Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   235 / 732
(#) Zupp87 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 3, 2010 /

Így van. Például két hangszóró egymáshoz képesti fázismenete (magas, mélyközép, vagyis ebbe bele kell számolni azt a fázistolást is, amit a váltó okoz), illetve egy hangszórónál is értelmezhető frekvenciafüggő fázis.. de ott is relatív (én pl. a jelforrástól számolnám).
(#) cc_rider hozzászólása Jan 4, 2010 /

Üdv mindenkinek!

A kérdésem a következő lenne:

kész vagyok a mélyládámmal a bélelésnél tartok, mivel béleljem vatelinnel vagy van itthon ilyen "tojástartó forma" speciális hangelnyelő anyagom.

vagy igazából teljesen mindegy?

Előre is köszi!
(#) Dzót válasza cc_rider hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Üdv! elméletileg mélyhangoknél nem feltétlen szükséges ilyesmi, nekem legalábbis elégsésgesen szól pláne hogy reflexcsöves. Kipróbáltam már a mélyládám hangnyelővel is de rosszabb lett.
Javítsatok ki ha tévedek
(#) Zupp87 válasza Dzót hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

A csillapítással is lehet hangolni a reflexdobozt (Csillapítóanyag mennyisége, elhelyezése).
(#) ptesza válasza cc_rider hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

A szivacsos tojástartóssal óvatosan ,mert elvesz a térfogatból ,és így már érthető az elhangolódás.

(#) cc_rider hozzászólása Jan 5, 2010 /

Köszi fiúk! Akkor egyszer meghallgatom így üresen mit mutat és ha kell hangolom.

Bővebben: Link

Azt hallgatással nem lehet . Csak impedancia méréssel. Ehhez hasonlóan kell kinéznie egy jól hangolt reflexdoboznak.
(#) hugi00 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Ez mely tipusu hangszoro ?
(#) ptesza válasza hugi00 hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Ez mnc noir2 20 cm-es, de igazából mindegy mert nem ez a lényeg.

A két púpnak illik azonos magasnak lennie , a és két púp közötti völgyben van pontosan a hangolási freki. azaz Fb=47Hz.
(#) potenciameter hozzászólása Jan 5, 2010 /

Hali, hangváltót szeretnék csinálni, mert amiket a boltokban árulnak és jók is valamire... nagyon borsos az áruk. Két utas hangváltót szeretnék, tehát olyat ami szétválassza a magas frekvenciát a mély-középtől és ami rms-ben 280-300wattot kibir.(gondolom, hogy ha magamnak megcsinálom, akkor kijön 2000ft-bol 1 darab) Tudna valaki segiteni ebben a projektben?

Előre is köszi.
(#) potenciameter hozzászólása Jan 5, 2010 /

Kimaradt, hogy 8ohmosat szeretnék.
(#) ptesza válasza kamaras hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Lehet ,hogy 9 literben érezte jobban magát?
(#) kamaras hozzászólása Jan 5, 2010 /

mi 9 L?

Sajna nekem ilyenre nincs lehetőségem, hogy mérjek.....

Itt tartok épp.....

A kritikát nem szeretem, de elfogadom!

Szerintetek elég lesz a hűtőborda, van nagyobbom is csak annak nem passzol a dobozomba az alakja, de veszek másikat, ha aztmondjátok, hogy kevés.

Köszi!
(#) ptesza válasza kamaras hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

12-3=9
(#) csapoka hozzászólása Jan 5, 2010 /

Sziasztok ezt a ládát szeretném meg csinálni
De milyen hangsugárzó lenne jó bele

FANE2

FANE2 !!.gif

Nem a 7294-es topikba akartad?

Egyébként szerintem elég lesz a borda . De most vagy rosszul látok ,vagy csak odatetted a panelt a borda mellé.

Nagyon vigyázni kell , ha a bordára úgy szereled fel az ic-t hogy nincs alatta csillám -és szigetelőgyűrű , akkor a borda negatív tápfeszen van! Ha véletlen letestel akkor kidurran az ic. Ha bent lesz a szubládában akkor elmegy így is ,csak ne feledkezz meg róla ,mikor legközelebb belemész. :shocking:

Csak provizórikus tettem mellé, nyugi vágom.Azért köszi!
(#) cc_rider hozzászólása Jan 6, 2010 /

Tudom, h nem itt a helye, de olyan gyönyörű!

Életem első műve:
(#) bobz hozzászólása Jan 6, 2010 /

Sziasztok!
Elkeszult ket hangfal.
Sikerult behangolni a melyhangszorot. Falat lehet vele bontani
(#) ibpeti hozzászólása Jan 7, 2010 /

Hello! Van egy Raveland TW-3000 es 30cm subhangszoróm. Autóba szeretném használni, a gyári leirás és a WiniSD is 65 liter körüli ládát ir neki. Megépitettem a ládát, olyan mint ha elveszne benne a hangja, és maximumon alig mozgatja az erősitőm. Épitettem egy 40 litereset, fele hajtással is jóval nagyobbat szol, és rendesen mozgatja. Miért nem jó neki a 60 liter körüli láda? Köszi!

Néhány adat:
180W RMS/ 450 max
Qts: 0,36
Qms: 3,8
Qes: 0,4
VAS L: 93
SPL db: 92
Xmax: 6,3
Fs Hz: 29
(#) ptesza válasza ibpeti hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Szia.

Ez a hsz nem zártba való. Reflexes kell neki , próbáljad ki a winisd vel , reflexesben is . 65 liter 30 Hz-re hangolva ,így az alsó határfreki 33 Hz lesz.(F3). 2x olyan mélyre megy !

65 literes zártban F3=67 Hz , nem csoda hogy semmit nem hallotál! 40 liternél F3= 64Hz már valamivel jobb.

Az SPL dB=89.52 dB ezzel számolj , mert ez az 1W/1méter.
Szükség lesz még a hangszóró egyenáramú ellenálására is . Re vagy RDC nem tudom ,hogy a WinIsd ben hogy van ez írva. Egy multiméterrel lemérheted , de ne feledd levonni a zsinorok saját ellenálását.

Mod :közben megtaláltam a neten , ezekkel lehet számolgatni.

Fs = 29, Hz
Qms = 3,8
Vas = 93, liters
Cms = 0,263 mm/N
Mms = 114,5 g
Rms = 5,491 kg/s
Xmax = 6,3 mm
Xmech = 9,45 mm
P-Dia = 252,1 mm
Sd = 499, sq.cm
P-Vd = 0,314 liters
Qes = 0,4
Re = 3, ohms
Z = 3,6 ohms
BL = 12,51 Tm
Pe = 180, watts
Qts = 0,36
no = 0,547 %
1-W SPL = 89,52 dB
2.83-V SPL = 93,79 dB

De vannak doboztervek isDe vannak doboztervek is
(#) Bassmester válasza ptesza hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

A bass box 6 pro szerint is stimmelnek az adatok, de még a sorrend is ugyanaz.
Szerintem a Raveland-ék is ezzel a progival "generálták" eme szép adatokat
Én azért megnézegetném a Limp-pel ezt a hsz-t.

bb6.jpg

(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Igen azzal csináltam én is, onnét van kimásolva.

Lehet ,hogy igazad van . Nagyon szép kis paraméterek 40 euró-ért. :eplus2:
(#) ibpeti válasza ptesza hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Hello! Bocsi nem irtam oda hogy mindegyik behangolt reflex láda volt, és a gyári terv alapján készitettem el Nem lehetséges hogy a 65 literes ládában nagyobb meghajtást igényelne? 220W-al hajtom jelenleg. Lényeges-e az hogy 30Hz-ra lemegy, és hány HZ-ra legjobb behangolva egy subláda? Illetve mi lenne a különbség egy 40 vagy egy 65 literes reflex láda közitt? melyik szolna erösebben?Köszi!
(#) Bassmester válasza ibpeti hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Tehát Te készítetted a ládákat ugye? És ki hangolta őket? Gondolom hogy nem Te hangoltad, mert akkor nem hiszem hogy feltetted volna a legutóbbi kérdéseidet
(#) cc_rider hozzászólása Jan 7, 2010 /

Szerintetek ha ebben a felállásban építem bele az erősítőt a dobozba, az mennyire lenne problémás?Nem susogna?Vagy inkább külön dobozt kéne építsek az erősítőnek?Bár jobb szeretném bele a dobozba....

SUB.jpg

(#) ptesza válasza cc_rider hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

HA-25-672 lesz benne? Jól emlékszem? Miért suhogna? Az akkor szokott lenni ha keskeny a cső.
(#) ptesza válasza ibpeti hozzászólására (») Jan 7, 2010 /

Nem hiszem el ,hogy nem elég 114dB! Vagy süket vagy mint egy ágyu vagy az erősítőd közelsem 220W.

Egyébként a kisebb reflexláda jobban terhelhető, csak nem megy olyan mélyre.
Következő: »»   235 / 732
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem