Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 778
(#) cimopata hozzászólása Szept 13, 2006 / 3
 
Üdv mindenkinek!
Egy kérdéssel fordulnák hozzátok. Kapcsoló üzemű tápot szeretnék építeni az erősítőmhöz, de olyat, ami 220V hálózatról működik, és kb. +-40V a kimeneti feszültsége. Kb. 250-300W-ra lenne szüksége az erősítőmnek. Most sima 50-Hz-s 300W-os táppal megy de sok helyet foglal a puffer és a trafó , az egész kóceráj súlyáról már nem is beszélve . Szóval valami olyasmire gondolok, mint a PC táp csak +- 40 V-ot csinál 220V-ból. Ebben az ügyben szeretném a segítségeteket kérni. Netán hátha tud valaki valami jó és megbízható kapcsolást. Előre is kössz!!
(#) milan válasza cimopata hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Én úgy tudom, hogy ekkora erősítőt nem jó kapcsüzemű tápra kötni, mert az erősítő magasabb frekvenciái zavarhatják a tápegység frekiét, szóval a benne lévő tranyókat tönkre teheti. Én legalábbis még nem láttam ilyet.
(#) Sebi válasza cimopata hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
A jó és megbízható kapcsolás ott van a PC-táp paneljén... A trafót kell áttekercselni vagy újat gyártani. A régit szétszedve a kívánt feszhez való menetszám egyszerűen számolható, de az új trafónál már nem ennyire egyértelmű, mert a vas anyaga lehet különböző.
(#) Thom válasza cimopata hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Maradj inkább a trafo+puffernél!
HF erősítőket nem célszerű kapcsoló üzemű tápról járatni, főleg nem max teljesítményen!
A kapcs táp nem éppen a nagy csúcsáramokról híres...
(#) gulyi88 válasza milan hozzászólására (») Szept 13, 2006 / 1
 
csá

ilyenről szó sincs ha egy normális tápot csinál az ember.....

max annyi hogy a erősítőn valszeg nem lesz 50Hzs zavar
meg meg lehet dobni egy aluláteresztő szűrövel ami kb 25KHz alatti frekiket átengedi, nehogy a magassugárzó megpusztuljon

én is terveztem egy ilyet csak még nem építettem meg -+45volt 70KHz 300VA TL494 ellenütemű konv. .......

nem láttál iylet akkor szted a 12voltos erősítk hogyan működnek????? mikor állítólag 300W ot képes lenne leadni 12 voltról???

először van egy inverter mai csinál legalább
-+50voltot és utána szem mostanában már D osztályú erősítőket raknak be (Digit) hogy minnél kisebb legyen a veszteség....
olyan kis dobozba nem is férne el egy sima B osztályú erősítő hűtéssel együtt.....

szal kapcsitápot az erősítőbe mindenképp
ennyi csá
(#) gulyi88 válasza Thom hozzászólására (») Szept 13, 2006 / 1
 
ez sem igaz
ilyen szemszögből is jobb a kapcsitáp
csak egy kicsit helyesen kell méretezni

50hz helyett 40-70-120KHz -n megy vagyis sokal gyorsabb a buffer töltése
sokkal gyorsabb mint ahogy leszívná az erősítő

vagyis kisebb buffer is elég !!!!

50hz-n fennál hogy, pont nullátmenet közben jön a nagy áramfelvétel az erősítőtől és ilyenkor leesik a buferen a feszkó összevissza másziok a munkapont meg minden és szanaszéjjel torzítja a jelet....

szal itt is kapcsitáp a nyerő
csá
(#) milan válasza gulyi88 hozzászólására (») Szept 13, 2006 /
 
Nem tudom hogy sikerűlt ekkora baromságot írnom, mikor már én is csináltam ilyen autós erősítőt, amibe 2dbSTK 080 volt, ami nem nagyon megy 12v-ról. Na szóval lehet,hogy elteszem inkább magamat holnapra...
(#) Slope válasza milan hozzászólására (») Szept 14, 2006 /
 
Hali!

Nekem volt egy régebbi Sony erősítőm, 1986 környékén gyárthatták. Digitális equalizer, bemenetválasztó, hangerőszabályzó... szóval az elején csak érintő gombok voltak (az előlap és a gombok 4mm-es aluból voltak). Az információk egy VFD-n jelentek meg. Maga az erősítő slim kivitelű volt 6-7cm magas és 2×55W volt a névleges teljesítménye. Volt benne alul és felül áteresztő szűrő, mindkét szűrő állítható volt. Sajnos a Processzor elszállt, helyesebben szép lassan elfogyott rajta a bemenet (merthogy a prociba futottak be az audió jelek is). Miután megpusztult, gondoltam megnézem ezt a japán "csodát". Miután levettem a doboz burkolatát nagyot néztem... trafónak nyoma sem volt. Egy teljesen leburkolt házban találtam rá a kapcsoló üzemű tápra. A táp +-42V-ot az erősítőnek, 5V-ot a digitális résznek, és a VFD feszültségének előállításáról is gondoskodott. Mindez nagyon kis helyen...

A dologhoz hozzátartozik, hogy olyan kellemes hangú erősítőt azóta sem hallgattam. Szóval csak a méretezéstől függ, hogy egy kapcstáp jó-e HF célokra vagy sem. Azt a véleményem azonban továbbra is fent tartom, hogy a PC táp alkalmatlan erre.
Ha lesz rá igény, nekem meg időm csinálok egy kapcsrajzot erről a sony tápról.

mégvalami... kicsit zavar a topik címe! Amióta csatlakoztunk az európai energia szövettséghez, már nem használatos a 220V (380V) mint fázis feszültség, 230V (400V) van!
Bye!

javítva a cím szabi83
(#) isamisa válasza Slope hozzászólására (») Szept 14, 2006 /
 
Ezt én is alá tudom támasztani

Igaz hogy a Sony-rol nem sok ember beszél audiofil ezközként de azért csak nem lehet leírni ezt a nagy gyárat.

Nekem is van egy Sony mikrohifim ami EISA dijas. ebben is kapcsiüzemü táp van és D-osztályu erösítő 2*55Watt 4ohm.

Szerintem is nagyon kellemes hangja van. Igaz hogy a JLH-m az azért odaveri szerintem...
De ameddig nem volt meg a JLH addig ezt tarottam a házban a csúcsnak...

A képeken látszik: az első képen rögtön a kapcsiüzemü táp látható. a másik ketön pedig az erössítő része. Az a darab alulemez a "hütöborda" a két 55Wattos Ic-nek...

eről van szó
(#) isamisa válasza isamisa hozzászólására (») Szept 14, 2006 /
 
jaj. bocsi lekéstem a módosításrol, Még az jutott eszembe hogy ha jól emlékszem a kapcsiüzemü táp paneljára rá van irva, hogy Sanken.
Nem vagyok annyira otthon ezekben a gyártókban de ha jól tudom akkro ez egy jófajta gyár. Szal szerintem azt a panelt a Sanken gyártotta, de akkro hogy jön ide a Sony??
(#) ekecs válasza isamisa hozzászólására (») Szept 14, 2006 /
 
Szerintem ezeket a negatív(nem teljesen alaptalan) állításokat általában azok teszik akik még nem csináltak ilyen tápot. A legtöbben valszeg magától a trafó tekercselésétől ijednek meg, vagy attól, hogy kevésbé gyakran szokták "házi" szinten használni. Engem is mindenki le akart beszélni, hogy bonyolult veszélyes meg kizárt, hogy joo lesz ..Az én véleményem, hogy jól méretezett trafó, a trafóhoz megfelelő pontos jel normális meghajtó(tranya,fet), és nagy gondd nem lehet vele..a másik tapasztalatom(lehet, hogy csak én vagyok nagyon kezdő), hogy nem árt, ha az embernek van szkópja meg egy induktivitásmérője mert anélkül kicsit vaktában lődözés persze pontos számolással(jó képletekkel) kis szerencsével nagy tapasztalattal annélkül is megoldható de nagyban megkönnyítik a munkát ezek a mérőeszközök..Aztán ha hülyeségeket beszélek javítsatok ki..
(#) cimopata válasza milan hozzászólására (») Szept 14, 2006 /
 
Én úgy tudom, hogy ekkora erősítőt nem jó kapcsüzemű tápra kötni, mert az erősítő magasabb frekvenciái zavarhatják a tápegység frekiét, szóval a benne lévő tranyókat tönkre teheti. Én legalábbis még nem láttam ilyet.

Szerintem meg szemmi bajuk nem lehet. Ugyanis csináltam már 2 db kapcs. tápot kb 150 W osat csak az 12V ról ment. szoval autóban használtam. Egy 120W os erősítőt hajtott az meg egy 30 cm-es szubot kirájul szól éás semmit nem lehet észlelni a kapcsolási frekiből ami mellesleg 100 KHz.És különben is a nagy diszkó erősítőknek is kapcs üzemű tápuk van. Szerintem jo lenne a szobai erősítőmhöz. Nem kellene akkora puffer akkora trafó nem foglalna annyi helyet könyű lenne és szép laposra meg lehetne csinálni az erősítő dobozát mivel az ETD42 vasmag magassága kb 5 cm. Ugyhogy olcsobb és dizájnosabb is lenne az egész cucc.
(#) isamisa válasza cimopata hozzászólására (») Szept 14, 2006 /
 
hi
Engem érdekelne milyen kappcsiüzemü tápot csináltál az autóba, mert a haver is szenved egy ilyennel. Neki sem kell több teljesítmény.
Leirnád hogy milyen fajta vagy honan van a kapcsolás meg ilyesmi ?
(#) szabi83 válasza isamisa hozzászólására (») Szept 14, 2006 /
 
Nem tőlem kérded, de én ezt csinálom meg ami itt van: [link]http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_469.html?pg=1&date_order=ASC[/link]

Vicsys csinálta!
nekem még a Trafót kell megtekerni aztán kész is lesz

üdv
(#) isamisa válasza szabi83 hozzászólására (») Szept 15, 2006 /
 
ah köszi
sejtehettem volna hogy van neki külön topic hihi
(#) szabi83 válasza isamisa hozzászólására (») Szept 15, 2006 /
 
(#) cimopata válasza isamisa hozzászólására (») Szept 15, 2006 /
 
Sajnnos most épp nincs a gépen a kapcsolás de amint tudom felteszem neked ha érdekelne remekül működik azt már most mondhatom. Mivel most egy hétig nem leszek itthon sajnos várnod kell ezzel ha persze van idöd de szept 23 án már biztos felrakom .
(#) milan válasza gulyi88 hozzászólására (») Szept 23, 2006 /
 
Fel tudnád ide rakni annak a tl494-es tápnak a rajzát,vagy egy ötleted,hogy hogyan tudnék 300v, 200-300w-ot kapcsolgatni azzal az ic-vel?
(#) gulyi88 válasza milan hozzászólására (») Szept 23, 2006 /
 
300V 300VA minek???

csá
(#) cimopata válasza cimopata hozzászólására (») Szept 24, 2006 /
 
Itt a kapcsolásirajza annak a tápnak amot én már kétszer megépítettem és f...án működik.
Az ic amit használtam SG3524 és kis módosítást hajtottam végra rajta ugyanis az optoelektronikai részt lecseréltem egy sima feszültség osztóra.
Megasztán nem torroidot használtam hanem a lomexbe kapható ETD34 es vasat a mi kb 300 ft. és igy tök olcson kijött az egész. Ja meg a 3bd BUZ11 helyett csak 1-1 IRFZ48-at tettem be.
(#) cimopata válasza cimopata hozzászólására (») Szept 24, 2006 /
 
Kár hogy még mindig nem segített senki hogy hogyan csináljak 230 V ból 2x 40 V ot azért néhány tanács vagy kapcsolás jól jönne.
(#) gulyi88 válasza cimopata hozzászólására (») Szept 24, 2006 /
 
csá
van eagled? legaláb 4.11 (krakkelt )

még mindíg rajzolom de már 97% ig kész vok a táppal ... felrakom

ui: nem megépített (még) !!!!
csak az első tesztverzió V1,0


jah és lehetnek benne még hibás értékek...
(#) huba válasza cimopata hozzászólására (») Szept 24, 2006 /
 
szerintem a fenti tápbol lehet csinálni 2x40Voltot, csak a szekundert kell dúsítani pár menettel s a zennert ki kell cserélni egy 80voltosra.
(#) gulyi88 válasza gulyi88 hozzászólására (») Szept 24, 2006 /
 
nah ittt van
jpg be csak hogy ne mindenki meg tudja nézni

rájöttem hogy az eagle tud képet is importálni

jah és őő izééé
a kivezetéseket össze kell kötni az PL: PF1 et a PF11 ... PF2 a PF22 ... védelem1 et a védelem11 stb
csá
(#) gulyi88 válasza gulyi88 hozzászólására (») Szept 24, 2006 /
 
néhány hibát kijavítva.....
(#) cimopata válasza gulyi88 hozzászólására (») Szept 24, 2006 /
 
kössz a kapcsolást most leülök és kicsit zanulmányozom
(#) gulyi88 válasza cimopata hozzászólására (») Szept 24, 2006 /
 
azóta megint javítottam eztezt
pl TL nek a komparátorainál volt egy elkötés

boccs
csá
(#) abdul válasza gulyi88 hozzászólására (») Szept 24, 2006 /
 
Sziasztok!

gulyi88: Nem tisztem ócsárolni senki munkáját, a kapcsolás amit közzétettél, nagyrészt rendben van, DE!!!

De NEHOGY valaki is megcsinálja ezt a kapcsolást utánad, mert balesetveszélyes!!!

Hogyan gondoltad, hogy az a GND vonal ott jó lesz?

Mindenhol meg van csinálva a galvanikus leválasztás, te meg egy egyszerű huszárvágással tönkreteszed az egészet!

A fázisfeszültséget egyszerűen ráteszed a GND vonalra!!! Ha ezt valaki megcsinálja, ne adj' isten megérinti a GND vonalat, akkor vége!

Nem tisztem beleszólni, de a Moderátoroknak mondom, hogy ha valaki pl. csak úgy belenéz a fórumba és megcsinálja a kapcsolást az nem biztos, hogy jó.

Pl.: ezt összekötve a számítógéppel, jelentős anyagi kárt tud okozni!

Sziasztok!
(#) Moderátor hozzászólása abdul hozzászólására (») Szept 24, 2006
 
Köszi az észrevételt!
Tehát, balesetveszély miatt, törölve lettek a csatolmányok.

üdv
(#) gulyi88 válasza abdul hozzászólására (») Szept 24, 2006 /
 
hát akkor ijártam
ezé vettem egybe mert így volt egyszerűbbb a vezérlés megloldása
de erre nem is gondoltam ű

jöhet a V2,0 a vezérlést egy trafón átive kettéválasztható a főtrafó elötti (télleg lehet rajta fázis)GND és a utáni GND
egyébként gondoltam hogy lesz vagy 5verzió mire használható lex

kösszi az észrevételt
életet mentettél
thx csá
Következő: »»   1 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem