Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   14 / 145
(#) zombee válasza Jackass hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Hello, a 0,4 ohm nem feltétlenül rossz. Már nem emlékszem az enyémre, de húzd már le az egyik szálat és úgy mérj rájuk mert kb. 2 menet a tafóból össz-vissz, amit könnyen zárlatnak vélhetsz.
Ugyanis ami két vezeték megy a magnetronhoz, az a katód fűtés, mindkettő a katódra megy.

Az anód a mikró testre van kötve. A katód és anód között jó esetben igen nagy(v. végtelen) ellenállást fogsz mérni.

Ha a hangja olyan volt mint korábban, általában a ventit hallod, egyébként a trafó búgása is feltűnő, de sokan azt már nem veszik észre.

Keress rá a trafó primerére, nem hiszem hogy könnyen össze lehet téveszteni. Valahogy tedd rá a multiméter végeit a két egymás melletti kivezetésre. Állítsd max hőfokra és indítsd el pár másodpercre. Ha itt mérsz 230V-ot akkor a trafóig eljut az áram, és tovább kell keresgélni.

Ez esetben állítsd át műszered árammérésre, legalább 20A-es méréshatárral kell rendelkeznie. Kösd sorba a primer egyik kivezetésével, és úgy mérj áramot. Ha 6A-nál több akkor zárlat(pl. dióda, kondi), ha 2-3 A - nál kisebb akkor a magnetron nem üzemel és csak a trafó üresen jár, ha nulla akkor szakadás van a trafóban. Ha 10A-nál több akkor a trafó zárlatos.

Ja és egy jótanács, lehetőleg legyen valaki aki segít(időben áramtalanítja a berendezést), mert tényleg veszélyes...
(#) Jackass válasza zombee hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Üdv!

Köszönöm a gyors választ zombeenak és Hodinkának Úgy néz ki akkor mellettem volt az őrangyalom mert valóban a magnetron kondijára mértem rá Na de most már ezzel is többet tudok. Most akkor az jó volt vagy sem az a 0 V? Elvileg üzem közben a trafó hangját is lehet hallani ahogy búg vagy nem? A relét abból is gondoltam hogy működik mert indítás után kattanik. Üzem közbe se mindíg megy a trafó vagy tévedek? Mert használat közbe is szokott időnként jobban búgni meg kattani(gondolom a relé). Nem folyamatosan megy a trafó vagy rosszul gondolom?Vagy a magnetron nem fűt mindíg? A magnetront úgy mértem hogy le volt húzva a csatlakozó róla. A multiméteremmel sajnos csak egyenáramot tudok mérni. Elvileg ha a trafó zárlatos akkor a biztosítékot nem verné ki?:S Vagy nem látszana rajt égés?

Hello!

0V a kondin kicsit kevés, kb. 4-5000V ami kellene rajta lennie.
Üzem közben nem mindig megy a trafó, mert a fokozatkapcsoló ki/be kapcsolgatja mechanikusan. Nincs ott semmi relé, legalábbis általában nem relé végzi a fokozatkapcsolást.

Normális üzemben is búghat, meg ha zárlatos akkor is. Ha zárlatos a szekunder tekercs, akkor nem fogja minden esetben kivágni a biztosítékot. Nekem pl. 10A-es biztivel(eredetileg 8A volt) és 17A-es áramfelvétel mellett kb. 10 másodpercig bírta...

Ha "csak" 12A-t vesz fel lehet hogy le se vágódik a biztosíték, ezért kellene rámérni a primer áramra...
(#) Jackass válasza zombee hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Üdv!

Megpróbáltam megmérni a primér oldali áramot. Bekapcsolás után a szekunder oldalon azt nem láttam konkrétan h hol de ív keletkezett. Nem tudom mi történt. Reflexből gyorsan áramtalanítottam a rendszert. Sztem nem nagyon kockáztatok. Nem foglalkoztam soha mikroval. Hagyom ezt az örömet a szakembereknek. Ha esetleg van tipp erre a hibára akkor azt szívesen várom Köszönöm a segítséget! Sztem bontásra lesz ítélve a dolog
(#) djbo22 válasza Jackass hozzászólására (») Jan 25, 2010 /

Hello!
Legegyszerűbb módja megállapítani megy-e a trafó és a kondi, ha lehúzod mind két vezetéket a magnetronról, elindítod a mikrót 2-3 másodpercre.Ezután gyorsan kihúzod a konnektorból majd az egyik szálat egy 1000V-os fogóval lenyomod testre, majd végigcsinálod az egészet újra és a másikat is letesteled egy pillanatra.Ha szikrázik egy picit akkor tuti rossz a magnetron.

Szerintem meg a trafó zárlatos a szekunder oldalon.

Tipikus hiba, a gőz és szennyeződések a szellőző járatokon eljutnak odáig, és egy idő után kikezdik a trafó szigetelését.
A szekunder tekercs szokott áthúzni, mert ott van nagyfesz. Trafócsere szerintem megoldja a problémát.

Hogy megállapíthasd a hibát, ki kell bontanod a trafót, és ha nem tudod kimérni akkor egy szakavatott ember(mint pl. én) percek alatt ingyen(v. sörért) kiméri neked. Nem lehet 100%-osan kimérni, de ahol már áthúz ott gond van...

Nyáron kaptam két rossz mikrót ajándékba("csak már vidd a p*csába") alapon, a jobb állapotban lévő, újabb példánynál megállapítottam a trafóhibát(17A-t vett fel), a másikat szétbontottam, fúrás a csavaroknak, trafó be, kis forrasztás az eltérő csatlakozások miatt, és kész.
Azóta is működik...
(#) Jackass hozzászólása Jan 26, 2010 /

Üdv!

Egy ilyen trafó mi pénzbe kerül? Érdemes foglalkozni a dologgal?
(#) zombee válasza Jackass hozzászólására (») Jan 26, 2010 /

Attól függ mennyire érdekel a dolog.
Egy műhelyben kb. 3-4 ezerért megcsinálják, egy szerviz már jóval többet kér.

Ha magad akarod megcsinálni akkor irány a vatera!
Általában égészben adnak et rossz mikrókat, szét nem bontják.
Ha mégis találsz bontott trafót, fontos hogy a méretei és teljesítménye hasonló legyen.
Ja, és így sem biztos hogy működni fog, mert lehet h. a kiárusított mikróban is a trafó szállt el, vagy a tiédnek más baja (is) van.

Akkor tanácsos foglalkozni vele ha tényleg érdekel a dolog, és feltett szándékod a készülék megjavítása.
(#) Hodinka válasza Jackass hozzászólására (») Jan 26, 2010 /

Üdv!
Szerintem azért megkéne mégegyszer próbálnod a trafót beüzemeltetni,hogy biztosra menj azzal,hogy a szekunder menetzárlatos,ugyanis az Iv máshonnan is származhatott,például:mivel a 4 menetes fűtőtekercsen nagyfesz halad át előfordulhat olyan is,hogy átüt a vasmagra,neked pedig úgy tünhetett mintha a szekunder Ivelt volna át,főleg,ha nem vagy benne biztos,hogy pontosan hol is láttad,külömben is a szekunder elég csúnyán szokott füstölni amikor átüt.
A legegyszerűbb,és szerintem egyben a legjobb módja a trafó letesztelésére,úgy történik,hogy húzz le róla minden csatlakozót,és a primerre egy darab kábelen keresztül(gondolom találsz othon),adj rá 230V-ot,egyenest a konnektorból,ha csöndben dorombol,akkor máshol lesz a baj,lényegében nincs mit veszItened,szerintem egy próbát még megér,persze a trafótól tartsd a kellő távolságot.
(#) zombee válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 27, 2010 /

Sőt, az sem árt ha a próba idejére kiveszed a mikróból.
Csak 4 csavar. Biztonságosabb mint ott bent matatni.

Azért egy dologra vigyázz: a trafó a test a szekunder egyik kimenetére nézve:
Olyan helyre tedd ahol nem ér hozzá fémes rész(pl. száraz gyúródeszka), és még véletlenül se érintsd meg a trafót!

Egész halkan búg ha nincs baja, bár a gyúródeszka felerősítheti a hangot...
(#) csakEgyNick hozzászólása Jan 28, 2010 /

Sziasztok,

új vagyok a fórumon. A jelenség a klasszikus "hirtelen nem melegít a mikró, tányér forog, venti megy, világítás megy".

Szétszedtem, a relé kapcsolgat, addig tehát feltehetően jó. Javasoltátok, hogy ilyenkor a nagyfesz biztosítékot kell ellenőrizni. Ami elszomorít: ilyet nem találok sehol. Ez elképzelhető?

Köszi
Dávid
(#) zombee válasza csakEgyNick hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Egy kis műanyag tokban szokott lenni, a trafóból kijövet.

Hirtelen nem melegít: katód is átéghetett(húzd le a magnetron két drótját, és mérj ellenállást rajtuk.

Dióda is átüthetett, és a fokozatkapcsoló is leéghetett...

Kezdd mindig a legegyszerűbbel, úgy nem lehet gond. Ha nem találtál semmit, akkor a következő lépés: kap-e a trafó áramot? Búg?

Ha igen, akkor mennyire? Mennyi áramot vesz fel? A trafónál elég egy kis menetzárlat a szekunder oldalon, lecsökken a fesz a magnetron gyújtófeszültsége alá de a biztit még nem vágja ki, ez az egyik legalattomosabb hiba.

A másik még alattomosabb, ha leégett a megnetronod, de hogy ezt megtudd, minden más hibát ki kell zárnod...
(#) csakEgyNick válasza zombee hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Láttam képeket is a biztosítékról (fórumokban, vaterán, stb) de nem találtam semmi hasonlót. Hamarosan meg fogom tudni mérni a magnetron ellenállását (ma csak azt hoztam be a munkahelyre, itt elvileg van valahol egy multiméter elő kell keríteni). Áramot, feszültséget mérni nem nagyon akarok (elég amatőr vagyok, jobb a békesség). Trafó búgásra nem figyeltem fel, bár előtte se nagyon tűnt fel hogy búgott volna valamennyire.

Esetleg valaki a XVII. kerület környékén, aki a méregetésekben tud segíteni (sör, stb. fejében)?
(#) csakEgyNick válasza csakEgyNick hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

20 Ω körül van a magnetron ellenállása. Ezek szerint az jó? A végén a fémsapka teljesen jó, nem lyukas, nincs elszíneződve.
(#) Hodinka válasza csakEgyNick hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Üdv!
Elsőként húzd le a trafó primerjéről a csatlakozókat,majd kapcsold be a sütőt melegItésre,és ellenőrizd rajtuk a feszültséget(230V).
(#) csakEgyNick válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Jó ötlet, holnap kipróbálom. Ami még eszembe jutott: megmérni a trafót hogy nincs-e rövidzárlat a két oldal között, illetve a kondenzátornál szintén ellenőrzöm majd (persze kihúzott, egymástól elválasztott állapotban).
(#) Hodinka válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Ja!és mellesleg,ha nincs multimétered,a csatlakozókon leellenőrizheted egy 100W-os égővel is.
(#) dizi hozzászólása Jan 28, 2010 /

100 wattos égő???
KIVONTÁK!
(#) Hodinka válasza dizi hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Itt nem az égő teljesItményéről,vagy tIpusáról van szó, megteszi bármilyen más is,csak 230V-os legyen,és lehetőleg 500W-nál ne legyen több,egyébként meg csak a multiméter helyetesItésére adtam egy ötletet.
Mellesleg nálunk még kapható mindenhol dögivel.
(#) zombee válasza csakEgyNick hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Elvileg jó a 20 ohm.
Ha végképp reménytelen lesz a dolog akkor én a XI. kerületben vagyok megtalálható...
(#) csakEgyNick válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Köszi a tippet, multiméterrel megmértük a munkahelyen.
(#) csakEgyNick válasza zombee hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Tehát a magnetron jónak tűnik.

További fejlemények: a kondenzátor 10MΩ-osnak és 1,03ľF-osnak mutatta magát, tehát ez is jónak tűnik (rajz szerint párhuzamosan van kötve az ellenállás a kondenzátorral belül).

A trafó is jónak tűnik, 5 és 4Ω körüli a tekercsek ellenállása, szakadás és rövidzár sincs.

Ezek alapján jó a magnetron, a trafó és a kondi, tehát: szerintem nem kapja meg a (z ex-) 220-at. Tipp: rossz a relé. Bár behúz, lehet hogy elégett a felülete.

Javítsatok ki, ha hülyeségeket beszélnék.

zombee: kösz a felajánlást, meglátjuk, mi lesz a vége.
(#) Dani494 hozzászólása Jan 29, 2010 /

Suliban volt egy szétbontható mikro,a burkolat alatt kapcsolási rajz.Valakinek még jól jöhet.

mikro.JPG

(#) Hodinka válasza csakEgyNick hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Idézet:
„Köszi a tippet, multiméterrel megmértük a munkahelyen.”

Jó,hogy megmérted,de mi a végeredmény?
Idézet:
„A trafó is jónak tűnik, 5 és 4Ω körüli a tekercsek ellenállása”

A trafón 4-5ohm legfeljebb a primeren lehet,a fűtőtekercs 0 ohm,a szekunderen pedig 75ohm körüli értékeknek kell lenniük.
Idézet:
„Ezek alapján jó a magnetron, a trafó és a kondi, tehát: szerintem nem kapja meg a (z ex-) 220-at. Tipp: rossz a relé. Bár behúz, lehet hogy elégett a felülete.

Ezért ajánlottam első lépésként megmérni a feszt a primer csatlakozókon,Igy kiderült volna hogy jó-e a relé,különben meg,ha behúz azmár egy jó jel az irányItópanelra nézve.
(#) lazack hozzászólása Jan 31, 2010 /

Sziasztok!
Van egy PANASONIC digitális vezérlésü, kijelzésü microsütőnk és főztünk benne egy kis rizset ugy 15 percig max fokozaton (900W) és mikor kikapcsolt akkor akkor a kijelzője nem mutatott semmit, és mikor ujra be akartam kapcsolni akkor sem indult el. Megnéztem benne a biztiket de azok jók . Nem megy sem a venti sem a világitás. Viszont elég meleg volt a készülék a magnetron oldalán, de égés füstölési nyomokat nem találtam. Valaki esetleg tudna e segiteni hol folytassam a hiba keresését.
(#) soos csaba válasza lazack hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Szerintem nézd át az alimentálását a készüléknek,elöször.Néz át minden kondit félvezetöt tranyot,lehet hogy elszalt valami,ha maxin próbaltad a rizset melegiteni.Nézd át az áramköröket is hogy nincsen megszakadva valamék.sok szerencsét hozá!.
(#) lazack válasza soos csaba hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Azt szeretném még megkérdezni mi az az alimentálás.
Nem vagyok szakmabeli, gondolom ez egy szakszó lehet. Köszönöm a segítséget.
(#) kadarist válasza lazack hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Szia!
Nem szakszó:alimentation
Francia eredetű szó, elektronikai értelemben:Alimentation linéaire
(#) huba válasza lazack hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Szerintem előbb várd a csodát(mikró kihülése) és lehet újra működni fog, vagy ha nem akkor hőbiztosítékot célszerű keresni. Az oldhatott le hosszas működtetés után.
(#) lazack válasza kadarist hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Köszönöm.Neked is köbzoli
A betáp az rendben van ,megkapja a 220-230-at.Az elektronikát kell átböngésznem.
Még egy kérdés,biztonsági hőkapcsoló van a mikrókban?
Következő: »»   14 / 145
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem