Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Igen tudom hogy kicsit, de átméretezi a rendszer automatikusan.
Beállítottam másik égetővel, belső oszcillátorra a mega8-at amit programozni akarok, de úgy sem jó. Idézet: „Ez teljesen normális.” Szerintem meg nem normális, mert ha nem programozod, csak a tápot adod a programozóról, attól még futnia kellene rendesen a programnak, attól függetlenül, hogy azt a portot használja, amit a programozó. Esetleg a 74-es IC-t nézném meg, mert az biztosítja hogy a céláramkör teljesen leváljon a programozótól. Ha ott gubanc van, akkor programozni sem tudsz és az adott programozó lábon lévő esetleges más periféria(itt a kijelző) sem fog rendesen működni. :yes: Puli: Ha a 74-es IC-t kiveszed és úgy dugod rá a programozót a céláramkörre akkor megy rendesen a kijelző? Idézet: Ki lehet kapcsolni.„Igen tudom hogy kicsit, de átméretezi a rendszer automatikusan.” Idézet: 8MHz-re?„Beállítottam másik égetővel, belső oszcillátorra a mega8-at amit programozni akarok, de úgy sem jó.” A LED villog amikor csatlakozol az égetőhöz? Az céláramkör kap 5V-ot, ugye?
Nem túl jó minőségű a NyÁK, nem látok forrasztási hibát. Egyébként jól néz ki.
Kiveszem a 74-es Ic-t akkor sem megy az LCD.
Nekem is azért volt fura mert szerintem is mennie kenné. Tápot természetesen kap. Led villan ha csatlakozom az égetőhöz. Igen ez egy ritka gagyin sikerült nyák sajnos, volt némi vasalós problémám, de bemértem és minden OK 74-es ic-ből vettem direkt többet is, kicseréltem, többivel is ugyanez.
Akkor valahol egy icipici zárlatod lesz. Mindent mérj ki, főleg az egymás melletti sávokat, az isp csati környékén. Nekem is több napi keresgélés után lett meg a hibás szakasz. Ja és legtutibb, ha minden sáv között megkapargatod jó erősen tűvel, vagy bármi hegyes tárggyal.
Az égető működik, semmi gond nincs vele.
a.) Az ISP órajele az AVR órajelének 1/4-edénél nagyobb. b.) Rosszul kötötted rá az AVR-t az égetőre. c.) Rossz a NyÁK. Mérj rá szkóppal az ISP lábaira, miközben programoznál, hogy van-e valami.
Kipróbáltam mást:
testboard-ra direkt nem a táp résznél hanem a programozó csatin adtam fix 5V-ot, úgy megy szépen az LCD, csak amikor föntvan az usb-s égető akkor nem, de amúgy tápot kap, kiméregettem. Szóval valami az "adat" szálakon lehet. szerintem Más: Kapcsolási rajz alapján multiméterrel kiméregettem hogy az égetőn hova jönnek az avr lábai, azt pedig az adatlapon ellenőriztem, nincs elkötve.
Fogj meg egy IC tokot, egy 2*5-ös tüskesort, forraszd össze, rakd bele az AVR-t, tegyél a tápba az IC tok-ba egy 100nF-os kondenzátort és úgy próbáld meg.
Mint írtam, normális, ha cifraságokat mutat az LCD.
Van ilyen cuccom összerakva, csak szerdán jutok hozzá. Kipróbálom de nem látom hogy ez hogy segíthetne.
Az ok hogy mikor programozom hülyeségeket mutat, de amikor nem, csak ráteszem, akkor futnia kéne az avr-nek és az lcd-nek is nem ?
Ha nem programozol, akkor miért lenne normális, ha hülyeséget mutat a kijelző? Nekem is atmega8-on B-portra kötött kijelző, csak akkor mutat hülyeséget, ha épp programozom a kontrollert. Ahogy leválik a programozó a céláramkörről egyből rendesen működik a kijelző.
Aszem csinálok egy új normális minőségű nyákot a héten, és meglátjuk azzal mit csinál. Remélem csak ilyen bibi van. Ha nem akkor még jövök nyavalyogni
![]() Azért köszi mindent srácok. ![]()
Mérj kivett 74-es ic-nél ellenállást az isp csati lábain. Ne szakadásvizsgálóval, hanem mondjuk 10-100kOhm-os méréshatárnál. Egy a szakadásvizsgáló által nem jelzett átmeneti ellenállás, ami 1-2kOhm értékű is lehet a szomszédos vezetősávoknál, az is bekavarhat.
Idézet: „Kipróbálom de nem látom hogy ez hogy segíthetne.” Az áramköröd, LCD-d befolyásolhatja a programozás menetét, bár erre nem nagy az esély. De pl egy kondenzátor bármelyik adatvonalban már galibát csinálhat. Idézet: „Az ok hogy mikor programozom hülyeségeket mutat, de amikor nem, csak ráteszem, akkor futnia kéne az avr-nek és az lcd-nek is nem?” Ezt így nehéz megmondani, nem tudom. Ha gyári lenne az égetőd, akkor igen, futnia kellene.
OK
A cikk alapján az LCD-nek mennie kell mikor nem programozom csak rajta van: Idézet: „Programozás után leválik a célprocesszorról és a programozó minden ki- és bemenete HiZ állapotba vált. (Nagyimpedanciás állapot, eredménye: programozás után, ha rajta marad a programozó, nem zavarja a cél áramkört!)”
Akkor marad az ellenállásmérés.
Üdv mindenkinek! Megépítettem ezt az égetőt, és tettem rá egy ATTiny 45 processzort. A probléma az, hogy mikor ponyproggal fel akarom programozni, kiírja, hogy Communication port not available (-16). Windows xp-t használok, beállítottam, hogy örökölt plug & play eszközök automatikus felismerése, beállítottam a ponyprogban a párhuzamos porti programozót, mindent beállítottam, de mégsem megy. Mi lehet a probléma?
Hello
Ma kipróbáltam azt az égetőmmel hogy kiveszem mindkét IC-t a mega8-at is meg a 74-eset is, és így sem megy az lcd-de tápot kap a panel. Szóval akkor ez így valószínű nyák hiba nem ?
Neeee Megvan a hiba
![]() Egy leheletnyit ferdén tettem rá a kábelre a vámpírcsatlakozót ( azthiszem így hívják ) és volt egy zárlata kábelen. Úgy jöttem rá hogy csak a kábelt a programozó csatlakozóra téve a testboardom sem ment az lcd. elkezdtem kimérni és zárlat ![]() Kicseréltem, működik! Kösz mindenkinek aki ötleteket adott ![]()
Sejtettem, hogy zárlat lesz valahol a 74-es IC után.
![]()
Hello!
No végre sikerült összehozni és frankón beállítani mindent. Sajnos egyelőre még csak a cikkben található kész hex.-et sikerült beégetni de az legalább működik ami annak bizonysága, hogy hardveres oldalról minden okés. A programmers notepad-ben még mindig nem megy a "make all". Egyelőre kísérletképpen csak be copy-ztam az általad közölt forráskódot és azt próbáltam fordítani de valamilyen szintaktikai hibát ír ki bizonyos sorokban. Arra gyanakszom, (a hibaüzenetek alapján) hogy a fórum motorja miatt valami tördelési hiba lép fel amit csak át kéne írni a main.c-be való beillesztés után. Lehet, hogy tévedek ha így van kérlek javíts ki. Továbbá szeretnék egy építő jellegű javaslatot tenni a programozó kivitelezésével kapcsolatban, remélem nem probléma. Talán praktikusabb lenne a 10 pólusú szalagkábel aljzatot megfelelő precíziós IC foglalattal kiváltani. Lévén a legtöbb vásárló próbapanelra kívánja csatlakoztatni (mint én is) és talán az a megoldás praktikusabb erre a célra. Ez csak egy észrevétel és természetesen szubjektív. Üdv!
10P-s csatlakozó szabvány kiosztás, szabvány csatlakozó... Biztos hogy nem lesz kiváltva IC foglalattal.
ISP szó is arra utal, hogy áramkörben való programozás. Nem külön IC foglalaton, IC-t kivéve.
Szerintem nem szedted ki a #-eket amikor kimásoltad, vagy kiszedted?
Topi! Ezekkel a #-ekkel nem lehetne valamit csinálni? Amikor a code tag-ekből akar kimásolni valamit az emberfia, minden sorba betesz egyet.
Ezt valamiért a FF teszi be, ráadásul nem is régóta. IE nem másolja a felsorolás jelölő elemeit.
Szia!
A Pónit nem ismerem, ezért arra nem tudok mit mondani. ....de azt tudod, hogy az ilyen programozónál az LPT csatlakozó, és az AVR közötti vezetékhossz nem lehet több 20-25cm-nél? (ezért jobb a pufferelt).
Tudom, és nincs annyi.
Én erre a foglalatra gondoltam, hogy betenni belőle két 5-ös sort.
Vagy te is? Mert akkor nem szóltam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |