Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   243 / 840
(#) Alkotó válasza lajos1969 hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Hol is kezdjem...
1. A te rajzod most csak annyiban néztem, hogy más mint az enyém. A kérdés erre, vagy az én rajzomra vonatkozik?
2. A rajzomat nem kellett volna ide feltenned, főleg nem a megkérdezésem nélkül! Azt neked küldtem privát célra, és ehhez mérten van "kidolgozva".
Ettől függetlenül jó a kapcsolás, és jó a számítás is. (Csak mint mondtam, nem feltétlenül a nyilvánosságnak készült, nincs rajta minden számítási lépés, és a valós mérőáramokat sem számoltam vissza.)
3. A tápodról készült fotón úgy látom, hogy a Pioneer-os kapcsolás, Alkotós adaptációját építed. Ha ebben nem tévedek akkor ez a mérési metodika teljesen fölösleges. A kapcsolásban már eleve van egy "SÖNT" ami kitűnően használható az áramméréshez, viszont annak nem 2x0,1ohm az értéke, így más osztótag kell hozzá. A műszerek célszerű helyét rárajzoltam a kapcsolásra. Egyedül annyi "egyediség" van a dologban, hogy a műszerek osztótagjai a mérőpanelon vannak. Ez éppen illeszkedik az én kijelzőtervemhez. Persze lehet más kijelzőket is módosítani úgy, hogy szintén optimálisak legyenek a célra.
(Azt tapasztaltam, lényegesen megbízhatóbb a nagyobb feszültségeket elvezetni a műszerhez, és csak közvetlenül a bemenetnél osztani őket, mintha a már leosztott jelet vinnénk -akár hosszabb huzalozással-. Így sokkal zavarérzéketlenebb a mérés.)
(#) Alkotó válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Akkor én se töröm tovább a fejem, nálam is a manók jártak...
(#) fantom45 válasza Frankye hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Aaa de szép ! Énis ilyet fogok építeni a nyáron.
(#) Hetope válasza (») Ápr 1, 2010 /
 
Kőszőnőm szépen !
Nem vagyok még benne az internetes dolgokban. Az első labortapot még a hetvenes evek vegen keszitettem. Ma már jobbat is tudok !
(#) Hetope hozzászólása Ápr 1, 2010 /
 
Érdekelne hogy mit szol hozzá Alkoto mert véegig olvasva az egéesz forumot az első sortól nagyon értékelem a véleményeit
(#) emmzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Hi
Egy ideje gyűjtögetem az alkatrészeket a te általad megtervezett tápegységhez.
Teláltam is egy trafót, ami 2X45V-ot tudott, meg egyszer 26-ot. A gáz az volt, hogy a 2X45V az közép megcsapolású volt.
Ma délután áttekercseltem úgy, hogy független legyen egymástól. Így lesz egy 2X50V4A tápom, meg ha már a trafón pont rajta volt az a 26V akkor megcsinálok egy 30V 3A, es tápot is. Ha már szét volt szedve a trafó megtekertem rá a panelműszereknek a 8V-os tekercseket is. Mindjárt 6-szor, hogy a 3 táp feszt, és 3 áramot is tudjon mérni.
Ami viszont a kérésem lenne, vagy kérdésem. A nyáktervet úgy csináltad, hogy vasalni lehessen. Én viszont fotózni szeretném, csaknem pozitív technikával, hanem negatívval. Tudod a transzfer fóliával. Tudsz segíteni, hogy a nyákterved invertálva legyen?

Köszi.
(#) c27 hozzászólása Ápr 1, 2010 /
 
Sziasztok. Abban kérnék segítséget, hogy szükségem lenne egy labortáp kapcsolási rajzra a trafó hozzá 34V 5A-es pufferelve kb. 48V egy 40V-os 5A-es tápot szeretnék építeni áramkorlátozóval és természetesen rövidzárvédelemmel, de nem tudom melyik kapcsolási rajzot érdemes megépíteni. Tudnátok nekem segíteni?
(#) vagnerjazon hozzászólása Ápr 1, 2010 /
 
(#) mex válasza vagnerjazon hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Ha nincs rajta semmi terhelés, akkor is van valamennyi, épp az a 1-2mA. Egy másik táp kapcsán mondom ezt. Konkrétan nem tudom melyiket épitetted, és milyen a panelmérő, de ettől függetlenül: gondolj bele, hogy a kimeneti feszültséget is méred, és a feszültségmérő osztóján is folyik áram. Namármost, ha az osztó úgy van méretezve, akkor létrejön ez a 1-2mA a kimenőfeszültség függvényében, ha az árammérő rész a feszültségmérő osztója előtt van bekötve az áramkörbe. Egyszerű módon meggyőződhetsz arról, hogy valóban ezzel az esettel állsz szembe:kiiktatod az árammérőt, és egy digimultival helyettesited egy próba erejéig. Itt már kiderül, hogy jó-e a panelmérőd, vagy nem.
A másik lehetőség:a kimeneti feszt lecsavarod nullára, és ha a fentebb irt módon van az áramkör kivitelezve, akkor most csak nulla áramot kell, hogy jelezzen a panelmérő, hiszen nulla kimenőfeszültség esetén a feszmérő osztóján sem folyik áram.
Remélem érthető volt.
Üdv
mex
(#) vagnerjazon válasza mex hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Köszönöm szépen, így ez a rész már világos. Akkor már csak abban szorulnék segítségre, hogy a feszültséget hogyan vigyem fel 30V-ra (Bővebben: Link)? Egyébként az Attila86 féle tápegységet építettem meg.
(#) Frankye válasza fantom45 hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Kösz, de azért annyira nem, sajnos.
Csak ajánlani tudom, elsőre ("pöccre") indult, gond nélkül. (Ez manapság ritkaságszámba megy, hála Pioneer és Alkotó Mestereknek a munkájukért! )
(#) mex válasza vagnerjazon hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Legcélszerűbb ha Őt keresed meg, az illem is ezt diktálja.
(#) vagnerjazon válasza mex hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Tényleg. Meg fogom keresni. Köszönöm!
(#) Alkotó válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Ez nem probléma, meg tudom csinálni neked.
Melyik tápról van szó? Illetve van-e jelentősége az iránynak, azaz melyik oldalról legyen a rajzolat (fóliánál nem szokott számítani).
(#) emmzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Köszi szépen.
Nekem a Pioneer féle labortáp LM324-el v2.7.1 (panel terv) kellene inverzben, és mehet úgy mintha vasaláshoz csinálnád, mert akkor közvetlenül a fotó fóliára tudom tenni a kinyomtatott fóliám festett(toneres) oldalát, és ezzel az alávilágítást 0-ra csökkentem.
Tehát erről a kapcsolásról beszélek. Csatolom.
(#) emmzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Ja, még annyit szeretnék kérdezni, hogy mekkora panel kell hozzá (mm x mm)? Addig azt leszabnám, és be fóliáznám.
(#) Alkotó válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
A Rézfelületből "hiányzó" szövegekkel nincs most időm bíbelődni. Ettől még a rajz használható.
A panel 152,4x83,82mm.
(#) emmzolee válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Köszönöm! Nagyon jó lesz így is.

Elkészültem a trafóval. Csináltam róla egy képtárat nézzétek meg. http://labortap-trafo.dbcup.fotoalbum.hu/
Még nincs a trafó feliratozva, de holnap meg lesz az is.
(#) DFerus hozzászólása Ápr 2, 2010 /
 
Üdv!

A segítségeteket kérném ezzel ( a képen látható) táppal kapcsolatban. Délelőtt készült el, próbáltam éleszteni de nem sikerült. A kimenő feszültség a potméterre kb. 2-5 volt között reagált és ennyi. Illetve a ledek fénye "remegett".

A nyákterv a szerzőtől van. A félvezetők nem melegedtek, amperszag sem volt.

Ami eltér az eredeti értékektől:
az egyenirányító híd: 250V 3,3A
az 1,2k helyett csak 1,3k-t kaptam.

Illetve nemrég észleltem ,hogy a boltban a 10k-s trimmer helyett 1k-st kaptam, és ez is lett beépítve. Okozhat-e ezek közül valamelyik zavart?
Nem vagyok villamos szakember, így magamtól max. az ic, illetve a tranzisztorok cseréjével próbálkoznék.
(#) kadarist válasza DFerus hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Szia!
A potival állítod be a feszültséget. A 10 kohm kell!
(#) Alkotó válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Ügyes, és szakos. Gratulálok.
(#) c27 hozzászólása Ápr 2, 2010 /
 
Sziasztok.
Csak azt szeretném kérdezni, hogy 2x17V-os 5A-es trafó (AC) kiad e egy 2x20V-os tabortápot? A másik kérdésem, hogy valaki nem tudna elküldeni egy 2x20V 5A tápegység kapcsolási rajzát, sajnos béna vagyok és nem találtam meg. Ez a labortáp nagyon megtetszett én is valami hasonlóban gondolkodnék: link
(#) Alkotó válasza c27 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Akkor építs ehhez hasonlót, akár "nagyon" hasonlót.
(#) DFerus válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
A feszültségállító poti megvan 10k-s, ami a panelen van trimmer ahelyett adtak 1k-st. Elvileg az szolgálna a kimeneti 0 fesz. beállítására.
(#) c27 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
De abban nem kaphanék segítséget, hogy elég e a 2X17V 20V-os kimenethez? 5A-es tápot nem találtam eddig igaz még csak az elejét néztem a topicknak, esetleg egy kapcsolási rajzot megköszönnék (elég egy link, vagy hogy nagyjából melyik oldal környékén keressek a képeken nem tudom kitalálni, melyik az 5A-es és 2x20V-ost se találtam eddig).
(#) Alkotó válasza c27 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Az én véleményem szerint egyáltalán nem bölcs döntés, ha a trafóhoz keresel kapcsolást. A "lebegő" tápok mind lemehetnek akár 20V maximumra is, de ez nagyon erős korlát, sokkal inkább felfelé szokás tolni a határt, nem pedig lefelé.
Javaslom 30-50v között építs valamit, amiből fogsz itt találni 5A-est.
(#) Alkotó válasza lajos1969 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Megrajzoltam amit ígértem.
Kimondottan Pioneer 2.7.1 tápjának Alkotós paneltervéhez illeszkedik. A műszerek mind 200mV-osak, és 0-50V illetve 0-5A-re számoltam ki az osztótagokat. (A mérőrész, értelem szerűen 200V-ig és 20A-ig használható, minden változtatás nélkül).
A trimmeres verziókhoz mindenképpen sok korülfordulásos "Helipot" trimmereket javaslok használni. A mérőáram kb. 1mA; 50V illetve 5A mérésekor. Kisebb értéknél kisebb, nagyobbnál pedig nagyobb.
(#) lajos1969 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Köszönet holnap ki is próbálom!
A tizedespont váltókapcsoló az mindenképp kell?
Ami most van ahhoz nem szükséges.
(#) Alkotó válasza lajos1969 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
A feszültséget 1, az áramot 2 tizedessel írja ki, tehát kell a tizedespont váltás.
Ha eltekintünk az előjelhelyes méréstől, akkor a váltókapcsolónak elég 1 morze, így marad egy másik a tizedesponthoz. Ekkor az előjelet kijelző szegmenst ki kell kötni.
(Vagy az áramot is csak 1 tizedessel mérjük, de azt hiszem ez elég nagy butaság lenne. Ekkor át kell az osztót számolni.)
(#) lajos1969 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Köszönöm már értem, akkor egy három morzés kapcsolót rakok bele.
Következő: »»   243 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem