Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Plexi megvilágítása LED-del

Témaindító: szilix, idő: Dec 27, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 4
(#) kaqkk válasza szilix hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Ha van lángforrastód csak hulladék plexin próbáld ki
(tuti hogy kormol !)
(#) Georgee válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

A kormolás a gáz miatt van! Nem tiszta... Vagyis én gyujtóutántöltőt használok az kormol :d
(#) szilix válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Kipróbáltam gázforrasztóval (egy rózsaszín pelxi-n) s elég szépen kifényesíti a felületet csak a színét húzta ki...:S de nembaj nem tetszet..
(#) szamóca válasza szilix hozzászólására (») Dec 28, 2008 / 1

Elvileg működne hőlégfúvóval is szerintem.
Egyszer az első "komolyabb" erősítőm kivezérlésjelzőjének kék plexijét, ívesen meghajlítottam a gázsütőben egy teflonnal bevont vascsövön. És pluszként kifényesedett.

1es 001.jpg

(#) googa válasza szamóca hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Hű, ez igen komoly, van róla képed!?
(#) Szebence válasza Novak hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Esetleg nem sima öngyűjtúval hanem vihargyújtóval meg lehetne próbálni?
(#) Novak válasza Szebence hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Megpróbálni meg lehet.
(#) Novak válasza szamóca hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Plexi hajlításhoz mondjuk nem kell nagy hőmérséklet, elég hamar hajlíthatóra melegszik. De ennyi melegítéstől egyébként különösebben nem fényesedik ám ki, csak mivel meghajtod, jobban csillog rajta a fény. De hajlítatlan állapotában is hasonlóan fényes, ha olyan szögből nézed.
(#) szamóca válasza Novak hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Azért a hajlítás nem volt ám olyan egyszerű mint látszik!
Nagyon el kell kapni a hőfokot, ugyanis ha túlhevíted, felhólyagosodik. Nem érintheted meg, nem szállhat rá por szösz, mert meglátszik. És visszahűlésnél összehúzódik Nekem sem sikerült elsőre anno.
(#) pittyu válasza szilix hozzászólására (») Dec 28, 2008 /

Mi valamiror régesrég daraboltunk plexitömböt háromszögre ,prizmát csináltunk.Először üveglapon csiszolóvászonnal csiszoltuk, majd egyre finomabbal és amikor karcmentes volt vászonra nyomott fogkrémmel kipoliroztuk. Elég jól fejlődött akkoriban a karizmom.Szerintem a lyukba is be lehetne lassúfordulatu Pl akkus fúróval , filcdarabbal ,pasztával nyúlni.
(#) szilix válasza pittyu hozzászólására (») Dec 29, 2008 /

énis valami ilyen megoldásra gondoltam...
(#) szilix válasza szilix hozzászólására (») Jan 1, 2009 /

B.U.É.K!
(#) xantia válasza szilix hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Simán lehet kézzel polírozni a plexit egy sima papíron,én is ezt csináltam de előtte finom csiszvásznon lehúztam.Attól sima lett de homályos aztán elkezdtem húzgálni a sima papíron és szép átlászó lett(+egy csepp vízzel).

Tudom már elmúlt karácsony de talán másnak is hasznos lehet.
(#) szilix válasza xantia hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Kösszi az infót!
(#) szilix válasza szilix hozzászólására (») Jan 7, 2009 /

kipróbáltam ezt a papíros polírozást s nállam bevált szép fényes lesz a lapocska...Thx!
s kipróbáltam a gázforrasztós cuccot is...hát szines plexihez nemjó mert kihúzza a színét...de am első osztályú megoldás... :yes:
(#) Deri hozzászólása Jan 11, 2009 /

Sziasztok. Kérdésem: az számít h a plexit mennyire "mélyen" gravírozom? tehát ugyanannyira fog világítani a szinte csak megkarcolt felület?
(#) Novak válasza Deri hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Természetesen számít a mélység is. Minél mélyebbre mész, annál nagyobb lesz a megvilágított fal nagysága a gravírozás szélein, és annál jobban fog látszani (a körvonal.szemből ez annyira nem fog érvényesülni, csak oldalról, amikor a gravírozás oldalát/falát látod). De élvilágító plexiben a nagyon sekély gravírozás is nagyon szépen világít.
(#) proba hozzászólása Jan 28, 2009 /

Olyat lehet csinálni,ill. hogy a legegyszerűbb, hogy egy rúd világítson .kb 10 15 cm hosszan?
A keresztmetszete kb 7..10 mm lenne.Ehhez hány nagy fényerejű led kellene? (ebből lennének a szegmensek.)
Arra gondoltam egy sima plexit megfúrok hossz irányba,de ezt nem tudom mennyire működik.
Ha üveget tudnák házi módszerekkel mattítani a szegmensek helyén az is jó lenne.

Egy fali órát (7 szegmenses) szeretnék csinálni kb 25-30 cm számokkal.
(#) bbalazs_ válasza proba hozzászólására (») Jan 28, 2009 /

Elmesz egy laptopbontoba. Ott kunyeralsz nehany torott LCD panelt a regebbiekbol. az uveget kivagod a kukaba es a plexit kiszeded mogule. Azokbol csikokat vagsz (valoszinuleg fuggoleges csikokat, mert alul vagy folul vilagitjak meg oket), korben, ahol nem vilagitasz be ontapados fenyes feherrel vagy alufoliaval ragaszd korbe.

Ezek a panelek olyanok, hogy a hatuljukon fenyszoro reteg van, ami a teljes hosszaban biztositja a kb azonos fenyeloszlast, igy 1-2 led eleg lesz szegmensenkent...
(#) Laca150 válasza proba hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Szia!
A szegmenseket megcsinálhatod egy oldalról világítva meleg-ragasztó stift segítségével.
Próbáld ki hogy a stiftet megvilágítod az egyik oldalán ledel, 10-15cm egy kis fényű ledel is szépen világít majd.
Sok sikert!
(#) Bassmester hozzászólása Feb 9, 2009 /

Sziasztok!
Lehet valahol venni plexi rudat? Kb 15mm átmérőjű, 1 m-es homokfúvott kellene. A fiamnak kéne valahogyan "lézerkardot" csinálnom. Ha van ötletetek, érdeklődve várom. Köszi.
(#) zoltan_30 válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Esetleg innen:
Bővebben: Link

A 15 mm atmero egy kicsit vekony az 1 m hossznak.
(#) Novak válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Hát igen, a 15 mm-es elég könnyen törik ám!
(#) karpi válasza xantia hozzászólására (») Feb 9, 2009 /

Fogpasztaval lehet gyonyoruen csiszolni kezzel , egy vaszon darabbal es nedvesitett fogpasztaval .
(#) pataki18 hozzászólása Márc 2, 2010 /

Hello sziasztok

Szeretném EZT megépíteni de nem tudom hogy fogjak hozzá... :-/

Elég kezdő vagyok a szakmában ezért fordulok hozzátok...

Az alábbi kapcsolási rajzot találtam hozzá nem tudom tényleg ezzel működhet-e?

Esetleg ha valaki összeszedné h miből mennyi kell mert én nem értek a kapcsolási rajzokon levő ábrákhoz
(#) szamóca válasza pataki18 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Ha már az alkatrész összeállítás sem megy, akkor mi lesz ha panelt kell majd tervezned, készítened, beültetned, dobozolnod a készüléket?
Így nem jó egyébként a rajz sem.
De javaslom hogy indulj el az alapoktól. Pl. a rajzjelek megismerése, minek mi a funkciója, stb. Nem szabad belecsapni a lecsóba úgymond, mert ha kudarccal végződik az első kísérleted elektronikai téren, elmegy a kedved az egésztől.

Építettem már LPT-port-os VU meter-t ami sikeres lett

Meg igazából faterom segítségemre van én csak a hozzávalókat szerzem be.

Szerinted hogy működhet ez az egész szerkezet ?

Én amennyit kitudtam bogarászni belőle hogy mikrofonon keresztül kapja a jelet és azt adja át a ledeknek...
(#) szamóca válasza pataki18 hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

A mikrofon, egy mikrofon előerősítőre adja a pár mV-os jelet, ami mikifüggően 100-300-szoros erősítés után csúcs egyenirányitóra kerül. Ezzel a jellel töltögetünk egy kondit, ami az LM 3915 (16)-os LED meghajtó integrált áramkört vezérli, pont, ill. vonal üzemmódban. A felhasznált ledek mennyisége, áramfelvétele határozza meg hogy kell-e valamilyen illesztőfokozatot alkalmazni az IC LED meghajtó kimenetein.

Sajnálom hogy ennyire tudatlan vagyok a témában de nagyon szeretnék ilyent készíteni és ha lehetne mezei nyelven megfogalmazni akkor úgy tudnál segíteni ?

Közben elkezdtem fordítgatni a Spanyol szöveget a videó mellett:

"Van egy TL071 műveleti kiegészítése a jelet a elektret mikrofon és egy LM3914 ami vezérli, hogy a BD139 tranzisztor éget 10 led-ek (10 fehér 100mA c/u, 20 kék 20mA, 8 zöld 20mA, 6 sárga 20mA és 6 vörös a 20 mA)."
(#) tbence3 hozzászólása Márc 5, 2010 /

Olyan kérdésem lenne, hogy milyen ledek ajánlotok élvilágításnak? Következő ledek közül lehet választani:
- 25°-os ~14-15Cd
- 120°-os ~4-5Cd
Gondolom látjátok, hogy minél fókuszáltabb a fény annál erősebb. Ezzel nem is lenne gond, csak nem tudom, hogy plexi élvilágításnak melyik lenne a legjobb.
Egyik ismerősöm egy Ferrari-t "tuningol" és megkért, hogy segítsek a következőbe: a motor felett kiszeretné vágni a motorháztetőt és helyére egy plexibe gravírozott lovat szeretne elhelyezni. Nekem ezt a "mintát" kellene élbe megvilágítani. Tudnátok segíteni, hogy melyik típusú led lenne nekem a legjobb? Gondolom ha 25°-osat használok akkor sűrűbbre kell raknom a ledeket. Vagy mivel nem lesz a plexi teljes területén motívum elég lesz csak abba a sávba ledeket raknom ahol szépen megvilágítja?

Köszönöm előre is a segítséget.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem