Fórum témák
» Több friss téma |
Az összes dvd írós lézer körül van öntve valami puhább fémmel, mert kell hűteni. De ebből ki lehet szedni egy kis ügyességgel és bele lehet tenni HQ-s vagy a Collector által kínált modulokba így teljesen megfeleő lesz a hűtése és a kollimálása is gyerekjáték lesz.
A hozzászólásod többi részével nem nagyon értek egyet, csk azzal, hogy nagyobb tápfesz kell a szupepés áramgenerátornak, és hogy így nagyobb lesz.
Szerintem nem egyről beszélünk.
Ebben nem olyan dióda van, mint pl. az LG-ben, ezért beépítés szempontjából sem csereszabatos a HQ-s lézermodul diódájával. Ha kifaragod a kis alukockájából egy körömhegynyi tokozatlan védtelen lapka marad belőle a 3 kivezetéssel, infravörös, test, és látható vörös kivezetéssel egy sorban.
A kép alapján nem veszem ki, hogy milyen dióda van benne, esetleg tudsz mutatni egy képet a diódáról ahol már csak a köré öntött fémben van?
Abba az egész fém részbe, ami az előbbi fotón volt egy vékony rozsdamentes lemez szerü kerettel volt beleragasztva ez a lapka. Középen elfűrészelve ez a lapka esett ki belőle, amit a fotón látható módon most így lett kollimálva.
Megnéztem a képeket, hát kár, hogy ilyen kiszedhetetlen van benne lehet valami más tipust kellene nézni.
Nem tudtok ajánlani valamilyen jobb 22x-es dvd írót amiben kiszedhető lézer van? Közben találtam ezt: Link Itt egy LG 22x dvd írót használ, de 430mA-rel hajtja és 300mW körülire saccolja a teljesítményét. Nem sok ez egy kicsit vagy ebben a tipusban tényleg ilyen erős dióda van?
Nem kell a dvd írókat hajkurásznod, ettől a sráctól vettem én is a bontott diódákat. Tökéletesek, és szépen át lehet tenni a HQ-ban kapható olcsó lézermodulba.
laszloze@gmail.com
Köszi a képet! Igen, ebben formában valóban nehéz bármilen modulba is beletenni!
Nah végülis tegnap vettem egy LG 22x-es írót, mert jókat hallottam róla. Nem szedtem ki a fém házából a diódát , mert ott szépen védve van és nem akartam kozkáztatni. Szépen hűtőbordára fogattam optikával.
Képeket mellékeltem. Nagyon jó fénye van egyenlőre még csak 190mA-t adtam neki, de már itt is éget. Itt vitatják a diódát : Link Itt vannak a dióda áram/teljesítmény adatai: 100mA - 40mW 150mA - 80mW 200mA - 130mW 250mA - 180mW 300mA - 200mW 325mA - 240mW (that's as high as my supply went) Ezekszerint most bírja a 300mA-is ? De olvastam, hogy 400mA körül is járatják.
Bizonyára 1A-t is kibír egy fél tized másodpercig.
![]()
Hát én azért maradnék a 200mA melett, az ilyen 200mA felülieket csak egy pillanatra érdemes kapcsolni, de nem éri meg kisérletezni vele, pláne ha nehezen bírja beszerezni az ember a diódát.
Szerk.: ja, és igen, bírja a 300mA-t, de csak kisérletezni jó ilyen erősséggel, azt is csak rövid ideig ha nem akarod az örök szilíciummezőkre helyezni a diódát.
Értem!
Sajnos valamiért meghalt a dióda, egyszer mikor kapcsolnám rá nem láttam a lézerfényt, elérakom az újjam és csak halványan világított. Szerintem a LM317-es generátor lehetett a hibás. Ugye mindig a dióda fixen rajta van a kimeneten és a tápfesszel kell kapcsolgatni? Úgyhogy most nem tudom lehet veszek mégegy írót és megépítem hozzá a szupepés generátort. De ha ez is meghal én befejeztem. Idézet: De sokszor mondtam én is „De ha ez is meghal én befejeztem.” ![]() Olvasd át a témát, szupepe honlapján minden le van írva Itt alul .
A diódád nem bírta azt az áramot. Előbb utóbb mindenki megtanulja, érdemes-e szórakozni az áramerősséggel a lézerdiódán.
Na jó de fix 190mA-en hagytam és nem tekergettem el.
Lehet az lehetett, hogy rákötöttem árammérővel a diódát de nem volt bedugva a multiba a vezeték és a táfesz meg már rajta volt az lm317-en és úgy dugtam vissza. Ezért szált el mi?
az LM 317 nem a legjobb lézerdiódának
meg attól is függ hogyan kötöd be áramgenerátorként vagy feszültségstabilizátor ként de én lemondanék róla mert ahogy melegszik a dióda egyre több áramot kíván és előbb utóbb pukk ha nem áramgenet használsz
Ha a dióda nem bírja azt az áramot, hiába fix. Az ilyen írókban lévő diódáknak (dvd, bluray), eszméletlen nagy a szórásuk, van ami 400mA-t is kibír, van, ami 150mA-nél meghal. Azért van bennük a fotodióda, hogy közvetlen a fényerőből visszacsatolva automatán szabályozza be a megfelelő áramot. Ha kontakthiba van az áramgenerátor és a dióda közt, akkor annak annyi.
Nah, beszereztem egy másik lézer diódát szintén LG 22x-es íróból. Megépítettem szupepe-féle áramgenerátor hozzá, működik szépen , egyenlőre csak 150mA-t adtam neki de már itt is égeti a fekete dolgokat.
Viszont a kollimáló lencsém nem valami jó ilyen kis kínai lézerpointerből van és sötétben a falon 60-70cm-es átmérőben is látni szóródást. Nem lehet valahonnan szerezni vagy venni nagyon jó minőségűt?
Üdv! Ami alapból az írófejben van az tökéletes a kollimáláshoz. Próbáld ki. Amúgy meg a kapható lézermodulokban is jó lencse van.
Tegnap megcsináltam a lézert és marhajó
teszek fel videót róla holnap ![]()
Kipróbáltam sok félét ,de túl domborúak és a meglévő modulomba nem lehet olyan távol helyezni mint kéne.
Üdv mindenkinek
Jól jönne egy kicsi segítség ! 100 m-re kellene világítani infra tartományban úgy, hogy kb. 10m legyen az átmérő. Szerintetek elég a HQ 200mW-os LED ? Adatlapból nem igazán derül ki, hogy ezt tartósan tudja vagy csak impulzus üzemben ? Optika beszerezhető valahol ?
Mihez szeretnéd, éjjellátóhoz? Mennyire kell nagy fény?
Fókuszálni lesz érdekesebb egy LED-et. nagyon homogén fényre ne számítsz. a cree-nek nincsenek infra powerledjei?
Üdv.
A Dealextreme.com lapján nézz körül. SKV 13961 SKV12437 ezekkel messzebbre is el lehet világítani
Az OSRAM-nak vannak IR power LEDjei, de nem igazán hajthatók.
Seoul P4-et használok azok 1A-ig nyúzhatók...Vishay sima 5 mm-es van ami 100 mA-t tud (kb ennyi az OSRAM is ). Azt betettem foncsorba és kb 20m-ig használható vadász éjellátóval. A P4 zöld 800mA-al 28mm-es foncsorban kb 150 m-ig szuper. De az több mint 2 W-al megy. Ebből most van gyártás alatt pár puska lámpa. Az infra fényvetőkben állítólag csak nagyon drágákban van 200mW. Általába 50-est tesznek a távcsőbe építettekbe. Nagyobb csak külön van. Piros laser LED-et próbálgattam. CR123 líthium elemről beállítottam 100 mA-t. Ez kicsi terhelés után után beáll 2.8V-ra és csak pár ohm kell (talán 3 körül tetem). Ez még el is menne elektronika nélkül. A puska lámpa gázosabb ott a 2 lithium 6V-ra már mindenképpen kapcsoóüzemű driver elektronika kell. Optikai rács nélkül szögletes a laser fénye. Ráccsal lekerekedik. 10 m-ről kb 80 cm sugarú kört adott a falon. Optikából nem vagyok képben mi a pontos szerepe az optikai rácsnak? Szerintem vesz el fényerőt is jócskán. Az infra laser LED-ek előtt 3-ból 2-nél fixen ott van a rács az öntvénybe csúsztatva. A kicsike lencséket próbáltam csipesszel elé rakni. Nem igazán volt meggyőző. Talán kettő lencsével kellene. Egy Yukon infra fényvetőt néztünk. Picit látszik azért az infra fénye annak is. Állítással a falon homályosodik és élesedik a foltja. Collector ! Azért én beneveznék egy általad ajánlot modulra. Van még belőle ? Írtam privátban is ! Üdv és köszi...
Sziasztok!
dvd lejátszóból mit lehet kitermeli? lézerhez jo a fej belöle? vagy mondjuk infra ledet lehet ukázni belőle ami jo mondjuk kamerához éjszakai módhoz? Köszi
Nem égetésre gondoltam, hanem kamerához éjjelátonak, mondjuk lehet használni belölle valamit?
olyasmit hallottam hogy van benne valami infrás dolog...
Collector féle modul kipróbálva !
150 mA körül már BRUTÁLIS ! Pontba húzva szerintem 500 m-nél is messzebbre látni. 100-200 m-en 10-20 m-re szét lehet húzni. Holnap kipróbálom az infra LED-et éjellátóval. Sajnos az eredeti 5mW-os LED-et nem tudtam kivenni csak fúrógéppel ! ![]() Nem kár érte !
Az átalakított lencse elég sokat dob rajta. Az alap diódát viszont valóban csak kiütögetve lehet kivenni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |