Fórum témák
» Több friss téma |
:csodalk:
Ez valami profi gyártó? Vagy itthoni boltba vetted? Én a multis gépem vettem 130-ért, de abban van awi is, és mma is (és ugyanúgy 40A-es plazma). Szerintem elkapkodtad. 10A-el sok mindent nem lehet kezdeni, az biztos. Lehet, hogy jobban jársz, ha egyik fázisra nagyobb megszakítót kérsz, mert egy ilyen inverter is jó sokba fog kerülni.
Grat a géphez és persze a munkahelyhez is, rögtön vidámabb lett a hangulatom. Mi lesz a sorsa a rengeteg trafónak? A készítés heve alábbhagyott, vagy megmaradt és go tovább
![]()
Kínai a gép,mint a legtöbb . .. Amúgy nem inverterben gondolkodom hanem három graetz kockában kis hűtéssel -- csak attól tartok emiatt egy picit emelkedik a gép puffer kondenzátorain a feszültség mert az egyfázisú nem teljesen 320 V-on megy hanem 50Hz-en hullámzik egy cseppet a csúcs feszültség míg a három fázis egyenirányítva "simább". Nehogy ez üsse ki a gépet !
Kösz Peti a gratulációt -- te jobban ismered a én témámat a beszélgetésünk miatt . (Nem felejtettelek el --most is van félre téve cucc neked és ha arra járok akkor betérek hozzád. ) Nem felejtettem el a házilagos készítést sem csak első volt munkahely megszerzése --másfél hónapom ment el rá ! Most emelni akarom a tétet ---- Irány a 100 A-es vágó ! Ehez gyűjtöm most az anyagot -- első lesz egy komoly PFC-s táp kifejlesztése (az inverteres hegesztő oldalon lehurrogtak érte de én hiszek benne mert nem sokára kipróbálok agy ilyen gyári gépet ami akár 130 V-ról is tud üzemelni .)
A kipróbálásról jut eszembe !: tegnap előtt használtam egy komoly 40 A-es Fróniuszt beépített kompresszorral ---- nem voltam tőle hanyat esve mivel az anyag festett volt és nem tudtuk lepucolni mert mély bonyolult helyen volt a hegesztés és a gép elektronikája három másodpercenként mindig lekapcsolt mivel nem "érzékelte" a testet és nem is engedi újra gyújtani az ívet míg az utánfúvás program le nem fut . Csak kínlódás volt vele dolgozni -- az én gépem egyszerűbb de jobban haladtunk volna vele szerintem .
A komolyabb vágókat eleve segédívesre készítik, így ilyen, amit említesz nem fordulhat elő. Én úgy védekezek ilyen ellen majd, hogy megkapja a testet a pisztoly külső sapkája, így a gyújtás mindig biztos. Miután a festéket/korróziót átégette a plazma, máris pontosan ugyan az a helyzet, mintha a testcsipesz a vágandó tárgyon lenne (ráadásul így akármilyen anyagot lehet vágni vele).
Itt is biztos volt a gyújtás mindig .
Maga a gyújtás igen (még jó), de a plazma viszont nem stabil.
"Ha már megvettél valamit akkor felejsd el mennyiért vetted mert mindig bosszankodni fogsz !"
![]()
Egy pár kép a 40 A-es Rilon plazmavágó belsejéről .
Plussz még négy kép .
Megint négy kép .
Érdekes a három NTC melett lévő kék szinű hatalmas varisztor valamint úgy látom a két hűtőborda között mintha két főtrafó lenne -- lehetséges ez ? Valamint a főpanelon felül minden négy felé van osztva akkor ez teljes hidas inverter lenne ?
Ja, hogy cut40. Igazából van egy alap konstrukció (ezek a 'cut' , 'ct' kezdetűek) mind totálisan azonos felépítéssel rendelkeznek, de az adott forgalmazó kicsit alakít a külsején, hogy mégse legyen azért totál ugyanaz, mint a másik forgalmazó által kiadott. Van már vagy 10-15 forgalmazó, akik ezzel a névvel árulják a gépeiket, de belsőt tekintve mindegyik teljesen ugyanaz.
Pisztolyt és reduktort, illetve jó sok fogyó alkatrészt gondolom adtak hozzá, ha már ennyire drágán vetted (még kompresszort is kellett volna adniuk ennyiért)... Csak két példa, hogy miről is van szó: Bővebben: Link Bővebben: Link
Jééé! Az én kínnyai AWI hegesztőm belseje majdnem pontosan megegyezik ezzel.
"Amúgy nem inverterben gondolkodom hanem három graetz kockában"
Nem egyenirányíthatod a fázisokat Graetz-cel, mert utána nem kötheted össze az eredményt. Amit megtehetsz, fázisonkénti egyutas egyenirányítás. ![]() Ami nem a legbíztatóbb.
Már rájöttem ,hogy hülyeséget írtam .....pld.: meg sem néztem a vezérlés tápját hogyan van megoldva .
![]()
Amúgy tényleg tök egyformák ezek a "Kínaiak" . A Jasic is megeggyezik a Rilonnal csak pár félvezető típusában különbözik . De ahogy elnéztem a 160 A-es GYS hegesztő panelját és félvezetőit , hűtőbordáit --- hát minimum fele méreteiben a Kínainak .
Az említett pisztoly "lift"-es volt . .... Azt viszont nem értem hogyan gondolod a sapkára tenni a pozitív pólust mivel sokáig nem bírná a strapát és egy pár perc alatt elolvadna . Mintha Pisti is írta volna ,hogy a sapkára csak rezisztoron keresztül mehet csökkentett áram .
![]()
Természetesen nem a levegőbe tartva kell megvárni, míg elolvad az egész. Alapból is úgy hűl a sapka, hogy a fémhez nyomod hozzá, ezt lehet biztosítani akkor is, ha a + a sapkán van.
És mikor próbálod ki ? Gondolom nem nagy veszteség ér ha nem sikerül .
Szervusztok!
De rég jártam már itt! Azt hittem,már kimúlt ez a post. ![]() Nos a lényegre: A sapkát NEM SZABAD a vágandó anyaghoz nyomni. A távolságtartás céljára létezik gyári távtartó,amit egy szigetelőhüvely segítségével lehet a vágófejre rögzíteni. Ez a távtartó kb. 1-1,5mm távolságra tartja a vágófejet a vágandó anyagtól. Egyébként fém vágására készült (van más fajta is)plazmavágó pilot íve időzítve van, ha 1,5-2s alatt nem alakul ki az ívcsatorna a vágandó anyag és a főelektród között ,akkor kikapcsolja a pilotívet. Ez pont a fúvóka védelme érdekében van így kitalálva.
Ha olvasod a hozzászólásaimat (úgy látszik nem), akkor láttad volna, hogy 3 hónapja ezt már kipróbáltam, üvegben csináltam vele lyukat, és vágtam vele kerámiát, danamitot is.
Az én vágómat 1-1,5mm-re tartva az anyagtól nem vág, csak maszatol. Normálisan rányomva az anyagra, máris tökéletesen működik. Amit te mondasz szerintem profibb vágókhoz van, ahol van külön plazmagáz, és védőgáz, amik a plazmát jobban koncentrálják távolabbra is.
Üveg:
Bővebben: Link Üveg 'gravírozás': Bővebben: Link Samott tégla (ezt gyakorlatilag semmivel nem lehet megolvasztani a plazmavágón kívül): Bővebben: Link
Szia!
Ilyen is létezhet, de amivel én találkoztam eddig, az valóban mind ipari gép volt. És csak simán levegővel működött mindegyik, semmi extra gázra nem volt szükség. Ha nemfémes anyagot is lehet a te gépeddel vágni,akkor belsőíves masina. De a fúvókát akkor gyakran cserélgeted.
A mondatodban azt írtad :"majd" -- ez nálam azt jelentette ,hogy valamikor a jövőben. Amúgy mindent elolvastam és emlékszem is rá hiába vagyok már "öreg" .
![]()
A samottéglára is csak azért mondod mert nem voltál még soha kemence bontáson -- akkor láthattál volna összeolvadt téglát --- a magnezit tégla az igen ,az már jobban bírja a szuflát .
Hát az nem tudom milyen tégla lehetett, vagy milyen kemence (ívkemence?). Sima hegesztőívvel nekem nem sikerült megolvasztani a téglát, pedig jó pár percig tartottam rajta. Annyit értem el, hogy kis zafír szerű olvadék kristályok jelentek meg a felületén.
A vízüveges samottpor lehet, hogy képes jobban olvadni, szerintem ott is az olvadt meg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |