Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   58 / 227
(#) Collector hozzászólása Máj 13, 2010 /

Nagyon frankó golyók.. tetőkapacitásnak is.
Bővebben: Link
(#) BULL1988 hozzászólása Máj 13, 2010 /

Sziasztok!

Köszönöm a válaszaitokat! Mondom, hogy miket javítottam. A tranzisztorokat "helyre raktam", a tetőkapacitás és a tekercs között lecsökkentettem a távot, amennyire csak tudtam, így már csak ott szikrázik ahol kell. A C4 végül 13 nF lett. A tetőkapacitást szerintem egész jóra csináltam, sajnos célszerszámom nem volt hozzá így Collector szavaival élve sufnituningos lett , de most csak ezt tudtam produkálni. Én is gondolkodtam ám ilyen fém golyóban, de a beszállító elhunyt és így lemondtam róla.... Keresgélni meg akkor nem volt kedvem, azután meg elfelejtettem. A trafóról, a nyákról és a tekercsről csináltam képeket. (egy réteg lakkal lefújtam a tekercset még egyszer) Induktivitást sajnos nem tudok mérni. A földet úgy oldottam meg, hogy a nyák negatív pólusát a radiátorhoz kötöttem.

Most kb 13-14 centiset szikrázik, hasonlót mint Skori tekercse. Képeket majd próbálok működés közben is csinálni. (sajnos a képek megint homályosak lettek....)

Üdv, Pisti
(#) belganarancs válasza BULL1988 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Szia!
Egy pici kritika:a tranzisztorok még mindig nincsenek a helyükön.Azok a hűtőborda darabkák a teszteléshez jók,később kevés lesz,ráadásul most "lógnak a levegőben"ha van rá módod,akkor még ezt módosítsd.
Nekem tetszik a szekundered a sufnituningos tetőkapacitással együtt.
(#) Collector válasza BULL1988 hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Ha a tetőkapacitás elég sima, és jól van összeillesztve, akkor az jó is, de még mindig nagyon messze van a szekunder tetejétől.
(#) kampy hozzászólása Máj 14, 2010 /

Heló!
Én is elkezdtem építeni egy tesla tekercset már megvan minden ami kell hozzá.

De nem tudom pontosan hogy milyen áramforrásra kellene kötnöm

Ha valaki tudna valami egyszerű ötletet adni a sorkimenőn kívül az nagyon jó lenne

Köszike
(#) belganarancs válasza kampy hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

Szia!

Olvasgasd a topicot,ezt nem azért javaslom,hogy kínozzalak,csak sok kérdést,amit még eddig nem tettél fel,de fel fogsz,már kitárgyaltunk.
Idézet:
„Én is elkezdtem építeni egy tesla tekercset már megvan minden ami kell hozzá.”

Mi minden?
Innen a topicból senki nem ajánlaná neked a sorkimenőt..
(#) BULL1988 hozzászólása Máj 14, 2010 /

Sziasztok!

Csökkentettem a távot a szekunder és a tetőkapacitás között, de ebből az lett, hogy kihagyott ütemeket, mintha máshol szikrázott volna (inkább csak pattogás volt, sokkal halkabb volt mint egy szikra) Ezek után elkezdtem növelni a távot újra, míg végül el nem értem az eredetit. A pattogást ugyanis a C4 változtatásával nem tudtam kiküszöbölni. Miután visszaállítottam ez eredeti helyzetbe, teljesen összeraktam újból rendesen ment....amíg valami el nem romlott. Kb 1-2 percig járattam teljes "gázon" majd amikor visszább vettem elkezdett megint kihagyni ütemeket, de most máshogy. Nem lehet pattanást hallani kihagyáskor, teljesen olyan, mint egy trabant motorja alapjáraton. Ez így vicces lenne, ha egy trabit akarnék utánozni, de így nem. Ezután levettem a telepről, majd újra ráraktam és láss csodát 2 fokozat között állítható a potméter; van egy, ami normál esetben a max és van egy másik ami sokkal gyorsabb szikrázást eredményez.... Fogalmam sincs, hogy mi történhetett.... Lehűlés után is ezt produkálja.... Megnéztem a nyákot, így első blikkre semmi nyoma sincs a dolognak.... Találkoztatok már hasonlóval?

Üdv, Pisti

Azért nincs látható szikra, mert túl homogén a térerőeloszlás, és kicsi a teljesítmény. Rakj rá egy apró kitörési pontot (fél centis csúcs szerűség), akkor jó lesz.
Nekem folyton meghalt az egész régebben, ahogy nálad is, úgyhogy én hagytam az egészet.
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

A hibát elhárítottam, valami hozzáérhetett a nyákhoz a forrasztási oldalon, emiatt volt valami gubanc, de tudtommal csak egy műanyag tartó lehetett..... Na mindegy, most megy, nem hagy ki ütemeket, bár nem volt most merszem próbálgatni, mert nagyon fel....ta az agyam. A lényeg, hogy most megy. A 12 voltosat próbálgattam az imént 12 voltról és az is csinál olyat, hogy ha 1-2 mmre van a csavarhúzó vége a kitörési ponttól egyszerűen pár másodper múlva leáll. Nem indul. Csak 4-5 perc múlva hajlandó újra rendesen működni..... Érdekes.

Amikor raktam rá kitörési pontot rendesen ment, csak eddig nem kellett hozzá.... Most sem kell, de távolabb van (kb mint előtte volt).

Úgy döntöttem, hogy hagyom a félvezetős teslákat, mert túl összetettek és ha valami elromlik, akkor egy csomó dolgot kell átnéznem benne. A forgó szikraköz alapanyag és szerszámok nélkül kiesik a sorból, maradt az elektroncső.....

Lehet statikussal is csinálni.
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Máj 14, 2010 /

El is felejtettem azt a fajta meghajtást. Azért vagyok a csöves megoldás mellett, mert mániám, hogy minden mobilra csináljak meg és olyan esztétikusan nézne ki. Neten lehet találni rengeteget. Gondolom, hogy statikussal is meg lehet hasonlóra csinálni, de olyat még nem nagyon láttam. Bár a ti forgó szikraközös teslátok is mobil.
(#) BULL1988 hozzászólása Máj 14, 2010 /

Valakinek nincs meg véletlenül az a kapcsolás, amivel Skori ebben a videóban megoldotta a vezérlést? Gondolom a 4017-essel meg lehetne oldani, hogy hozzá lehessen kötni más jelforrást, pl mp3 lejátszót, stb....

MP3 lejátszóval sokra nem mennél, mivel ez egy szimpla szaggató.
(#) BULL1988 válasza Collector hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Hm, akkor van mód, hogy zenélő teslát lehessen csinálni egy ilyen mini teslából? Van egy olyan érzésem, hogy nincs.... (legalábbis, ha komolyabb dallamról van szó...)
(#) varttina válasza BULL1988 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Legegyszerűbb, ha a végkok tápfeszültségére ülteted rá a megfelelően felerősített hangfrekvenciás jelet. Tesla tekercsnél még nem próbáltam, de AM rádióadót már építettem ezzel a módszerrel, és tökéletesen működött.
(#) kampy hozzászólása Máj 15, 2010 /

Heló!

Ha csinálok egy 8000 voltos trafót az jó lenne a teslához?
Vagy inkább egy mikrosütő trafója kéne?
(#) Collector válasza kampy hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Tekerni akarsz trafót? Mekkora teljesítményt szeretnél?
(#) kampy válasza Collector hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Hát nem tudom hogy mekkora kellene!
Adtól függ hogy mennyire van szükség!
(#) kampy hozzászólása Máj 15, 2010 /

Nincs valakinek valami egyszerű működöképes kapcs. rajza meghajtáshoz??
(#) bobz hozzászólása Máj 15, 2010 /

Megszeretnem epiteni a konyek lenagyobb teslatekercset. Kb 5 meter magasat. Mit szoltok hozza?
(#) Frenki007 hozzászólása Máj 15, 2010 /

Hello

Valaki tesz fel egy képet a Skori 24 voltos tesla tekrcs kész nyákról? A szekunder iránya mindegy hogy merre tekerem? A FET-ek hűtésére elég szerintetek ez a hűtőborda vagy túl kicsi? (mármint egy Fet-re egy ilyen hűtőborda)
(#) Frenki007 válasza Frenki007 hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Teszek fel képet egy másik hűtőbordáról is.
(#) Hodinka válasza kampy hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Idézet:
„Nincs valakinek valami egyszerű működöképes kapcs. rajza meghajtáshoz??”

A két legegyszerűbb bekötésmód:Bővebben: Link,
Bővebben: Link
Egyébként ha sajátkezüleg szeretnéd megtekerni azt a 8kV-os trafót,hát abba beleőszülsz mire kész lesz.
Üdv!
(#) Collector válasza bobz hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Hány millió a költségvetés?
(#) belganarancs válasza bobz hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Majd tegyél fel képeket!
(#) Hodinka válasza bobz hozzászólására (») Máj 15, 2010 /

Szerintem akkor elkezdhetsz gyüjtögetni egy saját trafóházra.
(#) bobz válasza Hodinka hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Megcsapolom a magasfeszultseget a kozelben megy epp.
Azert millioba nem fog kerulni mert nalunk grivnya van.
De a szomszedok azok nezhetnek uj elektronikai cuccok utan mert biztos hogy kisuti oket!!
(#) kampy válasza Hodinka hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Heló

Az a magasfeszültségű trafó kb. hány voltos??
(#) mutatvanyos válasza Frenki007 hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Itt látod a hűtőbordát. Az első Fet kivételével szigetelő alátét+kontakt paszta!

IMGP3080.JPG

(#) Hodinka válasza kampy hozzászólására (») Máj 16, 2010 /

Ha a linkelt kapcsrajzon lévőre gondolsz,akkor azon nincs megszabva,amúgy sem a nagyfeszültség nyílvánít döntő szerepet az egésznek,hanem a teljesítmény,a fesz nagysága csak könnyít a szikraköz kialakításában és egyben kevesebb áramra is van szügség mondjuk egy adott teljesítményhez,általában 10-14kV körüli feszt használnak,de volt már példa kevesebbre is,ott van például Collector 2MOT-os teslája,és a spéci szikraköze.(érdemes fellátogatni a weboldalára sok érdekességet olvashatsz).
Üdv!
Következő: »»   58 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem