Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Alapismeretek (tranzisztor)
Nem találtam fel új tudományt... Kipróbáltam a dolgot próbapanelen és jól működik, csak nekem az eredeti nyákon nem megy. Megpróbálom kicserélni a tranzisztort. Most már szerintem meglesz a hiba oka.
Köszönöm a segítségeket.
Sziasztok
Először is, kezdő vagyok, de ha választ kapok a kérdésemre az elhárítaná a gondjaimat ![]() 1 a tranzisztort el lehet úgy képzeli mint egy relét?? ![]() 2 ha nem akkor meg micsinál? (van egy olyan ködös gondolatom is hogy van amelyik fokozatosan zárja az áramkört) van egy csomo bontott npn tranzisztor-om kicsik de a teljesítményük alapján megfelelnek. Gondolom amelyiknél ott van hogy 1A az akkor 12V-on 12W ugye...?? azt tudom hogy van B C E láb de nem tudom melyik melyik ![]() (a lábkiosztás tudom hogy tipustól függ) szoval nagy áramot kéne kapcsolni kicsivel! pl egy relét, vagy kis izzót BC 337- el. Ja és hány volt kell annak a lábnak ami vezérli?? (azt hiszem a B ugye?) segitsetek ![]() Idézet: „Először is, kezdő vagyok” Ez nem baj, mert valamikor mindenki az volt, de ettől függetlenül még szétnézhettél volna a témák között, mielőtt újat nyitsz. Na és persze itt is mindig szét kell nézni, ha az ember nem tud valamit.
bocsi
![]() guggliba nem találtam (2 óra alatt) kerestem a keresőbe hogy tranzisztor de ezt a topicot nem adta ki ![]()
na jó lehet hogy bamba vagyok DE SINEN
![]() ![]() felbosszantott A sok szakkifejezés és elsiklottam a lényeg felett ![]()
Tranzisztor=vízcsap.
Vezérled a tranzisztort és szabályozza az áram "folyását, erejét", ahogyan a vízcsap a vizet. EBC Képzelj el egy vízcsapot, amiben a csatlakozóknál szelepek vannak, ezért csak egyirányba folyhat rajta a víz. Feltételezve, hogy az egyezmény szerint a "fázistól folyik az áram a testbe" - ez persze így nem helyes, de így közérthető - és feltételezve, hogy a tetőn elhelyezett víztartály vizét szabályozzuk a csappal. Az analógia alapján, a csapnak az a vége, amelyiken befolyik a víz az Kollektor, amelyiken kifolyik, az az Emitter. No de mi a Bázis? Képzelj el egy olyan csapot, amin nem tekerő van, hanem egy harmadik nyílás, amin befolyhat a víz és ennek a sebessége szabályozza a csapot. Azaz, ha sok vizet nyomunk be a harmadik, a szabályozó nyíláson, akkor kinyitja a szelepet és a víz csak keresztül rohan a csapon a másik két nyíláson, de ha csak kis vizet nyomunk át ezen a harmadik nyíláson, akkor csak kevéset enged át magán a csap. Mire jó ez? Hát arra, hogy a szabályozón keresztül kevés víz csurgatásával tudjuk szabályozni sok víz folyását. És ha ezt a sok vizet, amit szabályoztunk az imént, egy nagy-nagy csap szabályozó nyílásába folyatjuk be, akkor egy egész pataknyi vizet szabályozhatunk azzal kicsivel. És ha ezt a szabályozott pataknyi sokat használjuk egy folyó zsilipjének az emelésére akkor...... Na így működik a tranzisztor és így lesz erősítő belőle. A mikrofon, nagyon kicsi áramával szabályozzuk, hogy a 230V-os hálózatból mennyi áram menjen a hangszórón keresztül. Ha jól szabályoztuk, arányosan, akkor tiszta a hang, de ha nem arányos az a szabályozás, akkor torz lesz. Amikor pedig csak két állapotot tudunk előállítani, azt, hogy vagy folyik a víz teljes erőből, vagy egy csepp sem, na az kapcsoló tranzisztor. És sok-sok milliónyi kapcsoló tranzisztorból lesz a számítógép. Kati, Feri, Marcsa Sára, s valahány név a naptárba....
Ez is jó hasonlat. Én a lóval szoktam magyarázni a gyerekeknek.
Adott egy többmázsás ló. Az ember rájött, hogy a ló arra megy, amerre néz. Az egész lovat felemelni, irányba fordítani nehéz, de az ember arra is rájött, hogy a ló fejét sokkal kisebb erővel el lehet fordítani, mint az egész lovat. Utána a ló már saját magát fordítja az adott irányba, vagyis kis erővel hatalmas erőket tudunk szabályozni.
Szia!
Nem akarlak bantani, de ezt a kepet ma talaltam a neten es nembirom megallni h ne masoljam be a forumba ![]() Bővebben: Link
Segítsetek légyszi bekötni egy ilyet! valaki magyarázza el dióhéjban mert nem nagyon tudom mit hova kell kötni. elvileg van egy közös GND, egy bemenet, meg egy kimenet?!
![]() MMBTA42 datasheet szeretnék vele meghajtani egy nixie izzót (azt hiszem magyarul glimlámpa), 150V kell neki... ilyen izzó előre is köszi mindenkinek aki segiteni tudott! P.
Nem értem, mi a problémád. A +150V-ot rákapcsolod a glimm egyik felére, a másik felét - egy ellenálláson keresztül - a tranzisztor C kivezetésére. Az E kivezetés a negatív, míg a B kivezetést a E kivezetéshez képest vezérled. Ha nem kapcsolsz a B-re feszültséget, a tranzisztor zárt, a lámpa nem ég. Ha a B elektródára kb 0,6V + feszültséget kapcsolsz, akkor a tranzisztor kinyit, a lámpa világít.
Arra figyelj, hogy a glimm elektródái közül csak a negatív potenciálon lévő körül jelenik meg fény. Használj áramkorlátozó ellenállást, amit a glimm, és a C kivezetés, vagy a glimm, és a + tápfesz közé iktatsz.
köszi a gyors, korrekt, érthető választ! hát pont ez a bajom: nincs 150V-om, csak kilenc! (9V)
erről szeretném meghajtani a glimmet! hogy tudnám megoldani?
Hello, használj pl egy ilyen megoldást (jobb alsó részlet. De ez már egy másik topik
Szervusztok!
USB eszköz +5V tápját akarom ki/be kapcsolgatni egy 3,3V vezérelt tranzisztorral. Pin 1: Ground Pin 2: Vcc +5 Volt Pin 3: Switch ON=3.3V OFF=0V Pin 5: Data + (Green) Pin 6: Data - (White) Pin 8: Ground Ha bekötöm a Pin 1,2,5,6 lábakat, akkor szépen működik is az USB eszköz. Aztán az NPN BC182B tranzisztort az alábbiak szerint kötöttem be, de nem megy. Valószínűleg rosszul kötöm be! bázis +3,3V emitter föld collector USB eszköz föld Hogyan kell helyesen bekötni? Üdv:
Szia!
Segítség:Bővebben: Link
Szeretném ha valaki tudan segítei ebbena kérdésben és aki tud legyen szives jellezem mert vannak még kérdéseim
Mely paraméterek határolják be a tranzisztort?
PCMAX, UCESAT, UCEMAX, ICMAX, IBMAX, PCMAX, UCESAT, UCEMAX, ICE0, IBMAX, PCMAX, UCESAT, UCEMAX, ICMAX, ICE0, PCMAX, UCEMAX, ICMAX, IBMAX, ICE0.
Mindegyik behatárolja, csak más-más irányból, és más-más paraméterre vonatkozóan. Ha ismered ezeknek a rövidítéseknek a jelentését, akkor könnyű helyzetben vagy.
A kereső a barátod: Bővebben: Link
Olvasnivaló a témában: Bővebben: Link
Sziasztok!
Csináltam egy fordulatszám szabályzót 2n3055 ös (NPN) tranzisztorral. Úgy, hogy a Bázisára rátettem a potméter középső kivezetését, és a poti két szélső kivezetésére ment a - és a +. a tranzisztor C kivezetésére (test) ment a - és az E kivezetésről vettem le az áramot. 12 voltról ment az áramkör, de nem lehetett vezérelni tranzisztort. Mindig átengedett a tranzisztor, még ha nem is adtam a bázisára semmit... Mi lehet a baj? Bárhogy próbáltam kötni ha a C és E közt pozitívra tettem, úgy se lett jobb...
Szia!
A kollektornak pozitívabbnak kell lennie az emitterhez képest NPN tranzisztornál. Teljesül ez a feltétel?
Szia!
Nem értem hogy gondolod, úgy is próbáltam, hogy pozitív ment a kollektorra, bárhogy csináltam mindig átengedett bázis nélkül...
Próbáld meg egy másik tranzisztotrral. Lehet, hogy ezt kinyírtad.
Szinte biztos hogy tönkrement, ha nem volt bázisáram korlátozás. Ha a bázist közvetlenül a + tápra kötöd, garantált halál.
Szia!
Akkor meghalt 3 db 2n3055 ös tranziszotor? Pedig ez egy kapcsolási rajzban volt, annyi különbséggel, hogy egy 750 Ohm os ellenállás, meg vele sorba egy led. (ez a jelzés, hogy megy) és utána volt a poti meg ez a tranzisztor. A csatolt kapcsolási rajzban a motorral pérhuzamosan miért van dióda? A tranzisztor jó lesz akkor egy másik 2n3055-ös?
Az egyik kérdésedhez leírom a 3 kulcsszót:
motor párhuzamos dióda Ezt így írd be az oldal keresőjébe, válts át intelligens keresőről hozzászólások közti keresésre és bogarássz, olvasgass egy kicsit, tutira meglesz a válasz! :yes:
Először inkább egy izzólámpát köss be a motor helyett.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |