Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   5 / 110
(#) oldman válasza littlejoe hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Mi a singl swp nyomógomb? ( Egyszeri söpés-jó magyarul)
Egyszeri lefutás az indító jel egy lefutást vált ki, majd ha a reset gombbal visszaállítod, akkor egy újabb indítójel újab egyszeri lefutást vált ki.
Szerintem van x bemenete de ezek trükközni szoktak pl.: a z eltérítés finombeállítója kihúzható és az kapcsolja át az x csatornát.
(#) Norberto válasza littlejoe hozzászólására (») Jan 18, 2009 / 1
 
Idézet:
„Mi a singl swp nyomógomb?”


Olyan mód, amikor nincs folyamatos jelképzés a képernyőn. Azaz a fűrészjel csakis egyszer fut le, mégpedig akkor, amikor a bemenetre kötött jel egyik időpillanatban eléri a beállított triggerküszöböt. A jel ezt követő szakasza látható lesz a képernyőn, egy nagyon rövid ideig. Ezt a módot korábban fényképezési lehetőségekre találták ki/használták, azaz , ha hozzá volt kötve a szkóphoz egy fényképezőgép elsütőszerkezete, akkor pont az került a fényképre, amint a várva várt jel épp kirajzolódott egy rövid időre a képernyőn.
(#) proli007 válasza littlejoe hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Hello!

A Single csak annyi, hogy az eltérítő generátor csak egyszer fut le, és kézzel kell újra engedélyezni. De ez csak tárolós szkópnál , vagy fotónál értelmes funkció.

Természetesen minden szkópnak, van vízszintes erősítő része, csak a Sweep jel volt nagyságú szokott lenni, tehát ahhoz van az érzékenysége igazítva.

üdv! proli007
(#) littlejoe válasza oldman hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Semmilyen trükkös, kihúzható gomb nincs rajta viszont a fiókjait ki lehet húzni ,cserélhetők.Ezek szerint egy másik fiók kellene az x méréshez?Találtam leirást a szkóphoz a neten de angolul és nem tudom belőle kihámozni a lényeget.
(#) oldman válasza littlejoe hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Hol van a leirás? Linkeld be. Akkor könnyebb segíteni.
(#) oldman válasza oldman hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
A feliratbol az derül ki hogy van x üzemmmódja
Seconds/div or Volts/div (ext)

Sajnos a kép eléggé gyenge de úgy tűnik hogy a
Trigg - source Felső 2 gombon Left Right van valami + funkció ti. mindkettő benyomva
Lehet hogy ez a trükkös gomb. Tektronix és HP előszeretettel használ hasonló trükköket a kezelőszervek számának csökkentésére
(#) littlejoe válasza oldman hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Már nem tudom honnan szedtem le tektronix 5103N a tipusa holnap feltöltöm a pdf-et mert túl nagy.Most mennem kell dolgozni sajnos
(#) littlejoe válasza oldman hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
A felirat rajta: composit
(#) littlejoe válasza oldman hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Feltöltöttem a leirást hátha valaki okosabb lesz belőle!Bővebben: Link
(#) oldman válasza littlejoe hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
A leírás szerint tud x-y módot de
az 5B10N modul leírására hivatkozik, a modul specifikációja szerint is tudja, viszont a linkelt doksi nem tartalmaz részleteket. Próbálj keresni hozzá részletes leírást
Ha nem találsz a próbálkozás segíthet. Adj valamekkora jelet a bemenetre amit jól látsz és ki tudsz szinkronizálni. Ezután próbálkozz a klf nyomogomb kombinációkkal, ahol a jel függőleges vonallá változik az lehet az x üzemmód kombinációja. Sok sikert!

Névtelen.jpg
    
(#) littlejoe válasza oldman hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
"klf" nyomógomb,melyikre gondolsz?
Végigprobáltam az összes nyomógomb variációt de nem lett függőleges vonal a sinusjelből.Asszem feladom!
(#) proli007 válasza littlejoe hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Hello!

A "klf" szerintem különfélét jelent.
Kicsit kiegészíteném a gomb keresést, mert szerintem Oldman elírta amit akart.
- 1-2V-os jel az Y és az X (ext) bemenetre egyaránt rákötni
- Nem függőleges vonal, hanem kb. 45fokos vonal.

üdv! proli007
(#) kendre256 válasza littlejoe hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
"Valahogyan nem lehetne belebarkácsolni egy x bemenetet?"
Minden analóg szkópba (amelyikben van egy kis hely) bele lehet barkácsolni x bemenetet.
Az időalapgenerátor (fűrészjelgenerátor) jelét valami elválasztó fokozaton és egy erősítőn keresztül juttatják az eltérítő lemezekre. Közben megszakítva a jelet, beadható egy másik eltérítő jel. Minél előbbi fokozaton sikerül ezt megtenni, annál kisebb jel kell. Legvégső esetben az eltérítő lemezekre menő vezetéket is megszakíthatod, de akkor kell a legnagyob jel.
Körbenézel szkópban, nézegeted a jelalakokat, szinteket (egy szkóppal ), ahol elég kicsi, és 0 DC tartalmú a fűrészjel, oda kell egy kapcsolót, meg egy csatlakozót beleberhelni. Ha csak a "vége felé" 0 DC tartalmú a fűrészjel, akkor egy előző fokozatban nem elég csak a kapcsoló és a csatlakozó, hanem valami aktív szintillesztő is kell.
(#) oldman válasza proli007 hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Ez is egy jó megoldás. (Ám a 45fok csak akkor igaz ha az eltérítési érzékenység mindkét csatornán egyforma és nincs fázistolás, ez a gépkönyv szerint csak 100 kHz -ig van specifikálva max. 1 fok))
Kicsit értetlenül álok a dolog előtt! Néhány nagyon amatőr szkópon kívül, nem találkoztam olyannal aminek ne lett volna X-Y üzemmódja. A gépkönyv szerint is van. A gép nem noname hanem jó nevű "márkás" cucc ami bár régi, de a cég termékei közül nemrég még naponta használtam több mint "nagykorú" analóg tárolóst is gond nélkül!
Szóval nem egészen értem.
(#) proli007 válasza oldman hozzászólására (») Jan 20, 2009 /
 
Hello!

(Persze, azért írtam hogy kb., mert nem akartam körbemagyarázni.)

A HP-nek néha elég megérteni a lelki világát. Szerintem elég sok célkészüléket gyártottak, vagy ellenkezőleg univerzálisat.
Ebből a moduláris felépítésű cuccokból nálunk is voltak, csak idővel "széthordták". Ezt a szkópot történetesen nem ismerem, de úgy látom a fiókok cserélhetők voltak ebben is. Simán el tudom képzelni, hogy van másik fiók hozzá, ez meg csak erre jó.

Egyébként a legtöbb alkalmazásban csak az idő függvényében történő vizsgálatot alkalmazzuk. Az X bemenet, a "jó hogy van" kategória, sokra nem lehet használni. Ahol meg igen, arra speciális szkópokat gyártanak (én eddig csak ilyeneket láttam). Karakterisztika rajzolót, wobblert, meg nem igen készít az ember a szkópjából, csak kínjában. Szóval nem csodálkozom rajta, hogy nincs X bemenete, a jó kis precíz szinkron leválasztásnak sokkal több jelentősége van az ember idegrendszerének megőrzésében.

Minden esetre X bemenetet lehet hozzá barkácsolni, csak az igen korlátozottam lesz használható. Tekintve, hogy bemeneti érzékenysége nem lesz megfelelő, és a bemeneti erősítő és osztó kialakítása egy meglévő készülékben már tényleg csak barkácsolási kategória lesz.
Esetleg, ha az X fiók helyett gyárt az ember egy másikat. Az meg már nem éri meg, tehát számomra értelmetlen kategóriába esik.
Amire a kolléga akarja használni, akkor van értelme,
- ha másra nem tudja használni a szkópot
- ha a szkópnak jó nagy képcsöve van és nagy az utánvilágítási ideje
- ha nem tud beszerezni egy EMG által gyártott karakterisztika rajzolót (mert szerintem kb. 1000 db. fekszik el valahol az országban, üzemekben, iskolákban)

De én biztosan nem állnék neki törpölni a dologgal, kivétel ha 100Mhz-en akarnám használni, mert a feladatra ott a PC az asztalán. Konvertálni, kalibrálni, számolni és archiválni tud. (Ha megtanítjuk rá)

üdv! proli007
(#) littlejoe válasza proli007 hozzászólására (») Jan 20, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget valószínű az a magyarázat hogy másik fiók is lehetett a szkóphoz csak az már nem került hozzám.Ezt szerettem volna kipróbálni de inkább lemondok róla:Bővebben: Link

(#) proli007 válasza littlejoe hozzászólására (») Jan 20, 2009 /
 
Hello!

Én találkoztam már ilyen gyári készülékkel is, ami digitális nyomtatott áramköri panelek gyártósori ellenőrzését célozta meg. De az "élt egy próbát" kategóriába tartoznak, és ez után gyorsan feledhetők.

üdv! proli007
(#) m.joco hozzászólása Márc 21, 2009 /
 
Hello
Azon gondolkozok, hogy veszek egy ilyen szkópot hobbi célra otthoni méricskélésre. Lehet ezzel periódusidőt mérni? Vagy például ha egy jelben meg szeretném mérni pl. egy H szint hosszúságát, azt meg tudnám vele mérni? Gondolom első lépésben a TIME/DIV tekerővel beállítanám, hogy a H szint hossza 1 raszter széles legyen. De ezek után honnan tudnám pontosan, hogy egy raszter éppen mennyi időt jelent?
Üdv.
(#) Dudus válasza m.joco hozzászólására (») Márc 21, 2009 /
 
Pont fordítva. Ha 1 osztásra (DIV) állítod sehonnan nem fogod tudni, mert nem lesz kalibrált. Viszont ha az időalapot beállítod egy olyan értékre, hogy az ernyőn minél hosszabb legyen a jel, tehát ~1 periódus látszódjon, le tudod olvasni és az idővel megszorozva megkapod a körülbelüli értékét. Szkóppal időt mérni csak kis pontossággal lehet.
(#) m.joco válasza Dudus hozzászólására (») Márc 21, 2009 /
 
Hello
Láttam már interneten képeket olyan szkópokról, melyek a képernyőjükön kiírták a time/div értéket tizedes számban. Ezek akkor digitális szkópok? Vagy jobb analóg szkópok is tudnak ilyet? Mert gondolom amit belinkeltem az nem tudja ezt.
Üdv.
(#) SzervízMacska válasza m.joco hozzászólására (») Márc 21, 2009 /
 
Szia! A szkópok általában 3-5% alappontossággal rendelkeznek. Ennél fogva, ennél pontosabb mérésre nem is alkalmasak. Periódusidő pontos mérésére frekvenciamérők használatosak inkább. Persze, a pontosság szoros összefüggésben van az árral. Nekem egy ilyen egyszerű műszerem van: látod, már ez is milyen drága. A komoly laborműszerekben stabil, állandó hőfokra fűtik fel a kvarcot, így biztosítva a méréshez szükséges, pontos időalapot. Egyébként a linkelt tipus is meglepően pontos szobahőmérséklet környékén - legalábbis a VHF-UHF sávok, és a 0-20MHz közti sávban - mivel eddig csak ilyen frekiken használtam. Periódusidő mérésbe bármely valamire való frekimérő átkapcsolható.

Üdv: SzervízMacska
(#) Dudus válasza m.joco hozzászólására (») Márc 21, 2009 /
 
Nem feltétlenül digitálisak. Az én szkópom is analóg, de kiírja a képernyőre az adatokat és van benne kurzor-os leolvasás is, de ezt pontos mérésnek nem nevezném, nagyságrendet meghatározni jó. A digitálisan vezérelt analóg szkópok általában tudják ezt a funkciót, de a belinkelt nem ilyen.
(#) BandiBp hozzászólása Márc 21, 2009 /
 
Sziasztok!
Lenne egy olyan problémám, hogy van egy voltcraft DSO 2090 szkópom. Autójavításhoz használom és néha kellene felvételt készíteni a szkóppal a lambdaszondáról vagy pl a forgás jeladóról. Ez a szkóp szerintem csak pillanat képeket tud készíteni.
Van erre valami ötletetek, hogy lehetne ezt valamilyen szoftverral megoldani?
Üdv: András
(#) bbatka válasza BandiBp hozzászólására (») Márc 21, 2009 /
 
Nem értem pontosan hogy hogyan érted, hisz van triggere.
(#) m.joco válasza Dudus hozzászólására (») Márc 21, 2009 /
 
A belinkelt szkópon miért van két bemenet? Vagy az a jobboldali csatlakozó nem bemenet? Mire van a AC-DC-GND kapcsoló?
Üdv.
(#) Dudus válasza m.joco hozzászólására (») Márc 21, 2009 /
 
AC-DC-GND kapcsolóval a bemenet csatolását tudod kiválasztani:

- AC ->váltóáramú csatolás. Egy kondenzátor van sorosan a jelútban, ami leválasztja az egyenkomponenst.
- DC-> egyenáramú csatolás. A jel egyenáramúlag van csatolva. Nagyon kis frekvenciáknál és ha fontos az egyenkomponens, ezt kell használni.
- GND-> A bemenet földre kapcsolódik anélkül, hogy a mérendő áramkört rövidre zárná. Itt tudod pl. a sugár alaphelyzetét beállítani.

A másik bemenet a Trigger/X-bemenet.
(#) proli007 válasza BandiBp hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Hello!
Nem ismerem a készülékedet, de nem egészen értem. Gondolom lassú jelek vizsgálatára gondolsz.
A paraméterek között láttam:
"7. Timebase range 4ns/div ~1h/div( 1-2-4 sequence) "
Hát itt 1 óra/egy osztás az időalap legkisebb ideje. Az neked nem elégséges lassú. A digitális cuccok, pont itt lehetnek jók.
üdv! proli007
(#) m.joco válasza Dudus hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Hello
Még az érdekelne, hogy mi az a X/Y MODE?
Egyébként ez a szkóp tud olyat, hogy pl. nem periodikusan változó jelet teszek rá, hanem folyamatosan változót, és akkor úgy jeleníti meg, mint ahogy az orvosi EKG a szív elektromos változásait? Vagy ilyet általában a szkópok nem is tudnak? Szóval úgy értem, hogy balról jobbra halad egy csík és kitér a feszültségváltozásokra.
Üdv.
(#) Dudus válasza m.joco hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Az X/Y mód az, amikor nemcsak az Y erősítőre ( függőleges kitérés a feszültség függvényében) hanem az X - erősítőre (vízszintes kitérés a feszültség függvényében) is kintről adsz jelet. Ezzel lehet, bizonyos méréseket végrehajtani, pl Lissajous ábra.

Arra gondolsz, amikor nincs trigger és a sugár szabadon fut? Tudnia kellene ezt a módot is. Mit akarsz vele mérni?
(#) m.joco válasza Dudus hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Egyelőre semmit, még csak tervezem ennek a szkópnak a megvételét. A mérőszondán mit jelent az, hogy 1:10 osztás? Tizedelve kapja a mérendő jelet a szkóp a szonda által? Valami feszosztó van benne?
Egyébként egy villamosmérnök hallgatónak otthoni használatra szerinted megfelel?
Üdv.
Következő: »»   5 / 110
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem