Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió tuner hiba
 
Témaindító: nehezgep, idő: Aug 22, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 18
(#) nehezgep hozzászólása Aug 22, 2009 /
 
Sziasztok!
Olyan problémával szembesültem, hogy a rádiótunerem bekapcsolás után kb 3-4 percig bizonytalanul veszi a csatornákat. Konkrétan a hibajelenség:
Pár másodpercig minden ok, aztán egy pillanatra eltünik a Tuned Stereo kijelzés, aztán pár másodpercig megint minden ok, aztán egy pillanatra eltűnik a Tuned Stereo kijelzés... és ez így folytatódik pár percig.
A jel erősséget jelző vonalak változatlanok (végig maximum állásba vannak).
Pár perc használat után a hibajelenség nem tapasztalható.
Olyan mintha be kellene melegednie a tunernek, hogy minden ok legyen.
Esetleg van valakinek valami ötlete, hogy mi lehet a probléma?
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) VRubenX válasza nehezgep hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Szia!
Esetleg a Tuner típusát leírhatnád hátha van hozzá rajz.
De én kicserélném először az elkókat újra szerintem megoldaná.
Üdv!
(#) nehezgep válasza VRubenX hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
SONY ST-S211 a tuner pontos típusa. Én sajnos csak user manual-t találtam hozzá.
(#) VRubenX válasza nehezgep hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Valamit már találtam csak nekem már nem enged regisztrálni mert jópárszor elbénáztam de nézd meg itt.
(#) nehezgep válasza VRubenX hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Próbáltam regisztrálni, de az aktiváló link helyet egy "egyéb" mailt kapok, amit el kellene faxolnom (aláírást kér).
(#) VRubenX válasza nehezgep hozzászólására (») Aug 22, 2009 /
 
Ezen a feliraton próbálj meg regisztrálni mert a másik azt hiszem 13 éven aluli gyerekre vonatkozik és ahhoz szülői engedély kell.
(#) VRubenX válasza VRubenX hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Tessék konkrét rajz az nincs sajnos de alkatrész adatokat ír.

STS211.pdf
    
(#) nehezgep válasza VRubenX hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Köszi! Megpróbálok valamit kihámozni belőle, de nem vagyok benne biztos hogy fog menni.
(#) VRubenX válasza nehezgep hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Kondi csere szerintem megoldja.
Szívesen.
(#) CHZ válasza nehezgep hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
A leírt jelenség közben hallható (torz) hang , vagy némít ?

(#) nehezgep válasza CHZ hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
A jelenség ideje alatt (amikor eltűnik a Tuned Stereo kijelzés egy pillanatra), akkor igen, érzékelhető a hangzásban változás, nem némul el hanem olyan mintha valami zavarná a vételt. De ez a zavar csak egy pillanatig hallható, aztán megint tökéletes a vétel. És így ismétlődik pár percig.
(#) CHZ válasza nehezgep hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Nekem is ilyen tunerem van .
Halkan torzan szólt , csak monoban .
Demodulátor tekercsének elhangolódása okozta .
Picit utánhangolva , azóta is tökéletesen működik .

(#) nehezgep válasza CHZ hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Nálam a hangerővel nincsen probléma. Pár perc után meg tökéletesen működik (stereo is).
(#) CHZ válasza nehezgep hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Sajnos nem lesz könnyű megkeresni a hibát , mivel időszakos és meglehetősen rövid ideig produkálja .
(#) kovacspista válasza nehezgep hozzászólására (») Aug 23, 2009 /
 
Szia! Nekem az a meglátásom és a tapasztalatom, hogy a
hangoló feszültség körében lévő zenner dióda hibája okozza a leg gyakrabban a hibát. Szokott még varricapp
dióda illetve ritkábban tranzisztor vagy valamilyen félvezető okozni gondot. Találkoztam már táp fesz
gonddal is. A félvezető hibát álltalában meglehet állapitani
ha ovatosan melegíted forrasztó pákával, vagy fagyasztó
spay-al hűtöd. A passzív alkatrészeket is ha melegíted vagy hűtöd akkor hiba esetén reagálnak. Drasztikus megoldás de hasznos. A hűtés nem jár kockázattal, de a
tulzott melegítés igen!
(#) Zupp87 hozzászólása Szept 16, 2009 /
 
Sziasztok! Van nekem egy Videoton RT6303-as tunerem. A frekvenciastabilitásával nincs gond, azonban az a problémám vele, hogy eleinte minden adót jó helyen vett (amit sokat hallgatok, az 92,4MHz-en van, és ott is vette), azonban egyszer csak elkezdett "ugrándozni".Konkrétan ez annyit tesz, hogy elment az adás, elkezdtem lefelé tekerni, és valahol 88,5MHz környékén találtam meg az említett adót. Aztán egy ideig rapszodikusan ugrált vissza az eredeti helyére, de egy hete kb. stabilan el van tolódva a frekvenciaskála. A memória modulból érkező kábel csatlakozóját mozgattam, nem volt semmiféle reakció, csak amikor megérintettem az egyik lábát. De arra sem mindig mászik el. A másik érdekes dolog, hogy mióta nálam van, drasztikusan kevés a mélye, és mintha sok lenne a magasa. Más műsorforrásokat (CD, magnó, PC hangkártya) nulla hangszínnel hallgatok, és mindenből van elég, azonban a tunert hallgatva az erősítőn (EA6383S) +4 mélypoti és -2 magaspoti állásnál tűnik elfogadhatónak a hang adótól függetlenül. Az lenne a kérdésem, hogy ez minden példánynál így van? Vagy csak az enyémből pusztult ki a mély? Vagy kihagyták kompletten a deempfázist? Bár annak a vágása 2,2kHz környékéről indulna.

Közben nézegettem az előttem lévő hozzászólásokat.. lehet nekem is Zener vagy tápfesz problémám lesz.. de a második probléma mibenléte még mindig rejtély.
(#) szilva válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 17, 2009 /
 
Ha jól sejtem, a 6303-ban is ugyanaz a tunermodul van, mint ami egy sor más ilyen vidi rádióban. Elsősorban a tunerben lévő trimmerpotikra gondolnék, hogy azok közül kontakthibás lett az, amelyik a vételi frekvenciát határozza meg (helyi oszcillátor hangolása). A tuner kapcsolási rajza itt megtalálható: Bővebben: Link, a 3. pdf bal felső sarkában van, TDA1062 a rádiófrekis része. Persze érdemes megmérni egy multiméterrel a hangolófeszültséget, mert könnyen lehet, hogy már az is ugrál, amikor elmászkál a rádió, és akkor máshol kell keresni a hibát, pl. a uA741,es körül lévő potiknál.

A sztereodekóder uA758-nál a deemphasis szerintem teljesen el van cseszve, ezenkívül a csatornakimeneteken lévő LC tagok is elég érdekes helyre vannak hangolva. Ezek az LC tagok elvileg a 19kHz-es sztereo pilot kiszűrését végzik, de a kapcsolási rajzon feltüntetett értékekkel a mellékelt ábrán lévő átvitelt produkálja (6 és 12kHz-nél vannak sávzáró pontok, 4-5kHz között meg egy erős kiemelés). Viszont még ha feltételezzük is, hogy ezeket a sávzáró szűrőket behangolták, a deemphasis akkor is az akkori idők "magyar szabványához" alkalmazkodik, ami nem 75us, hanem 50us volt. Illetve csak alkalmazkodna, mert a kapcsolási rajzon lévő értékekkel kb. 20us az időállandó! A uA758 3-as és 6-os lábain lévő deemphasis tagok kondenzátora a gyári adatlapi ajánlás szerint 22nF, ehelyett a vidi rádiókban 3.9nF van. Ezeket mindenképpen érdemes kicserélni, sokat fog javulni a hangkép. Valamint én megfontolnám legalább egy próba erejéig kiszedni vagy átkötni a kimeneti LC szűrőrendszert, mert ha az nincs behangolva jól a 19kHz-re, az is nagyon fel tudja borítani a hangzást.
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Szept 17, 2009 /
 
Közben kiszámolgattam, a sztereo dekóder kimenetén lévő LC tagokban a 17mH helyett 7mH, a 215mH helyett 21.2mH kell, akkor kerül 19kHz-re a luk a frekvenciamenetben. Viszont már 5-6kHz-nél látható esést produkál a szűrő, lehet, hogy a deemphasis tagok emiatt vannak annyira elméretezve. A deemphasis tagot belekalkulálva a helyesen, 19kHz-re behangolt sávzáróval a töréspont 59us környékére esik a szimulátorban, ami még mindig nem 75us. Én nagyon megnézném azokat a kimeneti pilotszűrőket... Aztán még lehet olyat csinálni, hogy a tunerből kijövő MPX jelre tenni egy 75us-os deemphasis tagot (pl. 4.7k és 15nF), és azt közvetlenül kivezetni a rádióból kimenetként. Persze, mono lesz, de legalább ki tudod deríteni, hogy a sztereo dekóderben romlik-e el a hangkép.
(#) steelbird válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 17, 2009 /
 
Szia!
Ha régebben volt elég mélye, akkor nem a deemphasis a problémája. Igaz, hogy nem egy korrekt megoldás, ami a készülékben van, de ha eddig ment (más kérdés, hogy hogy...) akkor inkább a jel útjában lévő csatolókondenzátor kapacitásvesztése lesz a probléma. Elég idősek már a készülékek, kiszáradnak idővel az elektrolit kondenzátorok.
A jel útjában FM -nél a dekóder modul bemenetén van az első elkó, a DC07 -es 2,2uF. Szerintem azt mindenképpen nézd meg.
(Egyébként sosem volt rendes mélye ezeknek a készülékeknek FM-en.)

Mászkálás:
Első az, hogy ki kell cserélni a trimmer potmétereket az FM modulban. A beállításhoz multiméter és feszültségadatok kellenek, szervízkönyvben megvannak. Külön kell állítani a max. hangolófeszültséget, az OIRT sáv felső feszültség-értékét, és a CCIR sáv alsó értékét..

Maga a programozható hangolóegység (tasztatúra) hibája is elég gyakran okozott ilyen hibát. A hangolóegységben bakelitlapra gőzölt szénréteg potméterek vannak, amiknél idővel a hőmérséklet-ingadozások miatt megrepedezik a szénréteg, ami hangolódást, mászkálást okoz.

Másik hiba, ugyanilyen okokból -és kopás miatt, vagy egyszerű piszkolódás miatt- a forgókondenzátor végén lévő hangolópotméter, ami szintén egy bakelitlapra gőzölt szénréteg potméter. Lehet, hogy csak a forgó leszedőérintkező piszkos, de lehet maga a szénpálya is. Régen sok készülékben kellett cserélni.

Még más is okozhat hangolódást, pl. az FM modulban a piros színű, ferritre tekert, (ránézésre kb 3 -szor akkora, mint egy ellenállás) fojtótekercsek kivezetéseinek szakadozása, rossz érintkezése (a tekercs vége a lábtól elválik, vagy nem is volt odaforrasztva és oxidos), valamint a hangolófeszültség szűrőelkója, a HC87 -es 1µF -os kondi (az 1-es pdf fájlon az FM modultól jobbra találod, amúgy meg úgy emlékszem, a hátlap és az FM modul között van valahol a készülékben)

Ezek okozták a leggyakrabban a hangolódást. De lehet maga az FM modul is rossz, varicap, vagy kondenzátor hiba miatt, bár ez ritkább volt. (Egy másikat nem ártana belepróbálni, de gondolom, ez nem megoldható...)
(#) Zupp87 válasza steelbird hozzászólására (») Szept 17, 2009 /
 
Mióta hozzám került, azóta fennáll ez a mélyprobléma. Előtte nem hallottam. Sőt, más példányt sem volt alkalmam meghallgatni. Ismerősömtől kaptam FM modul nélkül. A csatolókondikat mindenesetre átnézem majd, erre én is gyanakodtam. Kiszedem őket, és kimérem. Az elhangolódás programfüggetlen, tehát ha a nagy potin, ami a kondin van, beállítok egy állomást, és ugyanazt egy másik programpotin, ugyanúgy elhangolódik a kettő. Mindenesetre nem ártana a programozó egységet sem átnéznem, ugyanis nehézkesen kapcsol, de ennek ellenére nem recseg, nem ugrál, ha nyomkodom, csak sokszor marad benyomva a már benyomott gomb, hiába átkapcsolok egy másik csatornára. Mindenesetre megtisztogatom őket. A probléma szerintem a stabilizált hangolófeszültség előállításánál lesz.. vagy lehetséges, hogy a tunerbeli trimmer potméter kontakthibás. A hiba rapszodikus mivolta miatt inkább erre gyanakszom.
(#) steelbird válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 17, 2009 /
 
Ne csapd be magad! A tasztatúra akkor is a hangolókörben van, ha nem azzal hangolsz, hanem a nagy előlapi gombbal. Igaz, hogy nem azzal hangolsz, de az összes (!) progamozható potméter a tasztatúrában mind párhuzamosítva van. Meg plussz még a forgókondenzátor végén található hangolópotméter, amit a nagy skálakereső gomb forgat a skálazsinórral, mivel a forgókondi tengelyére van csavarozva a leszedőérintkezője. Azt mindenképpen tisztítsd meg, de szakadozhat is...
Az a baj, hogy a hangolófeszültséget előállító áramkör nem terhelhető, terhelésfüggő a kapott hangolófeszültség, és bármelyik programozó potméter ellenálláspályályának a szakadozása elhúzza az egész kör feszültségét, mert a kör eredő ellenállása megváltozik.
Tehát, mégha nem is a programozó egységgel hangolsz, akkor is okozhatja ezt a hibát.
Volt már párszor cumi ilyen hiba miatt...

Mondom, leginkább a trimmerek, a hangolóegység, meg a hangolópoti a forgókondin okozza ezt a hibát.
(#) Zupp87 válasza steelbird hozzászólására (») Szept 17, 2009 /
 
Holnap megyek haza a koliból, de jövő héten mindezeknek utánanézek. Nekivághattam volna egyedül is kapcsolási rajz és elvek ismerete alapján.. de jobbnak láttam gyakorlott emberek tanácsait kikérni, akik már jobban ismerik ezt a masinát. Nem egy bonyolult szerkezet, nagyrészt már számomra is átlátható a működése, de műszerész tapasztalatokkal rendelkezőknek szinte zsigerből megy a probléma felkutatása szerintem Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget. Ha sikerült jutnom valamire, közlöm
(#) Zupp87 válasza szilva hozzászólására (») Szept 18, 2009 /
 
Tegnap este vettem észre a hozzászólásod, előtte valahogy elkerülte a figyelmem. Közben megnéztem az RT6303 rajzát, az megvolt már régebben. A dekóderben a 22nF helyett ennél a rádiónál 4,7nF van. Lehet ki fogom próbálni a módosításaid a deemfázissal és a pilotszűrővel kapcsolatban. Van még egy dekóderem egy ugyanilyen tunerből (sőt, a tuner egyben van, igaz FM modul nélkül), így meg tudom hallgatni a különbséget.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Nem nagyon megy nekem ma este az alvás, úgyhogy szimulálgattam egy kicsit PSpice-ban a pilotszűrőt. Legelőszöris a kapcsolásbeli értékekkel (DR17=3.9k, DL18=215mH, DL29=17mH). A "figure1"-nek megfelelő átvitelt kaptam, amit te is (a második rezonanciapont nem látszik, mert csak 30k-ig mentem a frekvenciával). Aztán kipróbáltam az általad ajánlott tekercs értékeket. A rezonanciapont 19k-nál van, de megvan az esés 3-4k-tól, ahogyan te is írtad ("figure2"). Aztán kipróbáltam még egy módosítást: lecsökkentettem a DR17 értékét 2,2k-ra. A "figure3"-at kaptam. Szerintem ez az átvitel már használható lenne, de nem tudom, mennyire kavarja meg az IC életét a 2,2k-ra csökkentett ellenállás, valamint a további fokozatokra mennyire gyakorol negatív hatást. Mindenesetre ki fogom próbálni. Holnap a tanszéken áthangolom a tekercseket, és kicserélem az ellenállást a plusz modulban.
Megj: az ellenállás csökkentésének egyik hatását most vettem észre: nagyobb a kiemelés tizenx kilohertz környékén.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Nos.. még közelebb kerültem a megoldáshoz azt hiszem:
Szóval az értékek:
- DC21=10n
- DL29=7mH
- DR17=2,2k
- DC30=3,3nF
- DL18=21,2mH
- DC22=2,2nF
- DC31=4,7nF
Lent pedig ennek eredménye látható. Szerintem eddig ez a legjobb.

Csak egy a bibi: 22k-ra ment fel a rezonanciapont..

Megj.: módosítottam DL18 értékét 32mH-re, így újra visszaállt 18,96kHz-re a rezonancia, cserébe lejjebb és nagyobb lett a kiemelés (11,5kHz-en 3,5dB). De szerintem még mindíg jobb, mint az eredeti változat. Majd holnap kipróbálom ezt a beállítást az uA758 adatlapján ajánlott deemfázis kondival.

figure4.jpg
    
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
És amit a megjegyzésben emlegettem:

figure5.jpg
    
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Közben kiszedtem a tekrenceket, lemértem az RDC-t, belekalkuláltam a szimulációba, és úgy sem hozott rosszabb eredményt, sőt, talán még jobbat: 3,5 helyett 2,2dB-es kiemelés lett ugyanúgy 11k környékén. Eredeti értékekkel is kipróbáltam ezeket az RDC értékeket, és nem lett tőle jobb. Valamint a 758 adatlapja alapján is átböngésztem a grafikonokat, és sem azok, sem pedig az RDC nem indokolja ezeket a tekercs értékeket.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
No, lemértem a tekercseket, és a mérés igazolta a sejtést: a kapcsolási rajzról a tekercsek értékeinél lemaradt a tizedesvessző a kisebbik tekercs mérés során 1,8mH körül, a nagyobbik pedig 21mH körül mozgott. Tehát a gyári adatok: 1,7mH és 21,5mH ezekszerint. Leszimuláltam azt is, a már mért RDC-t belekalkulálva. A sávzáró pont így már valóban 19k környékén van (19,2kHz), de az átvitel még így is elég érdekes (lásd ábra).

A tekercseket úgy hagyva, DR14-DR17-et 2,2k-ra módosítva, DC11-DC31-et 4,7n-ra módosítva már alakul a kép (modositott.jpg)
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Ez az előbb kimaradt:

tenyleges.jpg
    
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Szept 21, 2009 /
 
Nos, elvégeztem a módosításokat a pilotszűrőben és a deempfázis tagban.. nagyon kell figyelni hogy meghalljam a különbséget. Szóval úgy néz ki, mégiscsak közel optimálisra lett csinálva a dekóder. Esetleg kipróbálhatnám egy másik sztereo dekóderrel, ami nem a 758-ra, hanem egy modernebb IC-re épül.. Nagy reményeket fűztem ám ehhez a tunerhez, de az Universum VT2355 receiverem maga mögé utasítja. Kiegyensúlyozottabb a hangzása, van mélye, magasa egyenletesen, valamint atomstabil a hangolóköre (szép, tokozott hangolópoti az AM forgón, valamint érintőgombos, elektronikus kapcsolású programmemória.. bekapcsolt AFC-vel olyan hogy elmászás, nincs). Hát no, tudtak a japánok 1975-ben (mert bár németek forgalmazták, lerí róla hogy japán gyártmány..)
Következő: »»   1 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem