Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   128 / 839
(#) Alkotó válasza kiborg hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Szia!

Az említett ellenállások nem kellenek. Eredetileg két féle koncepció keringet, és az egyik szerint voltak bent 10 ohmos bázisellenállások. De aztán beszéltem a szerzővel, és azt mondta teljesen fölösleges, bőven elég az emitterek szimetrizáló 0,68 ohmja. Így ezek rövidzárak.

Mellékelem az én rajzomat, és egy fotót is a mintapéldányról. Fontos!! a képen lévő bordaméret nem elég, ettől jóval nagyobb hűtésről kell gondoskodni. Mikor én teszteltem, akkor vízbe raktam a bordát, mert ez volt akkor a legegyszerűbb megoldás.

Még utólag beszúrtam egy kis kéziratot, ami segít a műszerosztók meghatározásában.

Alkotó
(#) Alkotó hozzászólása Márc 11, 2009 /
 
Nem túl következetes a fórum. Beszúrtam még egy képet, és a régiek e miatt eltüntek. Most pótolom.
Alkotó
(#) raw válasza proli007 hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Egyetértek veled, analóg szabályozásnál nyilván a műv. erősítők sebessége az irányadó. Viszont figyelmetlen voltam és elírtam a lekorlátozást, 0.13ms lesz az. Szép is lenne az us tartomány. Egyébként egy labortápnak illik olyan <100us alatt leszabályoznia szerintem.>
(#) norbika78 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Üdv Alkotó

A tekercs adatait megosztanád velünk?
(#) Alkotó válasza norbika78 hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Ha kívánod akkor igen, de igazából ez nem egy kritikus alkatrész.
A sajátomat kiszámoltam, de méréssel nem tudtam visszaellenőrizni.

6-os átmérőre, 1mm-es külső átmérőjű huzalból (ez 0,95mm valójában + a szigetelő lakk), 3 sorban tekertem 19+17+15 menetet. Ebbe kényelmesen elfér az R13 ellenállás. Én még be is lakkoztam mikor együtt voltak, de ez megint nem kulcsfontosságú.

(számítva ez kb 5uH, de annyi baj legyen!)


Alkotó
(#) Doncso válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Nagyon jó ez a nyákterv! Grati!! Jobban teszik mint a sajátom.
(#) Alkotó válasza Doncso hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Azért ne túlozz. Működik, az a lényeg.
És ha akarod, használd egészséggel.
Alkotó
(#) Doncso válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
Köszi, de van már kettő saját, de a tiéd tényleg jobb, és ebben nem vitázom! Ami jó az jó.
(#) norbika78 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 11, 2009 /
 
(#) tiborati hozzászólása Márc 11, 2009 /
 
Megépítettem a az Itt található tápot. A 22v-os programjával jól működik. Segítségre lenne szükségem , mert a C nyelvhez nem értek, és elvileg 30V-os verziót is lehetne belőle készíteni csak újra le kellene fordítani a progiját a honlapon leírt módosításokkal.
(#) Lánglurkó hozzászólása Márc 11, 2009 /
 
Sziasztok!

Egy másik labortápos topikban már feltettem egy kérdést, de ott sajna nem jött rá válasz Szeretnék itt is érdeklödni, hogy mi hibája lehet? Bővebben: Link
(#) maTaKee hozzászólása Márc 12, 2009 /
 
Üdv!
Megint én... Szóval még mindig Spafi táp, de újabb probléma: a kimeneten lévő 0,47Ohm -os ellenállás folyamatosan megdöglik. Most kicseréltem egy 6,8Ohm -os 6W-os ellenállatra, de az meg füstöl. Miután elkezd füstölni utána már nem merem tovább használni, mert nem akarom azt az egy "nagy" teljesítményű ellenállatomat is kinyírni. Valahol esetleg zárlat lehet, és amiatt hal meg állandóan az a 0,47-es ellenállás?
(#) Doncso válasza maTaKee hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Ott van vele párhuzamosan a tekercs? A tekercs bírja a 4A-t?
(#) maTaKee válasza Doncso hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Ahham, szóval ha nem rakom bele a tekercset, akkor öngyilkos lesz az az ellenállat
Esetleg tudnál nekem tippet adni, hogy milyen keresztmetszetű rézdrótból kéne, hány menettel megtekerni? Na, meg gondolom azt a tekercset az ellenállásra kell tekerni, vagy nem?
(#) Doncso válasza maTaKee hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Nem feltétlen kell az ellenállásra tekerni, szerintem 1-1,5 ös rézhuzalból tekerj, már nem emlékszem mennyi menet megy rá, ki kellene számolni.
(#) proli007 válasza Lánglurkó hozzászólására (») Márc 12, 2009 /
 
Hello!
- A uA725 elég gerjedékeny IC volt hőskorában is. De gyárilag ajánlott frekvenciakompenzációval mindenképpen el kell ellátni. De lehet jobban járnál, más kompenzált erősítő alkalmazásával. (esetleg visszacsatolni a kimenetéről az invertáló bemenetre egy 1nF-os kondival.)
- A shunt ellenállás induktivitása is gond lehet.
- Az áramgenerátort is érdemes lenne kompenzálni.

Nem tartozik ugyan a kérdéshez...
De feszültséggel talán egyszerűbb lenne szabályozni az áramgenerátort, mint a shunt ellenállásának változtatásával. 1:1000 szabályozási tartomány egyébként is durva, 1Mohm-ban meg elég nehéz helipot-ot szerezni...
üdv! proli007
(#) tp válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Sziasztok! Engem érdekelne valamilyen formátumban a nyákterv! (Spafi-Alkotó féle kapcsolás) ha publikus. érdekelne még hogy van-e valami megoldás a pillanatnyi áramkorlát visszajelzésére? vagy be kell skálázni a potmétert? vagy rövidre kell zárni a kimenetet beállításkor? (nem volt még labortápom..)
(#) Alkotó válasza tp hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Ha jól emlékszem, a nyákterv is ott van a beültetési rajz alatt, sőt az előtétek kiszámításáról is írtam pár sort, meg néhány képet is felraktam.

Milyen nyáktervre gondolsz még ezen kívül?

Az áramkorlát beállítása valóban rövidrezárással a legcélszerűbb. Persze a potmétert is skálázhatod, de az csak tájékoztató adat. A korlát egyébként is csak egy határérték, ami védi az éppen próbált berendezést. Ettől sokkal fontosabb a pillanatnyi áram tényleges értékének kijelzése. Erre én mutatós műszert javaslok, a feszültségre meg lehet digitális. Árammérésre nincs párja a mutatónak, annak mozgása, sőt még a rezdülései is sokat elárulnak. Az én labortápjaimon digitális az árammérés, így tapasztalatból mondom, hogy visszasírom a legelső, orosz műszerekkel felszerelt tápomat. Csak az én meglévőimen nincs már hely a mutatós műszernek, de ha most tervezed, és van rá lehetőséged akkor nem bánod meg ha rám hallgatsz.

Alkotó
(#) Alkotó válasza maTaKee hozzászólására (») Márc 17, 2009 /
 
Én megadtam egy lehetséges tekercskialakítást, pár hozzászólással ezelőtt.
Esetleg az nálad is működhetne.

Végső esetben, akár az ellenállást is rövidre zárhatod, akkor is fog működni. De azért nem árt ez a kis R-L tag a kimeneten.

Alkotó
(#) tp válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Köszönöm a választ!! bocs! tényleg ott van, azt hittem ugyan az a két pdf! Még valóban nincs konkrét terv, mostanában nézegetek még tápokat, először egy megfelelő trafót szerzek. ha további kérdésem lesz majd felteszem itt!
Üdv! Péter
(#) edison14 hozzászólása Márc 18, 2009 /
 
Szevasztok!!

Az lenne a kérdésem, hogy találtam ezt a labortápot és nézegettem az adatait de nem tudom eldönteni hogy az ellenállások hány wattosak

ha valaki tud kérem segítsen. Felteszem az alkatrészlistát a kapcsolási rajzot és az odal címét.Bővebben: Link




Kevesebb smile is elég! Frankye
(#) proli007 válasza edison14 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Hello!
Nem gond, hogy a listába be van írva? :yes:
Vagy a per jelet nem ismerted fel? Mert azok, egynegyed Wattosak.
üdv! proli007
(#) edison14 hozzászólása Márc 18, 2009 /
 
Hú kössz

hogy nem látom a betűket azt tudom de hogy ennyire nem

na még egyszer kösz
(#) uli hozzászólása Márc 18, 2009 /
 
Üdv!
Megépítettem EZT a tápot, de lenne egy-két kérdésem:
-a LED mire szolgál?
-a trimmerekkel mit és hova állítsam be?
Amúgy frankón működik, csak kell neki a hűtőfelület 1-2 A felett
kössz előre is: uli
(#) atta válasza uli hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
-LED áramkorlát kijelzésére
- p3 I kimax
- p4 U kimax
(#) uli válasza atta hozzászólására (») Márc 19, 2009 /
 
Köszönöm. De a led valahogy nem akar világítani... A LED jó, csak mintha kevés fesz. esne rajta. 310mV. Egyelőre csak 20VDC-t kap az egész, lehet emiatt? Bár nem hiszemn... de ki tudja. p3-mat én most minimumra állítottam, de még így csak 10mA az alsó határa az áramnak. Bár ez is elég. Az ok, hogy Imaxot be tudom állítani, de ha szinte 1A alá nem tudok menni, nincs sok értelme a labortápnak.
Kössz: uli
(#) sector99 hozzászólása Márc 19, 2009 /
 
Nem vagyok profi a tápok elméleti működésének ismeretében, ezért kérdezném, hogy a 399391. sz hosszászólásban és az Alkotó-Spafi féle táp működésében van e valamilyen lényeges működésbeli különbség ? Arra gondolok, hogy hogyan lehetséges az elsőnek említettnél 1 db 2N3055-tel megoldani akkora áramerősséget ? (disszipációt...)
(#) Alkotó válasza sector99 hozzászólására (») Márc 19, 2009 /
 
Az egyik 30V-3A, míg a másik 50V-4A.

Max disszipáció akkor van, mikor a legnagyobb áramon rövidre zárod. Ekkor a tranyóknak kell mindent "elmelegíteni. Ez a "minden" pedig a bemeneti egyenfesz és a kimeneti áram szorzata. A bemeneti feszültség az nagyobb mint a max kimeneti.
Tehát kb. 35V*3A=105W, míg a másiknál kb. 60V*4A=240W.
Csak zárójelben jegyzem meg, hogy az említett 2N3055, túlságosan is igénybe van véve. Semmiképp sem mondanám tartós terhelésre ajánlottnak azt a tápot, de ha nagyon-nagyon meghűtöd, akkor azért talán nem olvad el.

Alkotó
(#) sector99 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 19, 2009 /
 
Ok ! Köszönöm !
(#) Gery hozzászólása Márc 19, 2009 /
 
Sziasztok!
Van kettős labortápom. Akarok bele rakni egy fesz/áram mérőt. Egy kapcsolóval kell természetesen átváltani hogy épp áramot vagy feszültséget mérjen ugyanazon a kijelzőn. Eredetileg úgy volt hogy 1-1 tápnak 1-1 panel mérő. De mivel úgyis egy dobozba lesz (lehet szimetrizálni ugye), arra gondoltam hogy megtakarítás szempontjából 1db panelmérőt raknék bele és akkor lenne egy kapcsoló a fesz/áramnak és lenne egy hogy épp melyik tápon mérjen. Szerintetek ez jó lenne, vagy illik azért 2db panel mérőt berakni? Ti mit javasoltok?
Következő: »»   128 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem