Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
Hát biztos rá lehet únni! Sztem emeltre egy 60kg és bass refit se könnyű fölvinni! sőt ahoz is 2 ember kell mert nem nagyon éred át többnyire.
Bassmester meg leírta a frankót! Kell egy jó szállítóeszköz és nem kapsz gerinc sérvet! A tescoba az árufeltöltők sokkal több súlyt visznek sokkal többször sokkal kevesebb pénzért! A legnehezebb feladat az vagy emelet vagy ha futóval földúton álsz,mert akkor bizony ki nem húzod. A többi meg hogy ki mit használ az mindenkinek a saját dolga! Én nem akarok senkit se meggyőzni mindenáron hogy ha nekem vmi jó az másnak is legyen az.Én ezzel le is zárom mert csak szemetelném több szóval a fórumot. ![]()
Szia shalafi.66!
Sokat olvasom az írásaidat, és látszik belőle, hogy értesz a hangszórókhoz, meg a hangdobozokhoz. Most teljesen összezavarodtam. Eddig abban a hitben voltam, hogy az úgy nevezett rutse (vagy super scooper) láda az tölcséres láda, most írtad (ha jól vettem ki) hogy az nem egészen az. Tudnál linkelni képet egy ténylegesen tölcséres hangdobozról? Előre is köszönöm! Üdv
Semmi jó. Szép hallgatási pozíciótól függő átviteli és fázishibái vannak.
Kicsik még hozzá.
![]() Erről beszéltünk hammerrel az előbb. Persze az a rajz a hang útjáról kicsit gyermeki, a valóságban nem fordul be a hullámfront, de a méretei miatt talán már kevésbé érezhetőek rajta a táguló TL-ekre jellemző hibák.
Jól gondolom, hogy a sztereo bemenet az 2db jack a jobb és baloldalnak? Tehát nem olyan mint pl egy erősítő fülhallgató kimenete. Ezt nevezik talán szimmetrikus jack nek?
Két darab monó jack a bemenete, vagy két RCA. (R-L) Mind a kettő aszimmetrikus. Canon-ban lehetne szimmetrikus, de felesleges, a CD lejátszó és társai mind aszimmetrikusosak.
Amúgy sok sikert a farsangi bálhoz! Nagy bátorság ilyen tudással elvállalni. Szorítunk Neked! ![]() Most nézem csak, hogy szinte egy köpésre lakunk egymástól. Hangosítottam már többször a táti általánosnak. Most is nekik csinálod? A kultúrban lesz?
Van esélyed, hogy jóbban szóljon ha a fele hangszorót kiszeded. Ne szóljon keresztbe
Egy jogi cirkusz folytán lett ilyen szerencsétlen a konstrukció A hangszorótol se várj valami normális hangot. Megfojtották szerencsétnent a kosárral. Impulzus átvitel katasztrofális. Annyit nem ér, hogy megcsinálják
Köszönöm a segítséget és a bíztatást!
![]() ![]() ![]()
Esetleg nálam, Egom-KV-ban.
![]() Idézet: - szerintem nem bátorság, hanem butaság. Azért a szimmetrikus / aszimmetrikus rendszer elve igencsak alapkövetelmény, nem? Véletlenül tönkretesz valamit, ott a baj (nem saját cucc).„Nagy bátorság ilyen tudással elvállalni. Szorítunk Neked!” Ez a baj, hogy minden nemhozzáértőt megbíznak azért mert "szomszéd" vagy "óccsó" vagy hasonló okok miatt. Nem a kérdezőt akarom ezzel bántani, de pillanatok alatt megtalálható a neten a rendszer leírása, Garry oldalon soksok oldalnyi ingyen gyorstalpaló is fellelhető.
Tudom én! Erről már írtam is, itt (utolsó előtti hsz), Meg itt is, és itt is, amit jól félreértettek (meg is kaptam érte a magamét), hogy miért "támadom" őt, ahogy most Te.
De mi nem támadjuk! Ezért is fogalmaztam ilyen finoman, s kívántam Neki sok sikert, meg látod a csatiban is segítek. Az már más kérdés, hogy az általad is írt okok miatt, már szinte nincs munkám, a 20 éves tapasztalattal a hátam mögött.
Ez nem igaz. Egy BOSE hangsugárzó kvázi "másolataként" született.
A hangszóró kosarának pedig semmi baja, a dinamikus viselkedéshez legalábbis semmi köze. Az a T-S-en és a rezonáns+lengőrendszeren múlik. "Megcsinálni" nem kell, mert az eredeti felhasználási célra úgy jó, ahogy van. Az elrendezés és a hangszóró egymáshoz hangolva születtek, a szélessávúak közép- és magastartományban beszűkülő iránykarakterének kompenzálása miatt a tört elhelyezés, és a hangszóróban a vasmag csapjára húzott rézsapka is, ami főképp az impedanciamenetet egyenesíti ki 5k fölött, ezzel szemből, jókora kb. +30dB kiemelést okozva. Ezért kell a tört elrendezés. Azonban a több szélessávú hangszóró az irányjelleggörbét csipkézetté teszi, ezzel okozva (a korábban már általam említett) lehallgatási pozíciótól függő hibákat.
Mint hajdani Road (már 68-ban akkor teknikusnak hivták), belevauznák
Azt látom bocs hallom, hogy nagyon kritikán aluli a hangositások zöme. Ez leggyakrabban a müködtető rutin _olykor izlés_ hiánya miatt van. A gond az, hogy a hallgatóval van kicseszve. Végső soron mindenkivel, mert ha nem megy a vendég nincs bevétel, nem lesz rendezvény. Mikor a mozikat kezdték átépitgetni, a rendkivül jó hangú mozikat is szétdúlták (Obuda, Corvin, stb) Atépités után párszor voltam moziba, de olyan penetráns hang volt hogy legyógyultam a moziról. A Corvinba nem lehetett érteni a beszédet! olyan szar volt. Többször voltam, hátha a film szar. Ugyanez volt a Hunyadiba, aztán feladtam. Lönnek alattam, felettem, mindenhol, de idegesitően, mesterkélt minden hang. Egy tiszteséges érthető beszéd hangra sem képesek. Ennek kellene az alapnak lenni. Ha ez megvan lehet alá felé pakkolni az arányoságot figyelembe véve .
Minden kritikát szívesen fogadok, hisz valahol mindent el kell kezdeni. Nem?
![]() ![]() ![]()
Gyenge vagyok, mert megfogadtam nem irok Neked, miután a 3 privire nem válaszoltál, söt még rámfogtad, hogy nem irok igazat
Tudod, hogy tudta a Bose a középszerü hangszoróját kimérni ? (Az azért positiv, hogy halatlanul egyformák Mind csicska lett. Késöbbiek során is a 0.6ohmos szériánál is mindig az összes csicska lett ) Adtak hozzá egy fáziskompenzált EQ-t !!! ( Nagy poén, mert eltüntette a hangszoró hibákat és ezt a 70-es években ! ) Enélkül szinte használhatalan fako semilyen nem volt. 70-es évek végén kigyuladt -szó szerint, a vászon is kiégett elötte- Bergendy Boséjából az egyik hsz a 32-ből. A Videoton 130-asából csinált . egy rendelt eredeti, és egy javitott azonos ládákba rakva teszt. Pista nem hitte el, hogy a gyári eredeti szól a legroszabbul. Végig taperolta a drótot, hogy becsapom. A vidi volt a legjobb Egyébbként pont a Bose miatt csinálta azt az elfuserált elrendezést a Beag, mert a Bose be akarta perelni Őket Ezt a 30 dBelles kiemelét úgye viccnek szántad ? A tört elhelyezéssel nincs gond, csak nem igy kell !. Vedd már a fáradságot, és halgass meg már valamit, a mérőlap nézegetését, nem igen lehet hallgatni, az csak Neked okoz örömet, élményt A rézsapkáról, meg ne tarts előadást. A felrakott Vermona fotókon láthattad, hogy arra is rakok, meg a Vidikre, Altecra, JBL-re stb azt hisszem van méretem a Meyer Soundra is . Enélkül nem is tudok elképzelni jó hangszorót Egyébbként az impedencia simogatáson kivül, van még talán pozitivabb hatása is Ezt tudod ?
Szerintem nem lenne baj, ha itt és most elfogadnátok egymást olyannak, amilyen. Mindenkinek vannak hibái, és erényei. Igaza meg csak a jó Istennek van. Mindkettőtöknek van saját igaza, és az a bolondabb aki mindig csak a sajátját fújja.
A cél nem ez lenne. Elfogadjuk, elhisszük hogy tök jó szakemberek vagytok, és nem kell a másikat leigázni, meggyőzni. A kölcsönös acsarkodásnak semmi köze a fórum céljához. Itt inkább tanulni szeretnénk egymástól, és nem vitát olvasni, hogy ki a hülyébb meg ki a rosszabb szakember. Igen van egy olyan faktor, hogy egyik fél szerint márpedig az szakmailag helytelen, és olyat nem lehet úgy hagyni, mert a többi "tudatlan" akkor azt fogja "etalonnak" venni. De uraim! Már ki tudja mi is volt a vitaindító? Sok oldala már csak a vitát lehet olvasni nagyrészt. Jó lenne ha ez nem így lenne. Személyeskedés nélkül, vannak illetők, akik más topicocban is hasonlót művelnek, azoktól kérem ne így tegyen. Esetleg jó lenne ha a modor potin tekernétek egy 180fokos fordulatot, és akkor már élvezettel olvasható lenne az írásotok, amiből rengeteget tanulhatunk.
Azzal kelet volna kezdenem, hogy megkérdezem:
Láttál már Bosét ? ami korabeli a Beag féle tört előlapossal Biztos nem, különben nem hazudtolnál már megint meg. Egy kétszer tört előlapot, hogy lehet úgy lemásolni hogy négyszer van megtörve ? A Bose elrendezést több cég is magáévá tette mert jó ! ( Dynaccord, Multicell, stb )
A fáziskompenzált EQ eléggé fából vaskarika elképzelés, ugyanis az átvitel fázisa csak akkor változik, ha változik a hangnyomás is az adott sávban. Úgy önmagában egyiket sem lehet módosítani.
A videotonos legégéses történetet nem értem. Ami viszont biztos, hogy a tört elrendezés eleve nem jó ötlet, mert a szélessávú hangszóróknál ha nem direktsugárzóként használják, mindenképp romlik az iránykarakter, a mélyközép membránja miatt beszűkül 3k környékén, majd a magassugárzó tölcsér miatt újra kiszélesedik 6k fölött, közötte pedig váltási frekvencián 45°-ról hallgatva akár tökéletes kioltás is lehet, ha rossz helyre esik a tölcsér saját rezonanciafrekije. Itt ugyanis ellenfázisban szól a mélyközép membránnal. A több szélessávú egymás mellett pedig eleve buktató, mert a hangszórótöbbszörözés csak addig működik megfelelően, ameddig a lesugárzott hang hullámhossza nem összemérhető a hangszórók közötti távolsággal. Ez pedig közép-magastartományban már eleve nem teljesülhet. A rézsapka nem feltétele a jó hangszóró elkészítésének, nincsenek feltétlen pozitív hatásai, legtöbbször egyáltalán nincs szükség rá, csak speciális esetekben érdemes alkalmazni. Az egész működése az örvényáramokon alapul, amik természetesen a vasban is létrejönnek, csak frekvenciafüggően, a réznél viszont teljes sávban hatnak. Főleg az impedancaiameneten változtat, az induktivitást csökkenti minimális értékre, illetve a T-S modelben a mechanikai ellenállás értékét, ezzel módosítva (csökkentve) a mechanikai jóságot. Más hatása nincs. ezek van amikor jól jönnek, van amikor nem. Ennyi. Idézet: „Vedd már a fáradságot, és halgass meg már valamit, a mérőlap nézegetését, nem igen lehet hallgatni, az csak Neked okoz örömet, élményt” Amit korrekt mérésekből láthatsz, azt a zenehallgatás minden pillanatában visszahallod. ![]() Idézet: decibel egy l. „Ezt a 30 dBelles kiemelét úgye viccnek szántad ?” ![]() Ui: remélem nem megyünk megint OFF -ba.
Már megint azzal kezded, hogy nem irok igazat. Enek nem örülök. Ne aggódj nem panaszolak be Szamócánál
Ha Klarkteknik 31 sávos EQ-val ugyanazt a görbét kihúzod, mint a Bose EQ nagyságrendel rosszabbul szól. Mert nincs benne a futásidő,Qázi fáziskompenzáció Ezt a sorod én nem értem "A videotonos legégéses történetet nem értem." Ilyet én nem irtam. Elolvastattam irkám, az olvasó megértette hogy 3 db hangszoró összehasonlitásáról van szó. A hiba az Ön készülékében van A rézsapkának a másik abszolut pozitiv hatását nem ismered A korrekt akkor lenne a mérésed ha rézsapkával, és anélkül megmérnéd ha lehet ugyanazt a hangszorót. Nem hisszem, hogy ezt megtudod oldani. Megközelitheted ezt a feltételt igy: egyidőben azonos mozgórész, mágneseserő összeraksz 2-3db HX 122 öt_ebben nincs rézsapka_hangszorót (egy mérés nem mérés) és 2-3db HX 125-öt ez rézsapkás. Ráfogsz jönni, hogy nincs 25dB különbség. Kérdés: Ha egy pudingot leveszel a polcról. elolvasod az összetételt az olyan mintha megennéd ? Meg kell enni, hogy kiderüljön milyen A hangszorót, hangfalat meg meg kell hallgatni Még mielött elmérgesedne értelmetlen vitánk és munkát adnánk Szamócának a törlésre befejezem Ne is válaszolj. A kérdésre se, mivel többször javalottam, de nem érted
Egyetértek a célokat illetően
De azért téged is boszantana ha bejön a harmadik azzal kezdve nem mondsz igazat Mindezt egy bárki által látható különbségre állitva hogy az másolat Máshol más niknevéről már legyógyultam most is azt teszem Hiba volt irni neki
Egy hangszórónál nem tudsz önmagában fázist kompenzálni. Nincs mihez képest. A fixen összerakott szűrőt pedig egy soksávos EQ-val még gondolatban is értelmetlen összehasonlítani.
A "rosszabbul szól" pedig, számomra értékelhetetlen magyarázat. Idézet: Pedig írtál. Összehasonlítást viszont nem láttam, csak egy történetet ami legégéssel indul, és videotonnal ér véget.„Ilyet én nem irtam. Elolvastattam irkám, az olvasó megértette hogy 3 db hangszoró összehasonlitásáról van szó.” Idézet: „A korrekt akkor lenne a mérésed ha rézsapkával, és anélkül megmérnéd” Így korrekt, ez egy adott hangszóró, ahol az átvitel minimum és maximumpontja között (83 és 108), pont huszonöt a különbség. Idézet: Várj, ne segíts, kitalálom. Jobban fog szólni? „A rézsapkának a másik abszolut pozitiv hatását nem ismered” ![]() Idézet: Már akinél. Ha valaki megfelelően használja a mérőrendszert, az minden esetben azonos eredményt kell, hogy hozzon. A reprodukálhatóság alapfeltétel. Ugyanígy van hangszórógyártásnál is. Ha jól csinálod, egyformák.„egy mérés nem mérés” A többit, szamócát és "nem tudod megoldani", meg az ehhez hasonló gondolatokat nem értem. ![]() Mellesleg. ![]()
Ne kezdődjön már el minden a hangszórós témákban az adok, kapok!
Legyen már elég! ![]()
T Szamóca
Nem mondom , hogy Ő kezdte _3. ként bejöve_ mert koromból kifolyólag nekem kell, hogy több eszem leggyen Láthattad, hogy részemről lepattanás van folyamatban, Kértem ne válaszoljon Üdv A.L.
Hogy beszéljünk egy kicsit másról is...engem nagyon érdekelne, hogy egy olyan ember aki hangszórókat tuningol, milyen hangrendszere van otthon, ebben a topicban kihegyezve persze a hangsugárzókra. Mutasd meg kérlek képekben, és szöveges magyarázat is dukál mellé!
Szeritem.
![]() Idézet: Egyik 2007-es hangosításom: Homonyik Sándor az esztergomi Angyalkert óvodában„Hogy beszéljünk egy kicsit másról is...” Idézet: Tudod miért lyukas a suszter cipője? Bár ez nem általános eset. „engem nagyon érdekelne, hogy”
Te vagy az a fehér ruhás, mikrofonos, jól fésült csávó?
![]()
Csak kérdem én!
Szerinted a Castone jó hangú?
Sziasztok! Erről mi a véleményetek? Megéri az árát, és jól is szól??
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |