Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Junoszt-406B
 
Témaindító: Thowra, idő: Máj 17, 2007
Lapozás: OK   5 / 10
(#) zoly15 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /
 
Szia!
Köszönöm hogy próbálod velem megértetni a dolgokat! :yes:
Szívesen venném a beépítési ötleteket, mert szeretnék hangot varázsolni az adókra.. Persze ha megoldható..
Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) besi99 válasza Thowra hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /
 
Akkor te még a VL-100-at sem ismered???
(leninről nevezték el!)
(#) Imi65 válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /
 
Holnap fojtatjuk.
(#) zoly15 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 5, 2009 /
 
Nekem oké :yes:
Bár holnap csak délután..
Szia!
(#) kocici17 hozzászólása Ápr 5, 2009 /
 
Szevasztok mindenkinek.
Esetleg valakinek véletlenűl ha meglenne az elektronika 407-es kapcsolási rajza, és megosztaná velem sokat segítene. /Orosz kis TV/
Köszi kocici.
(#) Imi65 válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Közben egy kis rendszertechnikai elmélet. A TV-adók a képet a képvivő frekvencia AM modulációjával sugározzák. Itt a fehér szint az alacsony, a fekete a magas. A hangot az OIRT norma szerint (erre készült a Junoszty) a képvivőtől 6,5MHz távolságra FM-ben sugározzák. A TV tunerben megtörténik az adó kiválasztása, majd frekvenciakeveréssel ( a helyi oszcillátor jelét keverik a felerősített antennajelhez), amelyből - többek közt - kikeveredik a KF frekvencia is, amit - kiszűrve a haszontalan jelek közül - tovább erősítenek. A fokozat végére kell egy nem lineáris karakterisztikájú elem - mely a Junoszty TV-ben a D20 dióda, ezen a képvivővel keveredve keletkezik egy 6,5MHz frekvenciájú FM modulált jel. Ezt a hang-KF erősítőre vezetik, majd demodulálják. Ezt a feladatot a K224UP4-es ICvel, és az azt követő aránydetektorral oldották meg. Ennek a kimenetén (KT28) a hangerő poti van, amivel a jelet - állásától függően leosztják, majd a hangfrekvenciás erősítőre vezetik.
Gondolom, ez így érthető. A CCIR norma szerint a képvivő, és a hangvivő távolsága 5,5MHz. A KF erősítőn végighaladó jelből csak 5,5MHz-es hang KF frekvencia keletkezik. Ezt a Junoszty TV 6,5MHz-re hangolt rezgőkörei a diódáról már nem engedik be a hang-KF erősítőbe sem, ami ezt nem is hajlandó erősíteni, így hang nem keletkezhet.
Mivel a frekvenciát csökkenteni kell, szóba jöhet a rezgőkörök kapacitásainak cseréje, vagy kapacitások "rápárhuzamosítása" is. Ez azonban utólagos hangolást igényel, ami nem biztos, hogy "fülre" sikerül. A TV ekkor is "csak" CCIR-es lesz, nem kétnormás. Ezért szoktuk inkább a hangpanelt beépíteni, mert a hangolások általában ezáltal kikerülhetők. Ráadásul Budapesten az MTV1 még mindig OIRT norma szerint sugároz, tehát elengedhetetlen a kétnormásítás.
(#) Imi65 hozzászólása Ápr 7, 2009 /
 
Van erről fellelhető szakirodalom is.
(#) zoly15 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Köszönöm szépen!
Ezeknek a rajzoknak köszönhetően valószínűleg meg tudom csinálni!

üdv!
javíts ki ha tévedek, de nem kapcsoltad ki az automata képméretezést..
Ha esetleg feltöltenéd még egyszer (ne méretezz -re állítva) akkor nagyobb felbontásban könnyebb lenne eligazodni, ugyan a kapcsolási rajzot látom, de olvasni kicsit nehézkes itt ott..

(#) Imi65 válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Akkor megpróbálom átméretezés nélkül.
(#) zoly15 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /
 
Szia!
A leírás alapján bekötöttem a hangpanelt..
mikor már minden kész volt kipróbáltam..
Mikor már kellően felfűtött a képcső látom hogy az egész kép egy 2mm-es csíkba van torlódva
Vízszintes csík..
Kikötöttem az egészet hogy nem-e én okoztam a galibát, de nem a panel nélkül is ilyen..
Feltételezem a vízszintes eltérítéssel lett valami...
Mi lehet a gond?
Eddig jó volt, mármint a beépítés előtt..

Üdv!
(#) mizsei.robi hozzászólása Ápr 12, 2009 /
 
Sziasztok!

Van egy Junost 402b Tv(nk)
és a kép folyamatosan megy lefelé akármit állitok rajta.
Szerintetek mi lehet a baja?

(#) Imi65 válasza mizsei.robi hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /
 
A függőleges frekvenciát nem tudod beállítani a névleges 50Hz-re. Ezt általában a Blocking oszcillátor 5 µF -es bipoláris elkójának kapacitásvesztése okozza. (Hasonló a jelenség, ha a szinkronizáció nincs, de ekkor "lebegő" kép állítható, mely nem stabil, a poti kis elmozdítására le- és fel irányú futás is beállítható.) Ezt a kondit kell kicserélni, melynek pozíciószáma C95. A rajzon az alsó részen, bal oldalon található, a TV-ben nagyjából a képcső felett.
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /
 
Végül is, nekiültem...
Sikerült megcsinálnom egy TO-92 es tokozású (valószínűleg cserélt) tranzisztor lába nem érintkezett (öreg a panel) áthidaltam a problémát és működött is..
A hangpanelt visszakötöttem..
Próbálgattam állítani de még nem sikerült normális hangot varázsolnom...
Csak kattogva szól :no:
Holnap próbálkozom tovább..
A leírás azt írja hogy a vidi hangpanelba van egy P1 timer amivel a max hangot lehet beállítani..
Nekem ilyen a környéken sincs..

Üdv!
(#) Imi65 válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /
 
Valamit elrontottál. A leírás szerint nem kellene a függőleges eltérítésnek beszüntetnie a működést.
A függőleges fokozat működését - eszközök hiányában - "nyaloszkopikus" módszerekkel is vizsgálhatjuk. A lényege a megoldásnak, hogy a fokozatok működése ellenőrizhető, hogy a jelet kezünkkel áthidalva a HF erősítő bemenetére kapcsoljuk. Ezt könnyen megtalálhatjuk búgásra, ill. a Blockig oszcillátor bármely pontja "kerregésre" bírja az erősítőt. A fokozatokon továbblépkedve, egész eljuthatunk a panel (hátulról nézve) bal oldalán található függőleges végtranzisztorig. Természetesen ez csakis igen/nem esetekre érvényes, linearítás-hibákra nem. Óvatosan tapogatni a C123 kondinál, ebben a videó végfok tápfesze honol.
(#) zoly15 válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 12, 2009 /
 
Köszi a tanácsokat.
De már megoldódott..
Gondolom még írtál mikor már én írtam..
A tranzisztor egyszerűen eltört a forrasztásnál..
Volt már ez a panel eleget tákolva, úgy látom...
Ahol eltört csak oda volt "taknyolva" gondolom azért tört el..

Üdv!
(#) junoszt hozzászólása Ápr 22, 2009 /
 
szevasztok! van egy junoszt 402B TV-m amit 1.5 éve fölraktam a padlásra (müködöképesen,letakarva) azt amikor minap beüzemeltem újra azt vettem észre hogy csak egy fényes csík fut a képernyő közepén. potik álitgatására nem reagál a kiszáradt puffer elkokat hétvégén kicserélem bár szerintem ettől még nem fog megjavulni. van valami ötletetek hogy még mit nézzek át rajta? én még az eltérítő tekercs hibájára tippelek de ha nektek van vmi ötletetek hogy mit nézzek át akkor leírhatnátok az alkatrész azonositóját! elöre is kössz!
(#) Imi65 válasza junoszt hozzászólására (») Ápr 22, 2009 /
 
Pedig több kondi is okozhat ilyen hibát, a 200 µF -esekre gondolj elsősorban.
(#) junoszt hozzászólása Ápr 22, 2009 /
 
az összes 200 mikrosra gondolsz vagy csak az eltérítő tekercs közeliekre?
(#) Imi65 válasza junoszt hozzászólására (») Ápr 23, 2009 /
 
Ami a függőlegesben van. A rajzon piros körrel jelöltekre.
A vékonyan bekarikázott 20 mikróst is cserélheted, nagyon gyakran tönkremegy (függ lin. nem szabályoz).
(#) junoszt hozzászólása Ápr 23, 2009 /
 
köszi a segítséget! még annyi hogy ugye 50V 2000 mikrosak a tápkondik? az elmosodott ruszki írásból ezt vettem ki.
(#) Imi65 válasza junoszt hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /
 
Rakhatsz 50V-osat is (és 2200 µF -est), de alacsonyabb feszültségű kondi is elég (gondolom, nem eredeti Szovjet/Orosz kondikkal szándékozod kiváltani). A trafó kb 18-19V feszültséget szolgáltat üresjárásban, a 25V-os kondi ezért nagyon határeset. Inkább 35-40V-os kondit tegyél bele, de még a 63V-os nak is töredéke az eredetihez képesti mérete. Fontos a tápfeszültség gondos beállítása, mert a képcső közvetlenül erről fűt.
(#) junoszt hozzászólása Ápr 24, 2009 /
 
voltam boltba kondikér és az eladó csak 63 V-ost és 2200 mikros kondit tud rendelni. amúgy szétszedéskor észrevettem egy kókány megoldást: a képcső melleti nyáklapra bevolt rakva plusszba egy elko gondolom zavarszűrés céljából mert amikor lekötve kapcsoltam be halhatóan jobban recsegett a hangszóró. igényesebb megoldás lett vna ha a szerelő a tápkondikat cseréli ki de gondolom lusta volt kiszedni azokat onnan.amugy a plussz kondinak a pozitiv kivezetése a tápkondiéval volt összekötve csak azt nem értem hogy a negatív kivezetés mért ahhoz a fémházas alkatrészhez volt hozzákötve

kondi.JPG
    
(#) Imi65 válasza junoszt hozzászólására (») Ápr 24, 2009 /
 
Elméletileg a KF árnyékolóháza szintén testpont, de csak ! csatlakozón keresztül. Ez így tényleg nem korrekt megoldás. Azt mi is elkövettük párszor, hogy a kiszáradt kondira kötöttük párhuzamosan rá az új 2200 µF -es kondit. Ezt Te is "elkövetheted". A tápegység gyenge pontja még a D814B fémtokos zéner (is) (ez a TV aljában, a kis panelon van), amit úgy szoktunk "kicsípni", és egy ZPD9,1-essel helyettesítjük.
A hangvégfok a tápfeszültséget egy 24 Ohm , 2W-os ellenálláson keresztül kapja, amit a tápegység alaplapra szerelt 15V-os teljesítmény zéner stabilizál. Ez van az egyik kondival még szűrve ( kisebbel).
(#) mihalyko hozzászólása Jún 28, 2009 /
 
sziasztok. nekem is egy 402B típusú tv-m van. nemrég találtam elég rossz körülmények között, de azért elhoztam. Első dolgom az volt hogy leszedtem a hátulját és kompresszorral kifújtam a sok sok port és dzsuvát. összeraktam és megtápoltam egy motor akksival. saját antennájával (törött) bejön az m1 elég jó képpel és hangal de más nem. ha rádugom a kábel tv-t akkor bejön még sok más csatorna is, de amikor bejön egy csatorna képe pl atv akkor nincs hang, és ha továbbtekerem hogy a kép már eltűnik akkor jön be az adott csatorna hangja. tudja valaki hogy mitöl van ez, és hogyan orvosolható?
előre is köszönöm mindenkinek a segítséget!
(#) Imi65 válasza mihalyko hozzászólására (») Jún 28, 2009 /
 
Ha visszaolvasol, ezt a témát már alaposan kiveséztük. A TV egynormás, magyarul a mai sugárzási normát nem tudja.
(#) Mriya válasza mihalyko hozzászólására (») Jún 28, 2009 /
 
Hali!
A junoszty gyárilag csak OIRT normát tud, ezért csak az mtv1-nek jön be a hangja, a többi csatorna nyugati normás. Át lehet alakítani a tévét, hogy vegye azokat is, a legegyszerűbben egy régi orion kétnormás hangmodult kell bedrótozni a szerkezetbe (jó esetben négy vezetékkel kapcsolódik csak, elég egyszerűen beépíthető, a tápot is a tévé 12-voltjáról kapja). Én is így csináltam meg, az is előny, hogy sokkal erősebb a hangja is így.
(#) mihalyko hozzászólása Jún 28, 2009 /
 
igen. már olvastam de azt hittem hogy az enyémnek nem ez a baja hisz bejön a hang csak nem a képpel együtt. na mind1. köszönöm a gyors választ. akkor ezekszerint ha szerzek egy régebbi orion vagy videoton tv-t akor abban találok egy külön panelt amit át kell tenni a junost-ba? vagy abban lesz egy nagy panel amiben valahol ott van az az áramkör ami nekem kell? ha így van hogy találhatom meg?
annyira nem vagyok pro... szal ha találok akkor majd szeretnék kérni egy kis segítséget. illetve lenne még egy kérdésem. méghozzá az hogy miért nem jön be rajta az összes állomás ami bejön más tv-ken ha beledugom a kábel tv-t???
(#) Imi65 válasza mihalyko hozzászólására (») Jún 28, 2009 /
 
A Junoszty anno a földi állomások vételére készült. A VHF I, a VHFIII, és az UHF sávok vételére volt a hangolóegysége kialakítva. A kábel TV-k megjelenésével további 2 sávot alakítottak ki, melyet a Junoszty hangolóegysége nem képes venni. A modernebb TV-ken ez minden további nélkül elérhető.
Az említett Orion - Videoton hangpanelokat a volt modulos TV-kből lehet kitermelni. Azok tartalmaznak egy végerősítő ICt (TBA800-810), ill. egy hang KF IC-t (TBA120S). Ezek képesek mindkét hangnorma kezelésére.
(#) mihalyko hozzászólása Jún 28, 2009 /
 
hmmm. lehangoló... a volt modulos tv pontosan mit takar? és a videót miért nem lehet megtalálni rajta? rákapcsoltam egy videómagnót és sehogysem tudom behozni rajta.
(#) Imi65 válasza mihalyko hozzászólására (») Jún 29, 2009 /
 
Azok a TV-k, amik már teljes egészében félvezetősök, általában egy-két IC-vel felépített funkcionális egységek a modulok benne. Pl. egy Uránusz (Orion, AT961) tartalmazott egy sor, egy kép, egy hang, egy szinkron, egy KF, és egy tuner-modult. A VT a sormodult az alaplapra építette, a többi hasonló (de nem csereszabatos) volt az Orionéhoz.
A videót az UHF 30-40-es sávban meg kéne találnod, de a hang itt is - valószínűleg - problémás lenne.
Következő: »»   5 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem