvigye a motor nyomatékát a kerekekre? Illetve ezen kívül még a kormányzás, természetesen.
(Bár, megjegyzem, számomra nem volt teljesen, és 100%-osan világos, hogy hogyan is "különbözteti meg" a rendszer a klf. mágnesekkel egymástól a buszt, autót, illetve a két másik járműtípust... )
(#) gerpetya válasza Frankye hozzászólására (») Jún 28, 2006 /

Az FCS-ben az eddig megoldatlan probléma egyedül az első híd, aminek csupán "forognia" kell. Tehát tudjon kanyarodni az autó. Ennek a hídnak az elejére van elhelyezve egy mágnes, ami a kormányzást "vezérli". Csak ezt kell megoldani.
Ill. szvsz csak ezt kell, mert a hátsó tengely meghajtása egy szimpla motorral gyerekjáték az első híd megvalósításához képest.

A mágneses megkülönböztetésre visszatérve:
Megáll a jármű pl. egy kereszteződésben és ott, ahol mágnes lehet (bal oldal ill. jobb oldal, tehát a nyomvonal két oldalán) reed reléket kell "telepíteni".
Vegyünk példának egy egyszerű vezérlést.
A kereszteződésből három irányba lehet menni.
Balra a raktárak felé, egyenesen a McDrive-ba (mcdonald's powa ), jobbra pedig a buszpályaudvarra.
Ha bejön egy busz, akkor a reed-ek közül csak a jobb oldali fog bekapcsolni és a kereszteződésben lévő váltó tudni fogja, hogy a jármű egy busz, aminek a buszpályaudvaron a helye és arra fogja irányítani.
Ha egy teherautó érkezik, akkor ott csak a baloldalon lesz majd "aktív" a reed és a rendszer tudni fogja, hogy egy "teherszállítmány rendel a raktárba".
És az autónál is hasonlóan alakul majd az érzékelés, ill. a nem érzékelés, mert ott nem lesz mit, és ebből a rendszer következtet, hogy éhes a júzer.

Remélem érthető voltam! Ha nem akkor szólj és megpróbálhatom másképp esetleg egy ábrával.

Üdv:
gerpetya
(#) Frankye válasza gerpetya hozzászólására (») Jún 28, 2006 /

OK, ezt - mostmár - értem. Csak az nem villany már, hogy a FCS-ben mi végzi a jármű "kormányzását", azaz, hogy tulképpen mi jelöli ki az útvonalat? Elektromágneses útvonal-jelzés?
(#) Frankye válasza Frankye hozzászólására (») Jún 28, 2006 /

Bocs, :lama: vagyok! Most olvasom, hogy lágyvas a "sín", és permanens mágnes vezeti az útvonalon a járgányt!!!
(#) Báddzsó válasza gerpetya hozzászólására (») Jún 29, 2006 /

én nem vagyok nagy vasút modellező, de érdekel a téma. Leírná nekem valaki, hogy "pontosan" mekkora egy ilyen H0-ás méretű személyautó, busz? tehát szélesség, hosszúság ,magasság thx
Egyébként van egy "jó" "öntési" technikám kis dolgokhoz, . (amikkel jelenleg fogaskerekeket "öntök") mert uyge Norberto írta:
Idézet:
„most azt találjuk ki, hogyan lehetne egyszerűen, olcsón, jó minőségű alkatrészeket/autókat/kamionokat legyártani otthoni módszerekkel!”
(#) Norberto válasza Báddzsó hozzászólására (») Jún 29, 2006 /

Naaa!!! Ez a nagyon jó öntési technika nagyon-nagyon érdekelne Illetve milyen anyagokat használsz???

Én csak annyit tudok a H0-ról, hogy ez egy 1:87-es méretaránnyal rendelkező rendszer/szabvány.
(#) Báddzsó válasza Norberto hozzászólására (») Jún 29, 2006 /

Idézet:
„Én csak annyit tudok a H0-ról, hogy ez egy 1:87-es méretaránnyal rendelkező rendszer/szabvány.”
óó, ez jobb mint ha egy méretet írtál volna le, így bármit kiszámothatok, thx!
"öntési" technika: ami kell: fugaszil, szilkonzsír, megszáradós gyurma/gipsz, valamilyen anyag ami megszilárdul, de elég folyós alapból.
inkább leírom, egy pl-n kersztül hogyan csinálom a fogaskerekeket: beszilikonzsírozom a fogaskereket, egy kis bigyóba nyomok fugaszilt majd abba a fogaskereket, jól megnyomkodom h buborékok ne legyenek, fogak közé is jól bemenjen a fugaszil. megszárad. kiveszem abból a bigyóból majd a rugalmas fugaszilból kiszedem a fogaskereket. Kész is az "öntő"forma amit visszarakok a bigyóba és belenyomok fémragasztót (Tytanium 5 epoxy, drága, de brutál erős) megszárad és leszedem róla a fugaszilt, újrafelhasználható az ötőforma.
Az a bigyó egy kb üdítöskupak méretű "tálka"A megszáradós gyurmát azért írtam mert abból lehetne kocsit gyúrni (karosszériát) és arra rá a fugaszil...

Hát ennyi az én nagyon jó "öntési" technikám . Ha valami extrább dologra gondoltál akkor sorry...
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Jún 29, 2006 /

ja meg arra gondoltam hogy mi van kanyarodásnál az indexszel? Úgy lenne az igazi h amikor kanyarodni akar a kereszteződésben akkor indexszel... kis pici sárga ledek+smd pic... ehheehe
, bár szerintem megvalósítható

H0-ás Skoda Octavia (ezt dobta ki elsőnek a gugli): 51,8mm*19,9*16,4mm lenne, hát nem nagy...

Ez a fugaszil nevű anyag mennyibe kerül egyébként? És merrefelé lehet beszerezni?

Illetve mi a helyzet azzal a brutál erős "epoxy-gyantával"? Olyat merre és mennyiért lehet beszerezni? Milyen kiszerelésben adják?

Egyébként nagyon jó az ötleted, ki kéne próbálni élesben és nagyban (mármint H0 méretben...)
(#) gerpetya válasza Báddzsó hozzászólására (») Jún 29, 2006 /

Több mint 5 centi hosszú?
Az nagyon is jó! Abba még egy dual procis alaplapot is beszerelhetnénk!
Összvissz az aksinak és a motronak kell hely. (a reed az elhanyagolható méretű)

Vhogy az első hidat kéne összehozni.

Lehetne önteni, de akkor kéne egy FCS-es jármű, amiről mintát veszünk.
Vagy vmi hasonló ötlet?

árakat néztem.. egy Porsche-ét is megkapsz ~900Ft-ért. Tény, hogy a gyárnak az ár tizedébe sem kerül az előállítása. De ha megveszed akkor nem kell időt tölteni a házi előállítással ("öntés", festés) és mivel az idő pénz jobban jársz ha megveszed...

mit akarsz önteni a hidat? miaz az FCS???

Viszont ezzel a módszerrel, ahogy te is mondtad, vagonokat is lehetne készíteni...esetleg mozdonyokat. Ezek meg ugyebár nem beszerezhetőek 900 forintért...

Az FCS az a Faller Car System...magyarul: kanyarodó modellautók. És ezen autók első hídját akarnák ezzel önteni (magyarul azt a részt, ami kanyarodik).

én az első hiíd elkészítését nem mondanám nehéznek hiszen annyira kicsi, hogy a kicsiség miatt egyszerűbb megcsinálni mint mondjuk 5*akkorába, alig kell hozzá pár dolog.. én nekem most fő alapanyagnak a nyáklamp jutott eszembe, meg a gamekapocs.. , más nem is kell, Fűrész+reszelő+fúró+ragasztó

azt műgyantából szokták ha jól emléxem, láttam valahol egy módszert ahol házilag öntik a mozdonyokat.... megpróbálom megkeresni azt a lapot..

Köszi, annak nagyon tudnánk páran örülni

bocs, de nem találom, úgy emléxem magyar volt...
(#) Frankye válasza Báddzsó hozzászólására (») Jún 29, 2006 /

Valamikor ez Ötletmozaikban volt erről szó. Ha emlékezetem nem csal, akkor két, egymást követő számban volt. Az egyikben a formakészítés (egy kaucsuk-alapú, gumiszerű maszat, ami kiöntés után ugyan úgy felvette a mintadarab alakját, mint az általad javallott fugasil, és soxor fel lehet használni. A másik része a dolognak egy - ha jól emléxem - 2komponensű műgyanta anyag, amit melegíteni kellett. Az egyik volt a bázisanyag, a másik az edzőszer. Ha nem kevertél hozzá színezőt, akkor átlátszó, üvegszerű maradt, viszont színező anyaggal lehetett gyakorlatilag bármilyenre (nem áttetszőre is!) színezni. Illetve talán 2, különböző edző anyag volt, egy átlátszó, meg egy "tejopál". (Ez már nem 100%, elég rég volt!)
Na, szóval egy volt munkatársam ilyen módszerrel "sorozatgyártásban" készítette az 1047-es gépekhez a TT méretű kasznit, otthon. (Talán a Fuggerth részére? Nem tudom.) Nekem mutatta, hogyan készül, persze, nem a "főzést", hanem a mintát, a sablont, a kész testet, stb.
Az a bajom, hogy valahova úgy eltettem azt az újságot, amiben a műgyantás részről szóló cikk volt, hogy ne vesszen el, hogy azóta se találom...
A másik (a gumimintás) cikk megvan, elvben, szkennelve, ha megtalálom, becsatolom.

(Közben leltem egy netről szedett cikket, a műgyanta-öntésről, míg a másikat kerestem ), azt (is) csatolom!

Hát, nem lelem az öntőformás cikket...
(#) Báddzsó válasza Frankye hozzászólására (») Jún 29, 2006 /

műgyanta topic -> 3. lap 2006. feb. 23-ai 2. hozzászólásodban van amit keresel sztem...

ááá, szerintem pontosan ugyanazt a leírást láttam, képekkel együtt vhol ami a .doc-ban van! Úgyhogy Norberto azt nézd meg!
(#) Frankye válasza Báddzsó hozzászólására (») Jún 29, 2006 /

Az lesz az! Kösz!!!
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 1, 2006 /

Na?! ki csinált már egy ilyen autót? Én "nekiálltam", elgondoltam mi kell: az alapanyagok: vastag nyáklap, vékony nyáklap, rézdrót, gémkapocs, pill ragasztó, reedcsőhöz használt pici nagyon erős mágnes (ez)
szerszmok: lombfűrész, reszerlő, fúró, kalapács, pici satu.
Ezek nekem mind megvannak (bár most szakadt el az uccsú fűrész"lap" a lombfűrészemhez...), de nemhiszem, hogy megcsinálom, mert se H0-ás autóm, se terepasztalom...
(#) Norberto válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 1, 2006 /

És ezek az egyes alkatelemek milyen részéhez kellenek? Mire kell a gemkapocs? És mire a rézdrót? Az a mágnes nem lenne túl nagy? (10*5mm)
S a vékony és vastag NYÁK-lap? Az autó testét faragnád ki belőlük?
(#) Báddzsó válasza Norberto hozzászólására (») Júl 1, 2006 /

Idézet:
„Az autó testét faragnád ki belőlük?”
neeem, csak a hídra gondoltam, nem az egész kocsira.
gemkapocs: ez lenne a tengely a keréknek.
rézdrót: vastag (1mm) drót, ebből lenne a függőleges tengelye annak a résznek ami a kerék tengelyéhez csatlakozik. azért réz, mert szét lehet lapítani a végeit és akkor nem esik ki a lyukon... , de már rájöttem, hoyg ez nem szükséges hiszen ha nem fúrom ki a nyáklapokat teljesen akkor sem tud kiesni a tengely..
-ja a mágnesnél csak most láttam, hogy a 10x5öset linkeltem be, nem azt akartam.. nekem 9x1-es és 4x5-ösem van itthon (ha nagy ellehet törni, reszelni is lehet...)
NYÁKlapok: vékonyból a alsó, felső "híd", az "összekötő", vastagból amiben benne vana a kerék tengely.
lerajzoljam???
(#) Frankye válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 2, 2006 /

Igen! :yes: Légy szíves , rajzold le, hogy gondolod!
(#) Norberto válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 2, 2006 /

Igen! RAJZOT KÉRÜNK!!!
(#) Báddzsó válasza Norberto hozzászólására (») Júl 2, 2006 /

ittvan:
[pic]http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?fn=9d3e3fc2abccd54...1c.JPG[/pic]
sztem minden 1értelmű.. (azért: zöldek összeragasztva, vannak, szürke a mágnes, a bordók a kerekek tengelyei. )

1c.JPG

(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 2, 2006 /

ja ez openoffice: draw, meg paint 3DSMax-om most sajna nincs telepytve...
(#) gerpetya válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 2, 2006 /

Nájsz az ábra!

Egy vmin még gondolkozni kéne! Ennek a szerkezetnek olyan érzékenynek kell lennie, hogy a mágnes el tudja forgatni, de a mágnes viszont ne "taptadjon" le az útra.
(Szóval híd érzékeny, mágnes erős de nem annyira)

Ezt csak azért írtam, mert akkor így kéne megválasztani az anyagot, vagy esetleg bekenni vmivel.
(#) Báddzsó válasza gerpetya hozzászólására (») Júl 2, 2006 /

kösz...

igen ez így van, könnyen mozgónak kell lennie, lehet hogy a lilát, a nem a mágnes felöli oldalát is meg kéne hosszabítani és kis ólmot rakni súlynak, hoyg kiegyenlítse a mágnes súlyát meg ugye a vonzóerejét.
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Júl 2, 2006 /

most, hogy így elővettem egy vonalzót és néztem azt a 2 cm-t ahová kell hogy ez beférjen... nem kell hogy nyák lap legyen, az vastag, ilyen kis vékony műanyagból kéne csinálni az alsó, felső zöldet. a kék meg a középső zöld lehetne vékony nyáklap (vagy bármi ~1mm vastag szilárd anyag) mert abba azért bele kell fúrni egy tengelyt. A hátsó összekötőnek(barna), a lilának is "erős" -nek kell lennie.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem