Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   883 / 4025
(#) Becsey válasza kadarist hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Bocsi de még mindég sötét.A hfe oszlop üres a diagram pl 0,8V-nál két metszéspontot is ad.Légyszi magyarázd el egy konkrét példán keresztül.Köszi Becsey.
(#) CsemanAttila válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Úgy képzeltem, azért kérdeztem rá Köszi a segítséget!
(#) frigos hozzászólása Máj 25, 2010 /

Sziasztok!
Tinával kapcsolatba lenne kérdésem.
4 polusal kapcsolatban, hogy lehet megadni a paramétereit? pl z11 z21 stb?
(#) pucuka válasza Becsey hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Nem üres az! Három oszlopot látsz, Min, Typ(ikus), Max.
Általában nincs minden kitöltve, ha csak min és a többi üres, akkor azt jelenti, hogy a béta, (hfe) csak ennél nagyobb lehet, ha csak a max akkor azt jelenti, hogy ennél nagyobb nem. Azt azért tudnod kell, hogy a hfe -nek igen nagy a szórása, és ezért szoktak egyátlagos értékkel számolni, typ, erősen munkapont (kollektor áram), hömérséklet függő, ezért jobb esetben megadják a függést normalizált görbe alakjában. Erről a görbéről le tudod olvasni, hogy ha a tranzisztor a megadott munkaponttól eltérő munkapontban van, mekkora értékkel kell szorozni, hogy a valós hfe értéket kapd.

BC182B.pdf

(#) pucuka válasza frigos hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

A négypólusok impedancia paraméterei, Z paraméterek:
Z11: bemeneti impedancia nyitott kimenetnél Z11=U1/I1
Z12: erősítés Z12=U1/I2
Z21: visszahatás Z21=U2/I1
Z22: kimeneti impedancia, nyitott bemenetnél Z22=U2/I2
Számolni a négypólus helyettesítő képéből tudod.
(#) Becsey válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Köszi a választ!
Világosodik már.Még anyit kérdeznék,hogy ha az első grafikont nézem a függ.vonal a bázis fesz?10V a coll-emit.fesz.Ha pl0,8Vbázis fesz-nél húzok egy vizszintes vonalat akkor két ponton is keresztezi a jelleggörbét ilyenkor melyik pontot vesszük figyelembe.
Köszi Becsey
(#) frigos válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Köszönöm szépen! De a problámám nem ilyen jellegű, mivel én egy tinába lerakható 4 polust szeretnék modelezni, van rá benne speciális alkatrész (egy kis dobozka 4 kivezetésel)csak azt nem tudom hogy, hogyan tudnám értékekkel felruházni azt. A gondom az hogy, van egy inverz hibrid kapcsolásom U1 felöl van rajta egy 2k ellenás sorba egy 4V fesz genrátorral. És arra vagyok kiváncsi hogy mekkorák az áramok feszek. Matematikailag meg tudom oldani csak modellezni nem tudom ezért lenne szükségem a paraméterek beírására.
Üdv Feri!

K 4p.png

(#) pucuka válasza Becsey hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Fordítva ülj a lóra! A kollektor áramhoz, ami az általad beállított munkaponthoz tartozik, nézd meg a hozzá tartozó korrekciós tényezőt.
Hol látsz bázis feszt, tranzisztornál (mivel áramerösítő eszköz) a bázis emitter feszültséget mint határadatot szokás megadni, nem paraméter, értékét a bázisáram határozza meg, mint egy nyitott diódán. A bázisáram a paraméter, ehhez kapcsolódik minden.
De azon a görbén a függőleges tengelyen a normalizált áramerősítési tényező, mint szorzószám van megadva.
(#) Becsey válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Köszi!
(#) lámpa hozzászólása Máj 25, 2010 /

Hello,
kezdöknek milyen forasztoberendezést ( pálka, forasztoállomás) érdemes beszerezni-e?
( válaszokat kösszönöm ).
(#) lámpa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Kösszönöm szépen .
(#) danci1995 hozzászólása Máj 25, 2010 /

Sziasztok!

Nagyon kezdő kérdés lesz.
A csatolt rajzon milyen értéket jelen a 4k7 illetve a 4u7???
Talán a 4k7 = 4,7k ohm???

Előre is köszi.

555vill.gif

(#) danci1995 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Tehát akkor:

4k7 = 4,7 ohm
4u7 = 4,7 ľF

Lécci javítsd ki ha nem így van.
(#) B.I válasza danci1995 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Szia. A 4k7 azt jelenti hogy az ellenállás 4.7 kΩ, a 4u7 pedig 4.7μF.
(#) vaszil29 hozzászólása Máj 25, 2010 /

Sziasztok!
Van egy olyan gondom, hogy a kapcsrajzomon van egy tárcsakondi aminek 1500- at írtak, de azt nem írták oda, hogy mi.
1500 szerintetek mi lehet? "nano , piko, micro".
Segítséget előre is köszi.
üdv szabi
(#) Action2K válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Szerintem nano.
(#) vaszil29 válasza Action2K hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Csak azért vanna efelől kétségeim mert a másik kondinál kivolt írva, hogy 100n
Ide meg csak annyi van írva, hogy 1500
(#) csuszo_zalan hozzászólása Máj 25, 2010 /

Helló! Csinálok egy tápot ,és az érdekelne, hogy a 79L12 és a 78L12 feszültségszabályozó IC-k lábkiosztása milyen? Adatlapon nem találtam meg.A lenti rajz szerint kötöttem be és úgy nem úgy működik,mint ahogy kellene,úgyhogy valószínűleg az rossz.
Valaki esetleg tudja? Kösz előre is mindenkinek!

sdvfxdfv.JPG

(#) roland0327 válasza csuszo_zalan hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Hello!
Ne hülyéskedj, hogy nincs lábkiosztás az adatlapon. Biztos, hogy van! A legelején van. Nézd meg szerintem még egyszer.

Üdv. roland0327
(#) csuszo_zalan válasza roland0327 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Én pl. ezt az adatlapot néztem:
Bővebben: Link
Na most ott a legalján írja 1-GND,2-Input,3-Output , de most azok a lábak szemből nézve vannak megszámozva vagy hogy? Mert tényleg nem tudom.

A legelső oldal legeleje. Ott van, hogy mit, hogy ha ebből nem tudod meg, hogy melyik láb melyik akkor semmiből. Ja és ha nincs térbeli látásod akkor mi azon nem tudunk segíteni. Próbáld magad elé képzelni úgy ahogyan a képen is van.

Itt a rajz.
(#) Hp41C válasza vaszil29 hozzászólására (») Máj 25, 2010 /

Szia!
Ellenállás értéke, ha nincs szorzó (m, k, M, stb.), akkor ohm -ban, kondenzátor értéke, ha nincs szorzó (n, u, m, stb), akkor pF -ban értendő...

KÖszönöm.

Esetleg így?

névtelen.JPG

Ahogy most van a képen:
1. GND
2. IN
3: OUT
Bővebben: Link

Van még egy olyan gondom, Hogy a boltban nincs FR 202 2.0A fast dióda, szerintetek tudok helyette használni BYV27? "elvileg a kapcsolás max 35v
és a BYV27 tud 200v
Lehet szerintetek kiváltani

datasheet.pdf

kösz.és a 78L12-es? mert nekem azt mondták, hogy arra vigyázzak,mert nem ugyanolyan a lábkiosztásuk.

Ez az L-es ami a képen van. A másiknak is van adatlapja az TOP220-as méretű.
(#) Norberto hozzászólása Máj 26, 2010 /

Egy kis egyszerűnek tűnő kérdésem van.

Honnantól nevezünk low-dropout verziónak egy stabilizátort? Van esetleg valami elfogadott határ, akár feszültségértékben, akár %-ban megadva, vagy bármi más módon, ami alatt már low-dropout-ról beszélhetünk vagy ezt csupán az alkatrészgyártók tüntetik fel egyes termékeiken, és akkor azokat kell ilyen különlegesebb eszközöknek tekinteni?
Következő: »»   883 / 4025
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem