Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
És ami még kimaradt az előzőből.
Üdv!
![]() Nekem a határ a cbr 192kbps-nél van. Ez alatt amit leginkább észreveszek, az a magas hangok "hiánya", vagyis ahogy csökken a bitsebesség, az átvihető legmagasabb freki is lecsökken. Ezen kívül még olyan furcsa hang is előjön, mintha a hangfal valami vödörből szólna (de ahhoz már 96kbps kell). Azért nem semmi micsoda torzítások keletkeznek. Ha az összeset hallanám, nyilván csak Wav-ot hallgatnék, de a jelenlegi cuccaimmal valahogy 192 felett nem igazán tudok különbséget tenni. És most gondolj bele, ezeket csak simán betömörítetted, de mi van akkor, ha ezt még ész nélkül erősítik (nem normalizálással), hanem "azonos hangerőre" hozással ![]() Köszi, hogy ezeket lemérted! zoka
Nem tudom,hogy a túlzott erősítés miatt vagy a hangszóróim sajátossága miatt,mert ugye fülre nem fogható,de itt a 320 és a wav között is fellelhető a különbség. Van például a qlimax-tól blueray lemezem,dvd-m,wav és mp3 állományom is ugyanarról az évről és hallható a sorrend.
Ha csak szimplán zenélek,akkor én is elvagyok a 192-vel,de már egy éve csukott szemmel törlöm,ami nincs 256 vagy 320,még akkor se ha egyébként nem beszerezhető. De ettől még a torzulások külön probléma ![]() Én is köszönöm a méréseket!
Pontosítok:
Idézet: „Kár,hogy ennyi xar rippelő programot kiengednek a netre...így nagyok sok rossz zenerip születik.” Kár, hogy sok "igénytelen" zenehallgató van, s ezért születhetnek ilyen rippek, és rippelők.
Azért, ha a zenét akarod élvezni, azt lehet egy AM adással sokol rádión is. Ha akarod, és szereted, az is magávalragad.
Pl. most dobjuk ki Ellának ezt a felvételét csak mert vki a villanyborotvát adta a kezébe anno? ![]()
Lehetséges.
De én pl nem tudom úgy élvezni a zenét. Csak kín,ha "hallkan" kell működtetnem. Amit lehet én szeretek érezni a zenében. És nem csak a duc-duc...épp ellenkezőleg...ha egy zongoramű van valamelyik híres előadóművésztől,ami talán még jó felvétel is,akkor én szeretem,ha érződnek azok a hangok külön-külön és együtt,ha olyan van és nem utolsó sor,ha közel áll az érzéki valósághoz. De legalább annyira,hogy az élőben hallott zongora hangjától ne sokban különbözzön. Csak a hangerőben.
Sziasztok!
Ismét a keverővel kapcsolatban kérdezek tőletek. Gondolkodtam, hogyha asztali PC-t kötünk rá, ugye az le van földelve és a keverő is. Nem lesz ettől földhurok a rendszerbe? Vagy a keverőbe van galvanikus leválasztás? Arra gondolok, hogy a hangdobozok is le vannak földelve, és a keverő és köztük még sincs földhurok. ![]() A válaszokat előre is köszönöm, radiomano
A PC-nek nem szimmetrikus a kimenete, szóval okozhat gondot.
De a hangdobozok és a keverő között sem szimmetrikus kábel megy. Egyik fele XLR a másik pedig 6.3-as Jack, ami mono. A földeletlen PC gondolom elég meggondolatlan lenne... Csak a galvanikus leválasztó jöhet szóba?
Vagy egy hangkártya szimm. kimenettel.
A hangszóróknál mi okozhatna földhurkot? Egy kéteres madzag végére egy valamilyen komplex impedanciát akasztasz. Semmi több.
Tapasztalatból mondom hogyha a gépedre dugod a keverőt! Ott nemlesz semiféle földhurok!
Keverőd elviileg földelt akkor nemlehet gond maxx akkor ha erősitő nincs földelve de sztem azis levan! Nekem tökéletesen müködött anó több keverővel is! akor van interfeencia hang ha a keverőt ugy kötöm a gépre h felis akarok vele veni! Szóval a mikrofon bementere dugom be a keverő kimeneti jelét ekkor bughat (magyarul)! Ezt kiküszöbölhetet 2 féle képen ! 1. interferencia szürő! 2. Mi a mai napig ha simán akarunk felveni akkor egy olyan keverőt használunk ami adapteres ! itt sincs gond már a földelésel akkor Bár interferencia szüröt etől ráteszük mer van xd!
rosz kábel is okozhat bugást!
Az biztos, a két ér + két árnyékolás eleve földhurok.
![]() Idézet: Most akkor van földhurok, vagy nincs? Nem úgy néz ki, mintha sejtenéd, mit is jelent maga a fogalom.... „2. Mi a mai napig ha simán akarunk felveni akkor egy olyan keverőt használunk ami adapteres ! itt sincs gond már a földelésel akkor”
humloop
GOOGLE -> "erth loop" vagy "humloop" es rengeteg cikk jelenik meg a helyes kabelezesrol stb. A foldhurok kikuszobolesenek egyik modja a helyes kabelezes illetve a "nulla" potencialu kozos fold pont ertelemszeru meghatarozasa. Eppen ugy mint egy erositon belul . Meg nem volt problemam fodhurokkal a mixer es az erosito kozott de adodhat semmi sincs kizarva.Egyetlen egy alkalommal bajlodtam egy kicsit mikor egy mixerre rakotottem (othon) vagy 8 pedalt /efektet amiket mindenfelekeppen visszacstoltam es kevertem panoramaztam az osszes "send-return" busz es kimenet /bemenetet felhasznalva tobb csatornan visszavezetve egy kulonleges hangzas megvalositasahoz ..Ekkor lett foldhurok de nem a mixer /erosito/PC hamgkartya miatt hanem a pedalok kozos foldu kozos tapegysegetol.Igy aztan kulon tapegysegekre kotottem valamint betrival hasznaltam egyeseket ,eltunt a foldhurok.Nem csak brummal bug egy foldhurok hanem begerjedhet magasabb audio de meg radiofrekvendciakon is attol fugg milyenek az adott korulmenyek. Igy volt olyan is hogy le kelett forrasztani egy gitar-hangfal foldre kotott elulso hangszoro vedo-femhalojat mert valahogy osszeszedte a radiojeleket es begerjedt az erosito . groundloop A hangszorokabel csatlakozo XLR tipusa nem azt jelenti hogy szimetrikus a jelvezetes .Egszeruen azert hasznaljak ( szerintem) mert nem okoz zarlatot mukodes kozbeni kihuzaskor mint a Jack ,valamint jo eros konstrukcio ( az igaziak) lehet ralepni nyuzni es van mechanikus akado biztositek a veletlen kihuzas ellen.Meg a kontakt felulet is nagyobb talan mint egy "jack" tipusu koaxialis csatlakozonal.
Azt hiszem nem fogalmaztam tisztán, a két doboz aktív, aszimmetrikus kábelen kapják a jelet és le vannak földelve. A keverő is földelt.
Csak bólogatni tudok.
Üdv mindenkinek! Tanácsot szeretnék kérni tőletek.
A következők történtek velem, amatőr szinten kóstolgatom a disco-zást, igazából eddig igaz csak inkább kisebb baráti bulik voltak és kisebb kocsma disco-im, de viszont nagyon nagy álmom a hangosítás. Nem rég ért engem egy olyan dolog hogy feltörték a garázsunkat és az éjszaka folyamán szinte minden cuccomat megléptették amim csak volt egyetlen egy castone cpa 400 végfokom maradt és egy házilag de katalógusból készített ládám, amiben egy EMINENCE KAPPA - 15 L Mély van ezek az adatai: 400/800W , 8ohm , 30 -2500Hz , 103dB , 40cm , 7,84Kg acélkosaras hangszóró és egy ring magassal. Minden másomat elvitek. keverőm, végfok -aim, fényeim, füstgép , eq , limiter , és 6 db ládámat igaz ezeket mind házilag készítettem, de viszont Mindben eminence mélyek voltak ezeket még hajdanán bátyámtól kapta és vettem is, ő róla tudni kell hogy zenekarban játszik gyermek kora óta most a sex action-ban és a Mátyás atilla band -ben nyomja basszusgitárosként. Ők használták régen és az idők alatt ahogy fejlesztették magukat úgy kerültek hozzám. Most a kővetkező a kérdésem szeretnék komolyan hangosítani is disco-kat is csinálni, ebben szeretném tanácsot kérni akkor ti milyen motyókat tudnék vásárolni amik mind a két helyre meg felelne, vagy azt felejtsem el? Vagy akkor disco-zásra milyen összeállítást tudnátok ajálni és hangosításra:? Figyelembe véve úgye hogy szeretném a lehető legolcsóbban megúszni, de egy ládával és végfok -all nem sokat érek ![]() ![]() ![]()
Idézet: „igazából konkrét elképzeléseket várok tokkal vonóval” Ezt senki nem fogja Neked jól megmondani. Ajánlani persze lehet szetteket, de mind valamely helyre igénynek fog csak megfelelni. Itt figyelembe kell venni mindig a hangosítandó terem méretét, akusztikáját, a fellépő zenekarok igényeit.... A diszkókkal is ugyan ez a helyzet. Nincs egységes "bőr" amit rá lehetne húzni az összesre. Csak egységes elvárás van a megrendelőktől: a minőség. Mind a technikában, mind a szaktudásban.
Nagy kérdés, hogy mennyit is szánsz erre?
![]()
Hali! Igazából kb: 4-500 -e környékén tudnék újra bele ölni de mert egyelőre csak most annyim jön össze, ezek a feltételek mellet szeretnék összerakni egy olyan cuccot ami az elején ki tudna szolgálni egy közepes nagyságú művázba discozásra
![]() ![]()
Két cd lejátszó és keverő kijön 150-ből. Ezzel nem tudsz hangosítani mert diszkózásra való. Hozzá kell két mély két top láda. Ezek minimum 200 ezer, hogy szóljon is. Kell egy végfok vagy kettő de akkor már kell crossover is. Limiter nem szükséges ha féken tudod tartani magad.
A két végfok szintén 200 ezer pl QSC vagy veszel használt zsákbamacskát. Azt megúszod olcsóbban. A hangosítás másik ugyanennyi vagy még inkább több pénz. Oda venned kéne rengeteg kábelt, mikrofonokat, állványokat, kontrol ládákat, És egy szép zenekari keverőt mindehhez. A fénytechnikát még nem is említettem. Üdv!
Milyen típusú mély ládára gondoltál és milyen topra esetleg konkrét típus vagy hangszóró ötlet
![]()
Hát elég sok választás nincs, hogy beleférj a keretbe.
Lehet pl Omnitronic vagy Reloop de ezektől nem kell sokat várni. Külföldről lehetne németből elég jó áron cucchoz jutni. :yes:
Figyelj csak. én még gondoltam rá hogy talán ebből a hangszóróból talán olcsóban úsznék meg egy mély ládát.
De sajnos nem ismerem ezt a típust esetleg nem tudnátok róla írni tapasztalatokat, érzékenysége elég jónak tűnik ilyen árban, na meg úgye nem tudom hogy amit leírtak róla az valós teljesítmény-e. itt a link:http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMVZNVVZTV0d4T1pXc3dkdz09&pid=Vkc1d2FrMXJNWEZUVkZaT1ZrVnJPUT09
Idézet egy fórumról:
Idézet: „Nekem van a CPA 15-ösből,egész jól birja a gyepát és az érzékenysége is hihető(öszehasonlitások alapján),de ha ebben az árkategóriában gondolkozol szerintem ár-érték arányban az Accus sugárzók közül választanék.Öntvénykosár,négyszögkeresztmetszetü alu tekercselés,hihető érzékenység és nagyon strapabiró, 4"-os lengőtekercsátmérő.”
linket tudnál küldeni, konkrétan amire gondoltál
![]()
:google:
Esetleg erről vélemény?Bővebben: Link
Ilyen áron még rh sound-ot találtam de az kb somogyi szint szóval kihagynám ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |