Fórum témák
» Több friss téma |
Ha van lángforrastód csak hulladék plexin próbáld ki
(tuti hogy kormol !)
A kormolás a gáz miatt van! Nem tiszta... Vagyis én gyujtóutántöltőt használok az kormol :d
Kipróbáltam gázforrasztóval (egy rózsaszín pelxi-n) s elég szépen kifényesíti a felületet csak a színét húzta ki...:S de nembaj nem tetszet..
![]()
Elvileg működne hőlégfúvóval is szerintem.
![]() Egyszer az első "komolyabb" erősítőm kivezérlésjelzőjének kék plexijét, ívesen meghajlítottam a gázsütőben egy teflonnal bevont vascsövön. ![]()
Esetleg nem sima öngyűjtúval hanem vihargyújtóval meg lehetne próbálni?
Plexi hajlításhoz mondjuk nem kell nagy hőmérséklet, elég hamar hajlíthatóra melegszik. De ennyi melegítéstől egyébként különösebben nem fényesedik ám ki, csak mivel meghajtod, jobban csillog rajta a fény. De hajlítatlan állapotában is hasonlóan fényes, ha olyan szögből nézed.
Azért a hajlítás nem volt ám olyan egyszerű mint látszik!
Nagyon el kell kapni a hőfokot, ugyanis ha túlhevíted, felhólyagosodik. Nem érintheted meg, nem szállhat rá por szösz, mert meglátszik. És visszahűlésnél összehúzódik Nekem sem sikerült elsőre anno.
Mi valamiror régesrég daraboltunk plexitömböt háromszögre ,prizmát csináltunk.Először üveglapon csiszolóvászonnal csiszoltuk, majd egyre finomabbal és amikor karcmentes volt vászonra nyomott fogkrémmel kipoliroztuk. Elég jól fejlődött akkoriban a karizmom.Szerintem a lyukba is be lehetne lassúfordulatu Pl akkus fúróval , filcdarabbal ,pasztával nyúlni.
énis valami ilyen megoldásra gondoltam...
Simán lehet kézzel polírozni a plexit egy sima papíron,én is ezt csináltam de előtte finom csiszvásznon lehúztam.Attól sima lett de homályos aztán elkezdtem húzgálni a sima papíron és szép átlászó lett(+egy csepp vízzel).
![]() Tudom már elmúlt karácsony de talán másnak is hasznos lehet. ![]()
kipróbáltam ezt a papíros polírozást s nállam bevált szép fényes lesz a lapocska...Thx!
s kipróbáltam a gázforrasztós cuccot is...hát szines plexihez nemjó mert kihúzza a színét...de am első osztályú megoldás... :yes:
Sziasztok. Kérdésem: az számít h a plexit mennyire "mélyen" gravírozom? tehát ugyanannyira fog világítani a szinte csak megkarcolt felület?
Természetesen számít a mélység is. Minél mélyebbre mész, annál nagyobb lesz a megvilágított fal nagysága a gravírozás szélein, és annál jobban fog látszani (a körvonal.szemből ez annyira nem fog érvényesülni, csak oldalról, amikor a gravírozás oldalát/falát látod). De élvilágító plexiben a nagyon sekély gravírozás is nagyon szépen világít.
Olyat lehet csinálni,ill. hogy a legegyszerűbb, hogy egy rúd világítson .kb 10 15 cm hosszan?
A keresztmetszete kb 7..10 mm lenne.Ehhez hány nagy fényerejű led kellene? (ebből lennének a szegmensek.) Arra gondoltam egy sima plexit megfúrok hossz irányba,de ezt nem tudom mennyire működik. Ha üveget tudnák házi módszerekkel mattítani a szegmensek helyén az is jó lenne. Egy fali órát (7 szegmenses) szeretnék csinálni kb 25-30 cm számokkal.
Elmesz egy laptopbontoba. Ott kunyeralsz nehany torott LCD panelt a regebbiekbol. az uveget kivagod a kukaba es a plexit kiszeded mogule. Azokbol csikokat vagsz (valoszinuleg fuggoleges csikokat, mert alul vagy folul vilagitjak meg oket), korben, ahol nem vilagitasz be ontapados fenyes feherrel vagy alufoliaval ragaszd korbe.
Ezek a panelek olyanok, hogy a hatuljukon fenyszoro reteg van, ami a teljes hosszaban biztositja a kb azonos fenyeloszlast, igy 1-2 led eleg lesz szegmensenkent...
Szia!
A szegmenseket megcsinálhatod egy oldalról világítva meleg-ragasztó stift segítségével. Próbáld ki hogy a stiftet megvilágítod az egyik oldalán ledel, 10-15cm egy kis fényű ledel is szépen világít majd. Sok sikert!
Sziasztok!
Lehet valahol venni plexi rudat? Kb 15mm átmérőjű, 1 m-es homokfúvott kellene. A fiamnak kéne valahogyan "lézerkardot" csinálnom. Ha van ötletetek, érdeklődve várom. Köszi.
Esetleg innen:
Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link A 15 mm atmero egy kicsit vekony az 1 m hossznak.
Hát igen, a 15 mm-es elég könnyen törik ám!
Fogpasztaval lehet gyonyoruen csiszolni kezzel , egy vaszon darabbal es nedvesitett fogpasztaval .
Hello sziasztok
![]() Szeretném EZT megépíteni de nem tudom hogy fogjak hozzá... :-/ Elég kezdő vagyok a szakmában ezért fordulok hozzátok... Az alábbi kapcsolási rajzot találtam hozzá nem tudom tényleg ezzel működhet-e? ![]() Esetleg ha valaki összeszedné h miből mennyi kell mert én nem értek a kapcsolási rajzokon levő ábrákhoz ![]()
Ha már az alkatrész összeállítás sem megy, akkor mi lesz ha panelt kell majd tervezned, készítened, beültetned, dobozolnod a készüléket?
Így nem jó egyébként a rajz sem. De javaslom hogy indulj el az alapoktól. Pl. a rajzjelek megismerése, minek mi a funkciója, stb. Nem szabad belecsapni a lecsóba úgymond, mert ha kudarccal végződik az első kísérleted elektronikai téren, elmegy a kedved az egésztől.
Építettem már LPT-port-os VU meter-t ami sikeres lett
![]() Meg igazából faterom segítségemre van én csak a hozzávalókat szerzem be. Szerinted hogy működhet ez az egész szerkezet ? ![]() Én amennyit kitudtam bogarászni belőle hogy mikrofonon keresztül kapja a jelet és azt adja át a ledeknek...
A mikrofon, egy mikrofon előerősítőre adja a pár mV-os jelet, ami mikifüggően 100-300-szoros erősítés után csúcs egyenirányitóra kerül. Ezzel a jellel töltögetünk egy kondit, ami az LM 3915 (16)-os LED meghajtó integrált áramkört vezérli, pont, ill. vonal üzemmódban. A felhasznált ledek mennyisége, áramfelvétele határozza meg hogy kell-e valamilyen illesztőfokozatot alkalmazni az IC LED meghajtó kimenetein.
Sajnálom hogy ennyire tudatlan vagyok a témában de nagyon szeretnék ilyent készíteni és ha lehetne mezei nyelven megfogalmazni akkor úgy tudnál segíteni ?
![]() Közben elkezdtem fordítgatni a Spanyol szöveget a videó mellett: "Van egy TL071 műveleti kiegészítése a jelet a elektret mikrofon és egy LM3914 ami vezérli, hogy a BD139 tranzisztor éget 10 led-ek (10 fehér 100mA c/u, 20 kék 20mA, 8 zöld 20mA, 6 sárga 20mA és 6 vörös a 20 mA)."
Olyan kérdésem lenne, hogy milyen ledek ajánlotok élvilágításnak? Következő ledek közül lehet választani:
- 25°-os ~14-15Cd - 120°-os ~4-5Cd Gondolom látjátok, hogy minél fókuszáltabb a fény annál erősebb. Ezzel nem is lenne gond, csak nem tudom, hogy plexi élvilágításnak melyik lenne a legjobb. Egyik ismerősöm egy Ferrari-t "tuningol" és megkért, hogy segítsek a következőbe: a motor felett kiszeretné vágni a motorháztetőt és helyére egy plexibe gravírozott lovat szeretne elhelyezni. Nekem ezt a "mintát" kellene élbe megvilágítani. Tudnátok segíteni, hogy melyik típusú led lenne nekem a legjobb? Gondolom ha 25°-osat használok akkor sűrűbbre kell raknom a ledeket. Vagy mivel nem lesz a plexi teljes területén motívum elég lesz csak abba a sávba ledeket raknom ahol szépen megvilágítja? Köszönöm előre is a segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |