Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   93 / 274
(#) AMD válasza rammeradrian hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Vedd ki a két tranzisztort és úgy próbáld ki az erősítőt.
1. Nem működik -> kicseréled az TDA2030-at.
2. Működik -> visszateszed a tranyókat úgy hogy külön külön borán legyenek (a bordát 3 egyenlő részre vágod), a két tranzisztor lehet egy bordán de a TDA2030 legyen külön. Ha így nem működik akkor teszel bele új tranzisztort és .
(#) szabi83 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 30, 2009 /

Most már nem kell megnéznie :gun: :gun:
(#) sanyi01 hozzászólása Jan 30, 2009 /

Hali!
Tudna valaki segíteni? Itt láttam egy jó kis 18wattos erősítő kapcsolást TDA2030A-val. Meg is építettem, de 3 problémám van vele:
- nincs hozzá tápegységáramkör, 15 voltos táp kell hozzá, de 15V-os tápról sehol sincs kapcsolási rajz (gugliben sem találtam).
- Szereztem egy tesla trafót, de az csak 12voltot ad le. Megíépítettem 1n4001-el (amik max 1A-t bírnak) + szűrőkondi. Ez tökéletes volt, de amint rátettem az erősítőre, az áramerősség felment 3A-ra, és az erősítőben levő 2db (szintén) 1N4001 fél perc alatt szétégett... Természetesen semmit sem erősített!
- alkatrész bőven lévén, kísérleteztem tovább, az erősítőben levő szétégett diódákat kivettem, de nem tettem be helyettük semmit (az ic + és - tápjai és a kimenete között voltak), és bekapcsoltam. Valami füstölt, de leglább szólt! Viszont az erősítő nem erősített, hanem többszörösen gyengített!

TDA2030A.pdf

(#) GLOS hozzászólása Jan 31, 2009 /

Sziasztok valakinek van nyomtatható nyákrajza ehez a kapcsoláshoz?

TDA2050.jpg

(#) punkkazy válasza GLOS hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Ajánlom figyelmedbe a nyáktervező programokat
Nem árt megtanulni a tervezést... én Eagle-t használok. Persze, ha nagyon nem megy, akkor megcsinálom estére, csak jelezd felém
(#) GLOS válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Megköszönném ha megcsinálnád!
(#) punkkazy válasza GLOS hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Eddig tartott. Ajánlom a gyakorlást, mert én se így születtem. Remélem hasznát veszed, le kell hozzá töltened valahonnan az Eagle-t!! Google...
UI.: az esetleges károkért felelősséget NEM vállalok!!

TDA2050.rar

(#) Kovidivi válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Két vezetősáv hiányzik.

he.jpg

(#) punkkazy válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Kössz, ez van ha anyámék sürgetnek. Jobban oda kellett volna figyelnem . Csak az a vicces, hogy leellenőriztem DRC-vel is és nem jelezte. Eddig jelzett az Eagle, de most nem...
(#) Kovidivi válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Azt a két vonalat átkötéssel is 1mp alatt ki lehet javítani.
(#) punkkazy válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Igen, de ezt másnak csináltam. Ha ő nem vette volna észre valószínűleg az örök szilíciummezőkre került volna a TDA... GLOS majd kijavítja, legalább használja egy kicsit a progit is...
(#) Jugee hozzászólása Feb 3, 2009 /

Sziasztok!

Kérdés:

Valahol a topicban láttam egy olyat,hogy a kondenzátoron amin nincs érték feltüntetve azon van egy szám: 104= 100nF-os
103= 10nF-os

Akkor az 1nF-os lenne a 102-es jelzésű?????????
Illetve,ha nincs 1nF-os kondim mivel lehetne helyettesíteni?

Előre is köszi!
(#) Joka válasza Jugee hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Szia! Igen a 102-es jezés 1nF-ot vagy 1000pF-ot jelöl.

Nézd meg ezt
(#) Jugee válasza Joka hozzászólására (») Feb 3, 2009 /

Köszi és bocsi,hogy olyannal zavartalak amivel nem kellett volna. TETSZIK AZ OLDAL!!!!!
Meg se fordult a fejemben,hogy ilyen is van.
(#) Mr_plojektol hozzászólása Feb 5, 2009 /

Uff!

Készítettem egy nyáktervet.Gondoltam, feldobom,hátha valakit izgat a dolog.

uff
(#) Mr_plojektol válasza Mr_plojektol hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

vááá ezek lemaradtak
(#) Jugee hozzászólása Feb 5, 2009 /

Üdv mindenkinek!

Mindenkinek köszönöm a segítséget.
Sikerült elkészítenem életem első elektronikai berendezését (végfok=TDA2030) és megjavítanom a 2.1-es hangfal szettem ami ugyanezen végfokkal van ellátva.

Sajnos ellenben 1 pici bajom van: Amit én készítettem,ha erősebb jelet kap nagyon zajos lesz a dolog.
Lehet az ok az,hogy csak 4.5 V-os tápot kapott eddig?
Van egy 30V-os is,csak a kondik 25V-osak és cserélnem kéne őket előtte. Vagy nem lesz baj,ha rárakom?

Előre is köszi a válaszokat!!!
(#) punkkazy válasza Jugee hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

1. Gratula!
2. A kondik nagyobb feszültségnél robbanni képesek!! Nemrég tapasztaltam... Tehát csere.
3. 4.5V-on a TDA elég megbízhatatlan: torzít, kicsi a teljesítménye. Az adatlapon a "Output Power vs. Supply Voltage" grafikonról leolvasható a feszültséghez tartozó teljesítmény. Ha jól emlékszem 12VDC van megadva minimumnak.... A 4.5VDC kevesebb mint fele...
(#) Jugee válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Akkor,ha 24V-ot,vagy majd csere után 30V-ot kap akkor elmúlik a zajossága?
Amit én láttam az TDA2030A adatlapján az van,hogy 44 V-ig lehet küldeni neki,de a 24V-os táp is 4500 pénzbe kerül.
Mennyiért lehet csinálni egy sajátot kb.?Van pár szétkapott PC-s tápom amit talán át lehetne alakítani.

(Ja még annyit,hogy ELSŐRE sikerült a dolog és nagyon érdekes nyákra csináltam. )
(#) djgombi válasza Jugee hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

4.5 Volt biztos kevés neki. Kondikat cseréld mert ha nem is pukkan el akkor is melegszik és megváltozik a kapacitása
(#) djgombi válasza Jugee hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Egy akksitöltö is jó neki
(#) punkkazy válasza Jugee hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Hát pc tápból max kapcsolóüzemű tápot lehet csinálni, de ahhoz még én is kevés vagyok szerintem. Nem ajánlom. Inkább a "hagyományos" trafó->diódahíd->puffer+szűrés megoldást. De egy akkutöltő is megteszi, persze ha sima áramot ad és nem hullámzót... A legtöbb sajna csak egy vagy kétutas egyenirányítást használ (csak a régieket ismerem). Azok csak a trafóból és két diódából állnak. Érdemesebb kiszedni a trafót és utánakötni a hidat és a puffert.
(#) Jugee válasza punkkazy hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

HÚHA! Hát ez még eléggé meghaladja a tudásom.
Maradok a kész 30-asnál és majd inkább kondikat cserélek. Idővel viszont majd megpróbálok ilyet is csinálni,de a következő művelet egy fényorgona lesz.
Meg csinálok még párat ebből a TDA2030-asból TESLA hangszórókkal. Nagyon jó kis 15W-os gumimembrános sugárzó.

Ja még valami: Van 2 104-es és 1 105-ős jelzésű kondi aminél nem számított a polaritás,azok vajon hány V-osak lehetnek?
(#) pixels válasza Jugee hozzászólására (») Feb 5, 2009 /

Az tényleg jófajta hangszóró, nekem is van kettő vagy 20 évesek, de még mindig nyúzom.
Idézet:
„nagyon érdekes nyák”
Mutatnál róla egy képet?
(#) Jugee válasza pixels hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Szeva.

Hát az enyém is meg van már min. 20 éves és csaptam is neki rendesen annó, de szerintem többet bírnak,mint 15W.
Csináltam a "késztermékről" pár képet,megpróbálom a jobbakat feltenni.

(Úgy néz ki,hogy a fényképezőm meg besz.....t Hát ilyenek lettek.Remélem azért lehet belőle valamit látni?!)
(#) pixels válasza Jugee hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Látom nem csak én vagyok olyan elvetemült, hogy erősítőt lyukraszteres panelra építsek Nekem az IC nem is volt a panelban, hanem vagy 20 centi kábellel volt hozzákötve.

Én nem méregettem, mennyit bírnak, a VF3-hoz is sorba vannak kötve, mert így jön ki a teljesítmény 15W körülire.

Hát én inkább kicsit meghajlítottam a lábakat és rá tettem az IC-t. Nem akartam össze-vissza gabajodni a sok kábelben.Amit elküldtem képet még nem a végleges állapota.Lesz hangerő potija és lecsatolható be-ki és táp bemenete. Szépen ki lesz vezetve jack-re a bemenet és sztereó lesz vagy 2.1-es.
Már rég kész lettem volna,csak át kellett dolgoznom a rajzot erre a lyukacsos nyákra,na meg ez az első ilyen szakbarbár melóm. (Szakácshoz képest ?!?!?! )

Ezt viszont nem értem:

Idézet:
„Én nem méregettem, mennyit bírnak, a VF3-hoz is sorba vannak kötve, mert így jön ki a teljesítmény 15W körülire.”
(#) pixels válasza Jugee hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Írtad, hogy szerinted többet bírnak, mint 15W, én meg arra akartam célozni, hogy nem hajtottam túl őket, megnézni, hogy milyen teljesítménynél torzít be, vagy melegszik fel a hangszóró... kb 15W-ot kapnak

Ja értem.

Én annó egy szalagos magnóval küldtem neki amihez 2 60W-os fal volt,de azok meghaltak és ezekkel meg szólt rendesen és gyönyörű hangzása volt. Szerintem kaphatott vagy 2*40W erősítést. A legcsodálatosabb a gumimembrán.Nem használódik el. Két feleannyi idős Videoton falat kaptam szét és a papírmembránja porrá esett!
Most cserélem le a kondikat az erőlködőben és megnézem mit bír a fal 17.5W erősítéssel.
(#) Gyimate válasza Jugee hozzászólására (») Feb 6, 2009 /

Azokat mindenképpen cseéld le nagyobb feszültségüre, külömben tüzijáték lesz a vége. Amúgy azért lesz zajos, mert az a 4,5V nagyon kevés ennek a kapcsolásnak. További sok sikert az elektrohoz!
Következő: »»   93 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem