Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Nagyon frankó golyók.. tetőkapacitásnak is.
Bővebben: Link
Sziasztok!
Köszönöm a válaszaitokat! Mondom, hogy miket javítottam. A tranzisztorokat "helyre raktam", a tetőkapacitás és a tekercs között lecsökkentettem a távot, amennyire csak tudtam, így már csak ott szikrázik ahol kell. A C4 végül 13 nF lett. A tetőkapacitást szerintem egész jóra csináltam, sajnos célszerszámom nem volt hozzá így Collector szavaival élve sufnituningos lett ![]() Most kb 13-14 centiset szikrázik, hasonlót mint Skori tekercse. Képeket majd próbálok működés közben is csinálni. (sajnos a képek megint homályosak lettek....) Üdv, Pisti
Szia!
Egy pici kritika:a tranzisztorok még mindig nincsenek a helyükön.Azok a hűtőborda darabkák a teszteléshez jók,később kevés lesz,ráadásul most "lógnak a levegőben"ha van rá módod,akkor még ezt módosítsd. Nekem tetszik a szekundered a sufnituningos tetőkapacitással együtt. ![]()
Ha a tetőkapacitás elég sima, és jól van összeillesztve, akkor az jó is, de még mindig nagyon messze van a szekunder tetejétől.
Heló!
Én is elkezdtem építeni egy tesla tekercset már megvan minden ami kell hozzá. ![]() De nem tudom pontosan hogy milyen áramforrásra kellene kötnöm ![]() Ha valaki tudna valami egyszerű ötletet adni a sorkimenőn kívül az nagyon jó lenne ![]() Köszike
Szia!
Olvasgasd a topicot,ezt nem azért javaslom,hogy kínozzalak,csak sok kérdést,amit még eddig nem tettél fel,de fel fogsz,már kitárgyaltunk. Idézet: „Én is elkezdtem építeni egy tesla tekercset már megvan minden ami kell hozzá.” Mi minden? Innen a topicból senki nem ajánlaná neked a sorkimenőt..
Sziasztok!
Csökkentettem a távot a szekunder és a tetőkapacitás között, de ebből az lett, hogy kihagyott ütemeket, mintha máshol szikrázott volna (inkább csak pattogás volt, sokkal halkabb volt mint egy szikra) Ezek után elkezdtem növelni a távot újra, míg végül el nem értem az eredetit. A pattogást ugyanis a C4 változtatásával nem tudtam kiküszöbölni. Miután visszaállítottam ez eredeti helyzetbe, teljesen összeraktam újból rendesen ment....amíg valami el nem romlott. Kb 1-2 percig járattam teljes "gázon" majd amikor visszább vettem elkezdett megint kihagyni ütemeket, de most máshogy. Nem lehet pattanást hallani kihagyáskor, teljesen olyan, mint egy trabant motorja alapjáraton. Ez így vicces lenne, ha egy trabit akarnék utánozni, de így nem. Ezután levettem a telepről, majd újra ráraktam és láss csodát 2 fokozat között állítható a potméter; van egy, ami normál esetben a max és van egy másik ami sokkal gyorsabb szikrázást eredményez.... Fogalmam sincs, hogy mi történhetett.... Lehűlés után is ezt produkálja.... Megnéztem a nyákot, így első blikkre semmi nyoma sincs a dolognak.... Találkoztatok már hasonlóval? Üdv, Pisti
Azért nincs látható szikra, mert túl homogén a térerőeloszlás, és kicsi a teljesítmény. Rakj rá egy apró kitörési pontot (fél centis csúcs szerűség), akkor jó lesz.
Nekem folyton meghalt az egész régebben, ahogy nálad is, úgyhogy én hagytam az egészet.
A hibát elhárítottam, valami hozzáérhetett a nyákhoz a forrasztási oldalon, emiatt volt valami gubanc, de tudtommal csak egy műanyag tartó lehetett..... Na mindegy, most megy, nem hagy ki ütemeket, bár nem volt most merszem próbálgatni, mert nagyon fel....ta az agyam. A lényeg, hogy most megy. A 12 voltosat próbálgattam az imént 12 voltról és az is csinál olyat, hogy ha 1-2 mmre van a csavarhúzó vége a kitörési ponttól egyszerűen pár másodper múlva leáll. Nem indul. Csak 4-5 perc múlva hajlandó újra rendesen működni..... Érdekes.
![]() Amikor raktam rá kitörési pontot rendesen ment, csak eddig nem kellett hozzá.... Most sem kell, de távolabb van (kb mint előtte volt). Úgy döntöttem, hogy hagyom a félvezetős teslákat, mert túl összetettek és ha valami elromlik, akkor egy csomó dolgot kell átnéznem benne. A forgó szikraköz alapanyag és szerszámok nélkül kiesik a sorból, maradt az elektroncső.....
El is felejtettem azt a fajta meghajtást. Azért vagyok a csöves megoldás mellett, mert mániám, hogy minden mobilra csináljak meg és olyan esztétikusan nézne ki. Neten lehet találni rengeteget. Gondolom, hogy statikussal is meg lehet hasonlóra csinálni, de olyat még nem nagyon láttam. Bár a ti forgó szikraközös teslátok is mobil.
![]()
Valakinek nincs meg véletlenül az a kapcsolás, amivel Skori ebben a videóban megoldotta a vezérlést? Gondolom a 4017-essel meg lehetne oldani, hogy hozzá lehessen kötni más jelforrást, pl mp3 lejátszót, stb....
MP3 lejátszóval sokra nem mennél, mivel ez egy szimpla szaggató.
Hm, akkor van mód, hogy zenélő teslát lehessen csinálni egy ilyen mini teslából? Van egy olyan érzésem, hogy nincs.... (legalábbis, ha komolyabb dallamról van szó...)
Legegyszerűbb, ha a végkok tápfeszültségére ülteted rá a megfelelően felerősített hangfrekvenciás jelet. Tesla tekercsnél még nem próbáltam, de AM rádióadót már építettem ezzel a módszerrel, és tökéletesen működött.
Heló!
Ha csinálok egy 8000 voltos trafót az jó lenne a teslához? Vagy inkább egy mikrosütő trafója kéne?
Tekerni akarsz trafót? Mekkora teljesítményt szeretnél?
Hát nem tudom hogy mekkora kellene!
Adtól függ hogy mennyire van szükség!
Nincs valakinek valami egyszerű működöképes kapcs. rajza meghajtáshoz??
Megszeretnem epiteni a konyek lenagyobb teslatekercset. Kb 5 meter magasat. Mit szoltok hozza?
![]() ![]() ![]()
Hello
Valaki tesz fel egy képet a Skori 24 voltos tesla tekrcs kész nyákról? A szekunder iránya mindegy hogy merre tekerem? A FET-ek hűtésére elég szerintetek ez a hűtőborda vagy túl kicsi? (mármint egy Fet-re egy ilyen hűtőborda)
Teszek fel képet egy másik hűtőbordáról is.
Idézet: „Nincs valakinek valami egyszerű működöképes kapcs. rajza meghajtáshoz??” A két legegyszerűbb bekötésmód:Bővebben: Link, Bővebben: Link Egyébként ha sajátkezüleg szeretnéd megtekerni azt a 8kV-os trafót,hát abba beleőszülsz mire kész lesz. ![]() Üdv!
Majd tegyél fel képeket!
![]()
Szerintem akkor elkezdhetsz gyüjtögetni egy saját trafóházra.
![]()
Megcsapolom a magasfeszultseget a kozelben megy epp.
Azert millioba nem fog kerulni mert nalunk grivnya van. ![]() De a szomszedok azok nezhetnek uj elektronikai cuccok utan mert biztos hogy kisuti oket!!
Heló
Az a magasfeszültségű trafó kb. hány voltos??
Itt látod a hűtőbordát. Az első Fet kivételével szigetelő alátét+kontakt paszta!
Ha a linkelt kapcsrajzon lévőre gondolsz,akkor azon nincs megszabva,amúgy sem a nagyfeszültség nyílvánít döntő szerepet az egésznek,hanem a teljesítmény,a fesz nagysága csak könnyít a szikraköz kialakításában és egyben kevesebb áramra is van szügség mondjuk egy adott teljesítményhez,általában 10-14kV körüli feszt használnak,de volt már példa kevesebbre is,ott van például Collector 2MOT-os teslája,és a spéci szikraköze.(érdemes fellátogatni a weboldalára sok érdekességet olvashatsz).
Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |