Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Ja és elnézést, hogy eddig nem írtam, kollégista vagyok, aztán ez eléggé bekorlátozza az internethasználatom, most szerencsére pár nap szünet van...
Üdv! A napokban elkezdtem építeni ezt a kapcsolást. Csak mivel túl kezdő vagyok hozzá, valaki el tudná magyarázni, hogyan kell beállítani a fuse biteket? Azt sem bánom, ha küldtök egy .hex fájlt, amit ponyprog-gal be tudok égetni.
Akkor egy kérdés. Már át van állítva külső oszcillátorra, vagy még a belső oszcillátorra van állítva az avr?
Még nem nyúltam hozzá. Teljesen új, ,,szűsz" az AVR.
Hát még belsőről ketyeg, mert amilyen alapon a Flash-be nem azt írja, amit én szeretnék, sejtésem szerint a Fuse bitekkel is ezt fogja művelni, akkor meg kitilthat a kontrollerből.
Vagy ezt nem szereti, így ilyen formában, hogy belsőre van állítva és van rajta kívül is egy? ![]()
Szevasztok!
Összeraktam a HE KIT programozót. Rákötöttem gépre, felismertettem vele. Kiírta, hogy " telepítve van használatra kész" Ha viszont ezek után programozni szeretném az AVR studio nem látja. Win AVR-el is próbáltam de ott a makefile beállítás után nem fordítja az AVR-es cikkben megjelentetett teszt forráskódot. Mi lehet a baj?
Mit választottál ki AVR Studio-ban, milyen eszközhöz csatlakozzon? Ha jól tudom STK500 kompatibilis.
Lehet, hogy COMxxx-et kapott (10 felett) amit az AVR Studio nem támogat.
Eszközkezelőben tedd át 10-nél kisebb portszámra. Általában akkor teszi nagyon magasra a Windows, amikor valami pl. bluetooth vagy hasonló teleszemeteli!
Szia,
nem lehet, hogy mindkét élre beüt a megszakítás ?
Aham. Mondjuk ha esetleg külsőről ment volna és valamiért nem lett volna stabil(rossz kondik, hibás forrasztás), akkor elképzelhető lett volna a hiba, de így...
![]()
Szia! Jó ötlet, köszönöm, de sajnos nem az. Akkor legalább reprodukálható értékek jönnének, csak dupla számban. Közben odáig jutottam, hogy hiába erőlködök vele, az Arduino valószínűleg valamire használja közben a timert. Kerestem hasonló progikat a neten, de eléggé túl voltak bonyolítva. Gondolom ők is belefutottak valami hasonlóba.
![]()
Igen, sajnos minden tapasztalatomat az AVRekkel kapcsolatban bevetettem (akármilyen kúrták is
![]() Még arra gondoltam, hogy ESD okozhat-e ilyet? Ezzel kapcsolatban mennyire van tapasztalatotok? Gyakran előfordul ez az AVRekkel? A felületszereltek érzékenyebbek mint a furatszerelt társaik? Mert furatszereltből van olyanom ami még a legelső vásárlásom alkalmával szereztem be és soha semmilyen ESD védelmet nem használtam és megy vígan. (Sajnos nem tudtam róla, hogy szükséges a főoldali cikkig)
Sziasztok, következő a problémám:
Megépítettem a Topi féle AVR-Dopert de nem tudom működésre bírni. Vezérlő avr-be a hexet beprogramoztam (bascom-ban), konfig bitek rendben. Gép fölismeri, drivert is föltettem,de itt megakadok. Az AVRstudio-ban ki tudom választani az STK500-at connect is megy, csak onnan nem jutok túl. Hiába állítok bármit a sebességen, nem hajlandó működni. A panel és az alkatrészek rendben, elvileg minden forrasztás jó, nincs zárlat vagy szakadás. Már 2 hete szórakozom vele, de semmi eredmény. Amúgy akinek van működő ilyen égetője, az próbálta már bascom alatt? És ha igen működik-e ? A másik hogyha ezt nem tudom működésre bírni akkor tudtok valami biztosan működő usb-s programozót ? Köszi
Szia!
Én csak szemezgetek a megépítésével, ezért nem tudok sokat segíteni. De kíváncsi vagyok milyen hibaüzenetet kapsz, illetve pontosan mi a hiba jellege?
Ezzel nem segítettél sokat a segíteni akarónak.
Egy hibaüzenetet feltehetnél.
Na most akkor tudsz csatlakozni rá és utána nem jutsz tovább, vagy már a csatlakozás sem megy?
![]()
Nos a helyzet a következő:
Mikor először csatlakoztatom a Windows-hoz, szépen kiírja hogy kéri a drivert, fölteszem, ahogy a cikkben van, fölismeri, minden OK. Aztán bascomban kiválaszom az sck 500-as programozót ( amihez kell az sck500.exe az pedig az avrstudio részer, az is föntvan ) és mikor rányomok a programozásra, elindul de kidob ezze a hibával Gondoltam kipróbálok mást, ezért föltettem az avr studi4-et, hátha abban megy. Ott az elején ki kell választani a a programozót. Rányomok az stk500-ra, leOKzom az jó is. És mikor rányomok pl: a LockBits-re ezt írja ki : ( kép ) Amúgy a programozón a led villan. Mértem és egy pillanatra a reset lábat is lehúzza. Multiméterrel néztem és minden kapcsolat jó a programozandó AVR- és a programozó között. Idézet: „Gondoltam kipróbálok mást, ezért föltettem az avr studi4-et, hátha abban megy. Ott az elején ki kell választani a a programozót. Rányomok az stk500-ra, leOKzom az jó is. És mikor rányomok pl: a LockBits-re ezt írja ki : ( kép )” A hibaüzenet "Tip" részét elolvasva problémád egy csapásra megoldódik. ![]() Az SPI órajelének az AVR órajelének 1/4-d vagy annál kisebb kell legyen.
Boldog lennék ha csak ennyi lenne
![]() De sajnos megpróbáltam már, az volt az első. Most kipróbálom még egyszer hátha ....
SLOW_SCK jumpert próbáltad már?
Nem.
Avr-studióban kell valamit máshogy állítani ahhoz ? Idézet: „SLOW_SCK: Alacsony órajelű (<1MHz) processzorok esetén, nem STK500 kompatibilis módban a programozóval így kell tudatni, hogy csökkentse az SPI órajelét.” Akkor próbáld ki. Tegyél rá egy jumper-t. Az AVR Studio-ban balról a legelső ha jól emlékszem Program vagy Main fülön lehet állítani az ISP frekvenciát, de azt mondtad, hogy ezt már próbáltad. Nem tudom, hogy ez a programozó tudja-e az ISP frekvencia módosítást, ezt majd Topi megmondja.
Föltettem, a hiba ugyanaz sajnos.
Próbáltad már más AVR-el is? Azzal működött?
Mármint másik avr-t programozni?
Nem, még sohasem sikerült működésre bírnom. ![]()
Tegyél fel róla egy fényképet az aljáról és a tetejéről is.
Elkészültek...
Másik érdekes jelenség amit produkál: testboard-ot használok, és arra teszem a programozót. Egy előre fölprogramozott vezérlő van a testboard-ban, és ha simán tápot adok neki az lcd-n meg is jelenik amit beleírtam.
DE ha az új usb-s programozómat teszem rá akkor ugyan kap tápot a panel, de az lcd-n semmi, vagy hülyeségeket ír ki. Ja igen és a lényeg: a B porton van az lcd-és a programozó csatlakozói is ugye ott vannak..
Ebből semmit se lehet látni, olyan kicsik.
Idézet: „Másik érdekes jelenség amit produkál: testboard-ot használok, és arra teszem a programozót. Egy előre fölprogramozott vezérlő van a testboard-ban, és ha simán tápot adok neki az lcd-n meg is jelenik amit beleírtam. DE ha az új usb-s programozómat teszem rá akkor ugyan kap tápot a panel, de az lcd-n semmi, vagy hülyeségeket ír ki. Ja igen és a lényeg: a B porton van az lcd-és a programozó csatlakozói is ugye ott vannak..” Ez teljesen normális. Nézd át még egyszer hogy jól kötötted-e be az AVR-t. Egy másik égetővel állíts be egy AVR-t belső 8MHz-es oszcillátorra és próbáld meg azt égetni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |