Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
No megnéztem a WinISD-vel , hogy 40l-es doboz mit csinál, a kiemelés 2dB, ez még kellemes, 10cm-es csőből 14cm hosszu ad 53Hz-t.
Igy néz ki:
Válaszolok, bár a megszólítás nyilván nem nekem szólt.
Fáziskorrektort vagy aktívat tudsz készíteni, vagy passzívat transzformátorral, másképpen nem lehetséges olyan tagot készíteni, ami csak a fázismenetbe avatkozik bele, a frekvencia menetbe nem. A kérdésednek volt egy olyan része, ha jól értelmeztem, hogy egyáltalán érdemes-e fáziskorrektort készíteni. Érdemes, de a kapott hangot csak a studió technikában szeretik, ahol nem okoz problémát az, hogy túlságosan preciz a hang. Az otthoni használat esetén a lemezeid felét, soha többé nem fogod hallgatni.
Ha modellezed, akkor ennél a hsz-nál (elvileg) nagyobb kiemelést is meg lehet engedni 80-100 Hz körül, mert a gyárilag megadott frekimenet szerint 100 alatt már rendesen esik. Ezért talán 30-35 literben is jó lesz, 60-65 Hz körüli hangolással. Ha meg lesz a hsz, akkor természetesen megmérem a T-S -ét és a frekimenetét is egy zárt dobozban és az alapján fogom megtervezni a ládát. A mechanikai terhelhetőség is roppant fontos, mivel egy TDA 7294 híddal szándékozom hajtani, +/-35V-ról. (>150W-RMS)
A középsugárzó, az kényes kérdés... pontosan milyen tipusú ládába kéne? Ha gyári cuccról van szó, akkor érdemes olyat rendelni, amilyen eredetileg is volt benne, vagy mégjobb ha javíttatod.
Szia zoka
A mély ( 200Hz) alatti hangok alig-alig játszanak szerepet a térhatású hang reprodukcióban-ezért lehet egy szubbot használni-, így minél meredekebb a szubb szűrőd, annál kisebb tartományban fog együtt szólni és így a térhatás is jobb marad, mert a fázishibákat a hangosabb másik hangszórók már elnyomják. Amit felhoztál az igazán probléma és jól, szinte megoldhatatlan- a háromutas középsugárzók- esetén a klasszikus 1000HZ/ 5000Hz hangváltásnál. Ezért keresek én egy 300-6000 Hz-ig optimális középsugárzót, hogy módosítsam a hangdobozaimat.
A megszólítás mindenkihez szólt, aki nálam jobban ért hozzá
És mennyire bonyolult egy ilyen fáziskorrektor ? Ezt nem igazán értem, hogy lehet túl precíz a hang ? Hát annál nem lehet precízebb, mintha egyáltalán nem használnék alul áteresztő szűrőt (azzal a "kis" problémával, hogy a középhangok is megszólalnának)...
Természetesen házi készítésű 80l -es doboz amiben már szinte semmi nem az eredeti . Jelenleg 25cm-es mély, olcsó ribbon magas és egy 50mm-es dóm közép van kb. már tíz féle variáció volt próbálva-a hangváltók szükség szerint módosítgatva-, de még mindig nem az igazi. Az amplitúdó menetet azt elfogadhatóra be lehet játszani, de a térhatás az egy szélessávúhoz, vagy a kétutashoz viszonyítva őszintén szólva nem az igazi.
ÜDV: V L
60 liter környéki zárt, kb. semmi más nem jó neki. A paraméterek pedig biztos hogy a SF-re nem igazak. Annak 1,5 körüli teljes jóságai vannak.
Üdv szergey
Üdv!
2 dolog, az egyik: Nálam jelenleg 2.1 rendszer van. Valamennyi mély szól azért a frontokból is. Igazság szerint az már eleve egy probléma, hogy a front hangfalak, illetve a subláda (helyhiány miatt) nem ugyanazon a "falon" van, vagyis a sub kizárólag a bal fülemet bombázza. Igaz, a mély hangoknak nincs sok térinformációja, de ebben az esetben mégis van. Ezért kellene viszonylag meredek szűrő. És ezzel nincs is gond, egy 24dB/oktáv szűrő már megfelelően meredek, figyelembe véve azt is, hogy a hangszóró felső -3dB frekije 400 Hz körül van. A másik: én csak azon gondolkodtam, hogy mivel a frontokból is jön mély (pedig nem használok hangszínt, kiemelés külön nincs), de azok sem "játékhangszórók", így az 50-60Hz hangok még ott is megjelennek, hogy a két külön forrásból (sub és front) jövő mély nem oltja-e ki egymást bizonyos frekiknél. (ha a fázis épp úgy adódik...) Bár abban is igazad van, hogy ha a sub szól, abból nagyságrendekkel erősebb mély jön, ami talán felemészti a frontok "bezavarását". Na aki ebből ért valamit, annak gratula
Miért nem építesz inkább egy jó kis kétutast? Ez a háromutas szerintem sosem lesz az igazi. Milyen tipusú mélyek vannak benne?
Egy pár éve pont TDA 7294 híddal +-22V ról 4ohmos 150l-es subbal kísérleteztem és amikor öt perc után lehalkítottam, akkor hallottam valaki csenget... A három emelettel feljebb lakó szomszéd jött, már három perce nyomja a csengőt ... olyan hangos hogy a kisgyerek nem tud aludni. Szóval te is brutális hangerőre számíthatsz.
A 25cm-es mélyek kb. tíz éves somogyi kevlár (SBX)aminek mindene más mint a maiak, ezen a kosár nem rezonál, a motor is azt tudja amit kell, a membrán is más, csak az induktivitása kicsit több mint szeretném, de 1000Hz-ig jó. Van két utasom is, másik háromutas is, csak szeretném ezt az első nagy ládám is tökéletesíteni- akár érzelmi okból is.
He-he
Igen, ismerem a TDA-t, van belőle néhány. Nem is a brutális hangerő miatt kell a híd, hanem a tartalékok miatt. Ezt a hsz-t, egy 35l-es reflexben, elvileg simán lehet tolni 100-150W-tal, persze csak ha nem torzít nagyon a végfok.
Hááát... Te tudod.
Én inkább félretenném, és csinálnék helyette valami JÓÓÓT
Az akusztika tudományában két nehéz dolog van csak.
1. A mikrofon és a hangosítás összegerjedésének kivédése. 2. A fáziskorrektorok. Az elmúlt 30 évben csak és kizárólag ezeken a területeken történtek lényegi előre lépések az akusztikában.
Én úgy érzem, hogy minél többet látok, annál kevesebbet tudok, (mennyivel okosabb voltam, amíg nem tudtam a "fázis létezéséről").
Úgy döntöttem, különösebben nem is érdekel, egy ilyen kis szűrő megépítése párszáz forint, ha nem tetszik a 4-ed rendű, csinálok 3-ad rendűt, aztán kész. A szobaakusztika meg úgyis hazavágja az elképzeléseimet a jó hangzásról. Ehhez képest ezredrendű dolog, milyen szűrőt használok
Üdv Mindenkinek
Segítséget kérnék Tőletek.. Van nálam egy Cerwin Vega V-10s mély és szeretném utánépíteni. A doboz nem okoz problémát, nekem a hangszóróval van bajom. A gyári hangszórót nem tudom beszerezni . A kérdésem az lenne ,hogy helyettesítő típust lehet-e találni az eredeti helyett? Sajnos adataim nincsenek , viszont van ugye egy gyári dobozom. Elég ez ? Mérjek? Mit, hogyan, mivel?..... Köszönöm : Stefo
[OFF]
- ezt nevezik optimista hozzaallasnak ?
Természetesen ha két hang fázisa 180 fokos eltérésű amplitúdója egyforma akkor a két sugárzótól egyforma távolságban fogják egymást kioltani, amennyiben a torzításuk is egyforma. Ha a torzításuk külöbözik akkor csak azt hallatjuk. Méghozzá nagyon jól. Én szoktam ellenőrizni mit csinál a hangdoboz pár ha pontosan szembe fordítom őket egymástól 1cm-re és párhuzamosan kötve végigtekerem a hanggenerátort a teljesítményt fokozatosan növelve.
Fantasztikus micsoda hibára sikerült így fényt deríteni a hangváltókban, doboz rezonanciákban, hangszórómebrán parciális rezgéseket, rezonáló hátsó üreg,vagy lezáró sapka, rezonáló mágnes, kosár, surlódó vagy zizegő lengő tekercs stb. Szóval megjelenhetnek a külömbségi jeleken a harmónikus torzításon kívül még a harmónikusok összeg és külömbségi hangjai is. Ami csak ciripelhet vagy brummoghat a saját rezonanciáján az így előcsalható, rendkívül tanulságos. Így lehet rálelni mi is az az egyedni hang az adott konstrukciónál amit szeretünk, vagy nem szeretünk benne.
Biztos hogy reflex nem jo neki? Honnan lehet megállapitani hogy egy hangszórónak zárt vagy reflex láda kell?
Nem egészen jók az elképzeléseid a fázisról, mert önmagában nem értelmezhető, mindig csak valamihez képest. Szergey
T-S mérés.Leginkább a Qts ami ennél a hsz-nél 1.5 körüli. 0.3 -04 Qts körüliek valóak igazán reflex-be. Szerintem ezt autóban, kalaptartóban lehetne jól használni.
hahó.
tényleg ennyire halott a fórum, vagy csak nem használja senki? lenne új témám.
Tényleg halott a fórum. Most nézem még a 800 főt sem éri el a jelenlegi nézettség. Kérhetnénk a nagybetűs mondatkezdés alkalmazását majdan a hozzászólásaidban?
Nem semmi project! Gratula.
Ha készen lesz, fotót ide!Homok? Mi célból?
Javít a hangzáson de hogy hogyan azt nem tudom. De több rajznál is láttam már.
Javít? Hmmm... ki tudja. Én azt hittem "tőkesúly"
Az ilyen "nyúlánk" dobozoknál szokták alkalmazni, mint :"keljfeljancsi", stabilabb. Az enyémek alján tömör fakocka van.
Mindenképpen előnyös, növeli a szekrényke tehetetlenségét, csillapítja néhány még hallható frekvencián a doboz önrezgését. Fölborulni talán nem fog...
A legjobb lenne persze nem párhuzamos falakkal és nem metsző élekkel határolt térbe tölteni.Nekem egy 17×26×42-es kis doboz szól még e helyett, amiben szintén egy 165-ös mély van, sehogy sem lett jó, sokat sz_rakodtam, mire az aljába önt5tem 3-3 L homokot. Nem részletezem, mi történt, de ilyet még nem hallottam azelőtt ekkora doboztól. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

szeretünk benne.
Ha készen lesz, fotót ide!
aki ezt kitalálta )