Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fuzz Face torzító
 
Témaindító: ssjzsef, idő: Ápr 19, 2009
Lapozás: OK   5 / 6
(#) MrMarcee válasza JnCon hozzászólására (») Szept 27, 2009 /
 
csövekhez annyira nem értek még sajna, de Ecc83 helyett ECC85 nem lenne jó? azom van itthon 1 db.
(#) magitor válasza MrMarcee hozzászólására (») Szept 27, 2009 /
 
Jó bele viszont akkor az jó pár ellenállást meg kondit át kell cserélni!
(#) kefe13 hozzászólása Szept 27, 2009 /
 
Üdv.
Véglegesen elkészült a korg super fuzzank árult torzító , belevaló kapcsolóval
Érdekesség , a két 4148 as diódával párhuzamosan kötött 2 db (zöld) led javíott a hangján, nem igazán tudom miért , egyéb alakítás még a torzítás szabályzó 100k s potméter elé tettem egy 10 K elleállatot, így teljesen minimumra letekert állásnál egy nagyon kellemes hangja maradt (enélkül elkussolt).
(#) JnCon válasza kefe13 hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Az tényleg érdekes, mert az 1N4148-nak kb. 6-700 mV a nyitófeszültsége, a ledeknek meg típustól függően 1,8-2,5 V körüli, tehát nagyon nem szólhatnak bele a hangzásba, mivel a kimenő feszültséged meg sem közelíti a ledek nyitófeszültségét. Amúgy érdemes a diódákkal kísérletezni: Si dióda: hard clipping, Ge dióda: soft clipping, led: soft clipping és "chrunch" hangzáshoz jó, ha a műveleti erősítőd kimenete és a test közé kötöd (germániumból érdemes kettőt sorba kötni, vagy egyik irányba kettőt, másik irányba egyet, az alacsonyabb jelszint miatt). A párhuzamosan kötött diódákkal sorba köthetsz még egy 10k körüli potit is, így szabályozható a vágás. Használhatsz diódaként kötött mosfeteket is, nagyon jó hangzást adnak. Bár ez akkor is inkább distortion, mint fuzz.
(#) karpi válasza JnCon hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Miert kell egyik iranyba ketto es a masik iranyba egy diodat kotni?
Gitar torzitok nagyon jominosegu kapcsolasok.
(#) magitor válasza JnCon hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Én err azt mondanám, hogy elméletben, és számmisztikai gyakorlatban, sőt még méréssel is (bár csak hangkaris szkópom van) de nálam különböző hangja van a ledeknek meg a "sima" diódáknak, pl kínából jött annó a pt visszhang icékhez 3mm piros nem diffúz led, és azzal a dod250 emnek tök más hangja volt mint 4001 sel, aztán rápróbáltam 5mm nem diffúz pirossal, és szintúgy. Hozzátenném, hogy viszont csak rendes girtácuccon hallható az egész, pl az eddig használt EAG AE110 es csöves kis szösszenettel, az mnc sunflover 12 es hangfalon nem vettem észre, de a 405 quaddal kihajtott jensen 30 as hangszórómon már volt külömbség!
(#) kefe13 hozzászólása Szept 28, 2009 /
 
Hali
A változás, egy orange cr10 esen hallható, nem csak nekem , olyannak is ki csak natúron hallotta, & a led, az egy adsl modemből kibuherált zöld pötty (2) , deszkán megzúzva villogott is kicsit
amúgy zuglóban kipróbálható
(nem fuzz de jó )

(#) magitor válasza kefe13 hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Zöld is villant bár függ az előerősítéstől is nekem csaka pirosak idáig, az ugye meg 1.2V kb, szal az szép! No de majd ha a Kék ledek villognak (3.6V)
(#) JnCon válasza karpi hozzászólására (») Szept 28, 2009 /
 
Az aszimmetrikus vágás miatt szoktak egyik irányba egy, másikba két diódát kötni.

@magitor: tény, hogy különböző hangja van a különféle diódáknak, ezt én is leírtam az előző hsz.-emben.
Csak kefe13 azt írta, hogy az 1N4148-akkal párhuzamosan kötötte a ledeket. Márpedig így a ledeknek a vágásba nincs túl sok beleszólásuk. Bár ki tudja, láttam én már kutyán úthengert...
Lehet, hogy valami más módon befolyásolják a hangzást.

Ledből általában a pirosat kedvelik, ha jól emlékszem ez Ga-As alapanyagú (de nem biztos), a jó chrunch-os hangja miatt.
(#) skylooker válasza karpi hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Kösz a tippet, kipróbálom ezt is. Van persze zajmentes singlecoil is, csak olyanom nem lessz sose... illetve lesz, már szárad rajt az impregnálás. Saját gyártmány. Kíváncsi vagyok, sikerül-e megspórolni a 3x30 rongyot.
(#) karpi válasza JnCon hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Ugy van m csak azert kerdeztem hogy pontositsuk tarsainknak , az aszimetrikus jel tobb harmonikust tartalmazz .A LED -ek is beleszolhatnak ha kezd folyni akar egy "keves" aram es megvaltoztatjak a "konyok" formajat .Eseleg megfog egyes tulloveseket ha nem mast a kis jeleknel.
Itt arrol van szo hogy olcso es keves alkatreszel kis tapfeszultsegel (9V) egyetlenegy kis szarazelemmel mukodjon es ne is fogyasszon sokat.

Ha jobb szelessebb hasznalati alkalmazasokhoz akarunk egy "univerzalis " torzitot ami tobb allitasi lehetoseggel bir a "tube-drive" -tol a negyszogig torzit ,valamint szimetrikus/aszimetrikus jelet ad ki ,vagy "dinamikus vagasi-munkapontbealitasu" akkor mar tobb alkatresz kell es talan esetenkent nagyob feszultseg sot meg szimetrikus tap is kene.

Torzito ele kell egy EQ majd a torzito utan meg egy EQ , a bemeneten vagjak a magasakat es a nagyon melyeket a kimeneten meg egy elfogadhato hangszint allitanak altalaban magas vagas biztos kell .
A bemeneti melyvagas muszaly ha nagy a tranzisztorik altal termelt IMD .Igy aranylag magashangojban gazdag a jel ezert szurik azokat is hogy ne ugy szoljon mint egy ajtocsengo,( egy idoben divat volt az is sot meg frekvenciaduplazast is csinaltak)
Ez mind azert kelett hogy az erositovel ne keljen teljes eron mukodni de megis legyen meg a tozr hangzas .Ekkoriban szereltek a Marshall-okra az elso "Master Volume" potmetereket hgy az eloerositot lehessen kivezerelni .
Igy mindenki ahitozik a csovek hangzasara , ezt probaljak lekepezni mindenfele vagassal , a diodak kulombozo karakterisztikajat kihasznalva,Legjoban lehet dioda -ellenallas halozattal ahol tob dioda ellenallasokkal beallitva kulombozo feszultsegeken nyit es hatarol /.formalja a kimeno jelet.Ehez nagyobb feszultseg szukseges hogy egy "tube" szeru jelformat alakitsunk.Ilyen halozat van egyes digitalis alacsonyferkvencias fugvenygeneratorban is ahol a haromszogjelbol kepezo a szinuszjelet 1% alatti torzitassal.
A legjob meboldas a JFET -es amirol tettem fel link-et .
Egyes hires hangzasu csives erosito eloerosito/savszuro/hangszin es torzito/overdrive van klonozva es tenylehg nagyon jol szolnak es viselkednek.
Meg lehet epiteni 4 csatornasra 4 teljes eloerosito/torzitot es a 4 kulombozo hangzast egy kapcsoloval valthatjuk szugseg eseten.4 jo hangzas elegg egy koncerten , studioban /othon aztan lehet allitgatni .Messa Boogie -nek magvan a kapcsolas ket ket csatornas is Dual Rectifier szerint, es lehet meg kettot VOX es mondjuk egy Marshall-os hangzasra ,igy mindenfelekeppen szolhat a gitar.
project=dr_boogey , emulator
valamint link-ek tobb kapcsolashoz leirasokkal stb..
(#) magitor válasza karpi hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Egy ilyen emulátor még a sans amp gt2 es, tonepad.com on elérhető, csak nehézkes kapcsolás, 7 ből nekem idáig 2 éledt fel a többi valamiért nem, bár lehet én vagyok béla hozzá, de na, attól még jó kapcsi.
(#) JnCon válasza karpi hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Kissé elmentünk már az overdrive felé, de nem baj a fuzz boxokat rendesen kiveséztük már...

Jó kapcsolás ez a boogey is, szinte minden ismert erősítő fet-es verzióját meg lehet taláni (runoffgrrove rulez!)

Nekem ezekkel csak az a problémám, hogy j201 fet van bennük ami gondolom ámerikában minden sarkon fillérekért kapható, nálunk viszont sajna nem könnyű beszerezni. Csináltam már ilyen kapcsolást bf245 és hasonló fetekkel, de teljesen másképp szóltak így aztán elment a kedvem tőle.
Na mindegy ha cső akkor legyen cső, én most egy két ecc83-al működő overdrive pedál projektbe kezdek, cső van dögivel már csak az egyéb alkatrészek (táp, foglalatok, potik, doboz stb.) hiányoznak. 12V egyenfeszültségről megy majd a pedál de a csövek 100V-os tápot kapnak. Kíváncsi vagyok, mit tud majd az ojjektum. Ha elkészült, teszek fel képeket.
(#) magitor válasza JnCon hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Erre csak azt mondom hogy Én is csináltam ár e88cc vel meg 83 massal meg az amcsi párja ax17 au17 stb annyi a bajuk hogy sok helyet visznek el, de a myrra nyákba forrasztható trafók olyan szépen viszik hogy az csoda . pl 230-12 V trafóval meghajtod amit 12 vel kell hajtani, illetve erre ködöt a 230-24 V trafót fordítva és kijön belőle pont annyi 130 körüli hogy annak az anód örül! És ezeknél minél kisebb a fesz annál overdrájvosabbak! Jókat lehet építeni, amire Ford Fairlane csak azt mondaná: Eszem, f..om mágáll!
(#) kocos válasza magitor hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
akkor tedd rá az AE110-et a jensenre, és csudát kellene hallanod elvileg a Quadhoz képest! A 110 egy nagyon jó erősítő, és egy kifejezetten "rossz" kimenője van, ami gitárhoz ideális. Az MNC, megsemmire sem jó, dobd ki, vagy ültess bele virágot, vagy nem tudom
(#) kocos válasza karpi hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
Az asszimmetrikus vágás, pl antiparalel Si dioda, és LED, némileg hasonlít egy telítésbe vezérelt elektroncső által vágott jelhez, de csak nagyon "némileg". ellenben hangban kifejezetten jót tesz egy "zümmögős" distortionnek. Én egy BOSSDS-1-hez megcsináltam az ún. Keeley modot. A lényege az, hogy az összes szemét kondenzátort kciseréljük benne jó minőségű polipropilénre, némely csatoló értékét növeljük a több mélyhang miatt, a hanszínszabályózó kondijának értéke is változik, hogy értelmesebben lehessen hazsnálni. az OPA erősítését növeljük, és az egyik vágódióda helyére egy LED-et kötünk. ez egyébként kapcsolható, így lehet hallania a különbséget ha két 1N4148 vág, vagy, ha 1 4148, és egy LED. utóbbi sokkal szebb hangot eredményez
(#) karpi válasza magitor hozzászólására (») Szept 29, 2009 /
 
A polarizaciora kell figyelni , valahol irtam hogy oszciloszkoppal kene lepesenkent allitani a
trimmereket minden FET-nel sorba.
Ha nincs szkop akkor egy erosito bemenetre egy "teszter"-rel halgatni a jelet .A "teszter" egy arnyekolt kabel ami vegen egy 0,1µF komdenzator van * egyenaram levalasztasnak) .Az arnyekoloharisnyat a fold ponthoz kotve a kondenzatort a kivant"teszt"-ponthoz erintjuk es a trimmert csavargatva halgatjuk mikor megfelelo az avitel.
Stabilizalt tapegyszeggel l mukodtetni ha azt akarjok stabil legyen a beallitas.
Az egyik cikben megjeloltem az elozo hozzaszolasban, megvan pontossan hogy kell kivaltani az elektroncsovet es mit kene merni beallitaskor.

En BF245A -val epitettem meg nagyon jol szol , van csoves erositom es osszehasonlitottam a probaterembe 100W-on kivezerelve a csovest majd a 200W-os tranzisztorost a FET-torzitoval nem lehet megmondani a kulombseget .Aztan csoves erosito elott is hasznaltam es perfect szol , tobb tranzisztorossal is jatszottam a FET-torzitoval es mindegyken jo a hangzas viselkedes.

Most mar csak meg kell csinaljam tobcsatornasra vagy probramozhato beallitasokkal egy csatornat hogy legyen legalabb ket hangzas koncertre mert nincs ido csavargatni a gombokat ket zeneszam kozott.
(#) magitor válasza kocos hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
MNC Sunflowerem van hehe ! A 110 zel az a gond hogy 10w kb, namármost van saját torzítása és elég hamar kb 60-70% hangerőnél kijön, ami kicsit gáz, mert ha oda akarom tenni magam akkor annak halk, míg a quad azért szól mint az ágyú! Majd építek egy komoly csöves cuccot, de az más topic, meg tanulni kell hozzá, mert k nagy az ütési faktora ha rossz helyre nyúlsz!
(#) kocos válasza magitor hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Nem nagy kunszt egy csöves erősítő, párat építettem, 5 wattost is , és leszakad a fejem olyan hangos! Azért mondtam, hogy MNC -> kuka, mert ide "normális" nagy érzékenységű hangszóró kell (Celestion G12, V30 ...., Goodmans Audiom ... Jensen, Eminence, Dynacord, de nem rosszak a régebbi fender Special Design hangszórók, sőt a régi pótkónusz nélküli 50W-os RFT-k, amit vaterán kb 5 ezer körül megkapsz.) Az MNC-be csak pumpálod be a teljesítményt, nagy részét elfűti, Te meg lesel, hogy alig szól
Az AE110 teljesítménye a VOX AC-10-ével vetekszik, ami meg "elég hangos" erősítő!
(#) magitor válasza kocos hozzászólására (») Szept 30, 2009 /
 
Hát nem tudom, akkor az én jensenem (c15k) rossz, mert azzal sem szól rendesen, pedig a csövek vacsi újak benne, jártak eddig olyan 70 órát, egyszerre lett cserélve mind a 7 ,azt hiszem ennyi van benn vagy 6?
(#) kocos válasza magitor hozzászólására (») Okt 2, 2009 /
 
hogy mi? AE 110-ben 3 cső van, egy ECC83, meg két ECL86, ja meg egy EZ81, szóval négy

Erről a hangszóróról van szó? Ezt kifejezetten ajánlja a gyártó gitárhoz! Igaz lehet, hogy jó lenne mellé egy 10 "-os. A 15 Ohmos kimenetbe dugod? Az AE 110 elé használsz előfokot?
(#) magitor válasza kocos hozzászólására (») Okt 3, 2009 /
 
Ő igen a 16 ohmos, és a 15 be dugom (Csöveket megnéztem, buta voltam én 7 csövet vettem hozzá, tartaléknak a maradékot, mert az EZ81 est kaptam mástól) Viszont én 56 Eur ér jutottam hozzá postával, Dobozában 0 km mel! Előfokot nem használok, pontosabban a most elkészült Real McTube ot, mert annak van szép hangja, effekteket meg ez elé rakom, természetesen kompresszorral indítom a sort mindig, az most egy dod280 as optika, de majd valami csöveskésre lecserélem, ha találok jó kapcsolást. Én úgy tudom ez kifejezetten gitár hangszóró szép hangja van kellemes, viszont én szeretem ha kicsit "dübörög" a zeném ezért szeretem a 15" öst, meg a ládám is olyan, pont úgy let 390mm re vágva a juk, hogy a bőrborítás beszorítsa a falat. Árához képest így versenyezni tud a százeres egyhangszórós cuccokkal. Meg otthonra 200w naaaaagyon sok lenne kihajtva. És megoldódott a problémám, mert a gitárkábelem szakadt volt, azért szolt halkan a rendszer, és tényleg rettentő sok a 110 es neki, 50% ig tekerem ki, itt még nins túlvezérlése, viszont akkorát szól a 15 négyzetméteren hogy az félelmetes.
(#) kocos válasza magitor hozzászólására (») Okt 4, 2009 /
 
Na látod!
(#) magitor válasza kocos hozzászólására (») Okt 4, 2009 /
 
Nem Látom, Hallom! :whistle:
(#) kocos hozzászólása Okt 20, 2009 /
 
(#) MrMarcee hozzászólása Okt 29, 2009 /
 
1N4148 helyett mit lehetne használni ezek közül?
JnCon féle tube drivert építem
(#) MrMarcee válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
oké, közbe sikerült felfedeznem a listában...
(#) JnCon hozzászólása Dec 30, 2009 /
 
Látom, kissé kihalt ez a topic.
Hát elkészült a csöves pedálom bár annyira nem is idevaló mivel inkább overdrive nem pedig fuzz áramkör. 2 db ecc83 csővel megy, egészen zsír hangja van. Bár kicsit még módosítani kell rajta mert rengeteg a magasa meg nagyon nagy a kimeneti jelszint. Ha ezekkel megvagyok rakok fel majd hangmintákat, addig pedig néhány kép róla:
(#) kocos válasza JnCon hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Wow , gratulálok!
Pár kérdés :
Klassz a doboz, szabad megtudni, hogy honnan van?
A feliratozás mivel készült ?
(#) ZSozsóó válasza JnCon hozzászólására (») Dec 31, 2009 /
 
Hello!

Tényleg klassz! Rokkolhat rendesen Grat!

Zsolti
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem