Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Jelgenerátor - függvénygenerátor
Lapozás: OK   1 / 10
(#) zoli73 hozzászólása Feb 8, 2006 /
 
Sziasztok!
Egy jelgenerátort szeretnék építeni,aminek a tápja 12V=, a kimeneten 12V-os négyszögjel legyen.
A frekvenciát kb. 20Hz és 1kHz között szeretném változtatni,valamint szükség van a kitöltési tényező 0-100%-os változtatására is. A kimenetet 30-100 Ohm-os tekercsekkel terhelném. Az sem lenne baj,ha a pozitívos és negatívos négyszögre is lenne lehetőség. Köszönöm a segítséget!
(#) Rendszer válasza zoli73 hozzászólására (») Feb 8, 2006 /
 
Szervusz !

Hááát elég érdekes erősítő az ami kitud koppani tápig és lineáris és kis torzitású ... stb ....

Rail to Rail műveleti erősítőkkel talán tápig de ott is marad valamekkora feszültség 10-100 milivoltok .. nem teljesen táp az ... ... adatlapjuk sokat mondana.

De ha csak négyszögjel kell akkor esélyesebb a dolog. Ott 1 open kollektoros tranzisztoros végfokkal közel tápfeszig tudsz hajtani de 1 feszültség osztó mégis marad a tranzisztor munka ellenállása és a terhelő ellenállásod közti feszültség osztó. ...
0 fesz helyett meg az Ucesaturalis lesz ekkor

Érdemes lenne 1 olyan inverter a tápba ami az egyen 12 voltodat(ha tényleg muszály ezt a tápot használni) megemeli pl +/- 15 voltra. akkor szimetrikus tápos végerősítőkkel tudsz dolgozni.
Lehet veszteséged is esetleg nem hajtod ki koppanásig az erősítőt biztosabban +/- 12 volt jön ki.
Freki változás Fokozatos kapcsolható legyen dekádonként vagy inkább folyamatosan hangolható?
Pontossága , stabilitása?
pl.: MAX038 az 1 komoly jelgenerátor IC ... tud mindent akár 20 megáig is ... DE nem muszály addig hajtani. Lehet hogy átfogja 1 potival/kondi párossal az egész 20Hz -1kHz tartományt.
Négyszög / háromszög/szinusz jelet is ... akár sweepelhető is ... AM FM modulációval is rendelkezik
kitöltési tényezőt is állíthatod folyamatosan.
1 jó végfok kell a végére ami jól viseli az induktiv terheléseket amit rákötnél.

www.maxim-ic.com itt találod meg generátor és találsz hozzá végfoknak valót is ... maxim ic-k közt.
Ja és elvileg akár ingyé is ...
(#) vicsys válasza zoli73 hozzászólására (») Feb 9, 2006 /
 
Hali!
Keresgélj a ki mit épített topicban...
(#) chipo válasza zoli73 hozzászólására (») Feb 9, 2006 /
 
Sziasztok!
Nekem is szükségem lenne egy hasonló kapcsolásra, én mosfet tranzisztorokat szeretnék vezérelni vele. Elolvastam a ki mit épített topicot, de nem találtam sajnos ide vonatkokat. Nem tudom, jó irányban keresgélek a ha pwm-es szabályozókat keresgélek. Pl.:http://home.att.net/~wzmicro/3525.html
Köszi
(#) Hurka hozzászólása Dec 7, 2006 /
 
Hellosztok! Kéne 50 Hz-es szinuszjelet szolgáltató oszcillátor a digitális óra hálózati időalapjának helyettesítéséhez.

Segítségeteket köszi: Hurka
(#) Sebi válasza Hurka hozzászólására (») Dec 7, 2006 /
 
Milyen hálózati óra az? Mutatós, v. LED-es, netán LCD-s?
Tudom, leggyakoribb a LED-es, én is alakítottam át rádiós órában, de ma már elég pontos a hálózat is.
Aztán szem be kell nézni még azzal a megoldással, h. 2 lépésben multiplexelt a kijelző és a hálózati félperiódusok jelölik ki az aktív katódot. Ide kell építeni 2 tranzisztorral meghajtót, amit a (quartz)generátor vezérel ellenütemben. Egy rakás IC mint frekiosztó, v. az öreg SAJ300T elintézi.
(#) Hurka válasza Sebi hozzászólására (») Dec 7, 2006 /
 
Ohho! Hááááát, nekem ez egy kicsit magas volt, mint kacsának a postaláda. Köszi!!!!!!!

Üdv.: Hurka
(#) Hurka válasza Sebi hozzászólására (») Dec 8, 2006 /
 
Egyébként te hogy csináltad?
(#) bbatka hozzászólása Jan 24, 2007 /
 
Bocsi hogy csak berobbanok, más témában.
Masterfoxx ! Elkészült végre az 1996 RT évkönyvben lévő vobulátorom kimenő része. Minden doksit csatolok. Megvagyok elégedve az eredménnyel. Azonban nem tudom hová tenni a 2khz-es négyszög jelnél keletkező túllövést. Valószínűleg az az oka hogy 160pF-os mérővezetéket használtam szkóp mérőfej helyett. A Conradtól megrendeltem a mérőfejet, de csak 2 hét múlva jön meg. Az LF356 helyett az NE5534 is jó.
(#) Sebi válasza Hurka hozzászólására (») Jan 24, 2007 /
 
Valahogy nem vettem észre a kérdésed...
Én LED-es órát alakítottam át (jó rég volt, amikor még napi 12perc volt a késés). Persze rajz nem volt, megtaláltam, hogy az IC 35-ös (ha jól emlékszem) lábán kapja az 50(?) hertzet a trafótól. Nagy hévvel neki, 1M kvarc, osztókkal, végén 7474 felez, gyönyörű 1:1 négyszög beadva IC-nek (nem is említem, hogy a pozitív a közös), kijelzőn kampósbot, kisszék, fényújság... nem ért. Visszarajzolva láttam, hogy a kijelző két lépésben multiplexelt, de úgy, hogy a katódoknak a középkiv.trafó két vége adja a félperiódusokat. Innentől tiszta volt a dolog és két BC 301 ellenütemben a kvarcról osztott 50Hz-ről adta a katódoknak a feszt. Így jó lett. Persze aztán a rádiót nem lehetett hallgatni a sok négyszögjel-felharmonikus miatt, ezért még vasládát is kellett gyártani bele. A SAJ300T-vel ilyen gond később nem volt, sőt annak lábai vannak, amivel trimmelni lehet az osztót mondjuk 1hónap megfigyelés után.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Jan 25, 2007 /
 
Ha melegszik az LF356 akkor pillanatragasztóval tegyél rá egy aluminíum lemezt. A 200khz-es tartományba már melegedni fog. Érdekes hogy az NE5534 nem melegedett ennyire.
(#) bandikala hozzászólása Aug 14, 2008 /
 
Tudna nekem valaki mutatni egy jelgenerátor rajzot,amivel egy vf3-as erősítő próbájához.
(#) bankimajki hozzászólása Máj 24, 2010 /
 
Sziasztok, most nagy jelgenerátor fejlesztésben vagyok (MAX 038-cal). És érdeklődnék hogy lenne értelme kiegészíteni fűrészjel generátorral, vagy azt nem nagyon használjuk. Sima szinusz, négyszög, és háromszögjelet tud alapból az IC. Illetve annak van értelme ha az offset értékét digitális kijelzőn kiíratom. És a szabvány generátorok a jeleknek melyik értékét jelzik ki? (Csúcs, absz. érték, vagy effektív érték.) Én a csúcsértékmérésre gondoltam, és nem szeretnék rátenni plussz egy kapcsolót, mert már annyi kezelőszerv lesz rajta hogy nem fog elférni az előlapon.
(#) hapro hozzászólása Aug 14, 2010 /
 
Szeretnék építeni egy jelgenerátort, és szeretném ha feltennétek ajánlásokat, csak hangfrekvenciás célra kell, hiba keresés, és beállításokra, esetleg majd később mérésekre, de ahhoz még nem értek.
(#) Slope válasza hapro hozzászólására (») Aug 14, 2010 /
 
MAX038 no.1.
Sajnos nem igazán beszerezhető.

Ami árban jó, az az XR2206... végülis 1MHz-ig egész normális jelet ad. Egyébként 3MHz-ig tudtam feltolni, de amplitúdó csökkenéssel. Ősszeségében jó IC, én igazából csak a sweep átfogást keveslem ami 1:2000, de egy kicsivel több is kihozható, bár gondolom van szórás IC-k között.
(#) jdani hozzászólása Dec 8, 2010 /
 
Helló. Lenne egy függvénygenerátorom, nem használtam még ilyet. PIC-vel szeretném mérni az impulzusokat, de nem tudom hogyan kössem rá. a PIC-n egy lehuzóellenálás lenne, és így ha a bemenetre adok 5V-ot az vesz egy jelet, de hogyan köthetem rá a függvénygenerátor kimenetét?
(#) Abarth hozzászólása Feb 12, 2011 /
 
Szeretnék egy kis segítséget kérni tőletek!
Egy órát építek és kellene hozzá egy generátor!
Van egy 2 Mhz-es kvarcom és ehhez kellene valami jó kapcsolás!
(#) Abarth hozzászólása Feb 12, 2011 /
 
bocs Jel generátor!
(#) JohnRocky hozzászólása Jún 12, 2011 /
 
Sziasztok.

Belefogtam egy jelgenerátor épitésébe, azonban leakadtam a végfok megépitésénél. Nagy frekvencián(MHz nagyságrendű) is elfogadható négyszög, szinusz és háromszög jelet szeretnék előállitani. Tudna valaki egy viszonylag egyszerű kapcsolást mutatni nagy frekvenciás végerősitőre?
(#) motoros1991 hozzászólása Jún 19, 2011 /
 
üdv!

Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy tudnátok e abban segiteni hogy digitális km er órába azaz a kocsinak a km er órájába hogyan tudnám a km ert előre tekerni? tehát olyan impulzust mivel tudok elő állitani ami pl 220km/h -ra ki akassza a mutatót és egésszen addig ugy tartja ameddig én le nem állitom. Mert épitettem egy olyan eszközt amivel tudom pörgetni előre de ez tul nagy és zajos ( egy honda nsr 125 nek a gyujtás jeladóját használom ami csak egy sima mágneses jeladó 2 szálas na szóval a jeladó előtt pörgetek egy villanymotor segitségével egy kis vas lemezt ami jelt generál nekem) müködik is 220 ra ki akassza de mondom ez tul zajos meg be akarom épiteni a kocsiba és ehez egy diszkrét kis eszköz kellene. azt nemtudom megmondani hogy milyen frekvenciára van szükségem de azt tudom hogy ha multiméterrel rámérek a fordulatszámmérő állásban akkor 40 000 es fordulatot mutat és ezzel a fordulatszámmal akassza nekem ki az órát 220 ig .
segitségeteket előre is köszönöm !
(#) motoros1991 hozzászólása Jún 19, 2011 /
 
üdv!

Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy tudnátok e abban segiteni hogy digitális km er órába azaz a kocsinak a km er órájába hogyan tudnám a km ert előre tekerni? tehát olyan impulzust mivel tudok elő állitani ami pl 220km/h -ra ki akassza a mutatót és egésszen addig ugy tartja ameddig én le nem állitom. Mert épitettem egy olyan eszközt amivel tudom pörgetni előre de ez tul nagy és zajos ( egy honda nsr 125 nek a gyujtás jeladóját használom ami csak egy sima mágneses jeladó 2 szálas na szóval a jeladó előtt pörgetek egy villanymotor segitségével 4 db kis vas lemezt ami jelt generál nekem) müködik is 220 ra ki akassza de mondom ez tul zajos meg be akarom épiteni a kocsiba és ehez egy diszkrét kis eszköz kellene. azt nemtudom megmondani hogy milyen frekvenciára van szükségem de azt tudom hogy ha multiméterrel rámérek a fordulatszámmérő állásban akkor 40 000 es fordulatot mutat és ezzel a fordulatszámmal akassza nekem ki az órát 220 ig .
segitségeteket előre is köszönöm !

pörgető.png
    
(#) Zoli_bácsi válasza motoros1991 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Csak egy ésszerű kérdés: Miért akarsz olyan km órát beépíteni autóba, amit Te vezérelsz? (Az autó sebességétől, s egyéb mozgására irányuló paramétereitől függetlenül.) Szerintem ennek semmi értelme...
(#) motoros1991 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
mert szükségem van rá hogy eltudjak számolni olyan üzemanyaggal amit valójában nem is jártam el hanem kivettem a tankból szóval nagyon kellene egy ilyen kütyü
(#) barany165 válasza motoros1991 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Szia! Az 555-ös topikban négyszöggenerátor, állítható frekivel, Neked max. 3000Hz-ig elég. üdv.
(#) Dióda hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Skacok ebbe a kapcsolásba muszály az izzó?

Vagy lehet helyetesíteni valamivel?

Esetleg más tipusú műveleti erősítővel nem-e jobb lenne a torzítási tényezője?

Sima hangfrekis mérésekre elenedő lenne ez vagy nem?

213824635.jpg
    
(#) pucuka válasza Dióda hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Nem csak "sima", de minden hangfrekvenciás mérésekre alkalmas. Az áramkör a legkisebb torzítású színusz jel előállítására való.
A torzítási tényezője nem függ az erősítő "minőségétől", azt a Wien híd meghatározza. Az erősítőnek csak háromszorost kell erősítenie.
Az izzó helyett lehet más feszültségfüggő ellenállást (pl jFET) is használni, csak izzóval borzasztó egyszerű, és a nemlineáris karakterisztikája miatt stabil amplitúdó határolást valósít meg.
(#) alex0 válasza motoros1991 hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Szia!
A digitális óra állítása - megfelelő interfész és program - nagyon egyszerű, mert annyit írsz be amennyit akarsz. Az újabb autóknál már nem ennyire egyszerű, rengeteg védelem van bennük a buherálás megakadályozása érdekében. Még másik autóba sem lehet átrakni! (A bontók kidobhatják majd a műszeregységeket)
(#) motoros1991 hozzászólása Jún 27, 2011 /
 
azt értem de valószinüleg nekem 1 impulzusgenerátorra lenne szükségem ami azokat az umpulzusokat állitja elő amit a jeladó is küld az órának. amugy nekem nem kvarc kijelzős az óra hanem sima forgós ahol a számok pörögnek csak ezt nem spirál mozgatja hanem elektronikusan jelek alapján forgatja 1 kis villanymotor az órában na a lényeg az hogy nekem egy ilyen eszköz kellene ami ilyen jeleket állit elő nekem az 555 ös el amugy nem müködik meg épitettem de nemjó.... meg sem mozditja az órát . esetleg tudnátok nekem egy nyáktervet küldeni meg hogy miylen alaktrészek hova kellenek rá? mert annyira nem értek hozzá hogy magamtól kitaláljak meg megépitsek egy ilyet... elég macerás ez nekem... be forrasztgatni betudom meg konyitok hozzá de azért nem vagyok egy villamos mérnök... amugy be linkelem melyiket épitettem meg.
http://pcb.bplaced.net/kapcsolasi-rajz/jelgenerator
ezt de nem müködik vele.. segitsetek mert nagyon kellene köszi.
(#) alex0 válasza motoros1991 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Próbáld meg úgy, hogy teszel a meglévő áramköröd kimenetére egy kis impulzus trafót, aminek kb. 1:1 áttétele van. Ilyet tudsz csinálni pl. PC táp sárga gyűrűmagjából. Akár a rajta lévő tekercset is használhatod.
A frekit még érdemes megnézni, mert ha magas, nem fog menni. A rajzon szereplő alkatrészekkel szerintem magas a freki, de nem számoltam utána. Ha nyagyobb C1-et teszel be, akkor csökken a freki. Szerintem 470n kell minimum.
100-200 Hz-el próbálkozz. A frekvenci számításához programot itt is találsz: http://elektroman.uw.hu/oldalak/letolt.htm
vagy itt web alapon: http://bsselektronika.hu/index.php?id=153

Ui. Ha módosítod a frekit, próbáld meg újra a kiegészítés nékül. Mennie kellene úgy is.
(#) motoros1991 hozzászólása Júl 25, 2011 /
 
Ebben az áramkörben amit felraktam nem tudnál nekem segiteni annyit hogy, megrajzolnád nekem a nyáktervet?

És hogy rá vasaljam majd a nyákra meg stb... mert nem nagyon értekk ehez a nyák tervezéshez....

Megköszönném ha segitenél köszi előre is.
Következő: »»   1 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem