Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Szia!
A 15ohm 10W nagy valószínűséggel az előtöltő ellenállás volt, de nem eredeti az biztos. Az IGBT-k vizsgálatára(jó-nem jó) korábban tettem fel egy nagyon egyszerű rajzot, ha nem találod, akkor előkeresem,és még egyszer felteszem. A mosást mindenképpen végezd el, a javítást pedig a vezérlő-szabályzóáramkör vizsgálatával kezdjed el. Az elpukkant ellenállás zárlatos IGBT-kre utal.
Na, ezért utálom a ventillátorokat.
Vagy kondira, meg még a jó fene tudja, hogy mire. Lesz vele munka...
Köszönöm, ma délután neki is látok, sejtettem, hogy jó kis muri lesz. Közben kiderítettem, hogy ez megegyezik a Merkle Te 161DC nevű masinával, ha erről van valakinek valami infoja, ne tartsa magában, csak lelkiismeret furdalást okoz!
![]() További szép napot! ![]()
Igen,akár zárlatos pufferkondi is lehet. Bár az nem olyan gyakori mint a zárlatos IGBT.
![]()
Újabb fejlemények..
Kiszedtem az igbt-ket, megvizsgáltam az általad beküldött módszerrel, és sajnos zárlatosak. ![]() Viszont a pufferkondikat is megmértem, hála istennek épek. A teljesítmény diódákat is néztem, semmi bajuk. Közben rájöttem, miért költözött az örök vadászmezőkre, az egyik igbt páros bordája lelazult a panelen, ami függőlegesen állt a gépben, így a borda teteje hozzáért a készülékházhoz, ott nem kis rövidzárat okozva. A bordák takarításakor vettem észre, hogy egy-két helyen az elcseppent! :eek2: Sajnos így vennem kell IGBT-t, Debrecenben meg sehol nincs, ill. nem tartanak, marad a web. Addig is új dobozt tervezek neki, kicsit szellősebbet, strapabíróbbat. Nem tudtok véletlenül olyan helyet, ahonnan vehetnék munkakábelt a géphez? Ugyanis azt nem kaptam. Egy boltot már találtam, 2.5méteres test-munkakábel-pajzs alig több 6000 Ft-nál. Jól hangzik, vagy van ennél olcsóbb? Hobbi hegesztésre lesz, nem kell hiper-szuper.. ![]()
Hát, ha a kábeleken rajta vannak a csatlakozók, fogó csipesz, +a pajzs, akkor már nem is drága.
Persze ha normális puha, legalább 25 mm2 a kábel.
Sziasztok!
Segítségetekre lenne szükségem! adott egy inverteres heggesztő ami nem működik van benne egy tranzisztor az IGBT meghajtásánál. BC490 volt benne ,de ez nem beszerezhető számomra. Esetleg ezzel 2sb647 lehet-e helyettesíteni??? vagy mit tehetek be helyette?
Szia!
Igen,jó helyette, de a lábkiosztásra vigyázz! Teljesen más a lábkiosztása, nehogy az eredetivel azonos pozícióba forraszd be.
Hello!
Rendben, odafigyelek köszi az infót! ![]()
Jóllátom-ennek a gépnek sima lemezvason van a fojtója,
![]()
SügiX-nek szántam
![]()
Jól látod.. bár én sajnos nem nagyon értek hozzá, átolvastam a topicot nagyjából, de szerintem nem lehet rossz, ha még mindíg lehet kapni ezt a gépet és elég sokat használták ezt a példányt.
Igaz, kezdek elkeseredni, ugyanis ehhez hozzányúlt valaki, aki még annyira sem ért hozzá, mint én. Már azt is valószínünek tartom, hogy nem HGTG30-as volt benne, amit írtam, hanem kisebb. Ugyanis szétszedtem darabokra a gépet és több "nyom" is arra utal, hogy kisebb, vagy legalábbis más tokozású igbt volt benne. A mostaniaknak új furat volt a felhelyezéshez, oldalanként egy, azaz ha ez lett volna, akkor gondolom párban egymás mellett egyformán van a furat. Plusz: A gép 150A-t tudott fénykorában, erre szerintem fölösleges a 4 db HGTG30-as erre, 2 meg kevés. De javítsatok ki ha tévedek. Egyenlőre megáll a project, sokba volt a fogorvos.. ![]() mpisti: Milyen igbt-t ajánlanál a gépbe? Nem lenne rossz, ha tudná a 150A ezután is. 2-2 lehet a felállás, a panel így van kialakítva. A meghajtásról egy UC3845N gondoskodik, ezt egy lm358 egészíti ki, gondolom az anti-stic és arc force funkciókkal.
Szia Csaba!
A 150 A-hez a 2-2 db HGTG30N60A4 nem sok. Alapvetően a meghajtó áramkörtől függ,hogy milyen IGBT-ket rakhatsz bele. Ha elég "combos", gyors töltési és kisütési időt tud garantálni,akkor akár nagyobb gate kapacitású IGBT is jó lehet bele. De a HGTG vagy az STW;SGW a gyári gépekben gyakran előforduló darab,tehát a te gépedben is megállja a helyét. A meghajtó IC-ről nem gondolom hogy 100kHz-en ketyegne, 30-50kHz környékén meg az említett típusok bőven jók. Az LM358 nem valószínű hogy az általad említett funkciókat csinálja, én inkább arra gondolok hogy a klixonok szintillesztését végzi.
Sziasztok!
Ha az áramváltót a főtrafó tetejétől 2cm-re rakom, okozhat valami problémát? A mellékelt képen látható.
Szia!
Szerintem nem okozhat problémát. De ha a kivezetést úgy hajlítod,hogy a főtrafó szórt mágneses tere(ami-E magról lévén szó-elég csekély) a lehető legkisebb mértékben menjen át a ferritgyűrűn, akkor biztosan nem fog gondot okozni. A legjobb,ha a gyűrű a szórt erővonalakra merőleges.
Köszi a gyors választ, bíztam bemme hogy jó lesz így, mert sok lehetőségem nincs, talán állitva még elfér. Nem akartam addíg szétfűrészelni a hűtőbordát még valaki, nem mond véleményt.
Napot mindenkinek! (Ilyen idő után már illene..)
Arra a döntésre jutottam, hogy szétbontom az egész gépezetet és építek egy újat, szépet, jót. Sajnos, ahogy a cégnél lemostuk a panelt, olyan látvány tárult elém, hogy a lakodalmas kutya ettől csak méghamarabb szabadulna meg a vacsorájától. :szomoru1: Az egész egy nagy trutymós-lakkos-koszos(lemoshatatlan) valami. Nem szívesen javítgatnám ezt, inkább csinálnék valami újat, amit tudok, hogy én építettem, bízhatok benne. Na meg az építés öröme. Ezért szeretném a segítségeteket kérni. A cél az egy barkács gép, amivel 3mm-es pálcáig lehet normálisan hegeszteni, esetleg még az alumínium is szóba jöhet. Olvastam itt a fórumon, hogy azt is lehet védőgáz nélkül, speckós pálcával. Persze alkatrészek adottak, azokat szeretném felhasználni. A lista a főbb alkatrészekről: 3db 400V 470uF UC3845N LM358 80EBU02 150EBU02 KBPC3506A IGBT az még nincs, de fizetés után teljes a lista. + kisebb nagyobb MKP kondik.. Filléres dolgok, de abból inkább újat veszek.. A trafókról és a bordákról teszek fel képet. Borda nem érdekes, az is lehet, szerzek hozzá másikat, hasonlóan képzelem, mint atti2-nek a kialakítása. Melyik rajzot tudnátok nekem ajánlani? Esetleg tervet.. :nezze: Kapcsolóüzemü tápokhoz nem sok közöm van, hegesztőkhöz mégúgyse. De ha kell, megtervezem. Előre is ezer hála és köszönet. ![]()
Szia!
Miért nem csinálsz inkább egy új nyákot? De ha mindenképpen másikat akarsz , a ( Maci féle) néven emlegetett gépet már sokan megépítették, többek között én is, csupán az építés öröméért. 2-3 éve csináltam, a próbahegesztéseken kívül semmire nem használtam . ![]()
Egyetértek atti2-vel, miért nem rajzolod ki a gép kapcsolási rajzát,és építesz helyette egy másik nyákra gépet. Ennek a gépnek jó paraméterei lehettek,ha 80V üresjárási feszültséget tudott, tehát érdemes utánépíteni.
Egyébként a trutyis nyák problémáját némi nitrohigító meg szokta oldani. De ha az nem használ, még mindig ott a Kromofag. Szép tiszta nyákot csinál,de előtte érdemes minden alkatrész értékét felírni,mert van alkatrészfelirat amit simán levisz. Én a kromofagos módszert szoktam alkalmazni ha pl. a nyákot poliuretán lakkal kezelték leforrasztás után.
Az utanepitessel szerencsesebb helyzetben lennek, ugyanis pont olyan gepen dolgozok, ami nagyfelbontasu kepeket keszit a panelokrol, igy ellenorzi a forrasztasok minoseget, polaritasat, stb..
Igy konnyebb lenne a nyakot lemasolni, mert a kepet tudom menteni ertelmes formatumba. A javitas elvetve, sajnos aki elottem belenyult a gepbe, leszakitott par vezetosavot. Hala az egnek a helye tisztan latszik. Na alszok meg ra egyet, aztan meglatjuk. Ill. dolgozok.. ejszakai muszak..
Egész komoly gépekben is javítottam már vezetősáv hibát. Olyant is, hogy SMD IC alatt ment el 3 db egymás mellett. Megfelelően vékony ,jól szigetelt és eléggé merev huzallal simán meg lehet csinálni. Igaz,az SMD lábait kissé le kellett hajlítani,de tökéletesen működik azóta is.(kop-kop , ezt most lekopogom
![]()
Hat, nalunk is javitanak vezetosavot, de a problemam meg mindig a lakk. Holnap megnezem mennyire lehet lemosni. Ha nem sikerul szepen, marad az uj nyak.
Azt el is felejtettem, a fet meghajtoig megneztem a jelet, megvan, tehat megy a pwm, kepet majd holnsp, vagy holnsputan rakok fel, ma nem sokra volt idom, inkabb bolt utan kutattam. Kicsit elkeseritett az igbt ara, nekem meg 4 is kell, na de hat egyszer elunk.
Én még olyan lakkal nem találkoztam(nyáklakkra gondolok)amit a meleg Kromofag meg ne kezdett volna. Én minden esetben a forrasztási oldallal kezdem a lemosást, úgy,hogy papírvattát teszek egy fémtálcába,és arra annyi kromofagot öntök,hogy a rárakott nyáknak csak az alsó fele legyen benne a maróanyagban. időközönként kemény sörtés fogkefével a felmart réteget eltávolítom.
A lemosás után alapos denaturált szeszes majd forróvizes lemosást kell alkalmazni, hogy semmi oldószer ne maradjon a nyákon. A módszer csak üvegszálas nyák esetén alkalmazható!
Hello.
Kiprobaltam, nitrohigitoval, lejon a lakk szepen, viszont nehol a forrasztasgatlo lakkot is megnyuzta, legalabbis gondolom, mert zoldes szine lett a higitonak. Bar latszani nem latszik. Most egy kicsit pihentetem, nem szeretnek kigyulladni forrasztas kozben ![]() De alkatreszekkel varnom kell fizetesig, addig lehet visszarajzolom, es meg lehet uj nyakot is kap, ha lesz kedvem. Igbt-t honnan erdemes rendelni? Hq-n, es farnell-en kivul mashol nem talaltam. A munkakabelre meg mar megvan a forras, Hajduboszormenyben van egy aruhaz, ott lehet kapni, aposnak meg pont van egy elektrodafogoja, meg testcsipesze, vadi uj. ![]()
Az IGBT-ket megpróbálhatod az INCOMP-nál is, én náluk is szoktam vásárolni. A forrasztásgátló lakk nem jön le legfeljebb annyi,ami a fedőlakkba átszívódott.
Szia, mpisti!
Gondolom sok gyári gépet láttál már beüről. Az érdekelne hogy milyem snubbereket alkalmaznak az igbt-s hegesztőkbe, én még csak 500v-os fetes gépeket láttam, azokba szép nagy 5w 47-100 ohmos ellenállások +1-2 nf-os kondik voltak, kell ez a 600v-os ígbt mellé is? suppressor diodát szoktak alkalmazni?
Sok volt az esős napok száma,nem szép,nem profi,de működik.
35kHz frekin megy.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |