Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   66 / 143
(#) Szebence válasza antennás hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Az összes dvd írós lézer körül van öntve valami puhább fémmel, mert kell hűteni. De ebből ki lehet szedni egy kis ügyességgel és bele lehet tenni HQ-s vagy a Collector által kínált modulokba így teljesen megfeleő lesz a hűtése és a kollimálása is gyerekjáték lesz.

A hozzászólásod többi részével nem nagyon értek egyet, csk azzal, hogy nagyobb tápfesz kell a szupepés áramgenerátornak, és hogy így nagyobb lesz.
(#) antennás válasza Szebence hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Szerintem nem egyről beszélünk.
Ebben nem olyan dióda van, mint pl. az LG-ben, ezért beépítés szempontjából sem csereszabatos a HQ-s lézermodul diódájával.
Ha kifaragod a kis alukockájából egy körömhegynyi tokozatlan védtelen lapka marad belőle a 3 kivezetéssel, infravörös, test, és látható vörös kivezetéssel egy sorban.

IMGP4850.JPG

A kép alapján nem veszem ki, hogy milyen dióda van benne, esetleg tudsz mutatni egy képet a diódáról ahol már csak a köré öntött fémben van?
(#) antennás válasza Szebence hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Abba az egész fém részbe, ami az előbbi fotón volt egy vékony rozsdamentes lemez szerü kerettel volt beleragasztva ez a lapka. Középen elfűrészelve ez a lapka esett ki belőle, amit a fotón látható módon most így lett kollimálva.

IMGP4935.JPG

(#) pz87 válasza antennás hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Megnéztem a képeket, hát kár, hogy ilyen kiszedhetetlen van benne lehet valami más tipust kellene nézni.
Nem tudtok ajánlani valamilyen jobb 22x-es dvd írót amiben kiszedhető lézer van?

Közben találtam ezt: Link
Itt egy LG 22x dvd írót használ, de 430mA-rel hajtja és 300mW körülire saccolja a teljesítményét.
Nem sok ez egy kicsit vagy ebben a tipusban tényleg ilyen erős dióda van?
(#) antennás válasza pz87 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /

Nem kell a dvd írókat hajkurásznod, ettől a sráctól vettem én is a bontott diódákat. Tökéletesek, és szépen át lehet tenni a HQ-ban kapható olcsó lézermodulba.
laszloze@gmail.com

Köszi a képet! Igen, ebben formában valóban nehéz bármilen modulba is beletenni!
(#) pz87 hozzászólása Márc 8, 2009 /

Nah végülis tegnap vettem egy LG 22x-es írót, mert jókat hallottam róla. Nem szedtem ki a fém házából a diódát , mert ott szépen védve van és nem akartam kozkáztatni. Szépen hűtőbordára fogattam optikával.
Képeket mellékeltem.
Nagyon jó fénye van egyenlőre még csak 190mA-t adtam neki, de már itt is éget.
Itt vitatják a diódát : Link
Itt vannak a dióda áram/teljesítmény adatai:
100mA - 40mW
150mA - 80mW
200mA - 130mW
250mA - 180mW
300mA - 200mW
325mA - 240mW (that's as high as my supply went)
Ezekszerint most bírja a 300mA-is ? De olvastam, hogy 400mA körül is járatják.
(#) Collector válasza pz87 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Bizonyára 1A-t is kibír egy fél tized másodpercig.
(#) zenetom válasza pz87 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Hát én azért maradnék a 200mA melett, az ilyen 200mA felülieket csak egy pillanatra érdemes kapcsolni, de nem éri meg kisérletezni vele, pláne ha nehezen bírja beszerezni az ember a diódát.
Szerk.: ja, és igen, bírja a 300mA-t, de csak kisérletezni jó ilyen erősséggel, azt is csak rövid ideig ha nem akarod az örök szilíciummezőkre helyezni a diódát.
(#) pz87 válasza zenetom hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Értem!
Sajnos valamiért meghalt a dióda, egyszer mikor kapcsolnám rá nem láttam a lézerfényt, elérakom az újjam és csak halványan világított.
Szerintem a LM317-es generátor lehetett a hibás.
Ugye mindig a dióda fixen rajta van a kimeneten és a tápfesszel kell kapcsolgatni?
Úgyhogy most nem tudom lehet veszek mégegy írót és megépítem hozzá a szupepés generátort.
De ha ez is meghal én befejeztem.
(#) zenetom válasza pz87 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Idézet:
„De ha ez is meghal én befejeztem.”
De sokszor mondtam én is
Olvasd át a témát, szupepe honlapján minden le van írva Itt alul .

A diódád nem bírta azt az áramot. Előbb utóbb mindenki megtanulja, érdemes-e szórakozni az áramerősséggel a lézerdiódán.
(#) pz87 válasza zenetom hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Akkor ugye ezt is a tápfesszel kell kapcsolgatni, úgy hogy a dióda fixen rajta van?
IRL540 helyett nem lenne jó IRFZ44 vagy IRF540? ez van itthon.
(#) pz87 válasza Collector hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

Na jó de fix 190mA-en hagytam és nem tekergettem el.
Lehet az lehetett, hogy rákötöttem árammérővel a diódát de nem volt bedugva a multiba a vezeték és a táfesz meg már rajta volt az lm317-en és úgy dugtam vissza. Ezért szált el mi?
(#) Djatis válasza pz87 hozzászólására (») Márc 8, 2009 /

az LM 317 nem a legjobb lézerdiódának
meg attól is függ hogyan kötöd be áramgenerátorként vagy feszültségstabilizátor ként de én lemondanék róla
mert ahogy melegszik a dióda egyre több áramot kíván és előbb utóbb pukk ha nem áramgenet használsz

Ha a dióda nem bírja azt az áramot, hiába fix. Az ilyen írókban lévő diódáknak (dvd, bluray), eszméletlen nagy a szórásuk, van ami 400mA-t is kibír, van, ami 150mA-nél meghal. Azért van bennük a fotodióda, hogy közvetlen a fényerőből visszacsatolva automatán szabályozza be a megfelelő áramot. Ha kontakthiba van az áramgenerátor és a dióda közt, akkor annak annyi.
(#) pz87 hozzászólása Márc 10, 2009 /

Nah, beszereztem egy másik lézer diódát szintén LG 22x-es íróból. Megépítettem szupepe-féle áramgenerátor hozzá, működik szépen , egyenlőre csak 150mA-t adtam neki de már itt is égeti a fekete dolgokat.
Viszont a kollimáló lencsém nem valami jó ilyen kis kínai lézerpointerből van és sötétben a falon 60-70cm-es átmérőben is látni szóródást.
Nem lehet valahonnan szerezni vagy venni nagyon jó minőségűt?
(#) pamesz válasza pz87 hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Üdv! Ami alapból az írófejben van az tökéletes a kollimáláshoz. Próbáld ki. Amúgy meg a kapható lézermodulokban is jó lencse van.
(#) nyilas hozzászólása Márc 11, 2009 /

Tegnap megcsináltam a lézert és marhajó

teszek fel videót róla holnap
(#) pz87 válasza pamesz hozzászólására (») Márc 11, 2009 /

Kipróbáltam sok félét ,de túl domborúak és a meglévő modulomba nem lehet olyan távol helyezni mint kéne.
(#) kit6263 hozzászólása Márc 12, 2009 /

Üdv mindenkinek

Jól jönne egy kicsi segítség !
100 m-re kellene világítani infra tartományban úgy, hogy kb. 10m legyen az átmérő.
Szerintetek elég a HQ 200mW-os LED ?
Adatlapból nem igazán derül ki, hogy ezt tartósan tudja vagy csak impulzus üzemben ?
Optika beszerezhető valahol ?
(#) NeoCorteX válasza kit6263 hozzászólására (») Márc 12, 2009 /

Mihez szeretnéd, éjjellátóhoz? Mennyire kell nagy fény?
Fókuszálni lesz érdekesebb egy LED-et. nagyon homogén fényre ne számítsz. a cree-nek nincsenek infra powerledjei?
(#) ferbela válasza kit6263 hozzászólására (») Márc 13, 2009 /

Üdv.

A Dealextreme.com lapján nézz körül.
SKV 13961 SKV12437 ezekkel messzebbre is el lehet világítani
(#) kit6263 hozzászólása Márc 13, 2009 /

Az OSRAM-nak vannak IR power LEDjei, de nem igazán hajthatók.
Seoul P4-et használok azok 1A-ig nyúzhatók...Vishay sima 5 mm-es van ami 100 mA-t tud (kb ennyi az OSRAM is ).
Azt betettem foncsorba és kb 20m-ig használható vadász éjellátóval.
A P4 zöld 800mA-al 28mm-es foncsorban kb 150 m-ig szuper. De az több mint 2 W-al megy.
Ebből most van gyártás alatt pár puska lámpa.
Az infra fényvetőkben állítólag csak nagyon drágákban van 200mW. Általába 50-est tesznek a távcsőbe építettekbe. Nagyobb csak külön van.
Piros laser LED-et próbálgattam. CR123 líthium elemről beállítottam 100 mA-t. Ez kicsi terhelés után után beáll 2.8V-ra és csak pár ohm kell (talán 3 körül tetem). Ez még el is menne elektronika nélkül. A puska lámpa gázosabb ott a 2 lithium 6V-ra már mindenképpen kapcsoóüzemű driver elektronika kell.
Optikai rács nélkül szögletes a laser fénye.
Ráccsal lekerekedik. 10 m-ről kb 80 cm sugarú kört adott a falon.
Optikából nem vagyok képben mi a pontos szerepe az optikai rácsnak? Szerintem vesz el fényerőt is jócskán.
Az infra laser LED-ek előtt 3-ból 2-nél fixen ott van a rács az öntvénybe csúsztatva.
A kicsike lencséket próbáltam csipesszel elé rakni. Nem igazán volt meggyőző. Talán kettő lencsével kellene.
Egy Yukon infra fényvetőt néztünk. Picit látszik azért az infra fénye annak is. Állítással a falon homályosodik és élesedik a foltja.
Collector !
Azért én beneveznék egy általad ajánlot modulra.
Van még belőle ?
Írtam privátban is !
Üdv és köszi...
(#) Venusfan hozzászólása Márc 19, 2009 /

Sziasztok!
dvd lejátszóból mit lehet kitermeli? lézerhez jo a fej belöle?
vagy mondjuk infra ledet lehet ukázni belőle ami jo mondjuk kamerához éjszakai módhoz?
Köszi
(#) pipi válasza Venusfan hozzászólására (») Márc 19, 2009 /

égetni gyenge a lézer benne
(#) Venusfan válasza pipi hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Nem égetésre gondoltam, hanem kamerához éjjelátonak, mondjuk lehet használni belölle valamit?
olyasmit hallottam hogy van benne valami infrás dolog...
(#) kit6263 válasza kit6263 hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Collector féle modul kipróbálva !
150 mA körül már BRUTÁLIS !
Pontba húzva szerintem 500 m-nél is messzebbre látni.
100-200 m-en 10-20 m-re szét lehet húzni.
Holnap kipróbálom az infra LED-et éjellátóval.
Sajnos az eredeti 5mW-os LED-et nem tudtam kivenni csak fúrógéppel !

Nem kár érte !
(#) Collector válasza kit6263 hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Az átalakított lencse elég sokat dob rajta. Az alap diódát viszont valóban csak kiütögetve lehet kivenni.
Következő: »»   66 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem