Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   203 / 841
(#) szliczki hozzászólása Márc 30, 2010 /

Sziasztok!
Tapasztalatokat szeretnék kérni a következő problémára:
Atmega32-es processzor programozását végeztem tesztelési céllal. Az adatlap szerint a proci 10000 ciklust ki kellene bírjon programozásra. Nekem a 2. olyan procim van amit szerintem max. néhány százszor programoztam és már nem tud a programozóm programozó üzemmódra váltani. Hibaüzenetnek olyat ír, mint mikor a sebességek nem jók. Fuse bitek és hasonlók nem voltak piszkálva.
Kérdésem, hogy van-e valakinek gyakorlati tapasztalata a programozhatóságok számára. Esetleg lehet, hogy valahogy újra lehet ezeket a procikat éleszteni?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) (Felhasználó 4577) válasza szliczki hozzászólására (») Márc 30, 2010 /

Szia!

Ki is bír annyi programozási ciklust, amennyi az adatlapba van írva.
Az ISP órajelednek negyedének kell lennie, mint az AVR órajelének.
(#) szliczki válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Az ISP órajellel nem volt gondom, hiszen korábban programoztam a procit.
(#) (Felhasználó 4577) válasza szliczki hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Milyen égetőd van?
Nem lehet, hogy az fogyassza el az AVR-eket?

A hobbielektronika.hu oldalon topi által publikált AVR-doper USB-s ISP programozó. (HeStore-ból vettem)

Nekem még nem volt ilyen tapasztalatom soha sem, igaz nekem gyári égetőm van.
Csinálj egy képenyőképet a hibaüzenetről.

A képernyőkép:

isp-hiba.jpg

Nem tudom mi lehet a hiba.
Próbáld meg egy másik égetővel programozni.
(#) (Felhasználó 4577) hozzászólása Márc 31, 2010 /

Üdv!

ATtiny26-al építek egy áramkört.
Az a lényeg, hogy minél kevesebb legyen az áramfogyasztása.
Egy 12V-os alkáli elem egy 78l33-al van stabilizálva 3.3V-ra és erről megy az AVR.
Az egész áramkör a nap 24 órájában rá van kötve az elemre.
Az áramkör maga egy ATtiny26-ból (minél alacsonyabb frekvencia, kb. 2MHz körül), egy RFM12B, két nyomógombból és egy DUOLED-ből áll.
Azt szeretném megcsinálni, hogy ha az egyik gombot se nyomom meg egy percig, akkor Power-Down módba kerül az AVR, ezt még meg is tusom csinálni (MCUCR = (1<, viszont ha megnyomom az egyik gombot, akkor azonnal magához kellene térnie és tennie a dolgát (feléleszteni az RFM12-t, küldeni az adatot, 1 perc és visszaalszik megint mind a kettő).
Hogyan lehet visszahozni Power-Down-ból?
Az External Interrupt nem áll meg ilyenkor, akkor azt kellene csinálni, hogy egy megszakításba tenni a magához térést (ha jól sejtem MCUCR = 0x00 és ennyi?
Csak egy Externel Interrupt van benne. Hogy oldjam meg, hogy két gombbal is működjön? Diódákkal?

Ez az egész dolog életképes lehet?
Megoldható, hogy pl egy évig tudjon működni arról az elemről? A 78l33 fogyaszt valamit, ha nincs rajta fogyasztó (vagyis összesen kb. 0.4uA)?>>
(#) Cavalier válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

A diódás megoldás jó lehet, két gomb két külön lábat húz le a földre, és diódán keresztül az INT lábat is, aztán csak meg kell nézni melyik van lent az interrupt után.
Miért nem egy kis lítium cellával táplálod? Akkor nem kéne stabkocka, amin az energia nagyrésze elveszik. Ez 3,7 V körül van, arról elmegy a kontroller is, meg az adó modul is.
(#) (Felhasználó 4577) válasza Cavalier hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Jó volna az is. De az a baj, hogy a távirányító dobozomba ilyen elem megy bele.
Milyen feszültségstabilizátor kellene bele?

Bár most azon gondolkozok, hogy beteszek egymás mellé két nyomógombot, és a dobozon lévő nyomó pont meg tudja nyomni egyszerre mindkét gombot, az egyik a tápot, a másik a lábat emeli magas szintre.

Az lenne a legjobb, ha tudnék szerezni olyan nyomógombot, ami normál 4 lábú de két áramkörös.
(#) Kacsavadasz hozzászólása Márc 31, 2010 /

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy a Topi féle AVR-Doperrel programozhatom-e az Atmel 8051-es család tagjait is?

Ha csak egy darab kell, én biztos belebarkácsolnék valami kis lítium cuccot, lehet ezerfélét kapni, gombot is, szögleteset, laposat.

Az se hülyeség, hogy ha két egyáramkörös gombod van, akkor mindkét gomb közvetlenül portlábra megy, és egy-egy diódán keresztül tápot is ad a procinak.
De itt figyelni kell rá, hogy nem szereti a proci ha nagyobb feszt kap a port mint a táp, szóval sorba kéne kötni a portok felé menő részen is egy diódát, vagy ellenállást.

Ha nem kapcsolóüzemű stabilizátort használsz, mindenképpen elveszik az energia, de ide ilyen kicsiben nem lenne jó a kapcsolóüzem se. Az élettartam a nyomkodásoktól fog függeni leginkább.

Rábeszéltél a Lithium elemre.

Ez a diófás dolog még nem körvonalazódott bennem.
Hogyan is gondolod?

Én úgy gondoltam, hogy:
A nyomógombok egyik fele össze van kötve, megy az aksi testére, a másik felük megy az AVR testére, mind a kettő, és egy-egy diódán keresztül a portokra, de így mind a kettő fog működni egyszerre.
Meg lehet oldani, hogy egymástól függetlenül menjenek?
Ha igen, lerajzolod nekem?
(#) Topi válasza szliczki hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Kinyírtad a puffert a végén? Nézd meg az összes adatvonalat, van-e rajta kommunikáció.
(#) (Felhasználó 4577) válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Rájöttem.
Szerintem így jónak tűnik.
A port elé is kell egy dióda, igaz?
Vagy jó lesz így is?

Névtelen.png

(#) (Felhasználó 4577) válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 31, 2010 /

Nézegettem a HEStore-ban a Lithium elemeket. Nem találtam olyat, ami beleférne a dobozba. Marad a 12V-os, azt már úgy is megvettem plusz a 3.3V-os 78l33 a GND-jével pedig sorosan egy dióda, hogy megemelje a kimeneti feszültségét 4V-ra, mert az AVR és az adó is minimum 3V-ról működik.
Szerintem nem fog nagyon merülni a nyomkodás miatt. Vagy rosszul gondolom?

Csatoltam az elképzelést, de a tied is jó lenne szerintem a plusz diódákkal (anódok a portlábakon, katódok a gomb felé).
A második elegánsabb, de itt valamennyit enni fog a proci is, fene tudja, mennyire lesz elég az elem. A végén kell áramot mérni majd.
A lényeg az, hogy a portlábakon van a föld meg a táp felé is védődióda, ha a gnd-n magasabb a fesz mint a portlábon, vagy a porton magasabb mint VCC-n akkor megpurcan a védődióda.
(#) Ricsi89 hozzászólása Márc 31, 2010 /

Egy apró kérdésem lenne. Az AVRDoperen van egy Rxd és Txd kivezetés az isp csatin. Ezzel akkor lehetne kommunikálni? Ha lehet, akkor hogy? Fontos lenne, mert a laptopomon nincs soros port és jó lenne egy picit kommunikálni a procival.

Köszönöm!
A másodikat választottam, annyi javítással, hogy a Reset-hez nem teszek 10K-s ellenállást, mert van beépített.
(#) slowhand hozzászólása Ápr 1, 2010 /

Sziasztok! AVR-ben még új vagyok nagyon és most szükségem lenne egy kis segítségre.
Az INT0-on jön 4 impulzus, az első felfutó indítja a Timer2-őt, az utolsó leállítja. Össze-vissza eredményeket kapok, ami még köszönő viszonyban sincs a várt értékekkel. Már minden vátozót, értéket kiírattam vele, de a progi jó.
Az INT0 láb összeszed valami zavart. Ha csak egy ellenállást teszek rá, már az is "antennázik". Mit csináltam rosszul? Mi lehet a megoldás? Ez amúgy egy Atmega328 (Arduino).
(#) ATtiny válasza slowhand hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Ha szabadon van egy bemenet, akkor ne csodálkozzál ha "antennázik", minden digitális kapunak a bemenetén stabil logikai szintnek kell lenni. Tehát húzzad egy ellenállással vagy a táp felé vagy a föld felé a bemeneteket. Megjegyzem az AVR-ben van belső felhúzó ellenállás, így ha fel akarod húzni, akkor nem kell külső ellenállás.
(#) slowhand válasza ATtiny hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Köszönöm! Ezt értem. A vicc az egészben, hogy kb. annyit ad hozzá a bejövő négyszögjel frekihez, amennyit így összeszed. Azt viszont a felhúzó ellenállással is hozzáadja, meg külső ellenállással is. És innentől nem értem. Már mindent kipróbáltam és elment rá 3 napom.
Ugyanezt PIC-el semmi idő alatt megoldottam, de jobban szeretném az AVR-t használni. Lehet, hogy el kellene felejtenem az Arduino-t, és csinálni "élesben"?
(#) Tomi20 hozzászólása Ápr 1, 2010 /

Sziasztok

Találtam két műszer projektet, egy kijelzőre szeretném kiíratni a dolgokat. Ezek lennének: 1 2 Arra gondoltam megépítem mindkettőt, és a kijelző adat lábait soros diódákkal kötném be, így nem hatna vissza az egyik uC a másikra. Természetesen egyszerre csak az egyik lenne bekapcsolva. Elvileg a kijelzőnek működnie kellene, a soros dióda miatt 4,3V körül lenne a magas szint. Szerintetek megoldható lenne ez?
(#) (Felhasználó 4577) válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Persze, ha a tápfeszültség + ágával is sorbakötsz egy diódát. Tehát minden lábbal sorbakötve egy dióda, kivéve a test. Az összes dióda az LCD kijelző felé nézzen, arra legyen a negatív.
(#) Tomi20 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Igen, így gondoltam. Köszi
(#) edison14 hozzászólása Ápr 1, 2010 /

Helló!

Van egy HLM7262-040100 grafikus LCD-m ami kompatibilis az LM24064BDA kijelzővel és szeretném számítógépről vezérelni. ITT található a pdf-je. A kérdés pedig az lenne hogy a vezérlését meg e lehetne oldani AVR-el és hogy hogyan lehetne megoldani?

A válaszokat és a segítséget előre is köszönöm.
(#) totht91 hozzászólása Ápr 1, 2010 /

Köszi Peti a cikket érdekes, de mivel kezdő vagyok nagyon örülnék a folytatásnak.
(#) puli122 válasza totht91 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Hello!
Köszi, a folytatás alakul, csak nem sok időm van mostanában rá. De lesz ígérem...
(#) Szobiati válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Idézet:
„Más procinál nem csinál ilyet? Esetleg kivett procira rákötni a programozót és úgy programozni.”

Bocsi már majdnem egy hete volt, hogy felvetettem a gondom, hogy hülyeségeket ír ki a procira a programozó, ez volt az utolsó válasz rá.

Egyébként nem, még sosem csinált ilyet egy kontrollerem sem, kivenni pedig nem tudom sajnos... egyszerűen béna vagyok hozzá.
Ráadásul a programozó lábakon nincs semmilyen alkatrész, csak közvetlenel a kivezetés.
Vagy más lábakon lévő alkatrész is befolyásolhatja? De akkor a tervezőnek is jelentkeznie kellett volna a hiba.
Következő: »»   203 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem