Fórum témák
» Több friss téma |
Az csak 6-os, de viszi rendesen.
A 4 mm-es W rúdhoz viszonyítottam .
Jut eszembe !
![]()
Igen, itt is vannak lent : Bővebben: Link
Ha megfigyeled, látni, hogy a fojtó tekercs úgy van kialakítva, hogy a menetek közt jó nagy legyen a kapacitás. Régebben már készítettem gyújtókört, ami működött is, és pontosan úgy is van a gyári készülékekben megoldva a fojtás, ahogy azt én elsőre kigondoltam. Középtájt van 2 rajz, ahol bal oldalon látni az üresjárási feszültséget, hogy változik parazita (menetek közti) kapacitással, és anélkül. Ha egy párhuzamos LC kört helyezünk a sima induktivitás helyére, aminek ráadásul a rezonancia frekvenciája pontosan megegyezik a gyújtás frekvenciájával, és az LC tag elé a meghajtási oldalról feszültségosztó gyanánt egy kis impedanciát helyezünk el (mondjuk a rajzon nem így van), akkor elmondhatjuk hogy sikerült a zavarfeszültséget nagyon nagy arányban leosztani. Így a teljes feszültség a szikraközön, illetve a párhuzamos LC tagon esik. Szerintem ez a módja a rendes gyújtásnak. Más : 200A-es oxigénes plazmavágó: Bővebben: Link 5 centi anyagot is átvág ![]()
Bővebben: Link
Aki nem ilyed meg egy kis javítgatástól az 40k-ért hozzájuthat egy minőségi inverteres plazmához (talán még alkudni is lehet).
Köszönöm a "többiek" nevében is bár egy kicsit elszomorít ,hogy nincs a HE-n több ember aki foglalkozna a plazmavágó építésével -- csak mi járunk ide egy páran . Valószínűleg én is venni fogok egy gyári komoly gyári készüléket de addig is jó lenne építgetni -tanulni . Jelenleg hátrafelé haladok mivel szétszedtem a MOT-os szörnyalkotásomat de újra akarom más irányból indítani az építést . Nem sokat de annyit haladtam előre ,hogy vettem egy automata fejpajzsot . Most következőnek azt tervezem ,hogy veszek egy gyári ipari plazmavágó fejegységet ( csak az asszony meg ne tudja úgy hogy TITOK ! :boxer: ) mivel ezt talán jobban tudnám használni a kísérletezéshez .
Itt köszönném meg "Mpisti" önzetlen segítségét mint tanácsokban mint gyakorlatilag is . Ritka az a szakember aki veszi a fáradságot és folyamatosan segít a "balekoknak" is mivel az ilyen emberek (pld. ÉN ) elég "fárasztó" kérdéseket tudnak feltenni újra és újra -- tehát még egyszer köszönöm !
![]() ![]() ![]()
Szerintem legtöbben azt sem tudják mi az a plazmavágó, vagy mire jó
![]() Automata hegesztőpajzsot nem szokás használni plazmavágásnál, mert a plazma a fém alatt keletkezik, és az nem világítja be felül a munkadarabot, hogy az ember lássa, hol vág. 100A-es vágásnál persze már kell, mert az UV tükröződés is károsítja a szemet. Lánghegesztésnél használatos kis szemüveget szoktak használni kisebb áramok esetén, és persze megvilágításra is szükség van (ahogy hegesztés esetén is persze).
Már nem a régi a szemem ,hogy a láng hegesztésnél használt szemüveget használjam ezért gondoltam -egy cseppet "modernesítek", haladok a korral . Sokszor érzem azt mintha megállt volna az idő körülöttem és kb 25 évvel le lennék maradva . Ezért is fordultam mostanában az inverteres hegesztés és a plazmavágás irányában . Talán érthető az okfejtésem .
![]()
Ezek a cuccok azért nem annyira újak. Az automata pajzs is van olyan sötét alapból, mint a lánghegesztő szemüvege, csak ha egy szikra fénye éri, rögtön vaksötét lesz, és semmit sem fogsz látni.
Szia Lajos!
Nem tartozol köszönettel. Szerintem ezen a fórumon vagyunk többen is akik önzetlenül segítünk bárkinek,ha tudunk. Ne érezd magad baleknak, senki sem rendelkezik megfelelő tudással vagy tapasztalattal akkor amikor elkezd új dolgokkal foglalkozni. A gyakorlati tapasztalat és tudás sok-sok kudarc és próbálkozás árán szerezhető csak meg. Jó hogy van ez a fórum, itt legalább az emberfia hozzájut olyan tapasztalatokhoz, szakmai információkhoz aminek a megszerzése egyéb módon sokkal körülményesebb lenne. Ne add fel, hinned kell magadban, és sikerülni fog az a fránya plazmavágó építés.
Igen, ha az ember amit megépít, és valami jó nagy probléma van, 2 eset lehetséges, az egyik, hogy rögtön befejezi, és mást kezd építeni, a másik, hogy jól belemélyed a témába és kijavítja (vagy megkerüli) a hibát, ezáltal sokkal magabiztosabb lesz a témában.
Szó szerint így van ahogy írtad. Akiben van elszántság és kitartás, az befejezi amit elkezdett,és közben a megszerzett tapasztalatoknak és az időközben átnyálazott szakirodalomnak köszönhetően a téma "szakértőjévé"válhat. Ha viszont az első akadály alkalmával feladja, akkor neki nem érdemes új dolgokkal ismerkedni,mert kellő kitartás nélkül nincs siker.
Szia Pisti ,én nem adtam fel csak az időm csökkent most (mindenáron be akarok iratkozni egy hegesztő tanfolyamra ill. ma is este értem haza mert egy hegesztő készüléket próbáltunk beüzemelni egy cégnek-- tompa hegesztőt ). Azokat az alkatrészeket amit küldtél még aznap beforrasztottam de a vezérlés élesztésére már sajna nincs időm csak kb két hét múlva lesz . Ezt inverteres kísérletnek tervezem és a trafóst is fogom folytatni . Nálam önbizalomban nincs hiány !
![]()
Jelenleg állás nélküli vagyok (sajnos xar a helyzet itt borsodban ) de talán valamit tanulok a közel jövőben és számomra az sem elképzelhetetlen ,hogy egy inverteres hegesztőkkel foglalkozó cégnél helyezkedjek majd el majd el . Van ám itt ambíció !
![]()
Tanfolyam szerintem 2-300k körül van, gondolom tudod.
Szia Lajos!
Azt hiszem félreértettél, én nem rád gondoltam akkor amikor a gondolataimat leírtam,hanem úgy általában véve, amiket írtam azokat a mindennapok tapasztalata sugallta. Természetesen mindenkivel előfordul hogy egy időre a kevésbé fontos teendőit félreteszi,de ez nem azonos azzal, hogy az első kudarc után kedvszegetten abbahagyja azt,amibe egyébként már több tíz vagy akár több száz órát belefektetett.A hegesztő tanfolyammal kapcsolatban javaslom,hogy keresd fel a lakhelyed szerint illetékes munkaügyi központot,és jelentkezz ott hegesztőtanfolyamra. A tanfolyam árát az állam állja, neked annyi dolgod lesz,hogy sikeres vizsgát tegyél. Sőt ,a tanfolyam idejére még fizetést is kapsz.Egy kollégám mesélte ,hogy ezen ötlet alapján szereztek olyanok nemrégiben hegesztő papírt, akik az életben nem fogtak a kezükbe semmilyen szerszámot sem,nem hogy elektródafogót.
Tudom de én a MUK-nál jelentkeztem és ott támogatással indul, avagy indulna mert mindig tologatják arrébb a kezdési időpontot .
Semmi gond -- hajtom is a témát rendesen és hetente érdeklődöm mikor indítsák a tanfolyamot már . -- A MOT -os plazma szerintem működött is volna csak én elégedetlen voltam vele . Az inverterest is készülget de először a hegesztőként szeretném ha működne és ha jó akkor trafó cserével plazmavágó irányába fordulni vele . Ma is megyek dolgozni (kék könyvel ) az "inverteres" céghez --itt is lehet látni egy-két érdekességet mert szervizeléssel is foglalkoznak de nem tudtam még igazi "okosságot" látni . Az a lényeg ,hogy a "téma" közelében vagyok .
![]()
"Bővebben: Link
Aki nem ilyed meg egy kis javítgatástól az 40k-ért hozzájuthat egy minőségi inverteres plazmához (talán még alkudni is lehet)." Nem ijedtem meg. ![]()
Oké, lefotózhatnád, milyen ez a hypertherm pisztoly (már ha adtak hozzá).
Szia!
Még nem szedtem szét,mert most éppen a tekercselőgépemet alakítom át,de ha lesz időm,azonnal szétszedem, készítek néhány fotót és felteszem ide.
Ha más is tudja használni plazmavágáshoz akkor talán nekem is jó lesz . :kalap:
Erről a "hypertherm " dologról meg lehet tudni valamit ?
Igen, ez egy amerikai gyártmányú plazmavágó, ma az egyik legnagyobb ilyen irányú múlttal rendelkező cég.
A cég neve Hypertherm, ha rá keresel a neten rengeteg infót találsz róla. Ez a masina azért érdekes,mert az ív gyújtásában szerepe van a sűrített levegőnek is. De erről majd bővebben akkor,ha szétszedtem a pisztolyt, és pontosan megértem a működési elvét. Az alapgép javítása az nem lesz egy egyszerű eset,mert már a burkolat levételekor láttam,hogy a könnyebb javíthatóság érdekében valaki megtoldotta az IGBT-k lábait kb 5cm-el, ami ugye végzetes, ha a méretezésnél a bekötési hosszt is figyelembe vették.
A hypertherm, lincoln, és miller a legnagyobb gyártók, ők csinálják a legprofibb invertereket. Kb. 4x annyiba kerülnek, mint az olcsóbbak, és ütésállóak is.
Bővebben: Link Amolyan tipikus amcsiknak való, akik szanaszét dobálják, vagy rögbilabda pótléknak használják.
Több Miller agregát van a cégnél, mind az áramerősségszabályzó potméter hibájából üzemképtelen. Nem vagyok oda a márkáért.....
De gondolom nem 1 éve vannak használatban.
Nagyon várom a fejleményeket . :yes: Most a következő lépésemen agyalgatok -- pisztoly,munkakábel -- meg kellene venni valahogy de valami jobb minőséget .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |