Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - USB - PC projekt
 
Témaindító: JohnyBravo, idő: Szept 26, 2006
Lapozás: OK   1 / 55
(#) JohnyBravo hozzászólása Szept 26, 2006 /
 
Együttműködőket, segítőket keresek egy projekthez, melyben közösen - egymást támogatva - alakítanánk ki (akár egy meglévő kapcsolás alapján) egy próbapanelt, melyet USB porton keresztül a PC-hez illesztenénk.
A feladat ezzel nem ér véget, mert minden a projektben résztvevő számára érthető módon (én bevallom sok tudás hiányzik ahhoz hogy ezt megvalósítsam, de jobban érdekel mintsem kihagyjam) kialakítjuk a szoftveres részt (Microchipes driverek, telepítés, felhasználói program, működő kommunikáció), hogy egy működő és a résztvevők által érthető működésű hardvert hozzunk létre, amely legalább annyit tud, hogy a PIC-ből egy karaktert a PC-re küld mondjuk egy nyomógomb megnyomására, illetve a PC ugyanezt vissza.

A projekt célja:
Megismerni a PIC - USB - PC kommunikáció hardver - szoftver oldalát, működési elvét. Tapasztalat - tudásszerzés minden résztvevő okulására.

A témával kapcsolatban építettem egy PIC Full Speed USB demo kompatibilis elektronikát, melyhez sok infot találtam a http://pic18fusb.online.fr címen.
Az eszköz működik, de igazából nem sokra jutottam vele. Egy bootloader van beletöltve, melyhez az említett címeről letölthető progival "bármilyen" forrás beletölthető és reset után működtethető.

Szóval várom azokat akik (mint én ) keveset tudnak de többet szeretnének, és azokat is akik nagyon jók és nem restellik átadni a tudásukat.

4550.jpg
    
(#) potyo válasza JohnyBravo hozzászólására (») Szept 26, 2006 /
 
Engem is érdekel a téma. A picek programozásában már van némi tapasztalatom, de az usb-ben csak annyi, hogy építettem usb-s icd2-t. Van itt egy leírás, ha máshoz nem, elindulni segít: [link=http://www.piccoder.co.uk/content/view/42/26/]http://www.piccoder.co.uk/content/view/42/26/[/link]
(#) Gory válasza JohnyBravo hozzászólására (») Szept 27, 2006 /
 
Hi!

Van már PIC usb topik egy pár érdemes lehet azt is átnézni. Én írtam már egy kis összefoglalót ebben a témában ami nagyjából az egész USB használatot lefedi, meg pár hónapot utána is jártam, tudok segíteni ha akarjátok. Őszintén szólva ez a gombnyomásra karakterküldés kb 5 perces meló, ha azon a fentebb belinkelt oldalon átrágod magad. Szóval szerintem ha egyszer nekiállsz megcsinálni amik azon az oldalon vannak, akkor megvilágosodik előtted a működése.
A bootloader az jó kezdésnek, ha a CDC részt is átrágod, akkor már használni is tudod majd a PIC usb képességeit. A Custom device driver használata az oldalon nincs igazán leírva, de azt is szivesen elmagyarázom.
(#) JohnyBravo válasza Gory hozzászólására (») Szept 27, 2006 /
 
Saját tapasztalatom (és lehet, hogy csak az én agyam működik így), hogy a bonyolultabb és továbbfejleszthető rendszerek megértéséhez szükségem van az alapelvek ismeretére.

Például voltam a ChipCad Kft. pic tanfolyamán, amit kezdőknek hírdettek. Leszögezem, hogy az előadó értett a témához. DE!!
Miután legtöbbünk egy óra tömör bámulás után is csak a másikra nézegetett, én vettem a bátorságot megkérdezni, hogy ugyan mutasson már egy olyan feladatot az előadó, amelyben egy led kigyújtása a cél (akkor még semmilyen infóval nem rendelkeztem).

Erre kiderült, hogy a többi - előtte rendkívül okosan néző - emberke is ugyanilyen szinten van és gőze sincs arról, hogy hogyan kell egy portot beállítani, vagy egyáltalán mire jó a PIC (mit lehet a portjaival kezdeni - még mielőtt a programozáshoz csak odaszagolt volna).

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az "5 perces melók" jelentősen megalapozhatják a tudást a kezdetekben.

Nem tartanám hülyeségnek (és szívesen közreműködnék) egy a témában született átfogó - az alapoktól induló - ismertető létrehozását, melyet akár nyomdai úton is lehetne sokszorosítani.

Nehogy azt higgyétek, hogy túl kevés amit TI tudtok. Nem régen egy kutatásba bekapcsolódva megismerhettem több a végzettségével gyönyörűen takaródzó embert, aki pl. a Te összefoglalód megírása során szerzett tapasztalatodnak a töredékével sem rendelkezik (bár én még nem láttam, de nagyon szívesen elolvasnám).

Egyszóval ha (türelmesen) átbeszéljük bármelyik feldobott témát az csak hasznunkra válik.

UI: Az általad írt összefoglaló elérhető valahol?
(#) Frankye válasza JohnyBravo hozzászólására (») Szept 27, 2006 /
 
Uraim!

Ha megengeditek a magam szerény képességeivel szíves örömest csatlakozom a projekthez.
Annyi kiegészítést tennék JohnyBravo kolléga felvetéséhez, hogy mspike PIC kezdő tanfolyama az általad említetthez képes sok-sok nagyságrenddel volt jobb, mondhatni fényévekre előzte meg a ChipCad-os emíltett tanfolyamot. Habár így is maradt rengeteg nyitott kérdés, és szegény mspike-ot azóta is rendszeresen nyaggatom (gondolom: mások is), na meg deguss kollégát is. (Szegényt! Szerintem mind a ketten belefáradtak a kérdéseimbe, ezúton is elnézésüket kérem az állandó abajgatásuk miatt!)
Egyszóval nagyon hasznos volt mindaz, amit ott megtudtunk, akik ott voltak, szerintem mindannyian egyet értenek ebben. Ezzel együtt ez csak egy nagyon alap ismertetés volt, ettől még egyikünk sem vált a PIC mesterévé. Ergo, úgy gondolom, kellene még ilyen összejövetel, nem is kevés! Sok a tudásvágytól szomjazó ember, és még kevesebb (sokkal kevesebb) az elérhető információ. Aki nem beszél pl. legalább középfokon angolul, az menthetetlenül lemarad, mert egy PIC adatlapja magyarul garantáltan nem jelenik meg! Rengeteg, PIC-ekkel foglalkozó Internetes oldal van, mégis, a legtöbbjük angolul.
No de eltértünk a témától!
Visszakanyarodva: A magam részéről szíves örömest vetem bele magam egy ilyen projektbe! (Tehát további egy projekt-tag garantált. )
(#) Norberto válasza Frankye hozzászólására (») Szept 27, 2006 /
 
Idézet:
„mspike PIC kezdő tanfolyama az általad említetthez képes sok-sok nagyságrenddel volt jobb, mondhatni fényévekre előzte meg a ChipCad-os emíltett tanfolyamot”


Ez azért volt így, mert mspike lelkesen vágott bele a témába, és tudta, hogy mi mit tudunk ( pontosabban mit nem tudunk). És ez nem volt más részéről, mint egy baráti gesztus (persze sok ismeretlen "barát" számára), mégpedig olyan, amiből sokat lehet tanulni, el lehet egy alap úton indulni...

Egy HIVATALOS, GYÁRI, HIDEG légkörű, vontatott előadáson a fenti viszonyok soha az életben nem fognak megvalósulni...egyrészt a hallgatók vagy tudnak valamit, vagy nem...az előadó ezzel nem is igazán foglalkozik (vagy kedve nincs "barátkozni", vagy időhiányra fogja a dolgot)...másrészt az előadó ki tudja, hányadszor mesél a PIC-ről, lehet, hogy már szanaszét unja a témán magát...ez is nagyban közrejátszik...

Harmadik különbség az ÁR: ami a mai világban nem mellékes egyelőre..legalábbis sokaknak nem...

Egy ChipCAD-es tanfolyam öt-tízezrekbe kerül, és az ember hót' kukán jön ki (jobb esetben valami tudást felszed)...ezzel szemben mspike által tartott előadás valóban BARÁTI árakon indult, és jött össze...
(#) Frankye válasza Norberto hozzászólására (») Szept 27, 2006 /
 
Norberto barátom, ismét nagy igazságot szólottál. Uff, én beszéletm!
No de ne kanyarodjunk el a témától, mint kifli a vaj alatt!:yes:
(#) raron válasza JohnyBravo hozzászólására (») Szept 27, 2006 /
 
Szerintem nagyon jó ötlet, én biztos sokat olvasnám, de nem hiszem, hogy tudnék segíteni.
(#) JohnyBravo válasza raron hozzászólására (») Szept 28, 2006 /
 
Akkor mit javasoltok, mi legyen a sorrend?

Javaslat:

1. Határozzunk meg egy egyszerű feladatot, aminek a megértése hozzásegít a téma megértéséhez.

2. Építsünk egy olyan demo elektronikát, amelyik alkalmas a feladat megoldására (szívesen közreműködök a nyák elkészítésében, illetve ha valaki igényli, akkor forrásprogram picbe égetésében). Egyébként javasolnám a fentebb idézett linken elérhető oldalon feltüntetett kapcsolás megvalósítását (kapcs rajz mellékelve). Ki lehet egészíteni a portok kivezetésével, néhány LED-del.

3. Elektronika élesztése, driver telepítése.

4. Közösen megírjuk és megmagyarázzuk a felhasználói programot a PIC-hez.

5. Közösen megírjuk és megmagyarázzuk a felhasználói programot a PC-hez.

6. Vélemények, tapasztalatok

7. Mindnent dokumentálunk, végén közreadjuk
(#) JohnyBravo válasza JohnyBravo hozzászólására (») Szept 28, 2006 /
 
Vagy a Microchip Full Speed USB Board user guide-ban lévő kapcsolás alapján alakítunk ki egy áramkört: http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/51526a.pdf
Ezen vannak LED-ek, nyomógomb illesztés, ...stb.
(#) Báddzsó válasza JohnyBravo hozzászólására (») Szept 28, 2006 /
 
bocsánat hogy így beleszólok, de az a véleményem, hogy nem érdemes egy új bonyolult demo panelt tervezni, szerintem vagy egy mini (8led +2 gomb + esetleg egy poti az adnek) panel kellene amit breadborddal(dugaszolós próbapanel) össze lehet kötni vagy egy a microchipes panellel teljesen kompatibiliset tervezni, hiszen ahhoz vannak példaprogik. Én személy szerint nem látom sok értelmét az agyonbonyolított 30 jumperes, 32 ledes, lcds, potis paneleknek. jójó, tulajdokképen mindent ki lehet rajta próbálni, de semmire nem használható konkrétan, csak a "játékra", + nem igazán olcsó dolog.
A pc-pic közti kommunikációra kellene összpontosítani, meg az odáig való eljutásig.
:wave:
(#) Norberto válasza Báddzsó hozzászólására (») Szept 28, 2006 /
 
Idézet:
„jójó, tulajdokképen mindent ki lehet rajta próbálni, de semmire nem használható konkrétan, csak a "játékra"”


Hát azért nem kéne ennyire lealacsonyítani ezt a panelt...dolgoztál már ilyen gyári nagy panelon? Ha nem, akkor nem is értheted az egészet

Én viszont, képzeld, dolgoztam ilyenen fél évig, és megtetszett...illetve azt kell mondjam, megtanultuk rajta a mikrokontrollerek lelkivilágát...és ha nem az a topik jelenlegi célja, hogy megtanuljuk rajta keresztül az USB-t, akkor meg mi?


Idézet:
„nem igazán olcsó dolog”


Ebben viszont egyet kell értenem veled :yes:
(#) Báddzsó válasza Norberto hozzászólására (») Szept 28, 2006 /
 
"játék" alatt a kisérletezgetésből és az azokból származó tanulság levonását, a tanulást értettem.... :vigyor3:
(#) JohnyBravo válasza Báddzsó hozzászólására (») Szept 28, 2006 /
 
Lehet, hogy jelen esetben egyszerűen egy olyan elektronika kellene, amelyik a PIC-nek a alapműködéshez szükséges elemeit tartalmazza + az USB csatlakozót.
A portokat tűkre ki lehet vezetni, hogy aki akar az később azért tudjon vele szórakozni.

A gyári demók szerintem is jók, de a mi kísérletünkhöz egy egyszerűbb modell is elegendő a tanuláshoz (meg az egyértelműséghez)

Aki tud tegyen fel javaslatot.

A PIC az lehet a 4550-es ugye?
(#) Báddzsó válasza JohnyBravo hozzászólására (») Szept 28, 2006 /
 
Idézet:
„egy egyszerűbb modell is elegendő a tanuláshoz”
ezzel 100% egyet értek, én már annak is örülnék ha saját usb driverrel egy ledet kapcsolgathatnék saját progiból...
na, de nem beszélek többet, inkább majd figyelek az USB mesterekre...
(#) JohnyBravo válasza Báddzsó hozzászólására (») Szept 28, 2006 /
 
Egyetértek: lassan megvan a feladatspecifikáció
(#) raron válasza JohnyBravo hozzászólására (») Szept 28, 2006 /
 
A pic jó lenne a 4550 ez már itthon megvan.
A feladatnak szerintem is elég , hogy egy ledet tudjunk villogtatni.

Az usb botthloader-ben miért 20Mhz osc van?
(#) Gory válasza raron hozzászólására (») Szept 28, 2006 / 1
 
Hi!

Azért van benne 20Mhz-es, mert a gyári firmware úgy van beállítva, hogy a belső PLL 48Mhz-et állít elő belőle. Csatolok egy USB-s cikk kezdeményt. Bádzzsó el kell keserítenelek, de nem kell drivert írnod. Minden drivert készen kapsz aMicrochip honlapon amire szükség lehet.
(#) Lucifer válasza Gory hozzászólására (») Szept 28, 2006 /
 
Üdv!
Ez a leírás nagyon tetszik!
Gratula hozzá, és köszi szépen!
(#) Frankye válasza Lucifer hozzászólására (») Szept 28, 2006 /
 
Huh! Ez nem semmi! Gratula a cikkhez!
És persze köszönet érte!
(#) JohnyBravo válasza Frankye hozzászólására (») Szept 28, 2006 /
 
Ez igen! Szép munka!

Gratulálok!

Kösz hogy feltetted!
(#) Gory válasza JohnyBravo hozzászólására (») Szept 28, 2006 /
 
Örülök hogy hasznát veszitek. Még csak félkész, majd télen folytatom a custom driver és HID device résszel.
(#) potyo válasza Gory hozzászólására (») Szept 29, 2006 /
 
Köszönjük.

Belevágnék én is ezekbe a dolgokba, csak ezt már nem asm-ben kellene csinálni, így előbb a c-t kellene tisztességesen megtanulnom hozzá.
(#) JohnyBravo válasza potyo hozzászólására (») Okt 1, 2006 /
 
MPLAB 7.30 alatt az MCHPFSUSB\fw\boot projektet lefordítom (OK), beleégetem a PIC18F4550-be (OK).
Boot + reset gomb együttes lenyomásakor boot módba kerül a PIC.

A PDFSUSB progi a PIC-et felismeri PICDEM FS USB 0 (Boot) eszközként.

MPLAB-bal lefordítom a CDC projektet (OK)
A CDC hex állományát a PDFSUSB progival boot módban megpróbálom beletölteni a PIC-be (nem OK).
Azt mondja, hogy:
USB Write Failed.
Failed with error 997: Átlapolt I/O művelet van folyamatban.

Reset után többé már boot módba sem lép be (nem ismeri fel a windows) olyan mintha a CDC program felülírta volna a bootloadert.

Mi lehet ez?
(#) Gory válasza JohnyBravo hozzászólására (») Okt 1, 2006 /
 
Nézd meg a linkerscriptet. Elvileg a honlapról letölthető projectben jó a script, de ha szerinted átírja akkor valósznűleg az a probléma. Ha bootloadert használsz akkor egy olyan linker script kell, ami kicsit odébblinkeli a resetvektorokat meg ilyesmit. A fájl neve rm18F4550.lkr. Az összes demó forráskódban ez van elvileg.
(#) JohnyBravo válasza Gory hozzászólására (») Okt 1, 2006 /
 
Újra letöltöttem a Microship oldaláról a CDC forrást.
Most működik!

S2-re írja a szöveget a hyperterminalban
(#) watt hozzászólása Nov 23, 2006 /
 
Esetleg egy más megközelítést had vessek fel. Bármilyen PIC-et lehet illeszteni USB-re egy megfelelő kábellel. Például a DKU-5 nokia kábel kiválóan alkalmas erre(benne van a konverter USART-ról USB-re). A kábel mostanában 3500Ft körül mozog. Én azt mondom nem olyan vészes. Persze a 18F4550 olcsóbb, de mi van ha más meglévő PIC-et akarunk használni?
(#) Gory válasza watt hozzászólására (») Nov 23, 2006 /
 
Igazából nem mondtál új dolgot. Minden ilyen kábelben egy soros-usb chip van FT232 általában. Amivel a PC és a kontroller oldalon is soros vonalon tudsz kommunikálni. Ez soros emuláció. Ezt csak olyan dolgokhoz használhadot amik a soros porthoz hasonlóan kommunikálnak.
De a PIC18F4550 nem csak erre képes. Valódi USB felület van rajta, amivel egy egeret is meg tudsz valósítani (HID device), esetleg más saját ötletet. Vagy pl egy usb adattároló eszközt (Mass storage) flash kártyával.
(#) watt válasza Gory hozzászólására (») Nov 23, 2006 /
 
Elolvastam az egész topicot, itt nem esett erről szó, tehát ha így vesszük új(itt). Azt is említettem, hogy olyan PIC-ekhez alkalmazható, amikben nincs USB-s támogatás. Van mikor csak a felület az érdekes, mert pl. egy notebook-ban előfordul manapság, hogy nincs soros port. És még tudnék néhány példát hozni, amikor ez a megoldás jó lehet. Arra is hogy mire nem!
(#) Tomee válasza watt hozzászólására (») Nov 23, 2006 /
 
De egy FT232 chip ára manapság 1000Ft körül mozog. Kell hozzá még néhány jelentéktelen alkatrész ami összesen nem több mint 500ft, de számoljunk az összesnek 2000ft-t. Rátervezzük az áramkörünk mellé a nyákra és kész is.
Nem értem, hogy miért kéne + egy Nokia adatábelt is venni (amivel csak a baj van), hogy a USB-re kapcsoljuk az áramkörünket. Szerintem egyszerübb és kölcség hatékonyabb egy FT232 vagy hasonló chip vagy akár egy pic mint egy Nokia adatkábel.
Következő: »»   1 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem