Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus előtét fénycsőhöz
A téma hozzászólásai áthelyezésre kerültek ide » Elektronikus előtét fénycsőhöz
Lapozás: OK   1 / 13
(#) Dr.God Man hozzászólása Feb 22, 2010 /
 
Sziasztok!

Van nekem néhány speciális fénycsövem amihez elektronikus előtétet szeretnék építeni.Sajnos sehol nem találtam használható kapcsolási rajzot 36W teljesítményre!

A fénycső adatai: 36W/840 PL-L-4P 2900 lumen

Ha van valakinek működő és megbízható kapcsolása ami megfelel a fénycsőhöz ,legyetek szívesen megosztani velem!

Ha lehet az előtét minnél egyszerübb legyen és lehetőleg olcsón kivitelezhető! Viszont a fénycsövet 100% osan hajtsa meg és lehetőleg minnél jobb hatásfok mellett! A fénycsövet 230V-ról szeretném használni!
(#) hmli hozzászólása Feb 22, 2010 /
 
Hello.
Read only vagyok, de a világítástechnika a gyengém, így kérdezek.
1. kérdés: miért nem jó a hagyományos fojtó és gyújtó? Fojtót lehet szerezni bontottan, gyújtó forintos tétel,
2. kérdés: miért nem veszel kb 3..4 ezer forintért gyári (tridonic, osram stb) előtétet? Készen van, biztonságos, tanúsított, van rá gari.

Ha meg építeni akarsz, akkor valóban ajánlottak a Skori féle rajzok. Messze a legkorrektebbek a neten találhatók közül.
Ákos
(#) Dr.God Man válasza hmli hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Hello!

A hagyomásnyos folytót azért szeretném kihagyni mert az elektronikus előtét talán nem melegszik fel annyira hosszú használat után és nem vibrál mint a sima ballast.

Venni azért nem veszek mert nincs erre a célra 3-4eFt-om és igazság szerint kb 30db fénycsőhöz kellene és ez árban igen erős lenne! És szerintem fillérért összelehet rakni azt amiért több ezer Ft-ot kérnek el! Szerintem nem mindegy , hogy 200-300Ft vagy 3-4ezer!

A Skori módik között sajnos nem találtam 36W-osat.
(#) Dr.God Man válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
A 40W-al nem hajtja túl a fénycsövet? Egy 40W-os trafóval próbáltam és mintha idővel gyengült volna a fénye (kb 1-2 hét mulva).Olvastam fórumokon , hogy a fénycsőben lévő bevonatot a túlhajtás megégeti és ezvégett gyengül a fényerő.
(#) dobo válasza Dr.God Man hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Szia én hibás kompakt fénycsöveket szedtem szét és mérés után kiderült hogy a csőben az izzószál szakadt volt.
Az előtétet kibányásztam belőle és bekötöttem 36W-os fénycsővel.
Egy hétig égett és nem ment tönkre ezután a műhelyben beépítettem és a mai napig megy.
Valamilyen 21W-os tungstam gyártmány volt azt hiszem.
(#) Dr.God Man válasza dobo hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Hello!

Próbáltam hasonlót én is. Én egy philips tornado-ból vettem ki az elektronikát és rákötöttem a fénycsőre. Világított de egy folytótrafóval összehasonlítva kb 20w-al hajthatta meg. A lépcsőházba fel is szereltem de vagy a sok kapcsolgatástól vagy a kapcsolóban lévő glimlámpátók 2 nap után elpukkant az előtét...
Így ha netán "kiég" egy energiatakarékos égő inkább az izzószál at áthidalom egy 2W-os 3Ohmos ellenállással , és továbbhasználom! Ezt az ellenállásosdit mostmár a fénycső első indítása előtt beiktatom és így a fénycső elvileg sosem fog kiégni!

Gondolom az energiatakarékos égőnek az előtéje is az alilméretezett alkatrészektől megy tönkre. Lehet ha feljavítanám akkor érdemes lenne foglalkozni a transzplantációval. Csak előtte a teljesítményét valahogyan meg kellene növelni. Ha valaki jobban ért az ilyesmihez írja meg , hogy mivel lehet megnövelni egy ilyen pl 15W körüli elektronikának a teljesítményét , hogy alkalmas legyen a 36W-oshoz!
(#) bandras válasza Dr.God Man hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Itt nézd meg!
Most vettem észre, hogy köbzoli már megelőzött.
(#) hmli válasza Dr.God Man hozzászólására (») Feb 23, 2010 / 1
 
2-300 forintból soha nem építesz működő, megbízható előtétet.
Gondolj csak a tokozásra, az többe kerül, még ha magadnak hajtod le alulemezből..

Viszont ha szóbakerültek a rossz kompakt csövek elektronikái, meggondolandó, hogy másfajta fénycsövet veszel. A fejem felett 2U 26W 4 pines osram kompaktcső világít 20W-os elektronikával. (eredeti csöve meghalt), teljesen korrekt.
A PL-L -ből is van 18W-os ha a foglalat adott: Osram
Ezt tuti meghajtja a kompaktcső elektronika. Donor kompaktcsövet kukázni kell gyűjtőkonténerekből, és kész is a 0 forintos projekt.

Szerk: ha maradunk az eredeti márkánál: Philips
(#) Kovzoli válasza Dr.God Man hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
igy van, a 40w os is jo lehet de jo lehet a 32w os is csak kicsit az alkatrészeket kell átvariálni probálkozni kell vagy készitsd el a legegyszerübbet aztán majd meglátod sok sikert nekem már sok előtét müködött a skoritol
(#) Dr.God Man válasza hmli hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Hello!

Szerencsére sikerült sok alkatrészt viszonylag jó áron beszereznem , így lényegesen olcsóbban tudnám kivitelezni ha van hozzá megfelelő alkatrészem.

A tokozás csak másodlagos dolog , ha más nincs műgyantával vagy hasonlóval formábaöntöm és megoldva vagy hasonló...

A philips fénycsövekkel semmi gondom nincsen , ami tönkrement az 1db de másik 2db-ot sikerült összetörni. Ár/érték arányban tapasztalataim alapján a philips szerintem a leg jobb. A 36W-os fénycsőre azért lenne szükségem mert lényegesen nagyobb fényerőre volna szükségem mint amit pl a philips tud és sajnos a kibuherált előtét nem hajtja meg eléggé a fénycsövet. Így vagy építeni kellene egyet vagy feljavítani a gyári előtétet.

Egy olyan megoldást szeretnék összehozni amit egyszerüen és megbízhatóan lehetne használni mert ha lehetne erre a spec fénycsőre térnék át .
(#) Dr.God Man válasza Kovzoli hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Megpróbálom megépíteni a 40W-osat bár sajnos a fetet és a diódát nem igazán találtam sehol... de gondolob bármi hasonló közeli teljesítmény megfelel helyettük.

De akár olyan is érdekelne , hogy egy egyszerü frekvenciaváltót építenék és sima ballast trafóval hajtanám a fénycsövet. Csak lehet-e egyszerü frekiváltót építeni. Amit kigondoltam az egyszerü csak inkább szagatott egyenáramot állít elő és nemtudom , hogy az egyenáram mennyire lenne jó a fénycsőnek az "elektrolízises" folyamat végett.?
(#) piaristamv válasza Dr.God Man hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Hello!
Én a következő kapcsolást tudnám figyelmedbe ajánlani http://www.freeweb.hu/majki/elektro/kapcs/f_elotet2/cikkek/rt95-3.pdf[2. oldal, 3. ábra][/url].
Egyszerű, 8-40W-ig bármekkora fénycsövet meghajt, és ha pl. a lomexből rendeled hozzá az alkatrészt, egészen emberi költséggel összehozható.
És még nyák-terv is van hozzá mellékelve!
Volna azonban néhány megjegyzésem az eredményes 230V-os működtetést illetően:
- előszöris az ábrán *-gal jelölt rész helyesen: "IR 2151 esetén elmaradnak"
- C1 és C2 helyett érdemes inkább 100nF/1000V-os fóliakondikat használni (kerámiát az áramkörben egyik helyen sem szabad!)
- emellett igen fontos a Graetz DC kimenetére kötni egy 47µF/400V-os elektrolitkondit kötni (lehetőleg 105°-os legyen!)
- C6 legyen legalább 1000 V-os, C7 legyen legalább 2000V-os!
- a 230V-ot az "L1" és "L2" pontokra kell kötni, az "N" pontot szabadon kell hagyni!
- a 230V-os bemenettel nagyon ajánlott sorbakötni egy 4,7 ohmos 1 Wattos "lökésgátló" ellenállást, valamint egy F 1A-es olvadóbiztit
- D5 helyén 11DF4 helyett alkalmas bármilyen min. 400V, 1A-es gyors dióda
- IRF 720-asok helyett bármilyen min. 500V, 4A-es FET-ek megfelelnek (érdemes kicsit túlméretezni őket)
- L helyére jó kompaktfénycsőből bontott fojtó is (ki kell mérni az induktivitását), vagy készíthető légréses fazékvasmaggal is
- PTC az viszonyt tényleg megfelel szinte bármilyen "kukázott" kompaktfénycső áramkörből (ami persze nincs "szétposszanva")

Dobozolásnál természetesen ügyelünk a megfelelő érintésvédelemre!
Eredményes építést kívánok!
(#) piaristamv válasza piaristamv hozzászólására (») Feb 26, 2010 /
 
Még egy fontos dolog kimaradt!
Az a Graetz után lévő újonnan bekötött 47µF/400V-os elkóval még párhuzamosan kell kötni egy 1Mohm-os, 1 W-os ellenállást, ami az áramkör kikapcsolása után kisüti azt!
(#) 187BodyGuard válasza Dr.God Man hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Nekem van egy rajzom, ugyan 12V-ra van tervezve, de kis átalakítással 220V-ról is simán működőképes lehet Az egész kapcsolás egy NE555-ös IC-n és egy NPN Tranzisztoron vagy N csatornás FET-en alapul. Az IC vezérli a tranzisztort, ami kapcsolgatja a trafót, ez a folytonos megszakítás nagyfeszt generál a trafón és így lesz a fénycső gyújtása megvalósítva. A hirtelen feszültség löket (280V Fénycső esetén és 1.5kV Nátrium lámpa esetén) begyújtja a fénycsövet, aztán a feszültség leesik 60-80V környékére. Ennek köszönhetően betudja gyújtani a 70W-os Nátrium lámpát is. Eredetileg 4-18W-os fénycsőre terveztem, de erősebb Tranyóval nagyobb csövet is visz.
Itt egy kis bemutató videó róla: Inverter teszt 36W-os fénycsővel. A fényerő tekintélyes, megjegyzem a kamerát kicsit elvakította a cső fénye. Élőben kicsit fényesebb. Amit köbzoli írt másik fajta rendes 220V-os előtét, az valóban jobb hatásfokú viszont kicsit körülményes elkészíteni. Már én is megakartam azt építeni anno. Mellékeltem egy képet az enyémről, ez amolyan térben szerelt kapcsolás, de tök jól működik!
(#) bekecs hozzászólása Márc 27, 2010 /
 
Van egy 2x36 wattos elektronikus előtétem. Az lenne a kérdésem, hogy külön-külön kapcsolhatom vele a két fénycsövet?
(#) water válasza piaristamv hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Ez ugyanaz a kapcsolás mint a Skorié csak rosszabb a tranyók miatt. Nem véletlenül kísérletezett vele, annál jobb nincs. Egyszerűbb az van de hatásfokban és élettartamban is gyengébb.
(#) water válasza 187BodyGuard hozzászólására (») Márc 27, 2010 /
 
Persze hogy tekintélyes a fényerő mert a csövön átfolyó áramot nem korlátozza semmi. Rövid idő alatt el is fog halálozni.
(#) broafka hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
2x36W-os elektronikus előtéttel próbálok egyetlen csövet meghajtani, de csak 0.5-1 mp-re világít fel, utána semmi.

Mi lehet a baj?

- Ha lekapcsolom és várok pár másodpercet, akkor ugyanez.
- Ha nem várok, akkor nem világít fel.
- A fázist és a nullát mindkét variációban bekötöttem a bal oldali 1-2-re, ugyanaz.
- Az egyik elektródát a jobb 1-2 közé kötöttem, a másikat a 3-ra. Ha a 3-ra kötöm az egyiket, a másikat a 4-re, akkor nem csinál semmit.
- Átmenetileg gázcsőre földeltem a burkolatát, nem segített.
- Két ugyanilyen előtétet próbáltam, ugyanazt csinálják.
(#) Tomi111 válasza broafka hozzászólására (») Jan 9, 2011 /
 
Üdv!

Ez az előtét egy csővel nem működik, csak ha mindkettő csövet bekötöd. Sőt ha egyik kiég, a másik is kialszik.
Azért csak villan egyet a cső, mert érzékeli az előtét, hogy egyik cső rossz vagy jelen esetben hiányzik és letilt.

Viszont már próbáltam hasonlót, az 2×58W-os volt, úgy bekötni egy csővel, hogy a cső egyik végét az 1-es és 2-es pontra kötöttem, a másikat a 4-esre. ( az előtét 3. pontja szabadon maradt) Így működött egy csővel, bár hosszú távon nem teszteltem. Nem tudom, mennyire korrektül hajtja így a csövet. A fényerő nem változott, a felvett áram kb fele volt, mint két csővel, így szerintem használható, de tényleg nem tudom meddig bírná hosszú távon a cső ill. az előtét.

Üdv! Tomi
(#) boros000 hozzászólása Feb 10, 2011 /
 
Sziasztok,
felkertek egy meleg indito keszitesere ami UV csoveket mukodtet. A jelenleg hasznalt ballaszt 2X70 Wattos. Philips High Performer

Nekem egy ehhez hasonlot kellene keszitsek. Az UV csoveim 60 wattosak.
Az alapotlet az, hogy az UV csovek egy kozos erovonalra vannak kotve. Kb 20-30 ilyen UV csorol van szo. Amugy erdekesseg keppen ez egy a flexo iparban hasznallt berendezes amivel UV erzekeny polimert vilagitunk meg. Az asztal 1500x2000 mm-es, szoval akar ekkora fenyerzekeny nyakot is le tudok vilagitani vele . Eddigi kiserletek folyaman elertem mar 0.1mm es vonalkozt is vele

Na de visszaterve a kerdeshez, barmilyen javaslatot, eszrevetelt szivesen meghallgatok.

Elore is koszonom a segitsegeteket.

Udv,
Boros Csaba
(#) szakáll válasza boros000 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Nem akarlak eltántorítani az ötlettől, de ismerve az ilyen elektronikus előtétek bonyolultságát, házi módszerekkel sokkal nehezebben, -és főleg drágábban- tudod megoldani.
(#) npetya válasza boros000 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
(#) bélabácsika hozzászólása Márc 3, 2011 /
 
Sziasztok! Én 2X36 w-os előtéteket használok egy 36 w-os csőhöz. Azonnal kapcsolja, de néha nem kapcsol, sőt van mikor egyszerűen elalszik! Nem értek hozzá, használjam vagy ne használjam? A csövek három sávosak! Tanácsot kérek!
(#) eajn hozzászólása Márc 11, 2011 /
 
Sziasztok!

Én egy Vossloh 2X18w/2X32W-os előtéttel szeretnék üzemltetni 2X30W neoncsövet. Összecsatlakoztatás után felkapcsolás után a két cső felkapcsol, mintha rendesen működne, majd pár pillant múlva kialszik. Ez miért lehet. Kipróbáltam 2X18W-al is és ugyanazt csinálja.
Kérlek segítsetek.

Robi
(#) bélabácsika hozzászólása Márc 15, 2011 /
 
Gyerekek, ez a topic halott???
(#) didyman válasza bélabácsika hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
2x36W nem alkalmas 1x36W táplálására.
(#) didyman válasza eajn hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
A 2x30W-os cső nem egyezik a 2x18/2x32W-tal. Ha tudná azokat is, rá lenne írva. De a 30W-os cső paraméterei nagyban eltérnek a 32W-ostól, a teljesítmény közelsége fénycsőnél semmit, azaz semmit sem jelent még.
(#) mugab válasza didyman hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Vitatkoznék.
A fénycső teljesítménye leginkább a rajta átfolyó áramtól függ. Szóval a 30/32 vagy 18/20 wattosak simán kompatibilisek szerintem, meg a gyakorlat is azt mutatja.
(#) didyman válasza mugab hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
Elved szerint a T5-ös csöveknél a HE és HO modelek felcserélhetőek, hovatovább a T8-as előtétekkel is csereszabatosak lennének. Gyakorlat szerint ez közel sincs így, a HE típusok árama hossztól függetlenül azonos (ezért akár azonos előtét lehet mindegyik elé, ha abban jó áramgenerátoros a meghajtás), a HO modelleké meg úgy szór, mint az időjárás, néhány típus esetében ellenkező irányban, mint az logikus lenne (nagyobb az égési feszültsége). A fénycsöveknek gáztöltettől függően egyedi jellemzőik vannak és nem, nem csereszabatosak egymással azonos típuson belül sem. A 36W-os csövekből példának okán létezik rögtön kétféle: 120cm és 97cm. Ezek sem csereszabatosak egymással, eltérő az áram (más kérdés, hogy a hagyományos induktív előtét ezt képes megoldani, de ott sem ideális a munkapont és a fojtó igénybevétele nagyobb lesz, a hatásfok meg rosszabb). 30W-osból létezik a normál 90cm-es és valahol 72cm környékén is-akvarisztikában gondolhatod, hogy az utóbbi mekkora öröm, ha kiég, mert se a cső, sem az előtét nem jó máshoz korrektül. Az átfolyó áramon kívül a katódokat megfelelő üzemi körülmények között szükséges tartani, hogy az elektronemisszió megfelelő legyen és ne erodálja a katódot (ez mind túl-, mind alulhajtásnál fennáll). Adott elektronika bonyolultságától függően erre vagy képes, vagy nem, aztán a benne lévő védelem vagy kiszúrja, vagy nem a nem egészen oda való csövet.
30/32W: Előbbi 90cm-es normál T8-as cső, utóbbi pedig 30cm-es, T9-es körfénycső (~azonos hossz), vagy T5-ös körfénycső is lehet, vagy a fenti nem szabványos. Nem mindegy, hogy miről beszélünk. A T9 körfénycső betehető, a T5 és a nem szabványos nem.
18/20W: Az előbbi T8, utóbbi T12-es típus, ezek ősidők óta csereszabatosak.
Szóval, jó lenne pontosan tudni, miféle előtét, miféle csövek. De anélkül első körben elhisszük, ami a címkére van írva, a T12-t külön már rég nem jelzik, csak a T8 variánst, a 30/32W esetén meg minimum gyanúval élünk, a T8 18W nem igazán hozható össze a T8 30W-os csővel azonos előtétről, pláne nem tandem kapcsolásban.
(#) bélabácsika hozzászólása Márc 16, 2011 /
 
Köszönöm, hogy megindult a reakció! Ti mit csinálnátok a helyembe a 2x36w-os elektromos előtétetekkel ha csak 1 36 w-os cső van használatba?
Következő: »»   1 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem