Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   867 / 4023
(#) proli007 válasza BZoli94 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Hello!
A frekvencia/periódus idő kiszámolását jól érted, de..
- Az IC oszcillátorának van némi tápfeszültség függése, de ez gyakorlatilag itt elhanyagolható.
- Ennek a 250ns-nak nincs értelme az égvilágon semmi. Amit kiszámolunk, azt vagy sec-ban, vagy msec-ban, vagy nsec-ban adjuk meg. Amit kiszámoltál, az 7,26msec.
(De ez mellett, egy sima RC oszcillátornál, a 250ns eltérésnek még értelme sincs, hiszen ez a 7,26ms-ot, csak 3,4%-al módosítaná meg. De mivel van tápfeszültség függés, és az alkatrészeknek is van tűrése, még így sem lenne jelentősége. De ha 7,26ms-hoz hozzá adjuk a 250ns-t, akkor semmi esetre nem 7260250ns jön ki.)
- Az IC-ben az oszcillátort, bináris számláló követi. Tehát minden számláló fokozat kettővel oszt. (Ha az időt nézzük, akkor kettővel szorozza.) Minden Q kimenetet kettő hatványaként kell értelmezni. Tehát a Q4 kimenet 2^4=16-al oszt, az oszcillátor frekvenciához képest. Q5, 2^5-ennel, és így tovább..
Tehát ezt a 250ns-t felejtsd el. Ha az oszcillátor periódus ideje 7,26msec akkor a Q4 kimenet periódus ideje 7,26*16=116msec lesz.
üdv! proli007
(#) mesza1 hozzászólása Máj 11, 2010 /

Sziasztok!

Egy olyan áramkörre lenne szükségem, aminek az lenne a feladata, hogy amikor az egy darab drótot ami a nyákról lejön hozzáérintem egy másik áramkörhöz, felvillant 1 led-et, akkor ha a pozitív pólushoz érintettem, ha pedig a negatívhoz akkor egy másik led-et. Az áramkörröl én csak 1 drótot szeretnék kivezetni. Az áramkörnek maximum 18 v-ról kellene működnie, egy stab. ic-vel.

Megoldható lenne ez?

Előre is köszi a segítséget.
(#) proli007 válasza mesza1 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Hello!
"hozzáérintem egy másik áramkörhöz" ez mit is takar?
"felvillant 1 led-et" valóban felvillantja, vagy csak ég?
Az első mondatod, olyan összetett, hogy nem egészen értettem meg mit is szeretnél. És mihez kell a stab IC?
Szóval hogyan is működjön? És milyen bemeneti feszültség szinttel?
Talán egyszerűbb lett volna leírni, mi is a szándékod ezzel az áramkörrel. Vagy mi is ez..
Mert különben ezt az igen komplikált áramkört javasolnám..
üdv! proli007

PlusMinus.png

(#) moltam válasza mesza1 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Egy vezetékkel szerintem nem megoldható..
(#) danci1995 válasza BZoli94 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Megcsináltam!!! Egy dolog viszont nem világos. Lehet hogy nevetséges de az "Emittert leviszed testre" mondatot nem tudom. Én arra gondolok hogy azt a 10 volt minuszára kell kötni de kérlek javíts ki ha mégse. Ha valamit rosszul csináltam kérlek szólj! (Ez az első rajzolt kapcsolásom. Ha valami ronda vagy összefolyik akkor elnézést.)
(#) mesza1 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Bocsi így hogy újra átolvasom valóban rosszul fogalmaztam. tehát az lenne a feladata, hogy egy vezetéket hozzáérintek és a két led segítségével azt mutatná hogy pozitív vagy negatív pólushoz érintettem a vezetéket. Ha pozitív akkor az egyik világítana, ha negatív akkor pedig a másik.

És még1* bocsi.
(#) proli007 válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Hello!
Minden jó, csak a lámpákat nem a -10V-ra, hanem a +10V-ra kell kötni. De ha az izzók, csak 3,5V-osak, akkor nem lenne célszerű kisebb tápfeszültséget használni ellenállások helyett?
üdv! proli007
(#) proli007 válasza mesza1 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Hello!
Akkor már készen is vagyunk, ott az áramköröd..
üdv! proli007
(#) BZoli94 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Szia! Köszönöm válaszod, ismét tanultam belőle. Így már világos, tudtam hogy valami nem jó, ezért is kérdeztem meg! Még egyszer kösz! Üdv!
(#) moltam válasza mesza1 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Szerintem mindenképpen közösíteni kell a két áramkör GND jét.
(#) danci1995 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Talán így???
De így az IC és az izzok is +10 V kapnak. Ha esetleg félreértettem szólj!!!

De valóban egyszerűbb lenne ha kevesebb tápfeszültség lenne. Akkor nem kellenének a 33 Ohmos ellenállások???

Üdv.

A 10V-ot én mondtam neki, mert az IC-hez annyit gondoltam... Ehhez az IC-hez segítettél nekem.

danci1995:
proli0007 leírta, hogy mi a probléma a kapcsolással. (Az izzókat a tápfeszre azaz, a +10V-ra kösd!) És még annyit, hogy 47k-s trimerre gondoltam, nem pedig 4,7k-sra, de most már tudom, hogy hogy kell kiszámolni a villogás frekvenciáját, és neki is látok, úgy okosabbak leszünk, ha tudjuk, hogy mit miért... Olvasd el te is proli hozzászólásait, érti a dolgát!
(#) proli007 válasza BZoli94 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Hello!
Azt gondoljátok át, miért kell 3,5V-os izzó, hány db. lesz belőle használva és miként lesznek kötve. Mert a tranzisztornak meg is kellene hajtani azt az áramot, amivel terhelitek. Egyébként ez nem "össze-vissza" villogó,hanem egy "bináris" számláló lesz. Az "össze-vissza" véletlenséget takarna, de ez messze nem az. Még csak nem is álvéletlen. Persze ha lassan fog menni, és össze-vissza lesznek elhelyezve, akkor elég nehéz lesz felfedezni az összefüggést a villogásnál.
üdv! proli007
(#) BZoli94 válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Ez sem lesz jó. CSAK az izzókat kösd a tápfeszre, de ReSeT (12-es láb) és a Vss (8-as láb) marad a testen! Mindjárt lerajzolom 5db izzóval. Ja és ezt feltétlen olvasd el. A lényeg, hogy ha kiszámolod/beállítod az oszcillátor frekvenciáját, akkor azt a frekvenciát amit kapsz, osztod a kettő azon kitevőjével, ami a Q mellé van írva, akkor kapod meg a villogás frekijét.... De ezt proli007 írta le... Most lesz egy kis dolgom, de mindjárt lerajzolom. Milyen tápfeszültséget tudsz kreálni? Üdv
(#) chevvalier_69 hozzászólása Máj 11, 2010 /

Helloka mindenkinek,elnezeseteket kerem a zavarkodasert,oszinten segitsegre lenne szuksegem,erdekelne a hobbielektronika,keresnek 1 olyan embert aki segitene ebbe magyarazna 1 2 dolgot stb,ha esetleg tud valaki segiteni nagyon orulnek neki elore is koszonom szepen
(#) CIROKL válasza chevvalier_69 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Hát kérdezz ? valaki egészen biztos fog válaszolni érdemben !
(#) danci1995 válasza BZoli94 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

9V az nekem igen klassz lenne.
(#) chevvalier_69 válasza CIROKL hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Esetleg van 1 msn cimed ) vagy hasonlo h tudjunk ugy beszeleni? ne erts fere csak igy elege nehezn tudunk komunikalni
(#) saraha válasza chevvalier_69 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Szia.
Idézet:
„ne erts fere csak igy elege nehezn tudunk komunikalni”

Nem is olyan nehéz ám az...próbáld ki ,azért van ez a topic.
Csak a helyesírásra figyelj, mert itt azért a modik keményen harapnak.
(#) chevvalier_69 válasza saraha hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Ertem,szoval nem tudom hogyan kene neki alni h keszitsek 1 led sort,amilyen a knight riderben van,ezert kene nemi segitsek,igen tudom olvastam az oldalon h kell de oszinten nem ertetem,ezert is irtam a topicban
(#) saraha válasza chevvalier_69 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Van itt egy pár ilyen topic is futófény Knight 2000

Ott kérdezhetsz róla, biztos segítenek összehozni neked egyet.
(#) ferenc55896 hozzászólása Máj 11, 2010 /

Sziasztok
Nekem is kellene egy kicsi segítség a ledes diszkófény elkészítéséhez. A ledeknek melyik lábát kötögetem össze (rövid/hosszú)?
A PC LPT connector bekötésekor a PC GND hova megy?
És a nyák közepén a vízszintes részhez mi megy?
(bocsi de totál kezdő vagyok )
(#) kadarist válasza ferenc55896 hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

Szia!
Egy rajzot csatolhattál volna.
(#) ferenc55896 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

bocsi...lemaradt.
Pirossal bekereteztem a kérdéses részt

kapcsi.gif

Ahhoz semmi nem megy. Az áram folyik rajta.
(#) ferenc55896 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 11, 2010 /

függőlegesen?
mert akkor jól gondoltam

Szia!
Idézet:
„Mert a tranzisztornak meg is kellene hajtani azt az áramot, amivel terhelitek.”
Hát igen. Ebben tudnál segíteni? Mármint, hogy hogy számoljam ki a bázisellenállást? Már olvasgattam róla, de nem áll össze. Vegyük példának a BC639-et, tápfesznek 9V-ot és a Collektorra egy LED-et kötök, amelyen 3V esik és 20mA. Addig OK, hogy a LED előtét ellenállás kiszámoljam, de a tranyó Bázisára mekkora ellenállást kössek? (Emmiter testen) Kösz szépen! Üdv

Na szoval mit kene beszerezek a led sor keszitesehez? Kitt ledsorhoz? esetleg kaphatnek 1 listat? kezdetnek.. ?

A forrszemek közé átkötéseket kell tenni

En kesziteni szeretnek
Következő: »»   867 / 4023
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem