Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Plazmavágó építése házilag
Lapozás: OK   6 / 40
(#) Collector válasza Freedomocska hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Egyszer majd megnézem, nálam a CT416-ban hogy van megoldva, akár az egészet is le lehet másolni, és akkor van egy komplett kapcsolóüzemű 40A-es plazmavágó, 160A-es MMA és 160A-es awi egyben, gyújtással, szabályozással.
(#) Freedomocska válasza mpisti hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Köszi előre is.
(#) Freedomocska válasza Collector hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Én ezt a gyújtást-becsatolást-plazma fejre juttatást - nem látom tisztán. :no:
(#) Freedomocska válasza Collector hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Megköszönném , szerintem sokat lépnénk előre (vagy legalábbis én ).
(#) Collector válasza Freedomocska hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Rajzold le magadnak, hogy működik az áramkör nagyfrekvenciás szempontból (rövidzárak, szakadások, ellenállások), és DC szempontjából, és rögtön megérted, mit hova kell rakni.
(#) FREDDI válasza Freedomocska hozzászólására (») Júl 10, 2009 /

Majd fogod ! Van valahol egy "gyári" légmagos tekercses becsatoló/gyújtó feltéve a neten képekkel, direkt neked tettem félre. Majd holnapra előásom a helyét. Tehát az légmagos tekercses. Maga a nagyáramú tekercs (plazma árama) egy U profilból van, nem tudom hány menet, 15-20 max. Magába az U szelvénybe van belefektetve a gyújtó becsatolótekercse. Ha jól emlékszem, a nagyáramú tekercs szinte a levegőben áll, mert olyan vastag anyag. Ilyet mi is tudunk "alkotni", pld vörösréz cső hosszában elvágva félbe.

A varisztort nem tudom, hova tervezed tenni, de az a graetz után kell párhuzamosan a kondik mellé. Nem úgy, hogy graetz, pufferkondi, folytó, majd utána a +/- közé a varisztor ! ! ! Ott már a nagyfeszültségü gyújtóimpulzusok vannak, a folytó után !

Nagyon-nagyon-nagyon lényeges ! ! ! Lehet ezért repült collectornál a graetz el ! A szekunder egyik felét földelni kell. Miért? Ugyan is ha nem földeled, a szekunder a "levegőben lóg". Nincs semmi köze a földhöz, sztatikusan feltöltődhet magas feszültségre (ugye a gyújtás mindjárt kéznél is van neki ! ), aztán átüt a trafókon a föld felé, persze a graetzen is közben, és ott lesz a plazma ív a diódákban, nem a pisztolyban. :eek2: Ezt el ne feledd !

Kár, hogy nem tudtam neked még megpróbálni az autó gyújtótrafós módszert.
(#) Freedomocska válasza FREDDI hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Phúúúú---de jó ,hogy szóltál .Tényleg a hidakra kell--tök logikus is ---én meg majdnem elcsesztem . Arra a képre emlékszem a légmagos ,kb. 12-15 menetesre de nem nagyon értettem a kivitelezését. Itt"nyekergek" az anyag hiányról a tekercshez aztán kiderül ,hogy tulajdon képen nem is igaz mert van itthon réz csövem és tudok még szerezni a "gázos" haveromtól! Kérdés : vajon mi lehet a szigetelő anyag a félbe vágott réz csőbe fektetve ? A földelés az "evidens" volt számomra is --annyira ,hogy épp most építek ki új földelést a kis műhelyembe 12-es "kör"acéllal körbe vezetve és mélyen leütött horgany csövekkel . Valamennyire azért értem a dolgokat ( itt a nagy frekis gyújtásos értetlenkedésemre gondolok ) de az alapos tudás sajna nagyon-nagyon hiányzik ezért is örülök ,hogy hozzá szóltál a témához . A trafók ha "rosszul viselkednek " bármikor kaphatnak valamilyen légrést csak az össze szorító csavarokat kell felengedni és közéjük helyezni 0.5-1 akár 2 mm-es papír távtartót a légrés biztosításnak.
(#) Freedomocska válasza Freedomocska hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Itt valamit megint elcsesztem .
(#) Freedomocska hozzászólása Júl 11, 2009 /

Azt hiszem ezt a trafó kérdést és bekötést is újra kell gondolnom.Mint az elején írtam - két primer sorba kötve (400 V azaz 200+200) a két szekunder pedig párhuzamosan és tigy a műszerem mutatott 183-184 V üres 172-173 V-ot terhelve de VÁLTÓ ÁRAMOT ! Azaz ha beszorzom 1,4 -el a kondenzátorok és a három fázis egyenletessége miatt már 257 V-ra jön ki .Na ehhez társul még az hogy csillagba kötöttem és ez is komolyan lökött a feszkón---mit gondoltok mennyit mértem terheletlenül a három trafót bekötve egyenirányítva? ---447 V ! Kezdhetem elölről.
(#) FREDDI válasza Freedomocska hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Bocs, nem figyeltem, ez a csillag kimaradt nekem. Na a primereknek kéne deltában lenni. Ezzel a teljesítmény szerintem jó lesz. A szekundert viszont nem kötheted deltába, mind a háromnak külön egyenirányító kell, és csak utána , a graetz utány párhuzamosítod őket, ide kerülnek a pufferelkók, és vele párhuzamosan a varisztor. Ha a primerek deltában vannak, a teljesítmény akkor is meg van a szekunderen, azokat ha deltába teszed, a feszültég nő, az áram csökken, ez ami nem jó. Párhuzamosan alacsonyabb fesz, nagyobb áram, ez ami kell. A 200V feletti üresjárási fesz jó ! ! ! A gyáriakra 300V-ot írnak a trafósra. Mint már írtam neked, ez kell a könnyebb gyújtáshoz. A trafókba meg tegyél először is 1mm légrést, vagy 1,5-öt, hogy lazább legyen a csatolása, mert indulás után vissza kell hogy essen a fesz 100V körülire ívgyújtás után. Ehhez laza csatolás kell, ahogy a hegesztőknél. Szerintem ha jól kötöd be őket, a tápod már rendben lesz. Az összefogott szekunderből ha jól emlékszem ezeknél a + kell a munkadarabra kötni, tehát az lesz lekötve a földre, de majd Collector megerősít (vagy nem :eek2: ). A légrésről még annyit, hogy nagyobb légréssel kell kezdeni a póbát, aztán ha kevés az áram, na akkor kéne csökkenteni egy picit. Egy terheléses póba a kész tápra (pufferrel) az nagyon kéne, gyűjtsél be minél több fűtőbetétet terhelésnek, különböző elektomos fűtőcuccok. Izzószálas égőkkel is lehet terhelni, pld. több páhuzamosan kötött égősor. 100W-os ból 5db párhuzamosan, és hogy hányat (sort) teszel rá, úgy változtatod a terhelést. Persze más terheléssel kombinálható. Csak átgondoltan kötözgess, ez nem játék ! ! ! :eek2:
(#) Freedomocska hozzászólása Júl 11, 2009 /

Mielőtt bárki is ajánlaná a 400 V helyett a 230 V-ot ,jelzem nem akarom mert a hálózatom adott és mindenképp 400 V-ban kell gondolkodnom mert így a 10 A-es automaták nem "peregnek" le .De most úgy mivel van rá időm még kipróbálom 400 V-ra két dupla trafót kötni azaz így elvileg 100 V jutna egy primer tekercsre ami kb 90 V szekunder feszt jelentene és ha ezt szorzom 1,4 -el az kb. 126 V .De maradnák a csillag bekötésnél a szekunder oldalon ami kb. 210-220 V egyenirányított feszt jelentene és maradhatna a bekötés és a hidakhoz sem kellene nyúlnom. Na ennyi okoskodás után megyek is kipróbálom.
(#) Collector válasza FREDDI hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Azért halt meg a graetz nálam, mert a fojtó kicsire volt méretezve (1mH alatt valamivel). A szekundert meg ha földeled, azzal még inkább kinyírod a diódákat, a diódák után a pozitív pólust szokás földelni.

Na én is így gondoltam csak nem tudok érthetően fogalmazni.
(#) Freedomocska válasza Collector hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

A pozitív lesz földelve--a rajzokon is úgy van.

Csak nekem lesz egy kis fojtó (azaz már be is van építve) a pozítív ágba is--azt nem tudom elé vagy mögé (de inkább mögé ) érdemes kötni a földelést.
(#) FREDDI válasza Collector hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Idézet:
„a diódák után a pozitív pólust szokás földelni.”

Ezt mondtam én is, elírtam volna valahol ? ? Akkor még egyszer: a pufferelkó + megy a földre, jelenlegi tudásom szerint.
(#) Collector válasza FREDDI hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Idézet:
„Nagyon-nagyon-nagyon lényeges ! ! ! Lehet ezért repült collectornál a graetz el ! A szekunder egyik felét földelni kell. Miért? Ugyan is ha nem földeled, a szekunder a "levegőben lóg".”

Ezek szerint elírtad.
(#) Freedomocska válasza Collector hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Nem kell vitatkozni apróságokon-- A szekunder oldalt én tudom értelmezni a graetz előtt is meg után is.---Én megint elszámoltam magam. Bekötöttem a trafókat de sajnos még mindig magas a feszültség a szekunder oldalon nem 220 V ahogy kb számolgattam magamban hanem 264 V az üresjárati egyenirányított fesz de még mindig ragaszkodnék a szekunder oldal csillag kötéséhez mivel csak két háromfázisú hidam van.

Sőt már egyre biztosabb vagyok ,hogy mögé fogom kötni a "földet".
(#) FREDDI válasza Collector hozzászólására (») Júl 11, 2009 /

Valóban elírtam, köszönöm !

Akkor javítva így szólna:
Idézet:
„Nagyon-nagyon-nagyon lényeges ! ! ! Lehet ezért repült collectornál a graetz el ! A szekunder egyik felét földelni kell a graetz után. Miért? Ugyan is ha nem földeled, a szekunder a "levegőben lóg".”

Freedomocska: ha nem pontosan írok valamit, azt ki kell javítani, ez így rendben van. Nem biztos, hogy mindenki észre fogja venni, hogy a graetz utánról van szó, és arról beszélek. Nekünk ez egyértelmű. Rend a lelke mindennek.

A "graetz"---háááát igen. Tulajdonképpen az egész problémám ide összpontosul nekem .Ha lenne hat darab máris elfelejthetném a csillag kapcsolást és lehetne alacsonyabb a kimenő feszültség .Van nekem öt darab KBPC 2506W-os kis kockám de ránézésre olyan "szerény" a kivezetésük ,egyszerűen nem tudom arra a vékony drótra elképzelni a 20-25 A -t. Pedig az ötöt már ráépítettem panelra ,a hatodik helyét kihagytam .---Ja ,hogy nem pontosan fogalmaztál---- a "kipurcant "graetz erről nem vett tudomást,valahogy nem érdekelte. Most már mindegy , le kell írni veszteségnek.

Nem fogod "elhinni" mit csinálok-- szedem szét az egészet és a vasmagok közzé teszek légrésnek 1mm-papírt. De hogy "ne legyen igazad" jól meghúzom a csavarokat és 0,9mm lesz a légrés.
(#) Freedomocska válasza FREDDI hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Sikerült összerakni .A terhelésre jó az izzós ötlet mivel ha jól emlékszem van 1000 W os és 500 W halogén izzóm . Sajnos fűtőbetétem csak egy 2,2 kW -os csak egy van --ezt majd vízbe teszem mert nem akarom szét égetni. Majd összejön valahogy ez a terheléses próba is . Jó lenne 5 kW felett megjáratni bár még a trafók hűtését nem szereltem fel ,persze be vannak építve egy egységbe és mellé rakhatom őket úgy is hűtenek valamit.
(#) FREDDI válasza Freedomocska hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Tegnap keresgéltem neked. Először egy ESAB inverteres vágó vezérlési diagrammja, hogy hogyan is kell majd időzíteni. Gondolom van "némi" tapasztalatuk benne. Plazmavágó vezérlés.jpg

Akkor nézzük azt a gyújtást, meg tekercset. Ez amit félretettem nem plazmavágóé, hanem egy MILLER tig hegesztőé, de ugyan ezt az elvet alkalmazzák a plazmánál is. Ez tulajdonképpen szerintem egy régi ívgyújtó szerkezet. Ennek ellenére azért működik. Ez csak az ívgyújtásra készült, magát a hegesztő áramot kívülről kapja, tehát az csak áthalad rajta. Ugyan ilyen önálló egységet használnak plazmához is. Szerint ez ahhoz is jó. Ha jól sejtem a működését, ez úgy megy, hogy az S1 kapcsolón keresztül tápot adunk rá. Ez felépíti a mágneses teret a T1 trafóban. Amikor lekapcsoljuk az áramot, a T1 trafóban és a C1 kondiban lévő energia rezonanciát hoz létre kisülés közben, ennek hatására keletkezik a T1 trafó szekunderén a nagyfrekvenciás gyújtó impulzus (impulzusok, mivel a rezonancia miatt több is van). Ezt a fajta felépítést több plasmavágónál is láttam, és hegesztőknél is. Majdnem elfelejtem, az U profilba hagyományos gyetyakábelből lehet szigetelt vezetéket tekerni, az bírja a nagyfeszt, és a "mezei"-nek még talán elég a keresztmetszete is (réz keresztmetszet).

Miller HF 15 high frequency adapter for welding power sources

Here are some more pictures of the Miller HF 15

Az a hűtőbordaszerűség a rajzon a "G" jelü dupla wolfram érintkezős szikraköz. Ha jól megnézzük, egy kerámia hordozóra vannak felcsavarozva. Egy "gyári" szikraköz mindenképp kell egy ilyen gyújtóhoz. Lehet kapni, azt hiszem a HEStore-ban is van.

Még egy kép a témához: TIG and Plasma Arcs.jpg Itt jól kihangsúlyozták a TIG és Plasma ív közti különbségeket. A TIG nem fókuszált, a Plasma igen, valamint a hőmérsékletek is jelentősen különböznek. A gyújtásuk abban különbözhet, hogy a plasmának magasabb gyújtási energia kellhet, mivel a gáz folyamatosan nagy sebességgel áramlik, ami folyamatosan elsodorja a plasmát (tulajdonképpen ezzel vágunk). Viszont csak addig van ív is, amíg a megfelelő mennyiségü plazma van jelen, ehhez pedig a megfelelően nagy feszültség és áram a feltétel. Nem véletlenül ajánlott a 300V körüli "kezdő" feszültség. Könnyebb begyújtani, ha kisebb az áramlás, viszont így elolvad a fej ! 100V-ról is be lehetne gyújtani a plasmát, csak nagyon nagy erejü folyamatos gyújtás kéne. Míg 100V-ról plazmát gyújtani kis légáramlásban szerintem simán menne. Ha belegondolunk, a TIG-es hegesztés is ugyan úgy íven alapul, de mivel alacsony az áramlás , sokkal kisebb feszültésgen is kialakul a megfelelően nagy áram.

Még egy két kép vágóról. Itt egy lehetséges folytó kialakítás látható egy gyári cuccban. Ha jól látom, ez egy ferrit vagy vasporos magos folytó, a szigetelés rá zsugorcsőből készült (a tekercs és a mag közé).
(#) Collector válasza FREDDI hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Az én multis gépemben is így néz ki a tekercs, mint a mellékelt képeken.
Amúgy szerintem a plazmánál, amikor a gyújtás gombot megnyomja az ember, akkor kapcsol ugye a mágnesszelep is a levegőhöz, de a gyújtás sokkal gyorsabban lejátszódik, mint amennyi idő alatt a levegő elkezdene gyorsabban áramlani a fejnél. Szóval a gyújtás pillanatában ott nincs nagy légmozgás.

Még egy kérdésem lenne --csak nem valami gyakorlatban dolgozó "emberke" vagy? Ez az egy hozzászólásod gyakorlatilag "lefedi" a a plazmavágós topic problémáinak 90 %-át. Szeretem a konkrét válaszokat. Azt hittem eddig ,hogy folyamatos a T1 üzeme egy ideig. Ezek szerint majd nem úgy működik mint az autók gyújtása --megszakítással. Ha jól értelmezem akkor a kondenzátor feltöltődik és amikor S1 kapcsoló lekapcsol az önindukciós feszültség hatására a szikra közön átüt a nagy fesz majd a feltöltött kondenzátor "lerezonál" a szikraközön és a tekercsen keresztül? Ma is a becsatolón agyaltam --1:5 -1:10 áttétel U alakú szekunder tekercsbe ? Csak az 1:1 lenne egyszerű és a gyújtó kábelre is gondoltam . Nem lehetne a becsatoló tekercset más megoldással csinálni nem az U alakkú rézzel ? Sajnos délelőtt még nem volt időm a terheléssel foglalkozni --talán holnap.
(#) Freedomocska válasza Collector hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

Nincs benne időzítés ? Már beszereztem a 24 V-os levegős szelepeket és valamilyen időzítést tervezek a gépembe --legalább a ív kikapcsolás után még egy darabig áramoljon a levegő a hűtés miatt.
(#) Collector válasza Freedomocska hozzászólására (») Júl 12, 2009 /

A legegyszerűbb, ha a mágnesszelepre raksz egy kapcsolót, amit kivezetsz, így addig megy a levegő, ameddig te le nem kapcsolod. Nálam a gyárinál be lehet állítani másodpercre, mennyi legyen az utánfolyás, igazából ez plazmánál nem lényeges, ha nem kapcsolod ki-be folyamatosan, awinál fontos nagyon.
(#) FREDDI hozzászólása Júl 12, 2009 /

Na most az időzítés megoldható az utánfúvásra, állítható idejűre is, gyakorlatilag ez a leg triviálisabb része, ha csak ezen múlna, már lehetne is vágni.

Mint írtam, a vezérlési diagramm egy ESAB gépé, amit most is árulnak. És hát ez nem egy bóvli, úgy hogy lehet rá adni, hogy ez rendben van így.

A gyújtás vezérlése is megoldható teljesen automatára, nem probléma. A kérdésre pedig a válaszom, nem plazmás emberke vagyok, még csak nem is volt plazmám. De lesz ! Persze van némi tudásom, ezt nem tagadom, viszont még nem láttam élőben plazmát sem (már mint vágót). De itthon már réges-régen húztam plazma ívet, csak akkor még fogalmam sem volt, mit is csinálok igazán. És elég széles elektronikai ismereteim is vannak, és nem tegnap óta. Hát ennyi röviden. A TIG és a plazma hőmérséklete pedig azért annyira eltérő, mivel a TIG-nél nagy felületen van az ív, és a keletkező plazma is szétáramlik, ezért alacsonyabb a hőmérséklet. Ez pont ugyan az a jelenség, mint pld. akármilyen sugárzás esetén, a távolsággal exponenciálisan csökken az intenzitás. Míg ha összefogjuk egy nyalábnak, lásd pld. parabolaantennák 0,5 fokos fókuszáltsággal, egy igen erős sugárzó nyalábot kapunk. Ugyan ez szabad sugárzásban elenyésző. Vagy pld. vehetjük a fényt is ugyan így.

Természetesen nem arra gondoltam ,hogy "plazmás" vagy hanem a gyakorlatias gondolkodás módodra azaz tömören a LÉNYEGET írod.
Következő: »»   6 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem