Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   231 / 732
(#) szergey válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 22, 2009 /

Idézet:
„Azért gitáros, mert a gyártója kimondottan a gitárhang megszólaltatására fejlesztette ki”

Kicsit túlzásba viszed a jóhiszeműséget.
(#) Zupp87 válasza szergey hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Az én szerény véleményem szerint azért gitárhangszóró egy gitárhangszóró, mert felfüggesztése és paraméterei olyanok, hogy bírja azt a nagyfokú igénybevételt is, ami akkor éri, ha mondjuk gitáros kolega nem lágyanpengetős kedvében van, hanem izomból elkezdi zúzni.. A zúzós, kemény akkordok úgy tudom igen csak lökdösik a membránt. Valamint ott vannak a torzítók, amik sokszor erősen négyszögesítenek.. és azt a hangszórók nemigazán szeretik.. Gitárszpíker csévének ezt is bírnia kell. Szóval én azt mondom, nem megszólalása miatt gitár egy hangszóró (arra ott van a visszhangosító meg az elektronika, ami előtte van )..
(#) szergey válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Idézet:
„Gitárszpíker csévének ezt is bírnia kell.”

Jellemzően alacsony a gitárhszek terhelhetősége, mind mech, mind elektromos vonalon.
(#) Zupp87 válasza szergey hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Az előbbieknél több érvem nincs.. úgyhogy akkor én sem tudom megmagyarázni, mitől gitárhsz egy gitárhsz
(#) Bassmester válasza Zupp87 hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Ezt felesleges is tovább vesézni.
Máshogy látja a dolgot egy akusztikai mérnök és máshogy egy zenész, annak meg nem sok értelme van hogy egyik a másikat győzködje, ki-ki a saját érveivel.
A gitárhangszórókra igény volt, (van és lesz is) kitalálták öket, léteznek és azért hívják annak, mert az elektromos gitár alaphangosítására valók. Ilyen egyszerű az egész, mivel hogy abból indultunk ki, hogy miért nevezik így.
(#) szergey válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Egyszerű, kb. hasonló állásponton vagyok én is. A gyártók próbálják kiszolgálni az igényeket, és ezek a hangszórók állnak legközelebb a zenész elvárásaihoz.
(#) Bassmester válasza szergey hozzászólására (») Dec 23, 2009 /

Így van :yes:
Egyébként mit szólsz az Eminence Beta-10 -eshez? Volt már dolgod ilyennel? Nekem kisméretű, könnyű basszusgitár kombóhoz kéne. Számításaim szerint, kb 30-40 literes 60-70 Hz-ez dobozban jó is lenne. Mi erről a véleményed? Esetleg pontosítsd légyszi, ha van rá időd.
(#) richie22 hozzászólása Dec 27, 2009 /

ziasztok van egy 100/150 wattos SAL mélnynyomóm és mélyládát szeretnék tervezni hozzá de nem tudom a méreteket hogy milyen lenne a megfelelő, tudnátok nekem ebben segíteni?
(#) Tomi20 válasza richie22 hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Mi a hangszóró pontos típusa? Így nem tud senki segíteni.
(#) richie22 hozzászólása Dec 27, 2009 /

SAL BC3040 150/100 WATT 300mm 4ohm ezek az adatai
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Csak megjegyezném, hogy állítólag azok a tervek, nincsenek is igazán tervezve. De előrébb egy fórumtársunknak van egy bevált rajz ajánlása: Bővebben: Link
(#) richie22 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

meg csináltam deh ami nekem van az nincs közte!
ilyen van nekem! amugy köszönöm h segítesz Bővebben: Link
A link gomb nem viccből van a hozzászólás szerkesztésbe.
Használd. A shift gomb sem véletlenül van a billentyűzeten.
szamóca
(#) szergey válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Pont ez volt a hiba. a Google sem ért a hangszórókhoz.

Kb. mint amikor a diplomás magyar-német szakos tanár HFM-et szerkeszt(ett).
(#) szergey válasza Action2K hozzászólására (») Dec 27, 2009 /

Mihez? Ez az a doboz, ami mindenhez jó?
Biztosan nem. Mert olyan nem létezik.

a SAL füzet tervei használhatalanok kb, és teljesen tervezésmentesek, nem csak állítólag, de ez sem jobb, amikor valamit méretarányosan csökkentünk a hangszóróhoz...
(#) szergey válasza richie22 hozzászólására (») Dec 28, 2009 /

Ezek nem az adatai még, ez a neve meg egy terhelhetőségadat ki tudja milyen körülmények között, + egy névleges impedancia.

Adatok valós T-S paraméterek, abból + a lehallgató helyiség méreteiből lehet dobozt tervezni. Valamilyen elfogadható szinten.
(#) potenciameter hozzászólása Dec 29, 2009 /

Hello, ma érkezetek meg az ujj hangszóróim JB Systems SP15/250 . Tudtok adni néhány tippet... milyen magassugárzót használjak hozzá és milyen hangváltó (2 utas) passzol hozzá?

Előre is köszönöm.

jb system.jpg

(#) aflmor válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Én ma találtam egy barna gombot. Tudna valaki néhány tippet, milyen cérnával varrjam fel és milyen kabátra? 3/4-es téli passzol hozzá?

A bánatnak vetted meg, ha lövésed sincs, mire akarod használni?

Milyen az az "ujj" hangszóró? Hüvelyk, mutató, netán gyűrűs?
(#) ptesza válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Azok a paraméterek amiket találtam róla...

A legjobb a 95 dB es érzékenység ,-ez egyszerűen nem igaz. Azok a 15"-os hszek amik ezt tudják kb 60.000Ft tól kezdődnek.

Csak bejáratás ,és mérés után lehet akár egy dobozméretet ajánlani is hozzá.
(#) hugi00 válasza aflmor hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

[OFF]
Igen, igen, igen.

Nagyon tetszett !
(#) V L válasza szergey hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Nos Bassmester -nek adnék inkább igazat. De Nyáron mikor az öcsém rá akart dumálni hogy egy 8"-os PA-hanszóróhoz kéne láda+erősítő csináljuk meg...előszőr körülnéztünk a hangszer boltokban, a választék 20-40Eft között volt, hangra egy Marsallt vett volna meg. Aztán hirhetésben egy CUSTOM-ot tanáltunk, kb. három éveset újszerű állapotban. Jobban szólt mint a marshall, talán csak a VOX- ami már volt öcsémnek - annak volt szebb hangja szerinte. (Ő a zenész) mindenesetre mi 10EFt-ért megkaptuk. Hát ennyi pénzből csak gagyibbat lehetne csinálni ami aztán eladhatatlan.... A héten 15Eft-ért kínáltak szinte ugyanilyen Customot-azt nem tudom, hogy CELESTION-van -e bene, ha igen akkor megéri megvenni. Utóirat a gitárhangszóró a saját rezonanciáival, kiemeléseivel adja azt a kedvelt hangot, így szinte része a hangnak, legalább annyira mint a gitártest és a pick-up. Tisztelettel V L
(#) V L válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Hali a hangmesteren rengeteg combót, ládát, fejet árulnak most a használt cuccban tényleg jó áron. szerintem előbb nézz ott körül. Melleseg a mai gitárokat néha még 30Hz alá is lehangolják a metálosok, szóval a normál szóló gitárnak is az a jó ha 50Hz az alsó freki.
(#) Bassmester válasza V L hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Hali!
Hááát... kérdés hogy hány dB-en értjük az alsó határfrekit. 30 Hz alatt inkább ne említsünk gitárhangokat, ami pedig az 50 Hz -et a 100-hoz képest -3 dB-lel tudja, az már szubnak is elmegy, nemhogy basszusgitár ládának.
Egyébként köszi a hangmesteres tippet, de sajna nem létezik olyan bass kombó a piacon, amilyet építeni készülök. Kisméretű (30l), könnyű (<15kg) és nagyon hangos (100W/>95dB) kombóra van szükségem, ezért építek. A mostani Fender rumble 100-amat (30kg) utálom cipelni és a hangszerem, meg az egyéb kacatok mellet nehéz elhelyezni az icipici autómban (Suzuki Alto)
Eddig az a legvalószínűbb, hogy egy Eminence Beta 10A-t fogok venni hozzá, csak még dilemmázok egy kicsit.
(#) aflmor válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Hali! Bevez.: Ott kezdődött a sztori, hogy van egy "elmebeteg" haverom. Gitározik. (de nem ezért zizi!)
Vett egy komplett cuccost. És akkor valami szél üthette, vagy csak a "kannás".... A gyári hangfalából kiszórta az eredeti hangszórókat, mert nem tetszett a hangja. (most kapaszkodj!) SAL_SPA_2530-ra cserélte őket. Én jelképes összegért megvettem a gyáriakat tőle. (mondta:"úgyis kidobja ezeket a sz@rokata kukába")
Most a csattanó: Az eredeti doboz! Muszáj volt elmesélnem....
(#) szergey válasza aflmor hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Mutatok valamit: Bővebben: Link
(#) Bassmester válasza aflmor hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Na és hogyan szól ez az Al membrános Bugera hsz? Bróbáltad már bassgitárral? Van ennek valami adatlapja? Megvannak még a hangszóroid? SAL spa-t bizti nem vennék, de egy ilyen bugerával talán megpróbálkoznék
Nem semmi igényei lehetnek a srácnak, csak akkor minek vett ilyet, ha nem tetszett neki
(#) szergey válasza V L hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

S miért lett ez nekem címezve.... Nem értem kifejezetten.
(#) aflmor válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Röviden? : "Álat ahogy szól!" :yes: Megvan mind a 4. Meg is marad. Közel 100euro darabja. Zenét hallgatok rajta. (nem gitározok) Kis 2 utas, trapéz top-dobozban vannak. Ehez hasonlóban. Adatlapja sajna nincs.
(#) potenciameter hozzászólása Dec 29, 2009 /

Azért irtam ki a pontos nevét, mert gondoltam rákerestek a googleban, mert azon kivül hogy 250/500wattos 8 ohmos 95db-es mást en sem tudok rolla. Ja csak annyit h mem '' ményomó" hanem közép-mély, legalábbis ezt mondta az elárusitó. 25%os árengedménnyel volt 15000ft/ darab.
(#) aflmor válasza szergey hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Nem teljesen értem a "mutatás" célját
(#) aflmor válasza potenciameter hozzászólására (») Dec 29, 2009 /

Ezekszerint, 30e-ért van 2 hangszóród, amiről semmi infó, és még az is lehet, hogy semmire sem jó.
Gondolom, ma jött meg, mert ma adtad hírűl. Tehát még nem járt le az idő, hogy visszavid és visszakérd a zsetont. (meg sem kell indokolnod! (fogy.védelem) :yes:
Aztán ha van kiforrot célod, hogy mit szeretnél "hangosítgatni", annak megfelelő cucc összeállításához kérj előbb tanácsot hozzáértőktől! Tovább nem ragozom....

(25%os árengedménnyel ? holott 37-49 Eur-ig mozog az ára....)
Következő: »»   231 / 732
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem