Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   405 / 1394
(#) mex válasza Zozi85 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Jó lett!
Milyen nyomtatót használsz?
(#) Zozi85 válasza mex hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Egy minolta PagePro1200 ast, de utántöltött festékkel (ez még jobb is mint eredeti szerintem)
(#) watt válasza Zozi85 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Szépen néz ki. Nem írtad, hogy milyen vastagok a vonalak?
(#) Zozi85 válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Jókérdés, az eagle legvékonyabb választható vonala, majd átszámolom, most maródik és már készülnek a többiek, más típusú nyákokra és más előkészítéssel.
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

A mai délután szétszedtem a gépemet! Úgy beleragasztottam az előző nyákot melegragasztóval,hogy megértem kiszedni és nem is szórakoztam megcsináltam még egyszer (volt tartalék nyákom) Kipróbáltam a valódi PWM-et de nem lett jó A 10µF-es kondival jó,hogy volt is szép lassan kis impulzussűrűséggel a legjobb a nyomaték a PWM-el megakad nem stabil valószínű a DC motor gyenge) valószínű akkor a janocsi léptető motoros megoldás lesz megcsinálva de ez mi most van tökéletes még gondolkozom rajt Amúgy a PWM tökéletes volt egy nagyobb motort meghajtva tehát kapcsolástecnikailag az áramkör és nyák megfelel hozzá tökéletesen csak a kondit kell variálni a megfelelő frekihez!
(#) Zozi85 hozzászólása Feb 6, 2010 /

És kimarva a fenti nyák

P1000501.JPG

(#) pici válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Én sima vaskloriddal marattam.
Semmi extra.
Lesz ebből még működő is...
(#) Zozi85 válasza watt hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Kiszámoltam és lemértem, 0.24 mm sajnos ennél lejjebb nem megy progi csak a nullás vonallal az nyomtatva 0,006 lenne, de nem tudom mennyit csal, mindenesetre nagyon halvány nyomokban fellelhető maratás után belőle pár milliméternyi foszlány...

(#) pici hozzászólása Feb 6, 2010 /

Nem volt sok időm.
De megmértem a laminálóm hőmérsékleteit az infra hőmérővel.
A gyári állás szerint az 1 fokozaton a 105C és a 7-es fokozaton a 135C volt.
Megfejeltem egy ellenállással a potméternél. Így a fokok feljebb csúsztak.
Diódán mérve kb a harmadik fok lett olyan meleg, mint a gyári max hetes.
Ez be is igazolódott. Viszont nem lett olyan meleg mint gondoltam.
Infrával mérve az egyes fokozaton van 120C a hármas fokozaton 135C és a legmagasabb hetes fokozaton 150C... szép lineáris.
Legutobbi éles lamináláskor 6os fokozaton nyomtam át jó minőségben. Az kb 145C.
HP nyomtatónál tehát 145C-on normál motor sebességgel jól tapad a festék.
De majd tesztelem alacsonyabb hőfokon is.
(#) watt válasza pici hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Érdekelne a véleményed a cikk körüli kérdésekben, mert fontos lenne eldönteni. Nekem tetszik, hogy mi írjuk meg a közös elméleti részt, és minden laminálóra lenne egy külön építési leírás amiket összefognánk. Kérlek véleményezd! Köszi!

A te esetedben azért sikerül a laminálás normál sebességen(neked mennyi is az mm/sec-ben?), mert alacsony a festék olvadás pontja. Szerencsés vagy!
(#) Zozi85 hozzászólása Feb 7, 2010 /

Túl a 60. teszten, összefoglalnám mit tapasztaltam eddig:

(az 5000 ft-os lamináló, elektronika eredeti, csak motor csere)

- Mind 3 saját hőmérsékleten feltapad a festék (Minoltához árult olcsóbbik utántöltős)
- Sebességnél nem a leglassabb volt a nyerő, olyan 14 mm / perc az ahol a legjobban produkált
- A minta finomságát leginkább befolyásoló tényező nem a sebesség, hanem a hengereket összeszorító erő (ennek pontos állíthatóságára még kitalálok valamit)

Mivel rugók nyomják le a felső hengert, a nyákvastagság nem számít / 0.5, 0.8, 1, 1.5, 2mm es nyákokon legalábbis nem volt különbség (másfél - két milliméter lett kiszedve elmozduláshoz)

Továbbá érdekesség, hogy a vastagabb rézbevonatú lemezek sikerültek jobban nagyobb sebességen (egyenletesebben melegszik?)
(#) gulasoft válasza pici hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Látom sikerült neked is fordítva rátenni a fóliát
(#) pici válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Teszt cucc, nem volt értelme tükrözni... amúgy meg szimmetrikus az FPGA.
De mivel nem éles, nem is törődtem vele.
Mi lehetett a gond a levilágítós maratásnál?
Mivel marattad?
(#) gulasoft válasza Frankye hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

felülről a 3. talán használható. De ki nem mérem, mert megvakulok.
(#) pici válasza watt hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

A laminálóm: Esselte PH9
Ő is szabvány 30cm/perc-es.
A fényképen a teszkos lamináló hengerei kicsit redősnek tűntek, az olyan, vagy csak a fotó csal?
Nekem narancssárga és síma matt felületű.

Cikk: az optimális szerintem az lenne az olvasók szempontjából, hogy lenne egy cikk, ami az alap dolokat feszegeti és a megoldásokat alternatívákat a végén mutatja be.
De emberi (szerzői) okokból valószínűleg a sokk cikkes megoldás működik. Amiben azért el lehet keveredni, de mindenki azt írja le amit tapasztalt, megoldott... mégha vannak ellentmondások is.
(#) gulasoft válasza pici hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Buborékos maratóval kint a sufniban, inkább a nyák lehet a gond. Gondold végig milyen vastag a rézréteg a nyákon. Simán vetekszik ha nem vastagabb mint a rajzolaton a vonalak. Hiába fedem le a tetejét, amint megindul a marás, durván V alakban alámaródik, ahol a V teteje a lefedett rész. Namármost, ha a a réz vastagsága egyezik a V magasságával, akkor belátható, hogy ha vért izzadunk sem lehet egy bizonyos vékonyságnál kisebbet maratni, legalábbis a hagyományos áztatásos módszerrel biztos nem. Lehet ezért van a habosított, az talán nem mar annyira alá, vagy a permetezős, mert ott meg talán a cseppek telítődnek. Nekem is nézett ki így mint a tiéd, tele apró zárlatokkal, ezért marattam tovább, de mire minden zárlat eltűnt, eltűnt a réz is, ami addig nem is igazán látszott amíg a fóliát le nem oldottam.
A maratóban nátriumperizé van (szulfát vagy szulfid, soha nem tudom megjegyezni). Az lehet a megoldás esetünkben, hogy előmarjuk a panelt, az lemossuk, arra fóliázunk, és így a vékonyabb réteget marjuk már maszkkal. Ezt még ki lehetne próbálni, de hétfőn úgyis küldök fóliát valakinek, ha lesz időm (nem valószínű) akkor küldök neked egy felfóliázott előhívott darabot.
Még a saját motorvezérlőm sincs kész, fel van fóliázva a nyák, többre nem volt időm, most meg megyek kiásom magunkat a hóból.
(#) pici válasza gulasoft hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Az alámarást én másképp látom.
A vezető szélessége: 3 mil: 0,085 mm
A rézrétek 35mikron azaz 0,035 mm, kevesebb mint fele.
Az alámarás nem háromszög alakú, hanem parabola íves. Kis közelítéssel körcikk alakú.
Ha az üvegszálig leér a marató, akkor feleannyira mar alá, mint amilyen vastag a réz.
Tehát alámarással a 0.085 ből legrosszabb esetben 0.050 lesz (persze ha nem direkt maratjuk szét.)
Ha a NYÁKot fejjel lefele fordítjuk, és a gravitáció segít, akkor ez az alámarás kisebb méretű lesz.

Ha sikerül megint levilágítanod, és elküldöd a nyákdarabot, azt megköszönném.

(nekem a nyomtatóm/nyomtatási technológiából adódóan ért össze a vezető. Nem különült el annyira mint nálad, (600DPI vs 2400DPI) nem volt mit maratni)
(#) watt válasza pici hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Akkor mi legyen?
Nekünk kell dönteni, mert úgy kell az első részt kialakítani, hogy illeszkedjenek a részek.

A redőzés csak optikai, fizikailag sima a henger.

(#) watt válasza Zozi85 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Valószínű, hogy a festéked alacsony olvadáspontú, ezért a túl lassú sebességhez már a gyári legalacsonyabb hőfok is sok. Ez egyébként jó hír, mert neked nem kell magas hőfokokkal terhelned a hengereket.
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Szia! Neked nem tapadt fel alacsonyabb hőfokon?? A vaskloridos módszerrel gondoltam.
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Nem megbízhatóan. De még próbálkozom majd, mert a 195°C soknak tartom. Viszont szerintem az elengedhetetlen, hogy a festék valamennyire megolvadjon, hogy rá tudjon folyni a panelre eltömítve a széleket is, ellenkező esetben alámar.
(#) patexati válasza watt hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Hát én is soknak tarom ezért kérdeztem. Nekem a 120 fok körüli beválni látszik de alacsonyabban is rátapad ezért furcsa,hogy 70 fokkal több kell a tiednek bár semmi sem lehetetlen a mai világban
(#) watt válasza patexati hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Ezt a két nyomatot ugyanolyan hőfokon(160°C) hengereltem, az egyik HP, a másik OKI.
HP_nyomat_160C
OKI_B2200_nyomat_160C
A HP-s nyomat teljesen szétfolyt már, az enyém 195°C-sem! Ez azért sokat elmond.
(#) Zozi85 hozzászólása Feb 7, 2010 /

Kipróbáltam a savas tisztogatást.... Szerintem valami kegyetlenül gyenge anyag lehet, mert meg se kottyant neki. Még mindig a fogkrémmel érem el a legjobb eredményt. A vasklorid meg nem akar két közeli vezeték közé marni... az az érzésem ujjitani kell kicsit szereken.
Van ötlete valakinek hol kapni tömény sósavat vasárnap Budapesten?
(#) Attila86 hozzászólása Feb 7, 2010 /

Idézet:
„Van ötlete valakinek hol kapni tömény sósavat vasárnap Budapesten?”

Ugyan ott, ahol 0,6VA-es 9V-os trafót!
(#) Zozi85 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Tehát valami Tesco cuccból kell kitermelni?
(#) LGS94 hozzászólása Feb 7, 2010 /

sziasztok 3%-os hidrogén/oxiddal és 20%-os sósavval is elvégezhető a maratás?
(#) watt válasza Zozi85 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Bármelyik multiban(Tes.., Cor..)
(#) patexati válasza Zozi85 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Szia! Nekem az 5%-os sósav (vízkőoldó) is levitte a felesleget pezsgett mint a fene! A papírt előtte azért le kell áztatni ez csak utótisztításra jó!
(#) Frankye válasza LGS94 hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Igen. :yes:
Következő: »»   405 / 1394
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem