Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése
 
Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   21 / 227
(#) Ricsi1992 válasza Skori hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
szuper.Köszi.Ennyire nem örültem még hsz.-nek.
A fűtést néztem,és jó,az üvegbúra se törött... ,max az lehet,hogy gázos,de szerintem jók lesznek.
(#) Skori válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Ha csak kicsit gázos, akkor 1...2 órát csak fűtéssel kell járatni, ha van még benne getter anyag akkor leköti a gázokat, és megjavul a cső!! Ezalatt az idő alatt semmilyen más feszültésg ne legyen a csövön, csak a fűtés. Ezt ismeretlen csőnél érdemes mindenképpen megjátszani - nagy csöveknél (100kW) a rács és az anódfeszültséget is fokozatosan növelik csak meg a névleges értékre - ezt hívják formázásnak.

Azért azt is ellenőrizd, hogy nincs-e elektróda (pl. rács-katód) zárlat. Hidegen, és fűtéssel bemelegített csőnél is mérj!
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Természetesen sorbakötött karalábé, vagy padlizsán is jó. Esetleg papaya. Azokkal is megbírkózik.
Aztán a zöldségest nem felrobbantani!
Az alma lejárt már, azzal csak kisebb kék-zöld foltokat okozhat magán az ember. A szétrepülő füstölgő dinnyedarabok akár zúzódást is
(#) Ricsi1992 válasza Skori hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Épp azon csodállkoztam,hogy nincs benne getter...
A neten találltam képeket erről a csőről,és azon se láttam gettert,meg találltam képeket üzem közben is,és ott se láttam gettert. akkor ezt most nem értem...Meg olyan képeket is találltam,ahol kész szerkentyűben volt ilyen kinézetű cső...ott se láttam gettert .
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 

Nekem a pénzérme gyilkolós dolog tetszik.Nem olvastam utána,csak annyit tudok,hogy ott is kondikkal dolgoznak.
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Quarter shrinker Oda is jó az 50kJ.
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Feb 20, 2009 /
 
Bizony,meg a Can Crusher is ott van a toppon.Főleg a vastagabb falú alu palackok esetében,ahol nincs kettészakadás,hanem csak gyűrődés.Nyílván energiafüggő is a dolog,vékonyfalút szétcsapja,mondjuk 50KJ már egy vastagfalú palackot is megrágna rendesen.
(#) belganarancs hozzászólása Feb 21, 2009 /
 
Írt nekem valaki üzit?
Azt írja ki nekem a fórum,hogy hibás az e-mail címem,pedig nem változtattam meg.
(#) Ricsi1992 válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Nekem is azt írja ki!
(#) Skori válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Lehet, hogy csak el van dugva benne és kívülről nem látható.
(#) Ricsi1992 hozzászólása Feb 21, 2009 /
 
sikerült szereznem még pác cuccot.Hú,az a két szép olajpapír kondi...10µF 1,6kV.

gyűlnek az alkatrészek a VTTC-hez.
(#) Collector hozzászólása Feb 21, 2009 /
 
Bővebben: Link
Na, legyen valami videó is, ha már kJ-okról van szó.
(#) belganarancs válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Hova jársz te??
(#) almaleves hozzászólása Feb 22, 2009 /
 
sziasztok
segítséget szeretnék kérni egy kis tesla tekercs építéshez. néztem a Skori 12v-osát de ha lehet annál kisebbet akkor olyat szeretnék csinálni, egy nagyon kicsi szikrával is megelégszem, nem a látvány a fontos nekem hanem hogy működjön köszi
(#) Collector válasza almaleves hozzászólására (») Feb 22, 2009 /
 
Akkor ajánlom a piezokristályt. Tuti működik.
(#) belganarancs hozzászólása Feb 22, 2009 /
 
Szerintem,ha már működik,az látványos..Mérettől függetlenül.Bővebben: Link
(#) belganarancs válasza almaleves hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Építsd meg Skori mini tesláját,elég pici,elég tuti,nem bánod meg!

Zeller MOT biznisz??
(#) Marty McFly hozzászólása Feb 23, 2009 /
 
Hi mindenki!

Nekem is nagyon megteccett ez a tesla tekercses dolog! Én arra gondoltam hogy építenék egy akkorát ami akár méteres íveket is tud csinálni! Viszont mielőtt bele vágnék érdekelne hogy ez anyagilag menyiből jönne ki, házi készítésű kondenzátorra szeretném megoldani, és szikraközös megszakítással, mind a ZXY hipertéri őrületekes cikkben is van! Érdekelnének továbbá a fizikai méretei ennek a tesla tekercsnek ami képes erre! Lehet h már volt ilyenről szó a topikban, nem tudom, bel olvasgattam de elég hosszú és még nem volt eddig túl sok időm! Előre is köszi a segítséget!!
(#) Collector válasza Marty McFly hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Méteres ívekhez inkább rezonáns póznatrafót használj
2mottal megoldható a dolog, de nagyon profi forgó szikraköz kell hozzá, nagy sebességű, kötelezően 6mm vastag wolfram rudakkal. A teljes szikraköz táv nem lehet nagyobb 1mm-nél! Tehát úgy képzeld el a dolgot, hogy van egy sarokcsiszoló, ami mondjuk 10000 rpm-el pörög, úgy, hogy a rá erősített tárcsán lévő fémek fél mm-re haladnak el az álló wolframrudak mellett. Ezt szabályozhatóra kellene megcsinálni, de legalább fokozatosan állíthatóra. Ez egy 12000 forint kb. Szekunder 6000, primer 3000, kondi 5000, kábelek 3000, toroid 2000, valami állvány 2000, saruk, csavarok, zavarszűrő, mindenféle kiegészítő 3000, 2mot ha veszed 4000 forint. Azt hiszem most ennyit tudtam felsorolni, nagyságrendileg 40 ezer forintnál járunk.
(#) Marty McFly válasza Collector hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Uhhh! Akkor ez egyenlőre felejtős! Asszem maradok inkább a cikkben ismertetett verziónál! Itt sem tiszta minden! A kondnzátorról sem ír sokat, meg hogy milyen progival tudom számolni a frekijét!
(#) Marty McFly hozzászólása Feb 23, 2009 /
 
Az egyik oldalon láttam egy bazi nagy tesla tekercsez a promer tekercs 250 es PVC csőre volt tekerve, a szekunder pedig 160 asra! Ha ilyen mértékben növelném a méreteit, és a menetszámokat is arányosan, akkor nem lehetne elérni magasabb feszültségszinteket is? Végülis ha nagyobb kondira van szükség, ilyet lehet sorozatgyártani házilag, mint itt van! De még ha ez a probléma meg is orvoslódna, fogalmam sincs hogyan szerzek ekkora teljesítményű 10kV os transzformátort :no:
(#) Collector válasza Marty McFly hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Ismerem azt az oldalt, de egyrészt valóban semmi infó a méretezésről, másodszor pedig ezt sem úszod meg fillérekből! Nem lehet megcsinálni, hogy 500 forintból összeraksz egyet, csak ha minden kéznél van már, valahonnan beszerezted. A neontrafó meg ugyan olyan drága, mint a mot (de sok esetben 3x-os ára van egy fele akkora teljesítményűnek), 1 mot átlag 800W-ot ad le, és ez a legolcsóbb verzió. Esetleg 1 mot+ sokszorozóval próbálkozhatsz, de az ismét +költség. Bármilyet is építesz, nem 5 forint lesz, az biztos. Persze látni neten ilyen filléres tekercseket, de azok nem tesla tekercsek, hanem egy baromi rossz hatásfokkal rendelkező nagyfrekis transzformátorok.
(#) Collector válasza Marty McFly hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Bővebben: Link
Winteslával tudsz számolni (de a dosos is jó) inchbe kell számolni, annyi a hátránya.
Ha növeled a geometriai méreteket, csökken a frekvencia, ami által a csatolás is, így ahelyett, hogy nagyobb hatásfokot érnél el, kisebbet fogsz. Persze van itt is arany középút, de megtalálni nem a legegyszerűbb feladat. Ha mindenképp akarsz nagyobb teslát, motokat nem úszod meg
Szóval itt a kimeneti feszültség nem fogja egyértelműen meghatározni a szikrahosszt (de döntően persze ez befolyásolja)
(#) Marty McFly válasza Collector hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Természetesen gondoltam hogy nem pár ezres lessz de azért 40 lehet picit sok! De jobban belegondolva lehet hogy megpróbálkozok vele! Esetleg olyanra gondoltam még hogy marx kaszkád ilyen házi építésű kondikkal, de ez szerintem rendkívül macerás lenne, és talán kivitelezhetetlen is! Azonkívül nem tudom mekkora teljesítmény lenne levehető a marx kaszkádról, és az hogy az összes házi építésű kondi egyforma legyen szerintem egyenlő a lehetetlennel...
(#) Collector válasza Marty McFly hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
40 akkor, ha nem vagy elég 'ügyes'. Pl motokat bontani is tudsz. A szikraközt nem úszod meg mondjuk, csak ha van esztergályos ismerősöd, és egy sörért megcsinálja a tárcsát. A wolfram is elég drága. Ha ügyes vagy, akkor 20k-ból ki lehet hozni, de néhány esetben csak 1-2 hónap alatt lehet elkészülni vele.

Marxal ne kísérletezz, igazából nincs sok értelme, ha nagy DC potenciált, vagy csak kisülést akarsz, sima sokszorozó tökéletes. A marxnál a szikraközöket nagyon nehéz beállítani. A kondik lényegtelen, hogy mekkorák (bizonyos határok közt persze) a lényeg, hogy az időállandó toló ellenállások is jól legyenek méretezve. A kondik jelentik tehát a legkisebb problémát.
Bővebben: Link Épp tegnap raktam fel a leírást egy nagyfesz sokszorozóról. Marx helyett ideális, és nem fog csődöt mondani. Teljesítményt meg ne is akarj levenni bármilyen sokszorozóról, mert ahhoz nagyon nagy kondik kellenek bele.
(#) Marty McFly válasza Collector hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Ez pont jóó! Van esztergályos ismerősöm, aki ráadásul sörért dolgozik is , motortokat is lehet tok bontani, magát az elvet nem igazán értem a motor az tulajdonképpen mit csinál? Az érintkezők távolságát növeli illetve csökkenti, és a megfelelő fordulatszámmal lehet belőni a megfelelő frekvencát? A sokszorozó egész jó cucc, teccik!
(#) Collector válasza Marty McFly hozzászólására (») Feb 23, 2009 /
 
Normálisan tud töltődni és kisülni a kondi.
(#) belganarancs válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Elhiheted,hogy 60kV volt..Kisebb feszkóval is lehet hasonlót produkálni.
Collector!Mennyi pénzért vesztegeted a mikrosütő kondikat?
Zeller eltűnt..
(#) zeller válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Üdv.

Nem tűntem el csak nem sok időm van fórumozni.
Folyamatosan bontom széjjelfele a beérkező árukat.
Ha érdekel valami akkor említsd meg, hogy mi kell, és mennyit ér az meg neked. BP 18.ban vannak helyileg a cuccok.

Ide pakolom fel az aktuális készletet.

(#) Collector válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 24, 2009 /
 
Egy bizonyos feszültség felett nem lesz lineáris az átütési szilárdság, mivel a nagy térerő hatására jóval erősebb korona keletkezik, ami az elektródok távolságát csökkenti. Tehát az ív kis szökellésekkel halad előre először, pont, mint egy villám esetén. 100kVDC már 30 centit is átvisz, megfelelő körülmények közt. Ja és nagyon érzékeny lesz hirtelen a levegő minőségére, miközben 20kV-on még csak nem is érdekli ez, még a páratartalom sem.
A trafó egy 35kV-os mérőtrafó, elvileg 100VA terhelhetőségű, de mivel 150 kilót nyom, kissé több is kihozható belőle Mondjuk 40x ekkora teljesítmény.
A következő cél az, hogy olaj alá rakom, elvileg csak be kéne dobnom, mert van doboz is, meg olaj is, csak időm nincs.
Következő: »»   21 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem